PDA

Volledige versie bekijken : Formule 1 2013



Sphinx
10 maart 2013, 18:08
Over een week is het weer zover: het Formule 1 seizoen 2013 gaat van start. Oorspronkelijk was men van plan dit jaar als de nieuwe Turbomotoren verplicht te stellen, maar na Ecclestone's mislukte poging Volkswagen in de F1 te krijgen, liet de ouwe baas zoveel stof opwaaien met zijn (gemaakte) woedeaanvallen dat hij het hele turbo-idee bijna weer afgeschoten kreeg. Jean Todt liet zich echter niet zo gemakkelijk sturen als vroeger Max Mosley en liet het bij een opschorting van een jaar na 2014. De auto's die vorig jaar werden gebouwd kunnen dus een jaar doorontwikkeld worden. Voor één renstal kwam het echter allemaal te laat. HRT is niet meer dit jaar. De Spaanse renstal werd te koop gezet door grootaandeelhouder Thesan Capital, maar er kwamen geen serieuze kopers opdraven. Daarom dit jaar dus 11 teams in het veld. De FIA heeft overigens een richtlijn uitgevaardigd dat men de lelijke getrapte neuzen van de auto's van vorig jaar niet "hoeft" te gebruiken. Men kan kiezen om de auto in zijn geheel lager te maken, of een paneel over de trap in de neus te zetten.

Bij Red Bull lijkt men de rol van Ferrari vorig jaar te hebben overgenomen, die van piekeraars. Of men zit echt met vragen of men doet aan slecht acteerwerk in Milton Keynes. Feit is wel dat de RB9 veel snelheid tekort komt in rechte lijn tegenover auto's met Mercedes of Ferrari motoren. Volgens ex-F1 rijder Marc Surer lijkt het probleem bij RBR in de nieuwe onderdelen te zitten die in de laatste tests werden uitgeprobeerd, want hoewel de grip in bochtenwerk nog steeds goed was, werd de auto niet sneller ivm de concurrentie. Geen wijzigingen in dit team: Vettel en Webber zijn nog steeds de rijders.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Renault_Red_Bull_RB9_-_Sebastian_Vettel_(8493300034).jpg/640px-Renault_Red_Bull_RB9_-_Sebastian_Vettel_(8493300034).jpg

Ferrari ziet het jaar wat zonniger in. Men wil er het liefst vanaf het begin vooraan bij zijn, en de F138 lijkt er in ieder geval snel genoeg voor. Ook hier geen wijzigingen, Alonso en Massa blijven aan dit jaar.

http://static.guim.co.uk/sys-images/Sport/Pix/columnists/2013/3/7/1362662603025/Ferrari-F1-008.jpg

Mclaren heeft aardig wat moeten omgooien nadat hun kopman Lewis Hamilton is vertrokken. Opvallend is dat ze daarvoor niet in hun eigen opleidingsprogramma zochten (ze hebben met o.a. Sam Bird, Gary Paffett en Paul di Resta genoeg mogelijkheden), maar ze haalden met Sergio Perez "iemand van buiten". De jonge Mexicaan baarde opzien met een aantal podiumplaatsen en is inmiddels de schrik van bandenleverancier Pirelli geworden, door minstens eens per jaar een race te vinden waarin hij de banden veel minder laat slijten dan fysisch mogelijk. Het viel tevens op dat Perez' flow helemaal weg was na die aankondiging, alsof hij al met zijn hoofd bij zijn nieuwe baan was. Jenson Button is aangebleven en vormt een goede benchmark voor de jonge nieuwkomer.

http://farm9.staticflickr.com/8248/8528985745_1602192988_z.jpg

Mercedes heeft als een van de weinige teams een complete reboot achter de rug. Ondanks een mooie overwinning in China van Nico Rosberg en een podium voor Michael Schumacher in Valencia was het een seizoen om te vergeten. De W03 was een zeer grillige auto die precies de juiste lucht - en baantemperaturen nodig had om goed te werken. Te koud en je kreeg de banden niet opgewarmd, te heet en de wagen vrat de achterbanden op als mn nichtje die haar kauwgums te lijf gaat :tongue: Norbert Haug trok zijn conclusies en vertrok bij de motorsportafdeling van "das Haus". Ook Schumacher stopte ermee. Het team haalde Lewis Hamilton als coureur, kaapte Toto Wolff weg bij Williams en teambaas Ross Brawn plukte een aantal mannen uit zijn verleden bij Ferrari weg bij andere renstallen. Ook Niki Lauda kreeg een baan in het Duitse team, dat zich goed weerde in de testdagen en ondanks een paar brandjes verbazend snel onderweg was.

http://3.bp.blogspot.com/-08TzwcpOWlE/UQ-di_vLEsI/AAAAAAAADYo/1itOLf87jL0/s1600/ded1304fe02.jpg

Lotus was een van de positieve verrassingen vorig jaar, met een derde plaats algemeen voor Kimi Raikkonen en zelfs een overwinning in Abu Dhabi. Helaas kwam het team ook negatief in het nieuws door de nogal crash-grage manier van rijden van tweede rijder Romain Grosjean. Na een schorsing als gevolg van de startcrash in België leek de Fransman het juist weer té voorzichtig aan te pakken, waardoor hij weliswaar aankwam, maar niet meer opviel. Men zet dit jaar op de Lotus E21 en dezelfde rijders als vorig jaar, maar bij de tests, leek Kimi wel achtervolgd door een plaaggeest, want hij kreeg maar weinig probleemloze rondjes voor elkaar.

http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2013/02/lotu-raik-jere-2013-12-470x313.jpg

Sauber is na twee redelijk goede seizoenen toe aan een geheel nieuwe line-up. Perez werd weggekocht door Mclaren en sponsor Carlos Slim eistte een tweede protegé in de auto: Esteban Gutierrez. De Mexicaan komt over uit de GP2 waar hij als 3e het kampioenschap afsloot. Als kopman is echter Nico Hulkenberg overgekomen van Sauber. Persoonlijk vind ik de C32 een van de mooiste livery's hebben, omdat ie weer teruggrijpt naar de zwarte kleur die de auto's in de jaren 90 hadden.

http://answers.bettor.com/images/Articles/thumbs/extralarge/Nico-Hulkenberg-says-he-is-feeling-happier-in-Sauber-C32-Formula-1-news-213669.jpg

Sauber heeft dit jaar ook een Nederlands tintje, want Robin Frijns is aangesteld als reservecoureur. Helaas is dit geen garantie voor testkilometers, want net als Gutierrez vorig jaar zal hij zelf zijn racekilometers moeten zoeken.

Toro Rosso wisselde vorig jaar de complete line-up, maar dit jaar geen capriolen bij het RB-zusterteam. Want ondanks dat er elk jaar verhalen komen over de mogelijke verkoop van de renstal, elk jaar weer is dit uiteindelijk onzin. Jean Eric Vergne en Daniel Ricciardo blijven aan als coureurs, het team zelf hoopt dit jaar eindelijk eens op meer dan alleen punten.

http://www.automobilsport.com/uploads/_neustart2/FORMULA1_2013/scuderia-toro-rosso-f1-ricciardo.jpg

Williams leek de afgelopen dagen zijn sponsor te verliezen met het overlijden van Hugo Chavez, maar schijnbaar heeft de renstal het contract met PDVSA zodanig dichtgetimmerd dat iig dit jaar er geen financiële problemen van komen. Pastor Maldonado mag bewijzen dat hij heeft bijgeleerd van zijn escapades in 2012, en krijgt met Valtteri Bottas een nieuwe teamgenoot, die na een jaar in de wachtkamer eindelijk mag doorbreken. Opvallend: Bruno Senna gaf Bottas' vrijdagtests er de schuld van dat zijn kwalificaties niet goed waren, alsof de Fin daarmee de schuld van zijn ontslag had.

http://www.minus273.biz/minus273/wp-content/uploads/2013/02/2013-Williams-F1-FW35.jpg

Caterham pakte vorig jaar in Brazilië een belangrijke 10e plaats in het constructeurskampioenschap, want het team is weliswaar niet zo armlastig als Marussia of HRT vorig jaar, maar ze kunnen iedere cent goed gebruiken. Daarom dat men Heikko Kovalainen bedankte voor bewezen diensten, evenals Vitali Petrov, die problemen met zijn sponsors had. Hoewel Bernie een paar keer luid liet merken dat hij de Rus er dit jaar graag bij heeft in de GP van Sotsji en de kranten om toch maar wat te schrijven te hebben speculeerden op hernieuwde belangstelling voor Petrov, sloeg zijn manager met één zin alle speculatie de bodem in afgelopen januari: "De situatie is in de afgelopen maanden niet veranderd." Daarom koos men voor Charles Pic, ex-rijder van Marussia en afkomstig uit een rijke Franse transporteursfamilie. Over de tweede rijder was veel te doen; het leek eerst GP2-rijder Luiz Razia te worden, maar uiteindelijk mogen we met Giedo vd Garde de veertiende NL'er in de F1 begroeten.

http://images0.tcdn.nl/telesport/article21318410.ece/BINARY/q/Giedo+van+der+Garde.jpg


Tot slot de categorie "Prullebakteams". Teams die zich maar net met het hoofd boven water houden en grote hoeveelheden geld nodig hebben om uit de schulden te blijven. HRT is hard uit deze categorie gedonderd, Force India heeft een net zo harde duik ín deze categorie gemaakt. Kingfisher, de luchtvaartmaatschappij van team-baas Vijay Mallya, maakte al het hele jaar grote verliezen en titelsponsor Sahara zit met hetzelfde probleem. Er was lange tijd speculatie dat Force India zelfs helemaal niet meer mee zou doen. Geen wonder dat Nico Hulkenberg een transfer naar Sauber met beide handen aangreep. Voor Paul di Resta was er echter geen promotie, de Schot werd maar liefst tweede keer gepasseerd: zowel Mclaren als Mercedes (bij wie hij toch zijn opleiding genoot) lieten een optie op hem lopen. Hij kon echter wel aanblijven bij FI.

FI deed verreweg het langst van iedereen over de bekendmaking van de tweede rijder. Vd Garde was voor zijn aanstelling bij Caterham nog even kandidaat, Razia klopte ook hier aan de deur met sponsorgeld. Tatasteel zag ook zijn kans schoon en bood naar verluid bijna 50 miljoen (!) om met Narain Karthikejan eindelijk de zo vurig gewenste Indische coureur in een Indische auto te krijgen. Jules Bianchi schermde niet met geld, maar met een motorendeal. De Fransman is lid van de opleiding van Ferrari en Maranello zou FI een korting op Ferrari-turbo's in het vooruitzicht hebben gesteld als de Fransman mocht instappen. Helaas wilde Mallya iets teveel korting, en toen hij die niet kreeg, brak hij de onderhandelingen af en toverde zelf een konijn uit de hoge hoed. Adrian Sutil werd namelijk na een jaar afwezigheid teruggehaald en brengt weliswaar veel minder geld mee van Medion en Capri Sonne, maar heeft in ieder geval de nodige ervaring met het team.

http://www.grandprixweekly.com/wp-content/uploads/Force-India-Sutil-test-barca-2013.jpg

De laatste in de rij is Marussia. Het team zag Charles Pic vertrekken naar Caterham en nam afscheid van Timo Glock, in de hoop een rijke paydriver aan te trekken. Ze vonden iig Max Chilton, GP2-rijder en zoon van Graham Chilton, de eigenaar van AON Insurance. De Chilton's volgen altijd dezelfde tactiek als een van de twee racende zoons ergens rijdt. Ze pompen er wat geld in door een klein aandeel in het team te kopen, en als het goed genoeg gaat vergroten ze dat aandeel jaarlijks. Dat ging zo in de BTCC toen Tom Chilton eerst bij Honda en later Ford reed en ook toen Max bij Carlin GP2-races reed. Het is echter niet genoeg om het hele team in de lucht te houden, temeer daar teameigenaar Nikolai Fomenko inmiddels uitgekeken is op zijn speeltje. Er waren wel speculaties dat Petrov weer in beeld kwam, maar zonder sponsorgeld had Marussia er weinig aan. Vaderlandse trots hielp al helemaal niet, aangezien het personeel van Manor Motorsport afkomstig is, een door en door Engels team. Teambaas John Booth leek de kip met de gouden eieren te hebben gevonden met Luiz Razia, die naar verluidt 30 miljoen zou meebrengen van zijn rijke familie.... toch?

Nou nee dus. Razia lijkt een truc van Niki Lauda te hebben gekopieerd. Die racete in zijn beginjaren ondanks protest van zijn rijke familie, die hem dan ook niet steunde, en hij wist de rekeningen bij March en BRM met een paar forse leningen en een levensverzekering te bekostigen. Als Enzo Ferrari hem niet had opgebeld in 1974 was hij aan de schulden ten onder gegaan. Razia had dezelfde risicovolle strategie: roepen dat je veel geld hebt, met een paar brievenbusfirma's schermen waar niemand ooit van gehoord heeft en hopen dat je in de tussentijd nog ergens geld kan lospeuteren. Helaas, de vlieger ging niet op en Razia kan hiermee een record vestigen. Marco Apicella had tot nu toe de kortste F1-carriere met nog geen kilometer (de afstand van de start in Monza tot de eerste chicane), maar Razia ziet al zonder ook maar een meter te hebben gereden zijn carriere in rook opgaan. En opnieuw speelt Ferrari een rol in het verhaal, want vlak daarna klopte Bianchi aan de deur bij Booth met zijn motorendeal voor 2014. Marussia hapte toe en Bianchi is tweede rijder. In de laatste test liet de Fransman in ieder geval zien dat de Cosworth V8 nog best wat power heeft, want hij klokte met 320 km/h de hoogste topsnelheid van iedereen.

http://images.planetf1.com/13/03/800x600/Jules-Bianchi-Marussia-Testing-1_2908657.jpg

In de Supportklassen treffen we ook een aantal rijders uit de lage landen. Manor MP Motorsport heeft de GP2 auto's van Coloni gekocht en zet Daniel de Jong naast AutoGP-kampioen Adrian Quaiffe Hobbs. Het leek er lange tijd op dat ook Nigel Melker in deze klasse ging rijden; de Rotterdammer stond in de belangstelling van topteams Racing Engineering en DAMS, maar hij kreeg de sponsoring niet rond. Peter Sauber ritselde voor Robin Frijns nog een aantal testdagen bij middenmoters Trident Racing en Russian TIME, en Frijns maakte een heel goede indruk. Of het gelukt is er een zitje uit te slepen moet nog maar blijken, want ook de Maastrichtenaar kan alleen op talent bogen, maar niet op geld.

http://www.formule1.nl/media/uploads/article/2013-03-05/frijns-trident.jpg.630x420_q85.jpg

Na geen zitje te hebben gevonden in de GP2, dook Melker echter op in de World Series by Renault. Het Franse topteam Tech1 had nog een rijder nodig, en Melker had weinig overreding nodig om in te stappen. Bij Fortec is de Belg Stoffel Vandoorne gecontracteerd. De jonge Kortrijkenaar volgt bijna hetzelfde pad als Frijns: kampioen in de Formule BMW, kampioen in de Formule Renault 2.0 en nu met Fortec in de WSR. Tevens is Vandoorne opgenomen in het opleidingsprogramma van Mclaren, naast Nyck de Vries, die dit jaar voor Koiranen in de Renault 2.0 klasse rijdt. Kan Vandoorne Frijns ook kopieëren in de WSR?

http://www.worldseriesbyrenault.fr/SiteCollectionImages/Stoffel%20Vandoorne_Paul%20Ricard_Test_Day1.jpg

Badslippers
10 maart 2013, 19:35
Wat een bijdrage weer van de Sphinx over de F1. Ondanks dat ik een volstrekte leek ben op het gebied van de formule 1 lees ik dit soort bijdragen altijd met bijzondere aandacht. Tevens kijk ik immer de start van de wedstrijden omdat dan de kans op ongelukken het grootst is. Want daarom zitten we toch altijd op het puntje van de stoel. Net als bij het 4-schansentoernooi. Waar zijn de tijden van Eddie The Eagle (http://www.youtube.com/watch?v=A7MmJIy0bjo) gebleven.

Maar nou even een vraagje. Ik zou het antwoord kunnen opzoeken maar vaak duurt dat te lang en vind ik niet het gewenste antwoord.
Ik heb me ooit laten vertellen dat de motorinhoud slecht zeer klein is bij de formule 1 bolides. Iets van om en nabij de 2000cc. Klopt dat? Tevens zou dat de reden zijn waarom die motoren zo vaak naar de kloten gaan omdat men het maximale uit dat kleine motorblok wil persen waardoor ze voortdurend aan de limiet zitten. Wie weet daar meer over?

uurtje
10 maart 2013, 19:39
Sphinx, goed verhaal met veel liefde en precisie bijeen gezocht. Hulde!

