PDA

Volledige versie bekijken : Man mag vrouw wettelijk uithongeren als ze seks weigert in Afghanistan



RAUL7
14 augustus 2009, 10:43
Een nieuwe Afghaanse wet geeft een man het recht zijn vrouw eten te onthouden als zij zijn seksuele wensen niet inwilligt. Vrouwen mogen ook niet werken zonder toestemming van hun echtgenoot, en verkrachters kunnen strafvervolging afkopen met 'bloedgeld', zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Oproep
De organisatie roept de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Afghaanse president Hamid Karzai om de nieuwe wet te veranderen. De wet is trouwens een afgezwakte versie van het eerste ontwerp, dat in maart internationaal verontwaardiging veroorzaakte.

Sjiitische minderheid
Het wetsontwerp moest gezinskwesties regelen voor de sjiitische minderheid in Afghanistan, die 10 à 20 procent van de bevolking uitmaakt. Er stond in dat vrouwen het huis niet zouden mogen verlaten zonder toestemming van hun man. Ook zouden zij minimaal eens in de vier dagen seks moeten toestaan. Na een maatschappelijk debat werd het wetsontwerp afgezwakt.

Macht
Volgens HRW gaat het om het soort wetten die tot het verleden zouden moeten behoren na de val van de taliban. Toch zou Karzai zich ermee akkoord hebben verklaard in ruil voor steun van sjiitische fundamentalisten bij de presidentsverkiezingen op 20 augustus. "De rechten van Afghaanse vrouwen worden door machtige mannen verscheurd, die vrouwen gebruiken in manoeuvres om de macht", aldus HRW.


http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/968617/2009/08/14/Man-mag-vrouw-wettelijk-uithongeren-als-ze-seks-weigert-in-Afghanistan.dhtml

majans
16 augustus 2009, 07:17
wij hebben mcdonald, burgerking, ying yang, goldentime etc. kansloze wet hier in nederland