PDA

Volledige versie bekijken : Liefdesverlegenheid treft alleen mannen



RAUL7
13 augustus 2009, 09:57
Te verlegen om een relatie aan te gaan. Het bestaat. Het treft volwassen, heteroseksuele mannen die dromen van intimiteit met een vrouw, maar 'hallo' zeggen is er al te veel aan. Durven ze gewoon niet? Leiden ze aan faalangst? Zijn ze extreme verlegen? Of gaat het om een psychologische aandoening?

"Liefdesverlegenheid" is (nog?) geen officieel erkende aandoening, en dus weet ook niemand hoeveel mannen getroffen zijn. In 1987 werd ze door de Amerikaanse psycholoog Brian Gilmartin beschreven als "een zeldzame, chronische verlegenheid bij heteroseksuele mannen". Ongeveer één op vijf mensen kan al verlegen omschreven worden, al vindt de overgrote meerderheid wel een manier om daar mee om te gaan.

Gehandicapt
Maar er zijn wel mannen die zich in de beschrijving erkennen, en zich gehandicapt voelen door hun aandoening. Ze hebben een diploma, een job, enkele vrienden, een leven... maar geen lief. Meestal zijn ze maagd, hebben ze zelfs nog nooit iemand gekust. Ze durven haar niet uit vragen, noch aan te spreken. Ze dromen erover iemand te kussen, maar hoe doe je dat als ze niet eens een conversatie kunnen voeren?

Loser
"Het probleem is dat mannen de eerste stap moeten zetten, volgens de sociale regels. Mannen die extreem verlegen zijn en daar niet in slagen, falen. Bij vrouwen is verlegenheid minder erg, het maakt haar zelfs aantrekkelijk. Niet zo bij mannen: het maakt hem een loser, en geen vrouw is geïnteresseerd in een man waar ze geen gesprek mee kan voeren", verklaart klinisch psycholoog Gillian Butler.

Niets voor mannen
Een bijkomend probleem is dat er veel tips bestaan om verlegenheid te overwinnen voor vrouwen. Maar mannen geraken er moeilijker over omdat het zo'n vrouwelijke karaktertrek is. Ze kunnen het niet verzoenen met hun genderidentiteit.

Hoe herken je liefdesverlegenheid. Love-shy.com (http://love-shy.com/)geeft vijf aandachtspunten:
- je bent een man
- je hebt nog nooit of maar zelden een vriendin gehad
- je hebt nog nooit of maar zelden seks gehad
- je bent single terwijl al je vrienden uitgingen, relaties hadden en trouwden
- je voelt je zo beperkt door je angst om vrouwen aan te spreken dat je het nooit doet.

Wie zich in deze vijf puntjes herkent, wordt aangeraden een online test te doen.

Butler ziet nog een belangrijk signaal. "Vaak zijn deze mannen al op erg jonge leeftijd geïnteresseerd en aangetrokken tot het andere geslacht. Ze dromen een relatie, ze willen zelfs niets liever, ook al zijn ze nog maar pas een tiener." Seks staat niet eens hoog op het verlanglijstje, liefde, daar doen ze het voor.

Dysthemie
Bij een Amerikaans onderzoek werd bij 'liefdesverlegenen' dysthemie vastgesteld. Dat is een chronische, lichte depressie gekenmerkt door een afwezigheid van enthousiasme en energie voor het leven. Ook angststoornissen en het syndroom van Asperger (een soort autisme) zou buitensporig veel voorkomen bij deze mannen.

Andere psychologen wijzen op een geïsoleerd gezin, met weinig contacten lijkt een vaak terugkerend kenmerk. Er zijn er met een ongelukkige kindertijd, sommigen werden mishandeld, anderen versmacht door hun moeder.

Nieuwe ziekte of niet?
De mannen op het forum van loveshy.com zijn er allemaal van overtuigd dat ze aan 'liefdesverlegenheid' lijden, en dat het moet erkend worden als stoornis.

Maar psychologen staan niet echt te springen. "Termen creëren voor problemen in sociale interacties is altijd tricky. Eens het etiket bestaat, gaan een boel mensen het op zichzelf plakken, waardoor het een probleem gaat worden. In sé blijft het een te verhelpen angststoornis, waar geen medicatie of speciale behandeling voor nodig is."

Incel
Een variant is de 'incels', of de onvrijwillig celibatairen. Zij benaderen wel vrouwen, maar worden even vaak afgewezen, in hun ogen tot op het wrede af. Anderen zijn gewoon boos en gefrustreerd, en horen er absoluut niet thuis. Net als de 'pua's', de pick-up artists, die claimen onfeilbare versiertips te hebben.

Vriendelijk
Het valt niet te ontkennen dat 'liefdesverlegenheid' geen echte ziekte is, maar het is niet moeilijk voor te stellen dat het vervelend is, en de lijders ongelukkig maakt. Daarom, de volgende keer je een nooit getrouwde man ontmoet, je je afvraagt waarom je broer nooit uitgaat of waarom je collega altijd alleen eet, wees vriendelijk en lach ze niet uit.

Het blijft overigens maar de vraag of ook vrouwen niet door deze 'stoornis' worden getroffen.


http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/966250/2009/08/12/Liefdesverlegenheid-treft-alleen-mannen.dhtml