BS....los van die gek Eddy the Eagle hadden wij destijds onze nationale trots. Ik weet het niet meer, maar was dat niet de heer Konijnenberg of zo?

Om op jouw vraag in te gaan; het ligt wat gecompliceerder. Maar eer ik mij daaraan ga branden laat ik het gewoon ff over aan de echte expert. Ik weet zeker dat er mensen op dit forum zitten (waaronder Sphinx) die het beter weten dan ik. Ik ben ook maar een lichte consument:)

Sphinx
10 maart 2013, 20:21
De motoren van de F1-wagens zijn de laatste jaren gestandaardiseerd uit kostenoogpunt. Ieder team moet een 2,4 liter V8 gebruiken, 2400cc dus. En er zijn eisen gesteld aan het aantal gebruikte motoren in een jaar. Een F1-team mag per jaar 8 motorblokken gebruiken. Bij het in gebruik nemen van de negende volgt een gridstraf van 10 plaatsen bij de eerstvolgende GP. Het valt qua slijtage de laatste jaren wel mee. De Turbo-era in de jaren 80 was een stuk erger. Toen kon het niet alleen voorkomen dat een team in één weekend 6 motoren opblies (BMW was er erg goed in), maar ook was de cilinder inhoud toen nog kleiner, namelijk 1600cc.

Over de motoren is al een hele tijd gezeur. De V8's kunnen niet verder op prestaties doorontwikkeld worden, alleen op zuinigheid en durabiliteit. De Red Bulls hebben zelfs drie titels binnen gesleept met een Renault blok dat op alle fronten inferieur was aan de Mercedes en Ferrari-krachtbronnen, maar omdat ze hun aerodynamica en bandenslijtage op orde hadden, konden ze die handicap goedmaken wanneer het er toe deed. De V6 Turbo's keren weer terug, maar ook dat heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. Eerst zouden het nl. viercilinder turbo's worden, totdat Volkswagen (voor wie deze wijziging bedoeld was) besloot voor de rallysport te kiezen. Omdat men al met testen van V4's begonnen was, besloot men de switch een jaar op te schuiven. Hetgeen wel PURE, een bedrijf dat als turbomotor-leverancier actief had willen worden dit jaar, de kop heeft gekost, want die waren al redelijk ver met testen en ontwikkeling.

krukar
10 maart 2013, 20:45
Als aanvulling op Sphinx, de snelle slijtage van die blokken komt doordat het toerental zo belachelijk hoog is, en dat komt dus in feite inderdaad door de lage motorinhoud. Lage motorinhoud betekent weinig koppel, om dan toch voor de snelheid te zorgen moet je het van PK's/vermogen hebben en om veel PK's uit je blok te trekken moeten die blokken op belachelijke toerentallen draaien (tegen de 20000 zitten ze nu, maar als de regels het zouden toelaten was he nog veel hoger geweest). Zo'n hoog toerental op zo'n klein oppervlak zorgt voor bizar hoge temperaturen, vandaar die enorme slijtage.
Het is tegenwoordig al wel een stuk beter dan vroeger doordat er beter materiaal wordt gebruikt om die blokken te produceren.

Badslippers
10 maart 2013, 21:00
Kijk, dat bedoel ik nou. Zo simpel werkt internet, een forum en welwillende leden. Normaliter krijg je als commentaar naar je kop geslingerd: "Zoek het zelf effe op lui varken". De tijd die je bezig bent om je door een brij van non-informatie te werken, heb ik nu goed besteed door naar "Studio Sport" te kijken. En dan? dan komt het degelijke en ter zake doende antwoord van de enige echte kenner Sphinx waarvoor mijn dank.

Ik dacht dus altijd dat het super dikke motoren waren met duizenden cc's. Totdat ik hoorde dat het slechts motoren waren met een inhoud van om en nabij de 2500 cc. En dat wordt hier bevestigd. Ongelooflijk dat men daar zo'n "Power" weet uit te halen.

Waar ik ook altijd van sta te kijken is het volstrekte amateurisme in deze toch high end en professioneel aangepakte sport zoals, wegrijden met de benzineslang nog aangekoppeld, een wiel wat niet goed aangedraaid is, het overhoop rijden van de crew, brand tijdens tanken, je eigen pit voorbij rijden, de krik vergeten weg te halen en meer van dat soort lachwekkende situaties. We praten hier immers wel over een miljoenen sport.

krukar
10 maart 2013, 21:18
Nja, amateurisme is dat niet helemaal hoor, meer spanning/tijdsdruk. Een goede pitstop duur een paar seconden en daarin moet echt van alles gebeuren, die coureur moet dus de perfecte toegestane snelheid rijden in de pit en op het perfecte moment remmen. Vervolgens moeten die engineers met grote perfectie (geloof mij, dat is echt de crème de la crème van de automonteurs die daar staat) die banden wisselen, eventueel bijtanken e.d.
Als je met zo'n tempo werkt worden fouten snel gemaakt. Ga het zelf maar is proberen in je eigen werk: doen wat je normaal doet maar dan 10 keer zo snel, en kijk hoeveel fouten je gaat maken :)

Nibor76
10 maart 2013, 21:28
Het is pk per liter.
Een productie race motorfiets haalt wel 200pk per liter

Over pk's waar moet je aan denken bij een f1 motor, 700 á 800 pk?
Dat klinkt niet veel als je dat afzet bij een Bugatti met 1200 pk maar een F1 auto weegt een 600 kg grofweg dus zit je aan de 1,2 pk per kilo.
Een Bugatti haalt dat niet.

Trouwens komt er nog een poule of is er daar te weinig animo voor?

Big30
10 maart 2013, 21:33
Trouwens komt er nog een poule of is er daar te weinig animo voor?
Sphinx??? Deze is voor jou!

krukar
10 maart 2013, 21:45
Denk dat je twee dingen verward Nibor, koppel bereken je per liter motorinhoud. Vermogen bereken je in principe per liter motorinhoud per liter, vermenigvuldigen met het toerental, hoeveel pk je per liter trekt verschilt wel erg per motorblok. Formule 1 blokken zitten inderdaad rond de 700pk bij 19 á 20k toeren. Dat ze sneller zijn dan bijvorobeeld een Bugatti Veyron komt inderdaad deels door het gewicht dat lager is (James Watt formule etc.), maar ook grotendeels door de veel betere aerodynamica.

Er zijn overigens wel verschillende autos die een formula-1 auto wel eens zouden kunnen kloppen op een circuit op snelheid, maar dan waarschijnlijk toch aan reminrichting en wegligging te kort gaan komen om een sneller rondje te rijden, denk aan een scc ultimate aero tt of een hennesey venom gt.

Big30
10 maart 2013, 22:05
Wie kan duidelijk en helder het verschil tussen koppel (Nm) en vermogen (pk of kW) uitleggen?

Wat is verder relevant voor de acceleratie en topsnelheid van een auto d.i. welke grootheden zijn als je een eerste orde afschatting wilt maken hiervoor dominant.

Tot slot de vraag waarom diesel motoren onder in de toeren relatief veel koppel hebben in vergelijking met benzine motoren.

uurtje
10 maart 2013, 22:06
Als aanvulling; de regels beperken de teams steeds meer. Vroeger konden ze redelijk vrij wisselen van motors. Ze hadden toen speciale motoren voor de kwalificatie die hogere toeren aankonden. Na de kwalificatie waren die dingen ook op en werd de wedstrijd gereden met een andere motor. Die tijden zijn echter voorbij.........

Sphinx
10 maart 2013, 22:08
Sphinx??? Deze is voor jou!

Hmm, ik heb een aantal jaren geprobeerd om de goegemeente in een managerspel geïnteresseerd te krijgen, maar dat lukte niet zo best. Ik heb voor dit jaar een ander idee. Wat als we gewoon de Top 5 van elke GP voorspellen, met als extra vragen wie de pole pakt, wie de snelste ronde rijdt en wat het aantal uitvallers zijn. Niet zo ingewikkeld als een GP-manager en makkelijk in een excelletje bij te houden. Ik open zo wel een topic

uurtje
10 maart 2013, 22:13
Big 30, je weet niet wat je vraagt. Deze vraag staat bijna gelijk aan; leg buitenspel eens uit aan een inboorling...hahahahah.....

Koppel is de trekkracht. Globaal gezien is het zo dat als je meer koppel hebt, het voertuig ook harder optrekt. Er zijn een aantal factoren die het koppel beïnvloeden. Als regel haal je een hoog koppel in de lage toeren.

Het vermogen (natuurkundig uitgedrukt in Watts, bij auto's nog vaak in het oude PK systeem) is uiteindelijk mede bepalend voor de eindsnelheid.

Dus......het kan best zo zijn dat een auto heeeeeeeeel hard kan optrekken en niet zo heel snel rijdt. Hoog koppel, relatief laag vermogen. Maar ok ok ok......1000 andere dingen spelen hierin mee. Begin maar te denken aan de overzettingsverhouding van de versnellingsbak, aerodynamica etc etc.....

Big30
10 maart 2013, 22:13
Wat als we gewoon de Top 5 van elke GP voorspellen, met als extra vragen wie de pole pakt, wie de snelste ronde rijdt en wat het aantal uitvallers zijn. Niet zo ingewikkeld als een GP-manager en makkelijk in een excelletje bij te houden. Ik open zo wel een topic
Jij weet het beter dan ik hoe dat te organiseren! Denk dat het wel in de smaak zal vallen hier bij de F1 fans en die zullen je dankbaar zijn!

uurtje
10 maart 2013, 22:17
op www.krombacher.de heb je zo een spel. Doe ik al jaren met mijn Duitse vrienden. Maar goed, dan geef je het wel uit beheer.....

uurtje
10 maart 2013, 22:24
ohhh...vraag vergeten te beantwoorden;

Je moet verschil maken tussen gewone motoren en turbo motoren. De diesels van tegenwoordig zijn allemaal turbo motoren. Als je die afzet tegen turbo benzine motoren dan is het gat (niet het turbo gat...hahahahahahaha) voor een heel stuk dicht...:)

Big30
10 maart 2013, 22:33
Big 30, je weet niet wat je vraagt. Deze vraag staat bijna gelijk aan; leg buitenspel eens uit aan een inboorling...hahahahah.....
Vandaar ook mijn vraag juist omdat ik het nergens echt goed uitgelegd zie! Het is ook niet zo heel simpel als ik eerlijk ben, ik zou nog de vraag er aan toe kunnen voegen of en zoja hoe koppel en vermogen aan elkaar gekoppeld zijn.

Koppel is inderdaad primair trekkracht, OK van een draaiende as vandaar de eenheid Nm, toch is het vermogen relevanter voor de acceleratie en eindsnelheid. Maar inderdaad er spelen zoveel factoren een rol oa overbrenging verhoudingen, Cw waarde, massa van de auto etc.
Dat maakt het allemaal toch redelijk gecompliceerd, over turbo's zwijg ik dan maar! Helemaal de verschillende Turbo systemen voor diesel motoren dan wel common rail injectie. Dat krijg je niet zo 1,2 3 uitgelegd.

uurtje
10 maart 2013, 22:38
daarom is in voertuigtechniek ook de "koppel-toerenkromme" belangrijk. Dat is een overzicht dat aangeeft hoe bij een bepaald toerental het koppel is en het vrijgekomen vermogen. Deze grafiek zegt dan echt iets over de (mogelijke) dynamiek van een auto. Hey, ik trek mij terug uit deze discussie/topic.

Ik heb wel een laatste vraag voor Big; weet jij hoe de kleur van de Umweltplakette zich verhoudt ten opzichte van het koppel?

Big30
10 maart 2013, 22:45
daarom is in voertuigtechniek ook de "koppel-toerenkromme" belangrijk.
Bedoel je dan SAE of DIN pk's :tongue:.

krukar
10 maart 2013, 23:19
Als er animo voor is wil ik volgend weekend wel eens kijken of ik een versimpelde F1-poule in elkaar kan programmeren, dan heb ik wel input nodig qua regels want zó diep zit ik nou ook weer niet in de F1 ;)

Big je vraag is wel erg complex/algemeen, maar goed een shot om het proberen simpel uit te leggen:

Koppel moet je in deze even zien als een kracht waarmee je iets laat draaien (is natuurkundig niet altijd zo, maar om de uitleg even eenvoudig te houden), vergelijk het met het gebruiken van een tang. Je zet kracht op de tang, die kracht veroorzaakt koppel op de schroef en daardoor gaat die schroef draaien. Daarbij moet je weten dat als de tang langer wordt, je minder kracht nodig hebt om dezelfde kracht te bereiken. In een auto werkt dat hetzelfde, in een cilinder ontploft een mengsel van brandstof en lucht, waardoor kracht wordt uitgeoefend op de zuiger die vervolgens naar beneden wordt gedrukt, de zuiger zet die kracht vervolgens via de drijfstang over op de krukas.
Vervolgens komt het toerental in beeld, ofwel hoe vaak wordt de kracht op die zuiger gezet (in feite, hoeveel explosies kun je laten plaatsvinden om die zuiger te laten bewegen). Als je dat combineert weet je hoeveel uiteindelijke kracht je hebt (kun je uitdrukken in Watt of PK).

Simpel gezegd kun je daaruit dus verstaan dat je koppel ervoor zorgt dat je snel optrekt (immers als je meer kracht zet op de zuiger, zul je sneller accelereren), vermogen zorgt ervoor dat je hard kunt rijden (immers als je vaker kracht uitoefent op de zuiger, zal je sneller vooruitgaan). Koppel kun je theoretisch dus verhogen door de cilinderinhoud te verhogen of door meer cilinders in een blok te plaatsen.
Als je het echt simpel wil houden zie het dan als volgt: PK is een maateenheid van koppel over tijd.

Nu zijn er een hoop trucs om de efficiëntie van je kracht (het aantal PK's) per motorinhoud te verhogen, bijvoorbeeld optimaliseren van lucht/brandstof mengsel en gebruik van ander materiaal waardoor de explosie effectiever is (en dus meer kracht wordt overgezet naar de krukas) of bijvoorbeeld het gebruik van een turbo (gaat te diep om de werking daarvan hier uit te leggen maar kortgezegd is een turbo een compressor die ervoor zorgt dat er meer zuurstof in de motor komt waardoor de verbranding efficiënter wordt)

De crux van goede autobouw ligt echter niet alleen op het motorblok, maar ook op je versnellingsbak, aandrijving en wielen. Je moet al die koppel natuurlijk wel goed overzetten naar de wielen en bij F1 auto's is dat gewoon heel goed voor elkaar. Bij personenauto's die niet geoptimaliseerd zijn verlies je heel veel koppel tussen je blok en de wielen door bijvoorbeeld een slechte versnellingsbak.

Om antwoord te geven op de onvermijdelijke vraag waarom een F1 auto dan toch snel optrekt met weinig koppel: dat heeft dus alles te maken met gewicht, een F1 auto is zo licht dat je veel minder koppel nodig hebt om de auto voort te stuwen, een cilinderinhoud van 2500cc is dus meer dan genoeg om die auto snel voort te stuwen. Als je dan weer het verhaal van de PK's erbij pakt, dus meer vermogen = vaker koppel genereren, ofwel meer koppel over tijd, dan weet je waarom die F1 auto zo snel accelereert. Zou een F1 auto nou 5000 kilo wegen, dan had je dus veel meer koppel, ofwel meer cilinderinhoud nodig om dezelfde acceleratie te bewerkstelligen, you get the point :)

Is het toch weer een heel verhaal geworden :)

Badslippers
10 maart 2013, 23:40
Heerlijk dit soort discussies. Ik snap er niks van en dat maakt het juist zo leuk als mensen er enthousiast over vertellen. Net zoals bij de relativiteitstheorie. Ik kan uren luisteren naar de uitleg mits de persoon het goed en enthousiast brengt. Niet dat ik het dan begrijp maar daar gaat het niet om.

