PDA

Volledige versie bekijken : Duitse Kentekens!!!



Big30
5 oktober 2014, 22:55
Nederlandse kentekens zijn saai! Duitse kentekens een zegen, vooral om de verveling te verdrijven tijdens een lange rit over de Autobahn. Iedereen die in zijn jeugd tijdens de vakantie door Duitsland reed herkent het wel, kentekenplaten raden. Heerlijk, een totaal nutteloze afwijking maar velen zullen deze ook hebben. De bekende grote steden kent een ieder wel, nou ja, oppassen natuurlijk met de Hansesteden Hamburg en Bremen. Ook bij Duisburg, Düsseldorf en Dortmund wil men wel eens in de mist gaan maar das een kwestie van blijven herhalen en opzoeken.
Tegenwoordig zo gedaan natuurlijk.

Reden voor de post is dat recent weer een aantal oude plaatsnamen in gebruik zijn genomen en je dus weer nieuwe lettercombinaties ziet die even wennen zijn. Overigens een uitleg hoe het zit met de link naar een kreis (geldt voor de meeste kentekens), een kreisfreie stad (geldt voor de grote steden die niet onder een kreis vallen) met alle details das te lastig maar een kenteken verwijst vaak of naar een kreis of een grote stad in die kreis of de grote kresifreie steden (Bochum, Dortmund, Krefeld etc). Wat precies een kreis is en wat een stad of gemeinde hoe die onder een bezirk vallen en een bezirk weer onder een bundesland daar zou je een studie voor moeten volgen of ff op wiki kijken :wink:, maar dan begrijp je er nog minder van.

De bekende kreisen net over de grens zal een ieder wel kennen (VIE, WES, KLE etc.) maar nu zijn er recent dus weer nieuwe (eigenlijk oude uit nostalgische redenen uit het stof gehaalde) letter combinaties bij gekomen als MO, MON, DIN.

Voor de meesten zal dat absoluut worst zijn maar voor de kenteken freaks komt dan meteen de vraag wat betekent die combinatie. Toen ik pas nogal wat auto's op de A40 met MO zag rijden was ik echt in paniek, MO en dan zoveel auto's??
Even dacht ik aan Monschau maar neen dus, was toen ik mij bedacht dat weer nieuwe oude combinaties uit werden gegeven uiteraard Moers. Op deze site kun je per kreis zien welke nieuwe letter combinaties zijn uitgegeven.

http://www.gutschild.de/neues-altes-kennzeichen/

Toen ik de site van voor naar achter in me had opgenomen en alle "Bundesweit gibt es zur Zeit 630 verschiedene Orts-Kennzeichen" uit mijn hoofd had geleerd, inclusief de speciale combinaties als bv O-1 of O-2 was de paniek die bezit van me had genomen over en kon ik weer rustig slapen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Kfz-Kennzeichen_in_Deutschland.svg/330px-Kfz-Kennzeichen_in_Deutschland.svg.png

http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_aller_Kfz-Kennzeichen_der_Bundesrepublik_Deutschland
http://de.wikipedia.org/wiki/Kfz-Kennzeichen_%28Deutschland%29

Voor degenen die nu denken "volgens mij spoort Big30 niet, wat een volstrekt niet relevant geleuter over een iets totaal niet ter zake doende feit als Duitse kentekens ...". Mea culpa ;).

Dalton
6 oktober 2014, 09:17
Ik verbaas me steeds weer wanneer ik in duitsland rijd dan zie ik bijna geen een nederlands kenteken en zo gauw ik weer in nederland ben dan zie ik ze weer volop.
Waar zou dat toch aan liggen BIG30 is de wereld soms aan het veranderen en gaat het daardoor in het najaar steeds vaker regenen en zie je de zon minder schijnen,als dat maar goed afloopt voor onze aardkloot.

savesexer
6 oktober 2014, 12:37
Ik herken deze 'afwijking' wel een beetje. Nu reed ik vorige week in DE en herkende in vele lettercodes de clubafkortingen die we hier gebruiken. Ik vermoed dus dit om een andere afwijking gaat.;)

Jonesy
8 oktober 2014, 17:40
Ik heb al een jaar of 5 een boekje van de ADAC (Autokennzeichen Deutschland & Europa) waarin ik altijd opzoek uit welk gat een Roemeense of Bulgaarse vrachtwagen komt. Er is blijkbaar al een tijdje een nieuwe versie van (http://www.amazon.de/ADAC-Autokennzeichen-Deutschland-Thomas-Breisig/dp/3868526501). Volgende keer in een grote Tankstelle eens kijken of ik het daar niet vind.
Het zou nog praktischer zijn als er ook een kaart van elk land in stond (voor Duitsland staat er wel 1, maar voor de overige landen is het beperkt tot bijv. BC = Bacau).
Zelfs bij sommige Britse platen kun je afleiden vanwaar ze komen.

