PDA

Volledige versie bekijken : IJsberen en Cultuur



Big30
8 november 2010, 22:03
David van Reybrouck wint AKO Literatuurprijs

http://www.nu.nl/algemeen/2374432/david-van-reybrouck-wint-ako-literatuurprijs.html


De Vlaamse cultuurhistoricus en schrijver David van Reybrouck heeft de AKO Literatuurprijs 2010 gewonnen met zijn boek Congo, een geschiedenis.

Dat maakte de organisatie maandagavond bekend. Van Reybrouck (1971) ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Naast Van Reybrouck dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Kees van Beijnum met Een soort familie, Oscar van den Boogaard met Meer dan een minnaar, Tom Lanoye (Sprakeloos), Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Koen Peeters (De bloemen).

MichelJ
8 november 2010, 22:12
Cultuur van Roemenië

Roemenië heeft een unieke cultuur, die het product van zijn aardrijkskunde en van zijn verschillende historische evolutie is. Het wordt fundamenteel gedefinieërd als vergaderingspunt van drie gebieden: Midden-Europa (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Central_Europe), Oost-Europa (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Eastern_Europe), en De Balkan (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Balkans)maar kan echt in om het even welk van hen worden omvat niet. De Roemeense eigenheid vormde zich op een onderlaag van gemengd Romein (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Ancient_Rome) en Dacian (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Dacia) elementen, met veel andere invloeden. Tijdens recente Antiquiteit en de MiddenLeeftijden, kwamen de belangrijkste invloeden uit Slavic volkeren (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Slavic_peoples) wie migreerde en binnen dichtbij regelde Bulgarije (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Bulgaria), Servië (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Serbia), De Oekraïne (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Ukraine) en uiteindelijk Polen (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Poland) en Rusland (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Russia); van middeleeuws Grieken (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Greece) en Byzantijns Imperium (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Byzantine_Empire); van een lange overheersing door Ottoman Imperium (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Ottoman_Empire); van Hongaren (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Hungarian_people); en van Duitsers (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Transylvanian_Saxons) het leven in Transsylvanië. De moderne Roemeense cultuur kwam en ontwikkelde zich in de loop van ruwweg de laatste 250 jaar te voorschijn onder een sterke invloed van Westelijke cultuur (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Western_culture), in het bijzonder Frans (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Culture_of_France) en Duits (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/German-speaking_Europe) cultuur. Naast het vertegenwoordigen van grootste deel van de resterende nakomelingen van Oostelijke Romeinen (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Eastern_Romance_languages), Zijn Roemenen ook enige Christelijke Orthodox onder de Latijnse volkeren.


De geschiedenis van Roemenië is volledig van reacties geweest: de cultureel productieve tijdvakken waren die van stabiliteit, toen de mensen vrij een indrukwekkende resourcefulness in het goedmaken van minder gunstige periodes bewezen en de heersende stroming van konden weer verenigen Europese cultuur (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Culture_of_Europe). Dit bevindt zich waar voor de jaren na de regel Phanariot, aan het begin van de 19de eeuw, toen Roemenen een gunstige historische context hadden en de Westelijke manier van het leven, hoofdzakelijk kozen Frans (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/France) model, dat zij regelmatig en bij een zeer snel tempo nastreefden. Van het eind van de 18de eeuw, begonnen de zonen van de hogere klassen hebbend hun onderwijs in Parijs, en het Frans werd (en was tot de communistische jaren) een echte tweede taal van cultuur voor Roemenen. De modelleringsrol van Frankrijk vooral op het gebied van politieke ideeën, beleid en wet, evenals in literatuur werd vergeleken, van de medio-negentiende eeuw neer aan Wereldoorlog I, door Duitse cultuur. Dat was waar vooral in Moldavië, de van wie vele intellectuelen binnen bestudeerden Berlijn (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Berlin). In Transsylvanië (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Transylvania) en Banat (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Banat), Habsburg (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/House_of_Habsburg) regel en de aanwezigheid van etnisch Duits (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Germans) bevolking ( De Saksers van Transylvanian (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Transylvanian_Saxons) en Banat Swabians (http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Banat_Swabians)), in de lokale gemeenschappen, teweeggebrachte constante verhoudingen met de Duitse wereld niet alleen op cultureel niveau maar in het dagelijkse leven eveneens. De invloed van de Duitse ruimte werd gevoeld vooral in de menswetenschappen (filosofie, logica, filologie, geschiedenis) en technische wetenschappen.

Big30
8 november 2010, 22:58
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kunstsammlung_Nordrhein-Westfalen


De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen bevindt zich in twee vestigingen in Düsseldorf. Museum K20 aan de Grabbeplatz en Museum K21 in het Ständehaus.

De geschiedenis van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen begon in 1960 met de aankoop van 88 werken van Paul Klee door de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Deze schilderijen vormen de basis van de kunstcollectie, die in 1961 als "Stiftung Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen" verder ging. Aanvankelijk was de collectie ondergebracht in Schloss Jägerhof, maar door de geringe tentoonstellingsoppervlakte begon de voorbereiding voor een nieuw gebouw al snel. In 1975 werd na een selectie het ontwerp van het Deense architectenbureau Dissing+Weitling uitgekozen. Op 14 maart 1985 werd de nieuwbouw aan de Grabbeplatz geopend direct tegenover de Kunsthalle und Düsseldorfer Kunstverein. Het gebouw valt op door zijn gebogen gevel van zwart, gepolijst syeniet.

Admin
9 november 2010, 12:54
Ga voor de aardigheid eens een weekje rondlopen in Krefeld, dat is het walhalla van Oost Europese hoeren en pooiers

Er valt ook een ander Krefeld te ontdekken ;).


De Krefelder Kunstmusea (waar onder het Kaiser Wilhelm Museum, Museum Haus Lange en Museum Haus Esters) bevinden zich in de stad Krefeld in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De musea behoren tot het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband Crossart.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Krefelder_Kunstmusea