Om aan te sluiten bij de vragen van Big30 (koppel/vermogen) en ook om toch enigszins "On Topic" te blijven:
Hoe kan ik nou het beste tegen een besneeuwde heuvel rijden. Bijvoorbeeld bij "Acapulco" moet je het laatste stukje steil bergop. Stel er is net verse sneeuw gevallen. Welke versnelling kies ik. De één? Dan gaan mijn wielen altijd slippen. De twee? Dan trekt-ie het net niet. Ooit heb ik al eens gemeld dat ik zo'n klein heuveltje in de achteruit ben op gereden. Dat werkte wonderwel. Kom me niet aan met 4-wiel-aandrijving of sneeuwkettingen monteren want dat snap ik ook dat het dan gemakkelijker gaat. Gewoon een doorsnee gezinsauto en moet ik me dan richten op het koppel of het vermogen?

Mooi verhaal van Krukar. Ik snap het bijna!

uurtje
11 maart 2013, 00:00
ik neem aan dat je wel winterbanden onder jouw auto hebt als je tijdens zulke omstandigheden door Germania aan het crossen bent? Hahahahahahahahha.....

Big30
11 maart 2013, 00:41
Om aan te sluiten bij de vragen van Big30 (koppel/vermogen) en ook om toch enigszins "On Topic" te blijven:
Hoe kan ik nou het beste tegen een besneeuwde heuvel rijden. Bijvoorbeeld bij "Acapulco" moet je het laatste stukje steil bergop. Stel er is net verse sneeuw gevallen. Welke versnelling kies ik. De één? Dan gaan mijn wielen altijd slippen. De twee?
Mooi verhaal van Krukar. Ik snap het bijna!
In principe is de 2 dan beter door de overbrengverhoudingen van de bak, doe ik ook vaak als het glad is zeker op het vlakke. Echter berg op mis je dan in de 2 wat koppel en dat is de reden dat het bergop wat lastiger zal zijn. De achteruit zit vaak gelijk aan de 1 of iets tussen de 1 en 2 in en kan in zo'n situatie dus net het goede compromis zijn tussen slip/geen slip en voldoende kracht die geleverd kan worden.

In de achteruit de bergop rijden betekent ook net iets meer druk op de aangedreven (voor)wielen, wat je ook kunt doen is vooruit rijden en iemand op de motorkap laten zitten voor meer druk.
Maar het allerbeste is natuurlijk winterbanden in de bergen met sneeuw daar kon ik me vorige week nog van overtuigen!


Als je dat combineert weet je hoeveel uiteindelijke kracht je hebt (kun je uitdrukken in Watt of PK).
Volgens mij bedoel je hier het vermogen (Energie/tijdseenheid) omdat je praat over Watt/pk's. Je mag wel stellen dat het vermogen gelijk is aan de kracht * de snelheid bij een constante kracht.

der lickmeister
11 maart 2013, 01:01
Om het optimale uit de motor te krijgen hang je hem aan een testbank,meestal worden dan nog lange en korte kelken gebruikt om een optimale koppelkromme te verkrijgen,verder in de techniek te duiken heeft men tegenwoordig 2 rijen injectors de 1e rij tot +- 3500 rpm wordt normaal gesproken een programma voor geschreven welke +- 1000 rpm hoger ligt in verband met overlap rpm naar 2e rij injectors
En om het meeste rendement er uit te halen gebruikt men ook een buitenluchtdruk sensor, overigge sensors zijn ook belangrijk maar voeren slechts kleine correcties uit,m.u.v. Gaskleppositie sensor basismap voor brandstof,mapsensor voor basismap ontsteking

Erru
11 maart 2013, 10:52
Nou, Lickmeneer, zo te zien heb je niet alleen verstand van mooie dames!!!!!!!!!!!!!!

Sphinx
17 maart 2013, 15:11
Kimi Raikkonen heeft voor een verrassing gezorgd door de eerste race in Australië op zijn naam te schrijven. De Fin maakte als enige van de coureurs vooraan slechts twee pitstops en finishte ruim twaalf seconden voor Fernando Alonso, die tweede werd in Melbourne. Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel moest genoegen nemen met de derde plaats. Giedo van der Garde finishte als achttiende.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/291827/raikkonen-trapt-seizoen-af-met-zege-in-australie/

De regen op zaterdag gooide het schema voor het weekend wat in de war. Q1 werd nog afgemaakt, maar Q2 en Q3 werden verplaatst tot zondagmorgen (01.00 Nederlandse tijd). Het leverde een en Red Bull 1-2 op; wel een beetje in de lijn der verwachtingen. Mercedes zat er goed bij op 3 en ook de Ferrari's deden goed mee. Voor Nico Hulkenberg lijkt Australië wel vervloekt; de man uit Emmerich kon niet eens aan de start komen door een defecte brandstofpomp.

Bij de start een bekend scenario: Vettel jaagt alle kers-boost er ineens doorheen en loopt weg, Webber verprutst zijn start en wordt door 3 man voorbij gereden. Achteraan had zelfs Giedo wat in te halen, want hij passeerde zijn teamgenoot Pic, Max Chilton en had geluk dat JE Vergne even naast de baan zat in de eerste bocht.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02511/melbourne2_2511851b.jpg

Vorig jaar was de race na een bocht al duidelijk geweest, maar Pirelli had een stok achter de deur. De bandenleverancier dreef de zaak op de spits door ipv de zachte band de speciale superzachte band, ook bekend als wegwerpband mee te nemen, want na 6 rondjes is het helemaal klaar met de grip. Gevolg was dat de hele top van het veld in ronde 5 tm 7 binnenkwam en ineens de eerste auto op medium banden de leiding in handen kreeg: Adrian Sutil in de Force India. En het lijkt een uiterst slimme zet van de Indiërs te zijn geweest hun weinige centen te besteden aan het aantrekken van James Key, de man die verantwoordelijk was voor de Sauber waarmee Sergio Perez vorig jaar zoveel succes had. Sutil en Di Resta reden goed mee in de top5 en het was leuk om te zien dat de rest de Duitser niet kon passeren tot de banden echt veel slechter werden.

http://www.formule1.nl/media/uploads/article/2013-03-17/20130317-0262_1.jpg.630x420_q85.jpg

Het gevolg van Sutils goede rijden was echter dat Red Bull's race niet echt lekker liep. Vettel kon niet genoeg afstand nemen van Alonso en Massa en ook Kimi kwam meedoen vooraan. De Merc's hadden in het begin lekker de vaart erin, maar helaas moest Rosberg zijn auto met electronische problemen aan de kant zetten. Hamilton bleef wel in de buurt, maar was niet snel genoeg om echt vooraan mee te doen. Uiteindelijk vielen de omstandigheden het gunstigst uit voor Lotus. De wagen is niet zo snel als de Ferrari of de Red Bull, maar Kimi en Grosjean hoefden maar 2 keer binnen te komen terwijl de rest 3 keer moest stoppen. Kimi had bovendien de mazzel dat de FI op supersofts er weinig van bakte, waardoor Sutil van een podiumplek terugviel naar plaats 7, net voor zijn teamgenoot Di Resta. Kimi reed de race vrij makkelijk uit en zette nog even een snelste ronde neer.

http://media.zenfs.com/en_US/Sports/AP_Auto/201303170321120730323-p2.jpg

In de schaduw van de champagne lijkt Mclaren op dit moment de draad kwijt. Men maakte een riskante switch naar een ander type ophanging, waarmee Ferrari vorig jaar al vele problemen had en Button leek Alonso wel te kopieëren: Goede prestaties in een natte kwali, slechte prestaties in drogere omstandigheden. Sergio Perez probeerde wel zijn vertrouwde tactiek uit, maar helaas is de Mclaren bij lange na niet zo stabiel als zijn oude Sauber en hij viel buiten de punten. Enige troost is dat zijn landgenoot Gutierrez nog achter hem eindigde als 13e. Giedo reed de race als 18e uit en laatste uit, omdat hij na de goede start (waarin hij een tijd als 15e rondreed) na een lekke band weer terugviel. Hij heeft iig zijn debuut afgemaakt en da's ook wat waard.

http://www.leidschdagblad.nl/anp_images/article21281023.ece/ALTERNATES/w470/img-170313-045.onlineBild.jpg

Sphinx
24 maart 2013, 14:45
Sebastian Vettel heeft zijn eerste Grand Prix-zege van het seizoen binnen, na een spijkerhard duel met Mark Webber. De Duitser passeerde zijn teamgenoot in de slotfase van de race voor de leiding, terwijl Mercedes-rijders Nico Rosberg en Lewis Hamilton rondenlang streden om plaats drie. Het duel werd beslist in het voordeel van Hamilton. Kimi Raikkonen, winnaar in Melbourne, werd zevende.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/292260/vettel-klopt-webber-in-maleisische-broedertwist/

Hoewel het geen regenballet werd, zal er nog wel even over deze editie worden nagepraat. Zaterdag sprak de regen wél een woordje mee in de kwalificatie, waar Vettel naar eigen zeggen alleen maar door de wisselende omstandigheden een pole had gescoord. Massa wist zich verrassend voor Alonso op te stellen en na de 7e plaats en gridpenalty van Kimi zal er voorlopig wel even niet meer gemopperd worden over een "oneerlijk voordeel" voor Lotus, want de auto ging niet goed op intermediates. Giedo vd Garde had een matige kwali, hij had vooral veel problemen met de mediumbanden en moest als laatste vertrekken.

Bij de start bewees Johan Cruijff zijn gelijk: je kunt in de eerste ronde niet winnen, maar je kunt wel in de eerste ronde verliezen. Alonso had een goede start, kwam Massa voorbij en probeerde ook Vettel al in de eerste bocht te verschalken, maar hij wilde veel te veel en rijdt zijn vleugel stuk. Deze racebeer kan niet zeggen wie de foute call gemaakt heeft hem een rondje door te laten rijden, Alonso zelf of zijn engineer, maar feit is dat hij aan het eind van start/finish de vleugel onder zijn auto kreeg en in de grindbak landde :angryfire: Dure punten weggegooid hier. Giedo had een redelijke start en kon meteen van 22 naar 18 opschuiven, Pic deed het zelfs nog beter met een 15e plek na twee bochten.

http://ww4.hdnux.com/photos/20/52/75/4370299/3/628x471.jpg

Vooraan liep Vettel een beetje weg, maar zowel hij als Massa maakten eigenlijk de fout twee rondjes te vroeg de intermediates eraf te halen. Webber's engineer had het goed daar: "stay out, stay out.". Webber ging vervolgens pushen om weg te lopen en slaagde daar (voorlopig) in. Naarmate de baan verder opdroogde kwam iedereen binnen. Bij Force India ging zowat alles mis wat er mis kon gaan, zowel bij de auto van Sutil als die van Di Resta wilde de wielmoer linksvoor niet los, wat beide auto's buiten de punten terug deed vallen. Toen het probleem bij de tweede ronde pitstops weer opdook, besloot men zich terug te trekken om de fout te analyseren. Van hero naar zero in een week.

http://www.automobilsport.com/uploads/_neustart2/f1-malaysia-gp/force-india-sepang-di-resta.jpg

In het tweede deel van de race werden de kaarten dan echt geschud. Webber leek even door Vettel te worden ingelopen (die ook meteen maar aan zijn team vroeg of hij er langs mocht), maar de Australiër liep daarna langzaam weer weg bij de Duitser. Achter hen bleven de Merc's dit keer allebei heel en werkten zich naar een 3e en 4e plaats op, al had Hamilton even heimwee en reed per ongeluk de Mclaren pits binnen bij zijn tweede stop. Verder achterin ging Maldonado weer eens van de baan, kwam Bottas sterk naar voren en was Giedo op harde banden een tijdlang de snelste van de vier achterhoede rijders, maar op de medium band stortte zijn tempo weer in, hij kwam uiteindelijk als 15e binnen.

Kimi kon zijn opmars na de moeilijke regenrondjes niet echt voortzetten, en dat was vooral te danken aan het ijzeren-heinige verdedigen van Nico Hulkenberg. De man uit Emmerich was voor de Fin een lastig obstakel, zodanig dat de Iceman even zijn gebruikelijke koelte verloor en klaagde dat Nico hem blokkeerde. Hij kwam een paar rondjes later er alsnog voorbij, maar zijn teamgenoot Grosjean inhalen was er toen al niet meer bij. Wel schoven Kimi en Nico alletwee nog een keer op toen Perez een paar rondjes voor het eind nog een keer moest binnenkomen en er in een poging er toch een punt uit te slepen zelfs de snelste ronde reed. Het werden er uiteindelijk 2, en meer zouden het er niet worden want Button werd als 17e geklasseerd nadat zijn voorband losging en hij veel tijd verloor. Zou Checo alweer naar Sauber terug verlangen?

http://www.automobilsport.com/uploads/_neustart2/malaysia-gp-2013/sauber-huelkenberg-action-malaysia.jpg

Vooraan bepaalde helaas teamorders en het niet volgen van teamorders het podium. Nico Rosberg was in de resterende 10 rondjes sneller dan Hamilton, die in fuel-save-modus reed. Maar ondanks herhaalde smeekbedes van Rosberg wilde Brawn hem niet laten gaan. Later verklaarden zowel adviseur Lauda als manager Wolff dat ze die mening niet deelden (en in verkapte termen verklaarden ze tevens dat ze Nico de hand boven het hoofd hadden gehouden als hij het toch had gedaan). Hamilton stond dan ook wat schaapachtig op het podium.
Het was echter niets vergeleken bij de twee man naast hem. Er is al eens vaker iets geroepen over Red Bull dat zogenaamd geen teamorders maar gelijke kansen heeft, maar deze race bewees voor iedereen het tegendeel. Er was schijnbaar afgesproken dat tot de laatste pitstop ieder voor zijn eigen kans reed, daarna was het "hold position". Webber kreeg tevens de aanwijzing zijn motor niet op maximale prestaties te houden. Vettel had er echter geen boodschap aan en ging het duel aan en hoewel Webber een paar keer hard verdedigde moest ie hem toch laten lopen. Aangezien hij daarna meteen drie tellen terugviel, denk ik dat hij a la Hamilton ook in fuel-save reed. Twee verschillende renstallen, twee dezelfde teamorders, twee verschillende uitkomsten. Deze racebeer vraagt zich echter af of Vettel nu niet zijn allerergste vijand heeft gecreërd: zijn teamgenoot.

http://i2.mirror.co.uk/incoming/article1782279.ece/ALTERNATES/s510/F1%20Grand%20Prix%20of%20Malaysia-1782279.jpg

In de stand is Vettel nu koploper met 40pt, Kimi is 2e met 30pt, Webber 3e met 26pt en Hamilton 4e met 25pt. De heren rijders mogen drie weken afkoelen voor ze in China aan de slag gaan.

