PDA

Volledige versie bekijken : De levenscyclus van een penis



RAUL7
1 augustus 2009, 09:03
Het is geen geheim dat de prestaties van een penis minder worden met de leeftijd. Minder testosteron ligt hierbij aan de basis: het duurt langer om hem op te winden, langer voor hij helemaal in erectie staat, langer om een orgasme te bereiken en langer om opnieuw opgewonden te worden.

Ook nemen het spermavolume en de spermakwaliteit af en hoe ouder, hoe meer kans op impotentie. Tussen 40 en 70 vallen de potente mannen terug van 60% naar 30%. Tegelijk wordt ook de urinefunctie aangetast. De urinestroom wordt zwakker met de tijd, door slappe blaasspieren en een vergrote prostaat.

Dat is niet alles: ook de penis zelf ondergaat een hele verandering tijdens de levenscyclus. En dan bedoelen we niet de meegroei tijdens het groeiproces, maar wel de veranderingen vanaf het seksuele hoogtepunt door de middelbare leeftijd tot op hoge leeftijd. De veranderingen bevatten zowel uitzicht, grootte, kromming en gevoeligheid.

Uitzicht
Op uiterlijk vlak veranderen er twee belangrijke dingen: de peniskop verliest zijn paarsige kleur door een verminderde bloedstroom, en het schaamhaar vermindert traag maar zeker. Naarmate mannen ouder worden, keert hun penis terug naar zijn prepuberale, bijna haarloze staat.

Grootte
Het gevoelige punt voor elke man: de grootte van hun penis. Algemeen geldt: hoe dikker, hoe korter de penisschacht lijkt door de opslag van vet. Aangezien gewichttoename vaak voorkomt bij het ouder worden, is dit het geval bij veel mannen.

"Het gebeurt zelfs dat het vet de penis als het ware begraaft. Het is een goede motivatie voor mijn patiënten met overgewicht om gewicht te verliezen: hun penis zal weer groter lijken. Het kan toch algauw een paar centimeter schelen", zegt co-directeur Ronald Tamler van het Men's Health Program in het Mont Sinai Ziekenhuis in New York.

Naast deze omkeerbare verkleining, ondergaat de verouderende penis ook een werkelijke en onomkeerbare verkleining. Dit gebeurt zowel in de lengte als in de dikte. Geen dramatische veranderingen, maar wel opmerkbaar.

Twee mechanismen liggen aan de basis van deze mechanismen. Ten eerste is er de afzetting van vettige substanties aan de binnenkant van de bloedvaten in de penis, wat de bloedstroom aantast. Het tweede is een graduele opbouw van de redelijk onelastische stof collageen rond de erectiekamers, wat voorkomt dat het bloed deze kamers (snel) bereikt.

Samen met de penis, krimpen ook de testikels. Dit gebeurt rond de 40ste verjaardag.

Kromming
Een kromme penis is het gevolg van het penislittekenweefsel (collagen) dat zich in ongelijke mate afzet aan de erectiekamers. Deze aandoening heet de ziekte van Peyronie, en komt vaak voor vanaf de middelbare leeftijd. Soms worden erecties ook pijnlijk en penetratieseks moeilijk tot onmogelijk. Een doktersonderzoek is hierbij aangeraden.

Gevoeligheid
Over het algemeen wordt de penis minder gevoelig naarmate men ouder wordt. Dat maakt het moeilijker om een erectie te krijgen en een orgasme te bereiken. Of het orgasme ook minder plezant wordt, is niet duidelijk.

Het goede nieuws
Veel mannen zullen bovenstaande veranderingen niet met open armen ontvangen, maar er is ook goed nieuws. Gemiddeld genomen raakt het seksleven helemaal niet aangetast door deze penisevoluties.

Een recente Amerikaanse studie toonde nog aan dat de mannen allemaal ferme verminderingen in erectie, libido en ejaculatie rapporteerden, maar niet slechts een kleine deuk in de seksuele tevredenheid. "Oudere mannen zien deze verminderde functies niet als een probleem", concludeerden de wetenschappers van Univeristeit van Minnesota.


http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/951467/2009/08/01/De-levenscyclus-van-een-penis.dhtml