PDA

Volledige versie bekijken : Schotse jongeren plegen massaal seksuele misdrijven



RAUL7
21 juli 2009, 12:30
Seksuele misdrijven door jongeren is een groeiend probleem in Schotland. Niet minder dan vijfhonderd kinderen en pubers werden er de voorbije vijf jaar beschuldigd van verkrachting. De angstaanjagende cijfers bevatten ook negentien verkrachtingen door kinderen van amper acht, negen en tien jaar oud. Er werd zelfs een kind van vier verdacht van verkrachting. Het voorbije jaar alleen al werden 750 pubers beschuldigd van seksuele misdrijven, blijkt uit cijfers van de Britse omroep BBC.

Sluiting gespecialiseerde centra
En toch werden de voorbije vier jaar drie van de vier gespecialiseerde centra voor de opvang en begeleiding van jonge seksuele delinquenten in Schotland gesloten. De BBC brengt vanavond de schokkende reportage, 'The Darker Side of Teenage Sex' over seksueel misbruik door kinderen.

Gruwelijke moordzaak
De reportage focust op de moordzaak Colyn Evans. Hij bracht op gruwelijke wijze de zestien jarige Karen Dewar om het leven in Tayport, Fife. De jonge moordenaar was een gekende seksdelinquent. Op zijn elfde beging hij al seksuele misdaden maar niemand keek naar hem om. Hij kon dus Karen vermoorden. Evans sneed het lichaam van het pubermeisje aan flarden, gooide het in een kruiwagen en stak het daarna in brand. De jonge kerel kon het zich veroorloven om een behandeling te weigeren in de Geilsland School in Beith. Toch wisten sociale werkers dat hij seks had met minderjarigen.

"Systeem heeft gefaald"
De vader van het vermoorde meisje, Frank Dewar zegt dat het systeem gefaald heeft. Evans stond officieel nooit geregistreerd als seksdelinquent en kon dus zijn gangen gaan. Hij moest aan niemand verantwoording afleggen en was een tikkende tijdbom. "Ik zie geen verschil tussen een seksuele delinquent van 15 of 25. Een seksueel misdrijf is een seksueel misdrijf. Het systeem liet Colyn Evans begaan. Hij kon doen wat hij wilde, hij kreeg ook nooit een behandeling. Ik vrees dat er nog honderden zoals hem rondlopen." Evans bleef zeventien maanden in Geisland maar nam aan geen enkel programma deel. Hij keerde gewoon terug naar huis in Tayport, in dezelfde straat waar zijn slachtoffer Karen woonde. Personeel van de school in Geilsland maakte sociale werkers in een brief duidelijk dat hij een gevaar was. De jonge kerel had met zeven jongens, waaronder een aantal minderjarigen, seks gehad.

"Moord op mijn dochter is hartverscheurend"
Toch keek niemand nog om naar Evans en in januari 2005 sloeg hij toe. "Het is een nachtmerrie voor elke ouder als je kind vermoord wordt. Evans heeft mijn dochter gewurgd, hij heeft haar daarna de keel overgesneden, in een kruiwagen gelegd en haar in brand gestoken", vertelt de vader. "Ze verdiende dit niet. Het was een vrolijk meisje en haar afwezigheid laat een grote leegte achter. Wat je ook doet, of je nu op vakantie gaat of niet, elke keer moet ik aan haar denken als ik jongeren zie. Het is hartverscheurend en je komt zoiets nooit te boven. Als Karen geweten had wat voor iemand Evans was dan was ze nooit met hem omgegaan en dan zou ze vandaag nog geleefd hebben." Het monster kreeg zeventien jaar cel en zit opgesloten in de gevangenis van Peterhead, tussen Schotlands zwaarste seksuele delinquenten.

"Meer geld nodig voor begeleiding"
Adviesraden zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van hulp en behandeling van jonge criminelen. Maar niemand kan zeggen hoeveel geld ze toegestopt krijgen en wie er in aanmerking komt voor een behandeling. Mary MacKinnon is advocate en sociale werkster met een hart voor kinderen. Ze pleit voor meer geld voor de begeleiding van jongeren met problemen. "Er is gewoon te weinig geld en er is het probleem van de wachtlijsten. Sommige jongeren moeten zes maanden tot een half jaar wachten voor ze in aanmerking komen voor hulp. Er is dringend meer geld nodig, we kunnen geen opvangcentra meer sluiten." Stuart Allardyce begeleidt probleemjongeren in Barnado's. "We hebben hier onze limieten bereikt, we zitten op ons tandvlees", zegt hij.

"Hebben het nodige gedaan"
De reportage van de BBC maakt duidelijk dat ondanks een aantal inspanningen die geleverd werden in de nasleep van de moordzaak Evans, er nog heel wat misloopt. Ook al staan delinquenten onder toezicht toch lukt het hen nog steeds om misdrijven te plegen. De Schotse minister van Justitie, Kenny Mac Askill beweert dan weer dat de regering het nodige gedaan heeft. "De dood van Karen Dewar heeft voor een schok gezorgd. We hebben als regering dan ook gedaan wat we konden doen maar er is zeker nog werk aan de winkel. Bovendien is het ook niet altijd even gemakkelijk voor de politie en de overheid. Als slechte mensen ervoor kiezen om slechte dingen te doen dan kan je ze moeilijk tegenhouden, tenzij ze al achter de tralies zitten. We leven hier niet in een politiestaat en ik kan sommige niet verplichten om een programma te volgen", besluit de minister.


http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/937556/2009/07/21/Schotse-jongeren-plegen-massaal-seksuele-misdrijven.dhtml