In de GP2 had MP Motorsport een moeilijk weekend. Teamgenoten Daniel de Jong en Adrian Quaiffe-Hobbs ramden elkaar in de eerste race eruit in de beginfase. In de tweede race ging het al iets beter met een 14e stek voor De Jong en een 17e voor "QH". Race 1 was een prooi voor Fabio Leimer, race 2 werd door Stefano Colleti gewonnen en die is tevens leider in de stand met 32pt voor Leimer (25pt) en Felipe Nasr (24pt). Helaas geen zitje voor Robin Frijns in deze klasse. Hij had wel degelijk aanbiedingen gekregen van Trident en Russian Time, maar er was geen garantie dat hij ook het hele seizoen kon rijden, omdat er geen sponsor achter Frijns staat. Dus zag de Maastrichtenaar er vanaf. Mijn inziens een gemiste kans, want Sam Bird, die in plaats van Frijns bij RT instapt, haalt met een 7e plek in race 1 wel punten op.

http://img2.autosport1.nl/cms/images/stories/2013/Internationaal/Formulewagens/GP2Series/1-Maleisie/Kwalificatie/_r6t9237.jpg

Sphinx
15 april 2013, 20:25
Fernando Alonso heeft zijn eerste overwinning van het jaar behaald in een strategisch perfect uitgevoerde Chinese Grand Prix. De Spanjaard ging als beste om met het onvoorspelbare rubber en won voor Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton. Sebastian Vettel kwam één ronde tekort om de laatste podiumplaats van Hamilton af te pakken en werd vierde. Giedo van der Garde kwam als laatste aan de finish.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/293129/alonso-de-beste-in-strategisch-duel-shanghai/

Banden. Zachte banden, medium banden, gebruikte banden, slechte banden, tot op de draad versleten banden. Nee dit is geen commercial voor de Bandenwisselweken die na een koude winter toch nog van start gingen, maar de harde realiteit in de F1. Pirelli is er zó goed in geslaagd om onvoorspelbaar rubber te creëren dat bijna iedereen er wel wat over te mopperen heeft. Alleen Ferrari en Lotus, die veel tijd in de winter besteed hebben aan het doorgronden van de bandensetjes, hielden zich wat stiller. Van Lotus was al bekend dat Raikkonen goed met de banden overweg kon, volgens Ferrari was het een verrassing dat hun auto op gebruikte banden zo goed ging. Op nieuwe banden was Mercedes dan weer het snelste, wat Hamilton ook bewees met een pole-position. Red Bull kon voor het eerst geen potten breken; de RB9 was niet snel genoeg op de rechte stukken en kon te weinig tijd goedmaken in de bochten. Vettel liet daarom Q3 maar helemaal lopen om banden te sparen en Mark Webber was het slachtoffer van een "fout" van zijn team: te weinig benzine aan boord, stilgevallen op het circuit. Hij kon vanuit de pits starten [complotmodus] Wat toevallig nou na de vorige race en alle fallout er omheen[complotmodus uit]

De start bewees hoezeer Pirelli de zaak op de spits dreef, want Hamilton kwam uitstekend weg en was vier rondjes lang de leider, tot zijn banden versleten waren en hij moest wisselen naar medium rubber. Ook de rest van de top10 kwam tussen ronde 4 en 6 binnen, behalve Vettel en Nico Hulkenberg, die allebei op medium waren vertrokken. De man uit Emmerich haalde Vettel op het lange rechte stuk in ondanks dat Vettel hem op de vuile kant drukte en kon net als Adrian Sutil eerder in Australië "Führungskilometer" maken. Vettel kwam een paar keer aardig dichtbij in de DRS-zones, maar de hogere topspeed van de Ferrari verhinderde een inhaalactie. Voor teamgenoot Gutierrez was de race helaas vlug bekeken. Hij mistte in de hairpin zijn rempunt en knalde vol op Sutil, die daarna met een achtervleugel op half 7 de pits opzocht om uit te vallen. De Mexicaan krijgt daarvoor in Bahrein een gridpenalty van vijf plaatsen.

http://galeria.vezess.hu/files/054/060/000/60054/60054_476626_550x413.jpg

Ook voor Webber liep het totaal niet. De Australiër kwam na een rondje al binnen om medium banden te halen en een inhaalrace te gaan rijden, maar in zijn sturm und drang maakte hij dezelfde fout als Vettel wel eens in die situatie: hij verliest zijn geduld en probeert Jean Eric Vergne in te halen waar het eigenlijk helemaal niet kan. De twee raken elkaar hard en Webber moet met een kapotte vleugel naar binnen. Murphy vond het gelijk tijd voor de genadeklap, want bij de pitstop werd een achterband niet goed aangedraaid, waardoor Webber op weg naar de hairpin een wiel verloor. Het was aan oplettend rijden van Vettel en Hulkenberg te danken dat de dolgedraaide band hen niet raakte. Webber is door de fout van zijn team ook tot een gridpenalty veroordeeld. "That concludes a perfect weekend for me" was het sarcastische commentaar.

http://pix.crash.net/motorsport/710/PAPHOTO4_487661.jpg

Vooraan reed Vettel nog even aan de leiding nadat Hulkenberg naar binnen moest, maar Alonso had hem al vlug weer ingerekend en ook Raikkonen kwam hem voorbij na zijn pitstop. De Fin verloor opnieuw zijn kalmte nadat hij wat gehaast probeerde Sergio Perez in te halen en net als Webber dat probeerde waar het niet kon. Hoewel de Fin later duidelijk de Mexicaan de schuld was het gewoon dwaas om het daar al te proberen (http://www.youtube.com/watch?v=ZiaHqHLluS4), Perez gaat toch niet zomaar braaf aan de kant omdat de grote Kimi eraan komt. Dat ie er maar voor werkt! Helaas was alleen Sport1-gastcommentator Jos Verstappen het met me eens, de meerderheid gaf Perez de schuld. Ondanks een gehavende neus kwam Raikkonen keurig als 2e binnen achter een ongenaakbare Alonso, die steeds een of twee rondjes langer met de banden kon doen dan zijn concurrenten voor de slijtage teveel werd. Vettel kwam in de slotfase op zachte banden nog aardig dicht bij Hamilton, maar bij het inhalen van Pic verremde Vettel zich en verloor nét de aansluiting op de Brit, die een derde plek ophaalt. Nico Rosberg viel na een goede eerste helft helaas uit met een defecte anti-rollbar.

http://pix.crash.net/motorsport/710/PAPHOTO4_487675.jpg

In de achterhoede zat er voor Giedo vd Garde weinig anders op dan aankomen. Hij kon zowel op softs als op mediums niet echt een ritme vinden en werd als 18e en laatste afgevlagd. Net als Jos in het verleden wist hij bij de start meteen 5 plaatsen te winnen, maar daarna was het tempo er uit. Sport1 commentator Ronald van Dam had het er over dat er weinig aan de auto is veranderd sinds Brazilië 2012 en dat de meeste updates tot de eerste Europese race (Spanje, begin mei) zijn opgeschoven. Vd Garde heeft iig een kleine mijlpaal, hij is de eerste Nederlander die drie races op rij uitrijdt

http://img1.sport1img.nl/files/thumb/C/a/_Autosport_auto_auto_c651_c370_q95_CaterhamVDG.jpg

De GP2 reed niet in China, maar is toch wat nieuws te melden. Eerst meende sensatiekrant Blick nog even het afzeggen van Robin Frijns voor de GP2 te moeten oprakelen, maar bijna vlak daarna was er goed nieuws: de Maastrichtenaar staat toch aan de start in Bahrein. Hilmer Motorsport neemt tijdelijk afscheid van de Ier Connor Daly, die in de Indy 500 wil starten, en geeft Frijns een kans zich in de kijker te rijden. Ik vraag me af of manager Heinz zijn pupil een ultimatum heeft moeten stellen, aangezien er voorlopig maar sprake is van één race.

http://www.gp3series.com/webimage/GP2-MultimediaLightboxImage/Global/GP2_2013/02_Rounds/01_KL/02_FP/_A8C4754.jpg

Nog even een opmerking over de F1-uitzendingen van Sport1. Het voordeel is dat het beeld gewoon goed is en zonder reclame. Het nadeel is dat als je niet reeds een satelliet-abbo hebt waar Sport 1 Select in zit, je bent aangewezen op de "aanbiedingen" van kabelaars of digitale tv, die heel sneaky de races in een apart pakket hebben gepropt waarvoor je natuurlijk extra moet dokken. Tevens vind deze racebeer Ronald van Dam te zakelijk overkomen. Ik vind het niet erg als iemand fouten in zn commentaar maakt (Olav Mol en Murray Walker grossierden erin, maar werden op handen gedragen), maar ik vind het wél vervelend als het enthousiasme ontbreekt. Dan kijk ik nog liever naar RTL Duitsland (H Wasser voor het enthousiasme, C Danner voor de technische kant) of naar een stream van SKY of BBC als de kwaliteit goed genoeg is (BBC is licht favoriet door hun mooie intro's (http://www.youtube.com/watch?v=fx-56waZF4o)):

Tot slot als afterthought, in september 2013 doet Hollywood weer een poging om de F1 op film te vatten. Ron Howard koos voor het jaar 1976, toen James Hunt (gespeeld door Australiër Chris Hemsworth) en Niki Lauda (gespeeld door Duitser Daniel Brühl) een mooi gevecht om de titel uitvochten. Hier alvast een trailer


http://www.youtube.com/watch?v=AMjTTBG1gpY

vrije jongen
21 april 2013, 12:59
Wauw, na me al te hebben neergelegd bij een op hoogtepunten gebaseerd formule 1 seizoen - bij de Hollander, de Belg en de Brit allemaal op kanalen die ik niet kan ontvangen - toch maar eens langs mijn 683 kanalen gezapt en het blijkt dat RTL (van de Mof) ook in het 'standaard pakket' zit:hammer:. Lekker de komende uurtjes zappen tussen RTL (met Radio 5 live aan, kut Duitse commentaar) en Canvas voor LBL. Ik personifieer de EU vandaag!

Picasso 1
21 april 2013, 13:07
Voor de geïnteresseerden op welke zenders de Formule 1 wordt uitgezonden:

21 april 2013 Bahrein

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

12 mei 2013 Spanje

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

26 mei 2013 Monaco

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

9 juni 2013 Canada

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
Veronica
BBC

30 juni 2013 Groot-Brittannië

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

7 juli 2013 Duitsland

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

21 juli 2013 Europa nog niet bekend

28 juli 2013 Hongarije

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

25 augustus 2013 België

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

8 september 2013 Italië

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

22 september 2013 Singapore

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

6 oktober 2013 Zuid-Korea

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

13 oktober 2013 Japan

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

27 oktober 2013 India

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC

3 november 2013 Abu Dhabi

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL

17 november 2013 Verenigde Staten

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
Veronica

24 november 2013 Brazillië

De Belgische Commerciële zender Vier
Sport 1
De Duitse RTL
BBC
Veronica

Sphinx
22 april 2013, 19:26
Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel heeft in Bahrein zijn tweede Grand Prix van het jaar gewonnen. De Duitser domineerde de race na een fraaie openingsfase en won voor Lotus-coureurs Kimi Raikkonen en Romain Grosjean, waarmee het podium exact gelijk is aan dat van een jaar geleden in dezelfde race.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/293608/vettel-pakt-tweede-van-het-seizoen-in-bahrein/

Bahrein, het altijd (on)rustige oliestaatje aan de Perzische Golf met zijn opstootjes, zijn ordetroepen en zijn verordeningen aan al te kritische journalisten om vooral het land zsm te verlaten (wat een Britse tv-ploeg overkwam toen ze op zoek gingen naar verhalen over de problemen die men zo hardnekkig dood probeert te zwijgen en werden opgemerkt door een patrouille). Net als John Ewbank afgelopen weekend kreeg ook Paul Hembery van Pirelli een shitstorm over zich heen omdat hij precies datgene had gedaan wat men vroeg, en men niet met het resultaat overweg kon/wilde. Om toch enigszins de morrende goegemeente tevreden te houden werden in de aanloop de selecties aangepast: Pirelli deelde medium en hard compounds uit ipv soft en hard, wat men eigenlijk van plan was. In de aanloop naar de kwali's maakten de Lotussen indruk met snelle tijden, maar in de kwali was het Mercedes dat bovenaan stond dankzij Nico Rosberg. Helaas had de Merc echter nog steeds problemen met snel slijtende achterbanden, ondanks de pure snelheid die er wel degelijk is. Force India zorgde opnieuw voor een verrassing door maar liefst twee auto's in de top10 te kwalificeren: Paul Di Resta op 7, Adrian Sutil op 8

http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2013/04/b-start-bahr-2013-11-886x590.jpg

Bij de start was het maar goed dat Rosberg van pole vertrok, want daardoor was er een kans dat Vettel niet meteen weg zou zijn. En dankzij Rosberg's fanatieke verdedigen had zijn landgenoot idd wat meer tijd nodig om de leiding te pakken, zeker toen ook Alonso mee kwam doen en hem even naar plek 3 terugzette. Achter hen een negatieve bijrol voor de andere Ferrari, Massa bezorgde in een pittig duel met Sutil de FI-rijder nl. een lekke band, waardoor een goed resultaat helaas om zeep was. Di Resta kon zich op harde banden (slimme zet om die in Q3 om te leggen)goed handhaven en rukte samen met Kimi op naar 2 en 3. Grosjean kwam ook meedoen en had bovendien het geluk dat Murphy opnieuw een appeltje te schillen had met Alonso. De DRS-klep wilde na gebruik plots niet meer dicht, en na twee onverwachte pitstops werd het ding dan ook maar permanent dichtgezet. Alonso's race was eigenlijk om zeep, maar de Spanjaard bewees dat de F138 een prima auto is door ook zonder dat hulpmiddel weer aan te klampen er een zevende plek uit te slepen. Meer was helaas niet mogelijk. Ook Massa kreeg met pech af te rekenen, want hij reed tot twee keer toe lek en viel terug naar vijftien.

http://pix.crash.net/motorsport/360/PAPHOTO4_485734.jpg

Rosberg had met zijn harde verdedigen in de opening veel van zijn banden gevergd en naar later bleek ook teveel benzine verbruikt. Al halverwege de race moest hij noodgedwongen in de spaarstand en focuste vooral op aankomen. Teamgenoot Lewis Hamilton had na een versnellingsbakwissel een start uit de achterhoede en wist toch weer de top5 te halen. Zijn oude team Mclaren had qua amusement echter een hoofdrol gisteren. Sergio Perez had in de aanloop te horen gekregen dat hij wat vinniger moest worden: "show some spark" zei SkySports geloof ik. Nou, dat lukte aardig, want Checo ging over de baan als Gilles Villeneuve in zijn beste dagen: wheelbangen, inhalen waar het niet kan met blokkerende wielen, je teamgenoot een tik verkopen als ie te langzaam gaat en je er niet langs wil laten. Button werd er helemaal zenuwachtig van en smeekte dat teambaas Whitmarsh Perez in moest tomen. Hoewel Whitmarsh dreigend keek vanuit de pits, kwam er geen teamorder over zijn lippen. Dankzij de pitstops kwam Checo er toch langs en wist in de allerlaatste ronde zelfs Mark Webber nog te pakken, waardoor hij op zes uitkwam. Zowel SkySports als RTL D als Sport1 waren het erover eens: gisteren reed Perez echt als een Mclaren-coureur.

http://www.formule1.nl/media/uploads/article/2013-04-21/Button_Perez.JPG

Vooraan was Vettel er inmiddels helemaal mee weg voor zijn tweede overwinning en achter hem formeerde zich net als vorig jaar de Lotussen van Kimi en Grosjean, die in de hitte goed hun banden spaarden en Di Resta helaas van een podiumplek beroofden. De Schot kon echter net als vorig jaar even aan de leiding rijden en als FI zo doorgaat met om de beurt in de spotlights en de punten rijden zijn ze halverwege het seizoen de status "prullebakteam" gewoon kwijt. Sauber had het al een stuk moeilijker. De auto kwam niet op gang in de woestijn en zowel Nico Hulkenberg als Esteban Gutierrez bleven buiten de top10. Gutierrez reed in de startsprint zelfs Giedo vd Garde even van de sokken, maar kwam daar zelf veel slechter uit. Voor Vd Garde werd het een eenzame race, want na zijn tikje met Gutierrez kon hij een gespinde JE Vergne niet ontwijken en ramde de Fransman uit de race. Zelf kon hij na reparaties nog wel verder, maar hij werd 21e en laatste op grote afstand van de rest. Aangezien Charles Pic er voor het eerst in slaagde de Marussia's voor te blijven met een paar kleine updates (met dank aan testwerk van Heikki Kovalainen op vrijdag) zal hij moeten hopen op verbetering in Spanje, waar een grote update wacht

http://photos.gpupdate.net/newsnew/221403.jpg

In de stand is Vettel iets weggelopen van Kimi, de Duitser heeft nu 77pt, de Fin 67pt. Hamilton is nu derde met 50pt, Alonso zakt naar vier met 47pt. Lotus maakt ook een sprong in het constructeurskampioenschap, waar RBR de leiding heeft met 103pt heeft Lotus nu 93pt en is 2e. Ferrari zakt naar drie met 77pt, Mercedes staat nu op 64pt. In Barcelona zullen zowat alle teams grote en kleine updates presenteren, maar dat duurt nog een week of drie.