Alleszins blij te lezen dat ik de enige niet ben die op dergelijke dingen let.

too slow
8 oktober 2014, 18:45
Voor degenen die nu denken "volgens mij spoort Big30 niet, wat een volstrekt niet relevant geleuter over een iets totaal niet ter zake doende feit als Duitse kentekens ...". Mea culpa ;).

Vroeger had je van die figuren die alles van starwars wisten, tegenwoordig is er klein groepje dwazen wat Apple believer is. Valt dus reuze mee met dat niet sporen Big:biggrin:

Nooit geweten dat je gewoon via een website een kenteken kon kopen. Ik heb altijd gedacht dat je in de gemeente moest wonen waar het kenteken wordt uitgegeven. Als ik Duitser zou zijn dan zou ik het wel weten, het gaat niemand aan waar je woont dus zou ik met een AO kenteken gaan rondrijden.

Big30
8 oktober 2014, 21:22
Alleszins blij te lezen dat ik de enige niet ben die op dergelijke dingen let.
Het blijft een leuke afwijking! Roemeense kentekens leer je ook kennen als je regelmatig een club bezoekt en goed op de parkeerplaatsen kijkt en rond sluitingstijd :wink:.

Frankrijk is ook wel aardig voor de freaks (recent zijn de nummerborden wel iets veranderd) daar waren altijd de laatste 2 cijfers gekoppeld aan het departement. Toch wat minder leuk dan in Duitsland of ook Oostenrijk, daar kun je er een echt raadspelletje van maken. Dat Parijs 75 is en de voorsteden 91-95 zie ik toch wel als basiskennis :tongue:, maar verder zal het bij de meesten dan ook niet gaan.

Het nieuwe systeem in D geldt ook nog niet zo lang, viel me op omdat opeens weer oude codes terugkwamen.

Jansen
8 oktober 2014, 21:24
Zoals MO in Duitsland haha

Ascari
8 oktober 2014, 21:28
Er zijn veel verschillende kentekens in Duitsland. Op deze website kun je vrijwel iedere kentekensoort terugvinden: http://www.autokennzeichen.info

Ook de Deelstaten hebben vaak een eigen kenteken, zoals bv NRW (Nordrhein-Westfalen). Deze worden echter uitsluitend gebruikt voor auto's van de deelstaat- parlementen en regeringen. Sinds 2012 ook door (herkenbare) politie voertuigen.

Verder zijn er ook:

Oldtimer kentekens
Seizoen kentekens (bv van maart t/m okt)
Export kentekens
Voertuigen vrijgesteld van belasting (met groene letters en cijfers)
Tijdelijk kenteken
Handelaars kenteken (met rode letters en cijfers)
Diplomaten kentekens (met alleen cijfers)


Zo dan kun je dit ook even uit het hoofd leren Big30 :biggrin: .

Big30
8 oktober 2014, 21:36
Zo dan kun je dit ook even uit het hoofd leren Big30 :biggrin: .
Niet nodig want ik had de 2 wiki links die ik gaf al uitgeprint en uit mijn hoofd geleerd :tongue:.
De oude codes dat is die van voor de wiedervereinigung kende ik uiteraard allemaal uit mijn hoofd, kreeg je lang geleden nog gewoon op de basisschool onderwezen net als staartdelingen. Dat is al lang niet meer zo, nu leer je hoe je je Ipad aan moet zetten, meer is immers niet nodig tegenwoordig :biggrin:.

Willi69
8 oktober 2014, 21:48
Het nieuwe systeem in D geldt ook nog niet zo lang...
Seit dem 1.7.1956 (http://themen.autoscout24.de/extras/autokennzeichen). :biggrin: Das System ist also sogar älter als B30. :eek: In den 1970er Jahren sind allerdings diverse Kennzeichen den sogenannten Kreisgebietsreformen zum Opfer gefallen, als verschiedene Gemeinden/Städte zusammengelegt wurden. Seit 2012 können die einzelnen Bundesländer entscheiden, welche Retro-Kennzeichen wieder aktiviert werden. KK für Kempen/Krefeld ist leider noch nicht dabei. :redface:

Big30
8 oktober 2014, 22:00
Seit 2012 können die einzelnen Bundesländer entscheiden, welche Retro-Kennzeichen wieder aktiviert werden. KK für Kempen/Krefekld ist leider noch nicht dabei. :redface:
Genau Klugscheißer :baeh:! Het nieuwe systeem, feitelijk een kleine uitbreiding van het bestaande, wat dit betekent "Die Wiedereinführung neuer "alter" Kfz-Kennzeichen" geldt sinds 2012.
Het systeem zelf is uiteraard veel ouder maar het ging om de recente delta op het systeem ;)! KK is ook een vreemde als je Krefeld al hebt, dus terecht afgewezen! Hoewel eigenlijk had de Kreis VIE er nooit mogen komen, daar is Kempen onrecht aangedaan, nu begrijp ik W69 beter :wink:.

Zie ook:
http://www.rp-online.de/nrw/staedte/kempen/kreis-fdp-will-alte-kk-kennzeichen-wieder-zulassen-aid-1.4476576
Die FDP-Kreistagsfraktion setzt sich dafür ein, neben dem Autokennzeichen "VIE" für den Kreis Viersen auch das alte Kennzeichen "KK" wieder zuzulassen. Einen entsprechenden Antrag hat die Vorsitzende der FDP-Kreistagsfraktion, Irene Wistuba aus St. Hubert, an den Kreistag gestellt.

too slow
8 oktober 2014, 23:10
Seit dem 1.7.1956 (http://themen.autoscout24.de/extras/autokennzeichen). :biggrin:

:confused: Dat is dus nadat de Oost-Duitse seperatisten zich met hulp van de Russen afscheidden. Met wat voor kentekens reden de trabbies dan rond :confused:

Willi69
8 oktober 2014, 23:20
=> Liste der Kfz-Kennzeichen der DDR (1953–1990) (http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Kfz-Kennzeichen_der_DDR_%281953%E2%80%931990%29) ;)

Eddy_V
9 oktober 2014, 08:08
En de VVD oppert het fantastische plan om in Nederland de mogelijkheid te bieden om je eigen kenteken op te stellen.

www.telegraaf.nl/binnenland/23178721/__VVD_wil__ijdelheidskenteken___.html

De mijne is al gereserveerd: BABYLON-69-PZC
:hammer:

Goedemorgenallemaal
9 oktober 2014, 08:18
En de VVD oppert het fantastisch plan om in Nederland de mogelijkheid te bieden om je eigen kenteken op te stellen.

www.telegraaf.nl/binnenland/23178721/__VVD_wil__ijdelheidskenteken___.html

De mijne is al gereserveerd: BABYLON-69-PZC
:hammer:
Ik doe het eenvoudiger PZC-69-BSH




Voor degenen die nu denken "volgens mij spoort Big30 niet, wat een volstrekt niet relevant geleuter over een iets totaal niet ter zake doende feit als Duitse kentekens ...". Mea culpa ;).
Ach, het wielerseizoen zit er op een schaatsen is ook maar saai, veldrijden natuurlijk retespannend met de nieuwe generatie Nederlanders maar dat wil er bij jou nog niet in dus ik snap het wel.
En ik ben het met je eens, het grote nadeel van veel clubs is dat je zo'n tering eind moet rijden en dan is wat vermaak wel lekker.

Jimbo1
9 oktober 2014, 14:05
8702

:biggrin:

Willi69
8 januari 2015, 18:00
KK für Kempen/Krefeld ist leider noch nicht dabei. :redface:
Neues Jahr, neues Glück! :freu:

Ab Mai gibt es auch Kempen wieder. :tongue:

http://willi69.beepworld.de/files/kk.gif

Piet Plezier
8 januari 2015, 18:05
9809

Oudebelg
8 januari 2015, 18:12
9809
Moet men in Duitsland nu met zijn geboortejaar op de nummerplaat rondrijden?:cool:

Piet Plezier
8 januari 2015, 18:13
Moet men in Duitsland nu met zijn geboortejaar op de nummerplaat rondrijden?:cool:

hahahahahahahaha

Sphinx
8 januari 2015, 18:17
In Bitburg en omstreken een erg populaire letter-combo

http://www.allmystery.de/dateien/uh44337,1259970796,bitch.jpg