In de GP2 was er het debuut van Robin Frijns voor het Duitse team Hilmer Motorsport, en de kwali liep eigenlijk prima. Met een slechte auto wist Frijns zich naar een tiende startplaats te rijden, op maar 0.3sec van de nr in de lijst, Marcus Ericsson. Fabio Leimer was echter een seconde sneller en bleek ook heer en meester in race 1. Stefano Coletti moest 2 tellen toegeven aan de streep, herintreder Alexander Rossi gaf 9 tellen toe, maar reed wel heel knap naar een podium. Frijns had niet zoveel geluk; zijn start was prima, maar hij kon geen terreinwinst boeken en kwam na de pitstops vast te zitten achter Stephane Richelmi. De Fransman was langzamer, maar verdedigde goed en uiteindelijk verloor de Maastrichtenaar zijn geduld. Hij probeerde in de eerste bocht zijn auto er naast te zitten, maar remde te laat en ramde Richelmi van de baan. Na de reparatie aan de neus kon Frijns nog eens binnenkomen voor een drivethrough, waardoor hij laatste werd.

http://www.formule1.nl/media/uploads/article/2013-04-21/Frijns.jpg.630x420_q85.jpg

In race 2 op zondag zaten punten er niet in, maar Frijns besloot zichzelf in de kijker te rijden met een Perez-achtige rijstijl, waarmee hij van 21 opklom naar 15 in 10 rondjes en in de eerste helft ook de snelste auto op de baan was. Daarna echter lieten de banden het afweten en viel Frijns in opnieuw 10 rondjes weer helemaal terug naar 23. Het team was tevreden over zijn debuut, Frijns zelf iets minder. Of er meer optredens in de GP2 in zitten hangt van de onderhandelingen af (lees: er moet toch weer geld bij). Het NL'se team van MP Motorsports haalde wel punten in Bahrein dankzij Adrian Quaife-Hobbs die 7e en 8e eindigde. Daniel de Jong kon door electronicaproblemen die zijn motor lieten afslaan in de kwalificatie en race 1 geen potten breken, hij moest daarom in race 2 als 25e beginnen en kwam als 18e over de streep.

http://img2.autosport1.nl/cms/images/stories/2013/Internationaal/Formulewagens/GP2Series/2-Bahrain/Race%202/_r6t6741.jpg

Jan_Wandelaar
28 april 2013, 15:19
Wie kan duidelijk en helder het verschil tussen koppel (Nm) en vermogen (pk of kW) uitleggen?

Koppel (verbrandingsmotor):
De kracht die door de verbranding op de zuiger wordt uitgeoefend en via de drijfstang naar de krukas wordt afgevoerd, veroorzaakt op de krukas een koppel. Koppel is een maat voor het rotatie-effect van een kracht. De SI-eenheid voor koppel is de Newtonmeter (Nm). Er is sprake van een koppel als er meerdere krachten op een voorwerp worden uitgeoefend, die op verschillende plaatsen op het voorwerp aangrijpen, zodat ze het voorwerp zouden kunnen laten draaien. De grootte van een koppel is gelijk aan de kracht maal de arm. De arm is de loodrechte afstand tot de krachtvectoren. Het verschil tussen een koppel en een moment is dat het krachtenspel van een koppel zodanig symmetrisch is dat er geen netto dwarskracht overblijft; indien het voorwerp vrij zou kunnen bewegen zou er alleen rotatie en geen translatie (verplaatsing) van het voorwerp plaatsvinden.

Bij een verbrandingsmotor is het toerental waarbij de vulling van de cilinder maximaal is het toerental waarbij het grootste koppel van de motor wordt bereikt. Een maximale hoeveelheid lucht betekent een maximale hoeveelheid brandstof en dus maximale energie uit de verbranding. De koppelkromme geeft het verloop van de vullingsgraad aan.

Als vuistregel kan men gebruiken (dit geldt voor bijna alle oudere wegvoertuigen, nieuwere voertuigen kunnen hier sterk van afwijken):
- Vermogen: 9 kW (12 pk) per liter motorinhoud per 1000 toeren.
- Koppel: 85 Nm per liter motorinhoud.

Relatie koppel en vermogen:
Je kan niet zomaar koppel in vermogen omzetten en omgekeerd. Er is weliswaar een verband, maar je hebt nog een derde fysische grootheid nodig : de omwentelingssnelheid.

Als je beschouwt dat je de omwentelingssnelheid constant houdt, dan zijn koppel en vermogen evenredig. Dat betekent dat als je koppel 2 maal groter wordt, wordt het vermogen ook 2 maal groter, en omgekeerd.

Het verband tussen koppel en vermogen wordt uitgedrukt met de volgende formule:
P = T x omega
Hierbij is P het vermogen in Watt [W], T het koppel in Newton meter [Nm] en omega de hoeksnelheid in radialen per seconde [rad/s]. Deze formule drukt in essentie uit dat, arbeid = kracht x verplaatsing in de richting van de kracht, voor een ronddraaiende beweging.

Je kan de formule ook in een meer praktische vorm gebruiken:
P[kW] = T x n / 9549
Hierbij is P het vermogen in kiloWatt [kW], T het koppel in Newton meter [Nm] en n de omwentelingssnelheid in toeren per minuut. 9549 is een dimensieloze faktor.


Alles draait om de hoeveelheid brandstof/lucht mengsel in de cilinder, en hoe efficiënt deze tot ontbranding word gebracht. Door gebruik te maken van geavanceerde regelelektronica (de engine control unit, ofwel ECU) kan een hogere efficiëntie bereikt worden dan vroeger. Om de hoeveelheid brandstof/lucht mengsel in de cilinder te verhogen kan de lucht onder een hogere druk dan de atmosferische druk worden aangevoerd door middel van een compressor. Een dergelijke, door de uitlaatgassen aangedreven, compressor kennen we als een turbo.

Omdat alles draait om het omzetten van energie in een kracht op de zuiger is de energiedichtheid van de gebruikte brandstof een factor. Immers: Hoe meer energie per hoeveelheid brandstof, des te groter de kracht op de zuiger. De energiedichtheid van benzine is 32 Megajoule per liter. De energiedichtheid van diesel is 36 Megajoule per liter. De hogere energiedichtheid van diesel verklaart het hogere koppel bij lage toeren van dieselmotoren.

Veel eenvoudiger kan Jan het niet uitleggen.
J.W.

Sphinx
12 mei 2013, 21:27
Fernando Alonso heeft voor eigen publiek een fraaie overwinning geboekt. In Barcelona was de Spanjaard de beste en troefde hij Kimi Raikkonen en teamgenoot Felipe Massa af. Sebastian Vettel eindigde als vierde, terwijl de beide Mercedes-coureurs opnieuw terugzakten na hun goede kwalificatie. Giedo van der Garde viel voor het eerst dit seizoen uit, na een achterwiel te hebben verloren.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/294532/alonso-voor-eigen-publiek-naar-tweede-seizoenszege/

Het raceweekend in Spanje draaide in de top ietwat voorspelbaarder uit dan de laatste races. Ferrari, RBR en Lotus zouden om de knikkers gaan vechten, Mercedes zou in de kwali nog mee kunnen doen. De rest, dat was wél aan verrassingen onderhevig. Rosberg en Hamilton begonnen in ieder geval goed met een 1-2 in de kwali, maar Pirelli had opnieuw die verrekte hard compound meegenomen, die bij de Mercedes en ook de Toro Rosso's vrij snel uitgekauwd is. Giedo vd Garde was voor het eerst dit jaar sneller onderweg dan Pic, in gelijke auto's, want ze hadden allebei een paar updates gekregen. Tevens kwalificeerde de Veenendaler zich ook sneller dan de twee Marussia's als 19e.

http://i4.mirror.co.uk/incoming/article1884461.ece/ALTERNATES/s615/Nico-Rosberg-leads-the-field-into-the-first-corner-at-the-start-of-the-Spanish-Formula-One-Grand-Prix-1884461.jpg

Bij de start kon Rosberg zijn positie een tijdlang vasthouden, terwijl achter hem Hamilton werd opgevreten door Alonso, Vettel én ook Raikkonen die in de eerste ronden snel naar voren stoomden. Het werd alleen maar erger voor de Brit, die na de eerste ronde pitstops nog eens 5 plaatsen verloor en zich niet meer kon herstellen van de schade die zijn slecht werkende harde banden aanrichtten; hij zou als 12e over de streep komen. Rosberg verging het marginaal beter, de Finse Duitser is misschien niet zo'n straatvechter als Hamilton (die titel gebruikte commentator Christian Albers nogal vaak) maar wist nog tot de eerste ronde pitstops vol te houden vooraan, om daarna hetzelfde lot te ondergaan als Hamilton. Voordeel was dan weer dat de verschillen nu wat groter waren en hij nog wél binnen de punten bleef. De langste doorrijder dit keer was Esteban Gutierrez. De jonge Mexicaan had nogal wat kritiek gekregen na zijn matige start van het seizoen en had wat goed te maken, ook met het goede optreden van reserve-rijder Robin Frijns in de GP2 (zodadelijk meer daarover). Helaas was het niet genoeg voor punten, zijn dappere poging strandde op plaats 11. Ook Nico Hulkenberg zag een puntenfinish in het water vallen nadat hij te vroeg was losgelaten door de pitcrew en Vergne aantike, de man uit Emmerich viel daardoor terug naar plaats 15.

Ook Webber viel helaas niet op vandaag na een slechte start waarin hij terugviel naar plaats 12, maar gestaag weer omhoog klom naar vijf. Er gaan geruchten dat de Australiër de F1 voor gezien gaat houden, Porsche zou hem een aanbieding gaan doen voor de Endurance Racerij. In ieder geval lijkt van de STR-rijders Daniël Ricciardo de meest constante man om zijn plek in te nemen, met een geüpdate STR haalt hij 1 punt op. Bij Force India was het helaas weer Jantje Lacht, Jantje Huilt. Adrian Sutil ging goed mee in de top 10, maar problemen bij een pitstop (de auto sloeg af) lieten hem ver terugvallen en de Duitser kon zich maar met moeite in dezelfde ronde als de leiders handhaven; 13e was zijn deel. Paul di Resta was er echter als de kippen bij om een achtste plaats in te nemen en na de terugval van Hamilton klom hij zelfs op naar zeven. Als Rosberg niet zo hard had lopen verdedigen was een zesde plek misschien wel mogelijk geweest, opnieuw petje af voor de Schot. Vooraan bleken alweer de beste bandenmanagers Ferrari en Lotus te zijn. Grosjean moest helaas uit de top5 wegvallen nadat hij zijn ophangning had stukgereden, Kimi draaide echter vooraan mee. Alonso was echter in topvorm en bleek op zijn thuisbaan niet te kloppen vandaag. Als Ferrari nou het lef had gehad om na Alonso meteen binnen te halen bij élke pitstop, had zich misschien nog een duel kunnen ontwikkelen voor plek 2, maar Kimi ging steeds één rondje eerder pitten dan Massa, en was vooral op de outlaps (eerste rondje na een pitstop) te snel voor de Braziliaan, die wel de tweede Ferrari als 3e op het podium parkeert.

http://www.autofans.be/sites/default/files/styles/artikel_intro/public/media/varia/alonso_win_f1_spain_2013.jpg

Hoe anders was het met Mclaren, dat opnieuw een terugval kende. De updates werkten niet, Button kreeg een boete voor speeding in pitlane en beide auto boerden tijdens de race net zo hard achteruit als Mercedes, Button reed zelfs even achter Van de Garde na een foutje. Uiteindelijk zijn een achtste plek voor Button en een negende plek voor Perez de magere oogst. Voor Vd Garde helaas geen finish dit keer, de start was niet zo best (hij dook als 20e de bocht in) maar een paar rondjes later lag hij zowaar vijftiende met Button en Bottas op zn staart. Hij bleef zo rond de 16e/17e plaats rijden, maar bij zijn laatste pitstop draaide een monteur het achterwiel niet goed vast :wand: Het wiel liep los en hoewel Giedo de auto op drie wielen nog terug kreeg, was de ophanging te erg beschadigd. Caterham krijgt een boete van 10.000 piek, of Giedo een gridstraf krijgt is niet bekend

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUu4wEAxy0QjM0bjkoW1SJC74fcb92Q x2_YCHX6bw6QuKvvhzGpg

In de stand is Kimi weer wat dichterbij geslopen. Vettel werd vierde en staat nu op 89pt, de Fin staat 4pt achter hem 2e met 85pt. Alonso is met zijn overwinning Hamilton weer voorbij en heeft nu 72pt. Hamilton zelf staat nog vierde, maar Massa staat nog maar kort achter hem. Bij de constructeurs is RBR op 131pt gekomen en Ferrari klimt naar de 2e plek met 117pt, Lotus staat weer derde met 111pt.

GP2: Oranje boven

Tot slot viel er gelukkig ook nog iets te juichen voor ons Neerlandsche racefans. Robin Frijns heeft opnieuw een raceweekend voor Hilmer Motorsport in de GP2 kunnen rijden, er zal de rest van het seizoen per race worden bekeken of hij kan instappen bij de Duitse renstal. Teamgenoot Pal Varhaug zag hij niet meer terug, de Noor die wel wat sponsorcenten meenam werd vervangen door Jon Lancaster, een Engelsman die vorig jaar al een paar wedstrijden reed voor Ocean, maar door geldgebrek een jaar niets had gedaan behalve zijn conditie op peil houden. Frijns gaf meteen in de trainingen al een signaal af met een vijfde stek, in de kwali timede hij net verkeerd en zag een vijfde startplek veranderen in een achtste plek toen de twee DAMS-auto's van Ericsson en Richelmi de eerste rij innamen en James Calado zijn ART nog op zeven parkeerde. "Dan moet ik het maar in de race goedmaken" was zijn nuchtere commentaar

En dat deed de Maastrichtenaar ook; hij kwam goed weg bij de start en was meteen Calado en Leimer voorbij, die met elkaar in de clinch gingen. Hilmer besloot een vroege pitstop voor Frijns en een late voor Lancaster te kiezen en dat pakte heel goed uit. Frijns ging twee rondjes eerder harde banden halen dan de rest en pakte Sam Bird toen die na een langzame stop de pits uitkwam. Nathanael Berthon dacht intussen dat alle publiciteit goed is en kwam in beeld met deze vliegstunt:


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IunUPrEBp2k

Nadat bijna het hele veld binnen was geweest voor nieuwe banden, reden Ericsson en Frijns 1 en 2. Tot Ericsson stilviel en Frijns dus virtueel eerste lag (moesten toen nog drie man binnenkomen). En nu blijkt dat hij iets heeft wat bv een Vd Garde of een Daniél De Jong niet met hard werken kunnen counteren; het talent om ergens razendsnel van te leren. De commentatoren van Sky waren de hele tijd bezorgd dat Frijns langzamer was dan Felipe Nasr, Sam Bird en Jolyon Palmer achter hem, maar in de livetiming was te zien dat Frijns in de 1e en 3e sector van de baan idd vier tienden toegaf, maar in de 2e sector de hele race de snelste was. Het hielp ook dat vervolgens Palmer bandenproblemen kreeg en verdedigend moest rijden. Nasr raakte in de schermutselingen een wingtip kwijt en Bird tikte eerst Palmer aan om daarna zelf door zijn landgenoot in de grindbak geramd te worden. Het zou Frijns worst wezen, want hij haalt een prachtige overwinning op in Spanje na pas zijn derde race in (met alle respect voor de monteurs) een auto die voor het seizoen niet veel beter was dan een rijdende prullebak. Nasr werd 2e, Palmer kwam als 3e binnen maar kreeg een tijdstraf. Daardoor werd het nog mooier voor Hilmer, want Lancaster pikte na een jaar stilstand een 3e plaats op.

https://pbs.twimg.com/media/BJ_iO24CYAITfK3.jpg

In de sprintrace bleek Frijns geen eendagsvlieg. Hij mocht opnieuw van acht vertrekken en had een raketstart die hem van 8 ineens naar 3 schoot, en een rondje later lag de Maastrichtenaar 2e. Alleen Stefano Coletti was beter vertrokken en de Monegask bleek toch iets bedrevener te zijn in het bandenmanagement-spel. Frijns deed hetzelfde als zaterdag en wist daarmee alweer Nasr goed op afstand te houden. Tot hij het gas opentrok in de laatste rondjes en ineen 2 tellen sneller was dan zijn achtervolgers. Hij kwam tot op 0.6sec van Coletti, wat een mooie tweede plek opleverde achter Coletti. Nasr mocht ook naar het podium met een derde plek. In de stand is Frijns nu meteen vierde met 37pt, een leuke entree. Coletti is de leider met 93pt, Nasr heeft er nu 76 en Leimer blijft steken op 54pt

WSR: België vs Nederland

In de andere opstapklasse, de World Series by Renault, zijn inmiddels twee raceweekends afgewerkt in Monza en in Aragon. Stoffel Vandoorne uit Kortrijk staat een overwinning en een 3e plek in Italië en een 8e en een 3e plek in Spanje keurig 2e in de stand. Kevin Magnussen voert de lijst aan met 63pt, Vandoorne heeft er 59. Nigel Melker had een lastig weekend op Monza waarbij hij vooral in de kwali onnodig achterstand opliep, maar hij pakte in alle vier gereden races punten en is nu 6e met 26pt. De WSR zal er over twee weken in Monte Carlo ook bij zijn als bij-programma van de F1.

http://farm9.staticflickr.com/8116/8691306713_1474894d44_z.jpg

Sphinx
26 mei 2013, 21:58
Nico Rosberg heeft in Monaco eindelijk een pole-position weten om te zetten in een overwinning. In Bahrein en Spanje kon de Mercedes-coureur zijn eerste startplek niet verzilveren, maar in de krappe straten van Monte Carlo wist hij de rest van het veld wel achter zich te houden in een race die meerdere keren moest worden geneutraliseerd en een keer moest worden stilgelegd na enkele stevige crashes.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/295268/rosberg-wint-turbulente-grand-prix-van-monaco/

Monaco, de race die eigenlijk niet gereden mag worden omdat het beroemdste stratencircuit ter wereld eigenlijk aan geen enkele veiligheidstest van de Fia voldoet, maar voor een keer gaat traditie voor regeltjes (de paar miljoen die het prinsdom jaarlijks afdraagt alsof het een cocktail in Jimmy's bar is helpt natuurlijk ook. Mercedes had al laten zien goed te kunnen kwalificeren, en in Monaco is het vaak treintje rijden na de start. De enige kans die de concurrentie had lag dus op zaterdag. Sebastian Vettel deed zijn best, maar het lukte hem niet Nico Rosberg op zijn thuisbaan te kloppen (de Finse Duitser is niet alleen woonachtig aan de Riviera, maar er ook opgegroeid). Giedo vd Garde profiteerde zaterdag van de lastige omstandigheden door niet alleen Q2 te halen, maar zich ook even in de top10 te nestelen in Q2. Helaas droogde de baan net te snel en moest de Veenendaler met een 15e plek genoegen nemen. Felipe Massa moest als laatste vertrekken na een crash in St. Devote (waarschijnlijk omdat hij op de gladde kant van de baan de controle verloor.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTi_ktEnt-O9EwRkFHmRhP0jL2WlYEExNnc-bQTq17PFAywjdqyXQ

Bij de start deed Hamilton een uiterste poging zijn teamgenoot te verschalken, maar hij kwam er alleen naast, maar niet voorbij. Achterin liet Maldonado zich helaas gelden door op weg naar de Loews-hairpin Vd Garde te snijden, die niet meer kon remmen en zijn neus stukreed. Zonde, want hij had juist extra voorzichtig gedaan om niet na 250 al getorpedeerd te worden. Het kostte beide brokkenpiloten een ronde achterstand. Rosberg was intussen iets weggelopen terwijl achter hem de verschillende treintjes zich vormden. En opnieuw lieten de Force India's zich prima zien. Sutil reed keurig in de top10 en maakte het af en toe mensen lastig in Loews, Di Resta vertrok na een slechte quali nog achter VdG, maar was hem in St Devote voorbij en ontwikkelde een neusje voor buitenom inhalen in die bocht. Ook Sergio Perez had er weer zin in, de Mexicaan wilde bewijzen dat inhalen wel degelijk kan en probeerde dat meermaals op Button en Alonso. De eerste keer sneed hij nog de chicane af, de tweede keer was hij er langs bij zijn teamgenoot, Alonso sneed zelf af om niet opzij geramd te worden en moest later een plek inleveren. Teamgenoot Massa kreeg intussen nekpijn en misschien nachtmerries van St Devote, want hij kaatste hard van de baan (http://www.youtube.com/watch?v=qLDFxFC4PdE) na opnieuw op de vuile kant de controle te verliezen. De safetycar kwam voor de eerste keer op de baan op en na het opruimen ging het weer verder. Grote verliezer was Hamilton, die op het verkeerde moment de pits opzocht en de twee Red Bulls door moest laten. Rosberg had nét even beter getimed, waardoor hij bij de herstart gewoon de leiding hield. Niet lang daarna echter gebeurde er dit met Maldonado en Chilton (kijk zolang de FiA het niet blokt)


http://www.youtube.com/watch?v=qx8CS-xeDV0

Maldonado vloog na een tikje tegen Chilton (die er niet echt iets aan kon doen maar toch een straf kreeg) zo hard in de banden dat de hele laag schuimrubber loskwam en de race werd stilgelegd om alles op te ruimen. Daarna volgde nog een sprintrace waarin de strijd vooraan niet spannend meer was, maar achter de eerste vier gebeurde er nog vanalles. Zo vloog Bianchi, die toch al een rampweekend had, van de baan na een ontplofte remschijf, maakte landgenoot Grosjean alle voortgang betreffende zijn rijstijl in één klap ongedaan door vol achterop Daniel Ricciardo te knallen (zie foto) en ging Perez' derde inhaalpoging op Kimi scheef, evenals zijn auto. The Iceman zal waarschijnlijk even gesmolten zijn van woede, want hij kreeg een lekke band en zag een vijfde plek en dure punten in de haven van Monaco vallen. Grootste profiteur was Sutil, die twee onmogelijke inhaalacties op Button en Alonso voor elkaar kreeg en heel knap op vijf landde. Voor Nico Hulkenberg liep het niet; de man uit Emmerich had een vrij anonieme race en het laatste puntje moest hij aan een ontketende Kimi laten, die daarmee zijn lange serie puntenfinishes nog in stand houdt. Vd Garde kwam na de herstart op veertien te rijden, maar alle tempo ging eruit in de slotfase, waardoor hij als vijftiende binnenkwam. Zelf gaf hij aan dat hij nog een extra stop had willen maken in de laatste safetycar-fase, maar het team had hem overruled, en plukte daar de zure vruchten van. Toch knap dat ie hem heeft uitgereden, waar dat anderen niet is gelukt

http://static.autoblog.nl/images/wp2013/grosjean-crash-monaco-2013.jpg

In de stand loopt Vettel alleen maar verder weg. De Duitser heeft nu 107pt, Kimi staat op 86pt en Alonso op 78pt. In de constructeursstand heeft RBR nu 164pt, Ferrari 123pt en Lotus 112pt. Tevens is er de afgelopen dagen controverse ontstaan over prive-tests die Mercedes en Ferrari zouden hebben gehad om nieuwe bandenwijzigingen uit te testen op verzoek van Pirelli. RBR argumenteert dat dat Mercedes een oneerlijk voordeel zou hebben verschaft. Deze racebeer vindt het "de pot verwijt de ketel" gezeur, want iedereen zoekt de grenzen op waar ie kan en RBR was er altijd meester in, ze zullen eerder kwaad zijn dat ze zelf niet aan deze maas in de wetten hebben gedacht.

http://i3.mirror.co.uk/incoming/article1913711.ece/ALTERNATES/s615/F1-Grand-Prix-of-Monaco-Race-1913711.jpg

Supportklassen: uithuilen en opnieuw beginnen

In de GP2 kon Robin Frijns zijn stunt van Barcelona niet herhalen. De Maastrichtenaar kwam 3 tienden tekort op de poletijd van Johnny Ceccotto Jr, maar door de in tweeën gedeelde kwali moest hij als vijfde auto op de vuile kant (10e dus) starten. En bij de start sloegen voor de tweede maal de stoppen van een Venozolaan door.


http://www.youtube.com/watch?v=ZfRRlg8vgRc

Ceccotto werd verrast door de start van Mitch Evans, ziet ook Leimer buitenom komen en zet beiden nog liever in de muur dan dat hij toegeeft. Resultaat, 14 auto's stuk, rode vlag en Frijns uitgeschakeld. Sam Bird wint uiteindelijk na de herstart race 1, Daniel de Jong haalt nog een punt op. In de sprintrace is thuisrijder Stefano Colletti de snelste en bouwt zijn leiding verder uit. Adrian Quaiffe-Hobbs komt voor MP Motorsport als 2e binnen, Mitch Evans is derde. Frijns knokt zich nog van 21 naar 15 omhoog, maar punten zaten er eigenlijk nooit in.

Ook Nigel Melker had weinig geluk. De Barendrechter knalde in de kwali van de WSR 3.5 hard in de muur en kon geen tijd zetten. Stoffel Vndoorne reed de vijfde tijd, maar hij kreeg een gridstraf voor een crash in een safetycar-phase die hij in de vrije trainingen had veroorzaakt. Daardoor moest hij van tien starten en kwam niet verder dan een 19e plaats. Melker wist van 21 nog naar 17 te komen en de snelste ronde van de wedstrijd te rijden, maar daar schoot hij weinig mee op. De overwinning ging naar Nico Müller, die ook al de pole had gepakt en Marco Sörensen en Jazeman Jaafar voorbleef. Opvallend was ook de zesde plaats van Carlos Sainz Junior, die in tegenstelling tot zijn vader voor de circuits heeft gekozen boven de zandweggetjes en zijn gastoptreden bij achterhoedeteam Zeta Corse opfleurde met een zesde plek.

http://photos.gpupdate.net/newsnew/223349.jpg

Sphinx
10 juni 2013, 22:00
Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel heeft voor het eerst in zijn carrière de Grand Prix van Canada gewonnen. De Duitser vertrok de race van pole-position en dook als eerste de eerste bocht in, waarna de concurrentie hem niet meer terugzag. Fernando Alonso won het gevecht om de tweede plaats, Lewis Hamilton kwam als derde aan de finish. Giedo van der Garde had twee botsingen en viel uit.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/295839/vettel-heer-en-meester-in-grand-prix-van-canada/

Eigenlijk is deze GP van Canada een prima argument in het grote bandendebat. RBR en Mercedes hadden graag dat de banden verbeterd werden, Ferrari en Lotus hebben daar totaal geen zin in. In Montreal is de slijtage namelijk veel minder dan op sommige andere banen, waardoor de snelheid van een auto meer naar boven komt. En meteen staat Vettel weer bovenaan de startgrid, wat heet "Niet op de foto" zou ons nationaal wielerorakel Mart met gevoel voor pathos opmerken. Rosberg en Hamilton zaten er in Q1 en 2 goed bij, maar in Q3 toen het er echt om ging gaf Rosberg even niet thuis met 'slechts' een vierde stek. Hamilton maximaliseerde in een auto waar hij naar eigen zeggen geen vertrouwen in heeft met plek 2. Enige verrassing in de regenachtige kwali is Valtteri Bottas, die zijn op regen afgestelde Williams op 3 parkeert. Giedo vd Garde moest van plek 21 vertrekken na een mislukte Q1 waarin hij zijn enige snelle ronde verprutste en daarna in het verkeer terechtkwam. Ook Massa liet nog maar eens blijken geen regenheld te zijn met een crash in Q2

http://i3.ytimg.com/vi/NnnM48pHI5M/hqdefault.jpg

Bij de start een beeld dat RBR graag ziet: Vettel die meteen de eerste rondjes voluit gaat en in een mum van tijd wegloopt. Tegen de tijd dat het DRS systeem in werking is (na drie rondjes) was Vettel al 10 tellen uitgelopen op de rest. Bottas doet zijn best, maar wordt met de regelmaat van de klok door de top 6 voorbijgereden, alleen Sutil heeft wat meer moeite met de Fin en spint zelfs. Wonder boven wonder gaat de Force India helemaal in de rondte zonder iets te raken, maar het laat Sutil wel naar 13 terugvallen. Eigenlijk is het tegen die tijd al niet echt spannend meer vooraan. Vettel blijft uitlopen en kan al heel vroeg Vd Garde op een ronde zetten. De Veenendaler had nog een hele goede start van 21 naar 17, maar daarmee waren wel de banden opgerookt en moest hij veel eerder binnenkomen dan gehoopt. Teambaas Cyril Abiteboul verklaarde later dat ze het hele weekend geen balans hadden kunnen vinden in de setup, waardoor beide Caterhams ernstig gehandicapt waren. Helaas maakte Vd Garde het zelf nog erger door twee keer in een botsing terecht te komen. De eerste was volledig eigen schuld toen hij Webber over het hoofd zag in de casino-hairpin en hem de pas afsneed, waardoor de Australiër een stuk vleugel kwijt was en Vd Garde spinde. De tweede keer was vlak voor de Wall of Champions, toen Hulkenberg (ook al aan een anonieme race bezig) hem op een ronde zette, maar al half in de chicane nog tegen Vd Garde aanreed. De man uit Emmerich had zijn ophanging stuk en de Veenendaler zijn voorvleugel. Beide haalden helaas de pits niet meer. Ook Gutierrez viel uit na een wat knullige aanvaring met de muur. Bij de berging van zijn auto gebeurde helaas een dodelijk ongeluk, toen een marshal die voor de kraan uitliep die Gutierrez' auto wegtakelde viel en werd overreden. De man overleed later in het ziekenhuis.

http://static.autoblog.nl/images/wp2013/guttierez-car-before.jpg

Achter Vettel viel nog het goede rijden van Alonso op, die vanaf zes naar voren kwam en vanaf de derde plaats in de slotfase nog eens de jacht op Hamilton opende, die tot dat moment de hele race tweede had gelegen. Uiteindelijk kwam de Spanjaard hem ook nog voorbij en pakte een verdiende tweede plek. Ook Force India viel weer op met dit keer twee auto's in de punten. Paul di Resta maakte een slechte kwali ruimschoots goed met een opmars van 17 naar 7. Op de voor de banden minder harde baan wist de Schot de race op maar één pitstop uit te rijden, terwijl Sutil na zijn spin ook nog een drivethrough kreeg voor het negeren van blauwe vlaggen. Toch wist de Duitser nog 1 punt mee te grabbelen. JE Vergne was tenslotte de enige STR in de punten met een zesde plaats en een stil, edoch solide weekend. Bottas viel na zijn goede zaterdag helaas ver terug en kwam op 14 uit.

http://www.automobilsport.com/uploads/_neustart3/canada-gp-2013/canada-gp-sahara-force-india-paul-di-resta-race.jpg

Opvallend slecht ging het in Canada voor Lotus, dat de banden niet op temperatuur kreeg en Kimi met moeite negende zag worden. Dat hij daarmee het record puntenfinishes op rij van Schumi is maar een schrale troost, want de Fin verliest steeds meer terrein in de stand. Vettel heeft 132pt en Alonso is naar twee opgerukt met 96pt. Kimi zakt naar drie met 88pt en Hamilton heeft er nu 77.

http://thejudge13.files.wordpress.com/2013/06/img_0461.jpg

Tot slot moet ik nog even iets kwijt over Sport1 en de commentaar-soap. Het was de bedoeling dat Olav Mol commentaar zou geven in Canada, op locatie welteverstaan. Dit omdat Veronica de race live uitzond en schijnbaar had sponsor Esso er geld voor over om een commentaarbox op locatie te huren. Maar Sport1 zelf wilde gewoon dat Mol vanuit de studio zijn commentaar zou leveren. Dus bedankte Mol maar helemaal en zaten we weer met Ronald van Dam opgescheept. Robert Doornbos hield het zaterdagnacht nog leuk (deze racebeer keek een opgenomen kwali terug na een Panthera-bezoekje), maar Kwalbers en RvD trok ik na een paar minuten al niet meer zondag. Ik heb maar een BBC-stream opgezet. Schijnbaar moeten degenen die voor het Sport1 proefabbo hebben gekozen na vandaag kiezen of ze verlengen. Ik heb maar één klein advies van drie korte woorden: "Doe... het... niet..."

Sphinx
3 juli 2013, 21:22
Nico Rosberg heeft op het circuit van Silverstone zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. De Duitser hield het hoofd koel in een race die beheerst werd door exploderende achterbanden. Mark Webber kwam na een inhaalrace als tweede aan de finish, Fernando Alonso ging er met de laatste podiumplek vandoor.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/296818/rosberg-wint-britse-grand-prix-vol-bandendrama/

Heeft door mn nevenactiviteiten op twee wielen wat langer geduurd, maar de afgelopen GP was er een die een keerpuntje in tire-gate teweeg brengt. Mercedes op pole is inmiddels weinig verrassend meer, maar Hamilton leidde vrij comfortabel tot zijn band stuk ging. Ferrari wilde niet dat er tussen door met de compound geshuffeld zou worden, maar nu ging Massa zelf onderuit na klapband 2, nummer 3 volgde al snel met JE Vergne en zo reed iedereen met samengeknepen billen over een baan bestaande uit aan elkaar gekoppelde landingsbanen die met 31 graden tracktemperatuur heter aanvoelde dan Death Valley. In de slotfase niet alleen klapband vier, dit keer voor Perez, maar ook een falende Red Bull in leidende positie.

En uitgerekend in het weekend dat Mark Webber aankondigt volgend jaar terug te keren naar de Endurance Racerij met Porsche, pakt hij op een van zijn favo circuits de 2e plek. Karma is a bitch nietwaar Seb? Webber verkloot weliswaar zijn start, maar voor de rest viel er niet zo veel op hem aan te merken. En ook Massa en Hamilton weten hun slechte begin nog enigszins te redden met een 4e en 6e plek

http://images.planetf1.com/13/06/800x600/formula-one-racing-formula-1-auto-racing-formula-one-grand-prix-sebastian-vettel_2965894.jpg

Iemand die me heel positief heeft verrast is echter Rosberg. De Finse Duitser zou weggereden worden door Hamilton, hoorde ik in mn omgeving, maar dat zeiden de kenners over de vergelijking Nico-Schumi ook al. Niet alleen is hij constant vooraan in de kwali's te vinden, sinds de gewraakte test begint het echt te lopen voor Nico. Hamilton moet nog gaan uitkijken dat hij niet de aansluiting verliest (zou hij daarom nu zijn pussycat doll aan de kant hebben geschoven... teveel afleiding?)

http://images.planetf1.com/13/06/496x259/formula-1-grand-prix-britain-united-kingdom-uk-british-england-silverstone-action_2965190.jpg

Lotus lijkt intussen de aansluiting langzaam kwijt te raken. Kimi ging goed, maar door een tactische fout bij de laatste SC-periode gaat een podium down the drain en Grosjean finisht opnieuw niet. Sauber raakt steeds erger in de problemen, want ondanks een punt voor Nico Hulkenberg lijkt het Zwitserse team zwaar in geldnood te zitten. Onduidelijkheid over de suikeroom van een niet presterende Gutierrez, onbetaalde rekeningen aan de motorenafdeling van Ferrari die dan maar met extra windtunneldagen worden afgekocht en er was zelfs even sprake van dat Robin Frijns niet zou rijden op de Young Driver test, omdat die nu naar een bandentest is omgezet. Dat laatste viel gelukkig mee, maar Sauber is inmiddels hard naar sponsoren op zoek en het zou zomaar kunnen dat we volgend jaar of een compleet nieuwe lineup hebben of dat de ene paydriver er voor de andere uitvliegt. De concullega's van Force India daarentegen scoorden opnieuw punten, en dat terwijl Paul di Resta vanaf 22 zich naar voren moest knokken terwijl Adrian Sutil vooraan de laatste rondjes op eieren reed en weer wat terugviel. Ergens in het midden (7e en 9e) kwamen ze elkaar toch weer tegen en FI hijgt inmiddels het kwakkelende Mclaren in de nek

http://www.autosportweb.nl/admin/foto/424055821.jpg

Voor Giedo helaas weinig opbeurends. Pic kreeg weer voorrang met een update en opnieuw kon de Veenendaler zich slechts op aankomen beperken. Reden voor een Finse krant om op een terugkeer van Kovalainen te gaan speculeren, maar tenzij de Fin echt een sponsor heeft, ziet deze racebeer Giedo gewoon het seizoen afmaken. Wat daarna gebeurt? Tja.

http://content.worldcarfans.co/2013/7/1/big/2050211240851133468.jpg

Power is nothing without control. Dat is inmiddels wel duidelijk ja. Pirelli schoof eerst de kladeradatsch nog af op de scherpe kerbstones en de gemene teams, maar na een meeting met de FIA is toch besloten de eerder afgewezen wijziging toch toe te passen: de stalen strip in de velg wordt nu door kevlar vervangen om het geheel niet alleen lichter te maken, maar ook minder snel op te laten warmen. Bovendien wordt zoals gezegd de rookietest op Silverstone nu een bandentest waarbij ook rookies mee mogen doen en naar de komende GP's worden zo hard mogelijke compounds meegenomen. Voor Hongarije, dat bij regen of zon altijd baantemperaturen rond de 30 graden kent, worden zelfs de banden uit 2012 weer uit de kast gehaald.

Supportklassen: Frijns heeft het moeilijk, Vandoorne vliegt

In de GP2 kan Robin Frijns nog steeds een aantal races blijven rijden zolang Frans Hilmer zijn rekeningen kan betalen. In Silverstone liep het totaal niet. In de kwali wéér net te vroeg buiten, en in twee races achterin geëindigd door problemen met een pitstop en de ophanging. Jon Lancaster deed het dan weer keurig met een overwinning in de sprintrace.

Meer geluk voor Stoffel Vandoorne. De jonge Kortrijkenaar begon slecht in het WSR-weekend op Spa (puntloos 13e), maar revancheerde zich met een overwinning in race 2. Het momentum nam Vandoorne mee in zijn bagage naar de Moscow Raceway waar hij met een clean sweep weer op het vliegtuig stapte: twee keer pole, twee keer de winst en de leiding overgenomen van Kevin Magnussen. Hier gaat België nog heel veel plezier van beleven als Vandoorne dit kan vasthouden (misschien tot ziens op de bandentest?)

http://www.sportdome.nl/includes/foto.php?id=3718&w=460

Sphinx
12 juli 2013, 20:56
Sebastian Vettel heeft voor het eerst in zijn carrière de Grand Prix van Duitsland gewonnen. De regerend wereldkampioen greep de leiding bij de start en slaagde er in de slotfase van de race in Kimi Raikkonen achter zich te houden. Romain Grosjean kwam vlak voor Fernando Alonso als derde aan de finish. Giedo van der Garde stuurde zijn Caterham als achttiende over de eindstreep.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/297291/eerste-duitse-grand-prix-overwinning-voor-vettel/

Bijna helemaal vergeten deze post nog te plaatsen door oa de Tour en weer een paar spoedgevallen op mn werkplek. De toekomst van de Ring blijft onzeker, maar de races blijven er nog altijd leuk. Even ging het gerucht dat Bernie het circuit ging kopen, maar dat duurde 14 uur en toen was zijn belangstelling alweer gezakt. Anyway, wie had gedacht dat Mercedes er was had het mis. De truc om "crosswired" met de banden te rijden leek zijn vruchten af te werpen voor zowel Mercedes als FI, maar helaas verklaarde men het verboden om de linkse en rechtse banden om te wisselen ivm de veiligheid. Je zag meteen hoe moeilijk Hamilton het kreeg na de wissel op hard, hij moest zelfs een keer extra binnen komen. A propos banden, bij RBR was er gezeik met een losse band van die door de pits stuiterde, een team Lotus monteurs uiteen liet stuiven en een cameraman hard in de rug trof. De man hield er een gebroken sleutelbeen, gekneusde ribben en een hersenschudding aan over, en de FIA verklaarde gisteren dat alleen de cameraploegen van de FOM in de pits mogen rondlopen, waarschijnlijk ook zodanig aangekleed als de Eurosport ploegen voor Le Mans, in volledige raceoverall en met helm.

http://l3.yimg.com/bt/api/res/1.2/rSect4NJMOlTDLGkYx.yQg--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9MzYwO2NyPTE7Y3c9NjQwO2R4PTA7ZH k9MDtmaT11bGNyb3A7aD0zNTU7cT04NTt3PTYzMA--/http://media.zenfs.com/en_GB/Sports/Eurosport/1054906-16898948-640-360.jpg

Vettel haalde intussen zijn overwinning op, want in het microklimaat Eifel werd het zondag prachtig warm weer, en dan lopen zowel de RBR als de Lotus een paar tandjes harder. Kimi had nog gehoopt de Duitser te kunnen aanvallen, maar hij kwam twee rondjes te laat in schootsafstand. Grosjean maakte weer goed reclame voor zichzelf door een keurige race met een podium af te sluiten. Zelfs Nico Hulkenberg haalde weer een puntje doordat de FI's niet meer zo sterk op kwamen zetten. Helaas zit de man uit Emmerich dit jaar in een slecht gekozen team; Sauber zit inmiddels ernstig in geldnood en heeft naar het schijnt bij Boris Rotenburg, een Russische bouwondernemer aangeklopt. Ook het Zwitsers/Duitse Oerlikon Contraves schijnt een grotere rol te krijgen als sponsor. Naar verluidt heeft het bedrijf Sauber een broodnodige geldinjectie gegeven, maar het was niet genoeg om het contract van Hulkenberg te redden. Hij is door het niet op tijd uitbetaald krijgen van loon na 2013 vrij om te gaan. O.a. Lotus is naar een alternatief op zoek voor als Kimi naar Red Bull gaat. Deze racebeerjury waagt zelfs de gok dat als Grosjean weer een slechte race had neergezet, hij voor de Hulk aan de kant was geschoven. Of misschien krijgt Ferrari nu wel echt genoeg van Massa, die weer een flatscreen uit een Italiaans raam liet vallen met een redelijk gare spin.

http://answers.bettor.com/images/Articles/thumbs/extralarge/Felipe-Massa-takes-blame-for-his-spin-in-the-2013-German-Grand-Prix-Formula-1-news-217463.jpg

Achterin had Vd Garde naar eigen zeggen eindelijk een lekkere race. Hij reed door een paar keer goed te timen zo rond 15 en 16 rond, viel later nog terug doordat zijn setje banden sneller sleet dan verwacht, maar het punt was al gemaakt, in een gelijke auto is ie net zo snel als Pic. Marussia had trouwens geen beste race met Chilton die laatste binnenkwam en Bianchi die zijn auto in brand zag vliegen. De wagen werd geblust, maar rolde zo over de baan heuvelaf tot ie tegen een reclamebord botste :eek:

http://images.planetf1.com/13/07/800x600/formula-1-grand-prix-germany-german-nurburgring-nordschliefe-nuerburgring-action_2969719.jpg

GP2: Frijns kwakkelt verder

In de GP2 leek het er in het begin goed uit te zien voor Robin Frijns met een snelle tijd in de VT en een derde plek op de grid. In de race boerde de Maastrichtenaar vooral achteruit. Zijn start was nog prima en hij kwam als vierde de bocht uit, maar toen was er al een ongeluk gebeurd met Kevin Ceccon die vol op de stilstaande Adrian Quaiffe-Hobbs was gebotst. Later ging de pitstop van Hilmer ook nog eens de mist in waardoor Frijns teveel van zijn banden vergde in diverse inhaalpogingen. Hij reed nog wel derde, maar kreeg het aan de stok met Colletti, die hem uiteindelijk aan moest tikken om er langs te komen in de laatste bocht. Toch een zesde plek, maar het had beter gekund.

http://cdn.images.autosport.com/editorial/1373139491.jpg

In race 2 mocht Frijns weer van drie vertrekken, maar een clutchfout liet hem helemaal terugvallen, waardoor ie opnieuw risico's moest nemen. Het ging mis met een actie op Bird, die wat minder ruimte liet dan Colletti en gewoon de deur dichtgooide. Beiden moesten uitvallen na een spin. Jon Lancaster deed toch goede zaken voor Hilmer door de sprintrace met 1.5sec voor James Calado te winnen.

In de stand heeft Colletti een straatlengte voorsprong met 135pt, Felipe Nasr heeft 108pt en Bird heeft 90pt. Leimer is daarachter vierde met 88pt en Calado vijfde met 84pt Lancaster stijgt naar zes met 65pt. Frijns is nu 9e met 45pt.

Sphinx
26 augustus 2013, 20:54
Sebastian Vettel heeft uitstekende zaken gedaan in de titelstrijd, met een klinkende zege op het circuit van Spa-Francorchamps. De Duitser was op een droge baan onaantastbaar en won schijnbaar met gemak voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Giedo van der Garde kwam binnen als zestiende, als beste van de nieuwere teams.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/299336/vettel-domineert-op-droog-spa-francorchamps/

Red Bull lijkt erg goed uit de zomerpauze te zijn gekomen. Twee trainingen gedomineerd, race gedomineerd, snelste ronde. Het weer verhinderde een clean sweep voor Vettel. die trouwens meer door zijn Heino-kapsel (http://www.youtube.com/watch?v=M3Swjo3C210) opviel dan door zijn prestaties voor de race.

http://www.auto123.com/ArtImages/159120/vettel-blondie-inline.jpg

Vooraan was het helaas na de eerste passage van Raidillion d'Eau Rouge niet spannend meer, Hamilton stuurt wat scherp in, auto raakt met de bodem de grond en meteen is hij op Kemmel Straight al kansloos, zelfs zonder DRS. Vettel loopt meteen weg en blijft ook weg. Alonso doet wat ie kan na een mindere kwali, maar een wereldstart die hij van GP2-rijder Adrian Quaiffe-Hobbs lijkt te hebben afgekeken, van negen naar twee in een paar rondjes :biggrin: Button leek nog even vooraan mee te gaan doen, maar moest zich uiteindelijk tegen de Mercedessen gewonnen geven. Kimi kwam niet aan de finish door een rokende remschijf die oververhit raakte doordat een stuk plastic (een helm-tearoff zo bleek) zijn remkoeling blokkeerde. Beetje schlemielig om zo je reeks points finishes kwijt te raken.

Eigenlijk was de zaterdag nog leuker dan de race zelf, vooral door de regen tijdens de kwali. Grootste verrassing kwam op naam van Giedo van der Garde, die een gokje waagde door in Q1 vroeg naar slicks te gaan, twee rondjes over het circuit te glibberen en in de laatste twee rondes eerst een twaalfde en daarna een derde tijd neer te zetten. Twee kansen kreeg de Veenendaler dit jaar om op te vallen met slecht weer en twee keer benut ie ze ook. Hij is misschien niet zo'n supertalent als Frijns of de Vries, maar meer met Nigel Melker te vergelijken, een harde werker, technisch onderlegd en goed als teamplayer. In Q2 bleef het helaas droog, maar een 14e startplek was prima. Ook in de race was er door droog weer geen stunt mogelijk, maar Pic viel uit na een olielek en de Marussia's konden de eenzame Caterham niet bijhouden nu alle updates er ook bij Giedo opzitten. Uiteindelijk leverde een incident tussen Maldonado, Gutierrez en de FI's zelfs nog meer op: een 16e plek.

http://dlstatic.speedtv.com/imageserve/089e5re9ugbvF/350x.jpg

Het incident in kwestie ontstond toen de GP2-maatjes Gutierrez en Maldonado elkaar tegenkwamen en niet bij wilden geven. Ze gingen zij aan zij door Blanchimont, waarbij Gutierrez even van de weg moest en gingen zij aan zij op Bus Stop af. Het gevolg is zolang Bernie Ecclestone niks laat verwijderen hier te zien.


http://www.youtube.com/watch?v=LJ4jqiHRFsM

Na de crash gaf Maldo eerst toe fout te zitten, vervolgens had hij Di Resta niet gezien en was het een stom ongeluk en tenslotte kreeg Sutil de schuld omdat die hem had aangereden. Ja wat is het nu ziek makende zwemmer (mal do nado = ziek maken/doen zwemmen aldus Google translate). Je hebt net als Gutierrez, Grosjean en Perez een heel erg vervelend trekje meegenomen in de F1. Je wilt geen ruimte laten, je wilt niet toegeven dat je het niet gaat redden, je wil nog op het allerlaatste even bewijzen dat het wél kan. En dat soort tunnelvisie zag je in de supportklassen ook, waar Theo Ellinas zijn leidende positie verloor doordat Nigel Mckee hem na 1 bocht er al afreed en Jack Harvey dacht Carlos Sainz Jr even buitenom in te halen bij Les Combes, maar te vroeg instuurt met dit als gevolg:


http://www.youtube.com/watch?v=jNuwFE4TLVU

Over supportklassen gesproken, er is aardig wat te doen rond Sauber. Sinds Hongarije is bekend geworden dat 'de Russen' de F1 ook hebben ontdekt. Oleg Sirotkin, de voorzitter van het Nationaal Instituut voor Luchtvaarttechniek (enige wapenfeit: een brandwerende stoel voor trolleybussen), heeft een sponsordeal gesloten voor ong 22 miljoen in 2014. Voorwaarde, zijn zoon Sergei Sirotkin (coureur voor ISR racing in de World Series by Renault, achtste in de tussenstand, beste resultaat vierde gefinisht in Oostenrijk) moet volgend jaar een van de coureurs worden. En het lijkt alsof Oleg hemel en aarde wil bewegen om zijn zoon aan een superlicentie te helpen. Daarvoor moet Sergei 500km in een F1 auto hebben gereden, of dispensatie krijgen wegens uitzonderlijk talent. Nou heeft ie zich twee keer goed gekwalificeerd in de WSR (2e in Monza, 2e in Aragon) maar zijn racepace was om te huilen. Pas in Oostenrijk enkele weken geleden kwam ie echt vooraan meedoen, maar zelfs zijn teambaas al daar vond hem niet klaar voor een zo grote stap. We zullen afwachten of hij een tweede Kimi Raikkonen (http://www.youtube.com/watch?v=6y8hm4YvjcY) wordt, of een tweede Yuji Ide (http://www.youtube.com/watch?v=ya1M1ivFfUM) die Christijan Albers een van zijn zwaarste crashes ooit bezorgde.

Het hele gedoe had ook gevolgen voor Robin Frijns. De Maastrichtenaar raakte in Hongarije zijn plaats kwijt aan Adrian Quaiffe-Hobbs, zoon van een versnellingsbak-producent die eerder voor MP Motorsport uitkwam. Helaas bleken de Hilmer auto's totaal geen snelheid te hebben op de Hungaroring en na een puntloos weekend werd nu Jon Lancaster gedumpt en Frijns teruggehaald voor Spa. Zelf kon Frijns helaas geen potten breken, onderstuur in de trainingen (toch 5e), overstuur in de kwali (11e), weer onderstuur in race 1 (9e, vooral dankzij een mislukte pitstop) en een kapotte aandrijfas in race 2. Quaiffe-Hobbs vloog echter na een paar tips van Frijns, werd 10e in race 1, maar vloog na een superstart naar het podium in de sprintrace. Daniel de Jong viel alleen in de hoofdrace op, na een stevige crash in de Raidillion (onderste deel) nadat een tik van Nathanael Berthon zijn band lek had gesneden.


http://www.youtube.com/watch?v=0bweTT2vrpA

Deze racebeer kan zich zo voorstellen dat mocht Hilmer besluiten Lancaster terug te halen, Quaiffe-Hobbs misschien Frijns als race-engineer gaat aanstellen ;) Het zou zomaar een nieuwe bezigheid van de Maastrichtenaar kunnen worden, want de krant van Wakker Nederland lijkt wel manisch depressief van hem te worden; eerst roepen ze via Robert Doornbos dat Frijns Sirotkin's teamgenoot wordt (dat was na de 5e plaats in de training) en na het weekend roepen 'bronnen' ineens dat Frijns helemaal zijn plek kwijt is bij Sauber. Beide berichten worden door het management ontkend en trouwens, als we de kranten zouden geloven had Giedo niet eens in Spa gereden, want volgens de Finse krant Turun Sanomat was het zeker dat Kovalainen aan het vertrek zou staan. Dat bleek uiteindelijk om een vrijdagtest voor twee weekends te gaan. Afwachten dus maar tot Monza!

http://photos.gpupdate.net/newsnew/227684.jpg

Sphinx
10 september 2013, 21:06
Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. Op het circuit waar de Duitser in 2008 zijn eerste zege boekte, was hij wederom ongenaakbaar. Fernando Alonso werd tweede, gevolgd door Mark Webber. Achter de kop waren er interessante gevechten te zien, maar vooraan werd het nooit echt spannend.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/299980/vettel-veel-te-sterk-voor-concurrentie-in-monza/

Welgeteld één spannend momentje kende de race, de eerste honderd meter naar de chicane. Daar blokkeerde Vettel even zijn voorband en men gokte erop dat hij daar een flatspot en eventueel een instabiele auto had opgelopen. Maar de Duitser haalde gewoon zijn oude tactiek boven, volgas inclusief Kers-boost, het gat zo groot mogelijk krijgen en daarna sparen terwijl de nummers 2 tm 5 alleen maar spartelen. Alonso uitte een paar keer zijn frustratie over Vettels tempo dat hij gewoon niet kon bijbenen. Massa had een betere kwali en een betere start gehad, maar had ook weer de melding gekregen dat.. Fernando.. sneller.. was dan .. hem, en moest m dus langslaten. Alonso kon weinig meer doen dan achter Vettel de tweede plaats pakken terwijl Webber opnieuw pech had met zijn versnellingsbak, maar toch een derde plek binnenhengelde. Wel heel typerend dat op het afscheidsfeestje dat RBR organiseerde Vettel weer eens verstek liet gaan.

http://www.f1fanatic.co.uk/wp-content/uploads/2013/09/redb-webb-start-2013-2-470x313.jpg

Grote verrassing van de kwali een dag eerder was Nico Hulkenberg. De man uit Emmerich was na een aantal kleurloze GP's op een hogesnelheidsbaan in zijn Sauber Ferrari ineens gelijkwaardig snel met de fabrieks-Ferrari's en de STR Ferrari's, die samen met de Marussia's (Cosworth aangedreven) de hoogste topsnelheden haalden. Hulkenberg kwalificeerde zich zelfs als derde voor Massa en Alonso, maar woei in het geweld van Vettel weer twee plaatsen naar achteren. Hij slaagde er echter wel in de strategie van Perez vorig jaar te repliceren, zo hard mogelijk gaan met zo weinig mogelijk slijtage. Hij was zelfs een van de weinige die zondag die niet "safe fuel", "save tires" of iets anders dat met inhouden te maken had te horen kreeg. Zijn engineer zat hem voortdurend aan te vuren "Push", "I want three qualifying laps", "kill the tires". Kijk dat wil je als racer horen! Een welverdiende vijfde plaats was zijn deel.

http://static.derapate.it/derapate/fotogallery/625X0/67749/gp-monza-f1-2013-gara-12.jpg

Achterin viel de slechte pace van Lotus op, Kimi Raikkonen werd al in de eerste bocht met zijn lievelingsvijand Sergio Perez geconfronteerd en dat kostte een stuk voorvleugel. De tijd die een wissel zou kosten werd als teveel gezien en daarom moest Kimi doorrijden, maar eigenlijk was het beter geweest dat hij toch was gestopt, nu kon hij voor de tweede keer achtereen geen punten scoren. Ook Lewis Hamilton leek even de flow kwijt, hij verprutste zelf de kwali door veel te wijd uit de Parabolica te komen en zijn auto te beschadigen, en op zondag kreeg hij een slow-leak en werkte de radio niet meer, waardoor de communicatie met good ole' fashioned pitboards verliep. Hij haalde nog wel twee puntjes op, maar ook hij kan de titel vergeten.

Giedo vd Garde kon niet zoveel doen in droge omstandigheden, al leek Pluvius even naar hem te knipogen toen het voor de start even flink regende. Het was niet meer dan een knipoog, de baan was weer bijna droog toen men vertrok. De Veenendaler was in een leuk gevecht met teamgenoot Pic verwikkeld, maar een totaal gemiste pitstop van de Caterham crew liet Pic zo'n 18 tellen weglopen. Uiteindelijk kwam Vd Garde als 18e binnen.

https://lh5.googleusercontent.com/-jcSyixoycmY/UiBWKfqT1PI/AAAAAAAAAbo/xl0q6DlxLuQ/s320/blogger-image--147589269.jpg

In de stand heeft Vettel nu al 222pt en zijn voorsprong op Alonso (169) bedraagt nu 53pt. Hamilton is nog derde met 149pt en Kimi zakt naar drie met 134pt. Maar eigenlijk is dat allemaal niet zo spannend meer...

silly season

Dat is de term voor de transfermarkt in de F1. Er wordt al heel lang gespeculeerd over de toekomst van Felipe Massa, en een paar uur geleden maakte Massa zelf bekend NIET meer voor Ferrari te rijden in 2014, als hij dan überhaupt nog F1-rijder is. Sinds hij op Boedapest tegen een zware hoofdblessure aanliep nadat een losse schokbrekerveer zijn helm doorboorde is hij eigenlijk niet meer de oude geworden. De grootste vraag die nu open staat is niet wie er bij komt in de Scuderia. Kimi Raikkonen is na de paar races ontevreden bij Lotus en aangezien de Frans/Engels/Luxemburgse renstal maar nét (en soms net niet) zijn salaris kan betalen, heeft hij volgens ingewijden reeds een contract bij Ferrari getekend voor volgend jaar. En daarna gingen de mening sterk verdeeld uiteen. De ene groep roept dat Raikkonen als teamgenoot voor Alonso geen probleem is omdat de Fin apolitiek is en alle spelletjes hem niets zouden deren. De andere groep roept juist dat Alonso kwaad is dat Kimi naar Ferrari terugkeert en zelfs al zijn manager naar Red Bull stuurde om over de vacante stoel naast Vettel te spreken. Ook Lotus wordt genoemd, simpelweg omdat Alonso er ondanks de makeover na 'crashgate' nog veel mensen kent.

http://pix.crash.net/motorsport/710/PAPHOTO4_451523.jpg

Red Bull zal niet de nieuwe werkgever van Alonso worden, dat heeft teambaas Horner inmiddels al gezegd, hoewel ze het wel hebben overwogen vondt men het riskant om twee karakters als Vettel en Alonso zo op elkaar te laten botsen. Ook Kimi is even kandidaat geweest omdat Red Bull baas Mateschitz fan van hem is, maar dat liep op niets uit. Aangezien het eigen talentenprogramma ook een boost dient te krijgen, koos men ervoor de Australische lijn voort te zetten met Daniel Ricciardo (Spreek uit: Riccardo, doet hij zelf ook). Een verstandige keus volgens deze racebeer: de jonge Australiër is in de kwali's vaak erg snel en rijdt meer met zijn hoofd dan teammaat JE Vergne

http://i.eurosport.com/2013/09/02/1085830-17279370-640-360.jpg

En tot een beetje Nederlands nieuws. Sauber heeft door de aanhoudende financiële problemen de beslissing genomen Robin Frijns te ontheffen van zijn status als tester/reserverijder. Sergey Sirotkin nam ceremonieel die functie al in Monza waar, want hij mag nog geeneens rijden tot zijn superlicentie binnen is. Het schijnt erg kielekiele te worden om hem met simulatieruns (he nu gaat het ineens wel en bij frijns niet :mad:) en tests in oude Saubers aan zijn kilometrage te helpen. Gelukkig zit Frijns ook niet stil, al zou je het wel denken: zijn team wil alleen nog met de Limburgse media praten nadat eerder een Telegraaf-quote zodanig werd opgeblazen dat er bijna een rel met Red Bull ontstond. Schijnbaar heeft men contact gelegd met Michiel Mol, nog steeds voor 10% eigenaar van Force India. Niet als sponsor, maar wel als 'netwerker', fixer en ritselaar. En Mol heeft een heel groot netwerk opgebouwd, dus wie weet komt er toch nog een sponsor voor Frijns. Ook Vd Garde is na zijn goede optredens in Spa ineens in Silly Season vertegenwoordig, want Sauber, Williams en Force India zijn alledrie op zoek naar een rijder die zowel geld heeft als een potje kan sturen. We houden u op de hoogte.

http://www.racexpress.nl/imgitems/article/2013/08/FrijnsVdGardeMonument_RX500.jpg

Picasso 1
22 september 2013, 15:53
Mooie wedstrijd met veel wendingen. Mokerslag van Vettel op de concurrentie die met notabene 33 seconden verschil op nummer 2 Alonso de eindstreep passeerde. En op datzelfde moment in de 61ste ronde kreeg diens teamgenoot Webber autopech en raakte niet alleen zijn 4de plek kwijt maar viel tevens uit met de eindmeet in zicht. Vooral de plekken 2 tot en met 5 waren erg spannend in de laatste twee ronden metverschillende positieveranderingen met als hoogtepunt dus de autopech en het brand vatten van de auto van Webber, waar Rosberg en Hamilton van hebben kunnen profiteren.

Sphinx
27 oktober 2013, 21:26
Sebastian Vettel heeft met zijn tiende overwinning van het seizoen zijn vierde wereldkampioenschap behaald. De Duitser was, zoals inmiddels gebruikelijk, oppermachtig in de Grand Prix van India. Hij won overtuigend, terwijl Fernando Alonso geen moment in de buurt kwam van het podium. Hij werd elfde, Giedo van der Garde finishte de race niet na een aanrijding met Max Chilton.

http://www.gpupdate.net/nl/f1-nieuws/302364/tiende-seizoenszege-brengt-vettel-vierde-titel/

De oplettende lezer zal al hebben opgemerkt dat ik sinds Monza niets meer in dit topic heb gezet. Komt deels door tijdsdruk, maar deels omdat het seizoen 2013 als een nachtkaars uitging. Red Bull is net zo lang blijven zeuren tot de FIA het gewaagde experiment met heel slechte banden opschortte en terugkeerde naar minder slechte banden. Die pasten dan weer precies bij Red Bull, en ziedaar. De beste coureur, in de beste auto en met de beste banden wint. "En waarom valt dan Webber continu uit?" is een veelgehoorde vraag. Simpel, Adrian Newey heeft er net als Colin Chapman vroeger bij Lotus een handje van zijn auto's heel erg op de limiet te bouwen. Vettel heeft de limiet van die auto gewoon heel goed in de smiezen. De beste coureur is niet alleen degene die het snelste kan rijden (want dan zou het tussen bv Kimi, Alonso, Vettel en Hamilton erg spannend worden) maar ook degene die zijn auto heel kan houden. Slechts één keer lukte dat niet helemaal en dat was in Japan, toen Webber door een Kers probleem de pole kreeg. In de race pakte Vettel hem gewoon weer terug, al hielp het natuurlijk dat Webber's strategie op last van Horner werd gewijzigd.

http://www.thehindubusinessline.com/multimedia/dynamic/01632/Vettel_1_1632733g.jpg

Zoals reeds opgemerkt, spanning was er al niet echt meer. Wat er volgend jaar gaat gebeuren wordt eigenlijk veel interessanter. Niet alleen moet iedereen vanaf nul beginnen, er is vanalles te mopperen. Men moppert over de motoren, die als grasmaaiers zouden klinken. Men moppert over het uitgebreide ERS-systeem dat te zwaar zou zijn. Men moppert ook over nieuwe rijdersbezettingen. Zo lijken de Russische Oligarchen dan toch de sport te hebben gevonden. Eerst was er het aantrekken van Sergei Sirotkin, die dankzij geld van zijn pa bij Sauber zou mogen instappen. Maar intussen is er nog niet veel geld naar Sauber gegaan (genoeg om uit de kosten te komen, dat wel) en speculeert de Media er al over dat Sirotkin wel eens als derde rijder zou moeten beginnen omdat hij zijn superlicentie niet in Maart krijgt. Intussen is Sauber een van de profiteurs in het bandenverhaal, want door de mindere slijtage heeft de wagen op hoge snelheidsbanen als Monza en Korea ineens veel meer tractie. Iets waar o.a. Kimi, Massa en Hamilton achterkwamen toen ze Nico Hulkenberg zelfs met DRS open niet konden passeren.

http://www.formula1.com/wi/gi/597x478/KOtL/sutton/2013/dpl1308se158.jpg

Tweede Rus op de grid is Daniel Kyvat, die naar voren is geschoven als vervanger van Daniel Riccardo bij Toro Rosso. Hoewel Kyvat zeker talent heeft en in de GP3 aardig uit de voeten komt als ie door stomkoppen van de baan wordt gereden, is ook deze wissel wat vroeg. Eigenlijk was Antonio Felix da Costa de droomkandidaat, maar de Portugees voldeed niet aan zijn missie: de World Series by Renault winnen en staat er dus naast. Kevin Magnussen haalde die titel op en Stoffel Vandoorne uit Kortrijk werd prima tweede. Geruchten gaan dat ook bij Kyvat sponsoring de doorslag heeft gegeven voor Dr. Marko, maar ja eigenlijk had ie ook geen keus. Volgens de filosofie van RBR's talentenprogramma moet je winnen om door te stromen en Da Costa won niet (of iig niet genoeg). Kyvat deed dat wel en de enige overgebleven kandidaat is Carlos Sainz Jr, die als paydriver naar Zeta Corse mocht in de WSR en het best goed deed. Zeer waarschijnlijk zal Sainz ook het stoeltje van Felix da Costa overnemen, die op de testdagen voor de WSR 2014 weliswaar aanwezig was, maar voor Carlin in de auto stapte.

Dus tja, deze racebeer volgt het nog wel, maar met veel minder interesse. Die is inmiddels naar Australië verschoven naar de V8 Supercars, waar ook een team van Red Bull rondrijdt, maar waar geen kopman en nr 2 te bespeuren. Veteraan Craig Lowndes pakte na het halve seizoen tweede te hebben gestaan in Surfers Paradise de leiding terug van Jamie Whincup. Ook leuk, de race in Surfers Paradise (http://www.youtube.com/watch?v=7kVwSRv3kXg) wordt door teams van 2 man per auto gereden en Jeroen Bleekemolen haalde in een gastoptreden bij Tekno Holden een tweede plaats op samen met Shane van Gisbergen

http://media.speedcafe.com/wp-content/uploads/2013/10/Jeroen-Bleekemolen-344x228.png

Bluebear
2 december 2013, 18:22
Even luisteren, 5000PK en 560km/h. The Devel Sixteen. GeiLLLLL !!! :tongue:


http://www.youtube.com/watch?v=3VRNUE5wWaw