PDA

Volledige versie bekijken : Wat is nu eigenlijk het nut van play-off competities bij de (voetbal)sport?



Strijker
18 mei 2015, 23:23
Wat is nu eigenlijk het nut van play-off competities bij de (voetbal)sport?
En in hoeverre is dit systeem sportief gezien eerlijk?

Ik ben als purist zelf voorstander van een competitie die loopt over een voorafgaand aan de competitie bepaald aantal bepaalde wedstrijden waarbij elk team even veel wedstrijden speelt en ieder team even vaak tegen dezelfde tegenstanders speelt. Aan het eind van de competitie wordt dan de balans opgemaakt en worden o.b.v. de eindstand de prijzen verdeeld.

Aan de ander kant van de Atlantische oceaan kennen ze het begrip play-off al veel langer.
Nu is het natuurlijk ook zo dat ze daar qua commercie in de sport al veel langer bezig zijn dan wij.
Levert daar een aantal extra topwedstrijden op tussen de topteams van de competitie waarbij de Tv-commercials gigantische bedragen opleveren en de stadions gegarandeerd vol zitten.

Dat is bij ons (NL en BE) anders, commercie in de sport, zeker i.c.m. TV, bestaat nog maar relatief kort.
Hoe lang is het nog maar geleden dat een samenvatting van een voetbalwedstrijd bij de NOS maar 2 minuten mocht duren als het een wedstrijd betrof waar een team in betrokken was met een shirtsponsor?

De play-off competities in noord-Amerika gaan tussen de nummer 1 t/m 4 en dan over een best of 5 of best of 7 serie.
In de halve finale nummer 1 tegen 4 en nummer 2 tegen 3, en vervolgens de beide winnaars van die reeksen tegen elkaar in de finale reeks.
Dat lijkt op zich nog wel enigszins logisch.

Toch dachten een aantal BoBo’s in Nederland en België: “Dat kunnen wij ook, maar dan beter!”

Laten we beginnen in Nederland.
Hoe is het dit seizoen in Nederland? De nummer 1 speelt CL, de nummer 2 speelt voorronde CL, de nummer 3 speelt voorronde EL, de bekerwinnaar speel EL.
En dan is er nog een play-off competitie tussen, dit jaar de nummers 4 t/m 7, om een ticket voor de voorronde EL.
Dit lijkt nog wel redelijk normaal maar het was ooit anders.
Ik ga niet teveel in detail treden met complete schema’s maar het eerste jaar dat we in Nederland een play-off competitie hadden na afloop van de reguliere competitie was het volgende mogelijk.
De ploeg die op de tweede plaats was geëindigd in de reguliere competitie kon volledig naast Europees voetbal grijpen.
De ploeg die op de tiende plaats was geëindigd in de reguliere competitie kon dankzij de play-off competitie Europees voetbal halen.

Nu België. M.a.w., het kan gekker!
In België hebben ze het play-off systeem op een dusdanige manier in elkaar gezet dat na afloop van de reguliere competitie het volgende mogelijk is.
De ploeg die op de eerste plaats is geëindigd aan het eind van de reguliere competitie kan volledig naast Europees voetbal grijpen.
De ploeg die op de veertiende plaats is geëindigd in de reguliere competitie kon dankzij de play-off competitie Europees voetbal halen.
Dit scenario zal zich in de praktijk in België zeer waarschijnlijk niet zo snel voordoen maar het feit dat het in theorie wel mogelijk is, dat is natuurlijk te zot voor woorden.

Goedemorgenallemaal
19 mei 2015, 10:37
Is het niet zo dat voetbal volgend is? Los van het commerciele zijn er veel ander sporten waar de reguliere competitie door een play off gevolgd wordt.

Strijker
19 mei 2015, 17:19
Is het niet zo dat voetbal volgend is? Los van het commerciele zijn er veel ander sporten waar de reguliere competitie door een play off gevolgd wordt.

Volgens mij is het niet zozeer dat voetbal volgend is maar is de trend meer dat Europa op steeds meer vlakken achter Amerika aanhobbeld.
Andere sporten waar ze een play-off hebben is het meestal tussen de nummers 1 t/m 4 om het uiteindelijke kampioenschap.

sofaking
19 mei 2015, 17:24
't zou ook kunnen zijn om wat extra uitzendrechten binnen te rijven. " Ja meneer TV kanaal, maar om de PLAYOFFS uit te mogen zenden komt er wel een extraatje bij."

Strijker
19 mei 2015, 18:35
Natuurlijk gaat het om extra uitzendrechten, reclame inkomsten, de commercie regeert.
Vergelijk de huidige Champions League met de Europa Cup 1 van vroeger.

Maar ja, in Amerika hebben ze play-offs aan het eind van de competitie, dus dat moeten wij ook.
Ook al is het sportief gezien niet terecht wat er in sommige play-off competities mogelijk is.
Ach, en als je dan kijkt naar Nederland en België, dan haal je met de extra inkomsten uit die play-off competitie de achterstand op de grote internationale topclubs echt niet in.
Maar je mag wel mooi tot eind mei doorspelen om vervolgens, als je de play-off wint, half juli of zo alweer je eerste internationale wedstrijd te moeten spelen.

satanic surfer
19 mei 2015, 20:11
In tegenstelling tot bijvoorbeeld het play-offsysteem in de NBA waar eigenlijk weinig tot niets tegen in te brengen is (thuisvoordeel in de 7é wedstrijd voor de hoogstgerankte ploeg na de reguliere competitie is het play-offsysteem in Belgie uiteraard te lachwekkend voor woorden...Geen enkel voordeel voor de hoogstgerangschikte ploeg, integendeel, hun overschot aan puntenvoorsprong wordt gehalveerd...Op de koop toe zelfs bij een uiteindelijke gelijke puntenscore NA de play-offs zelfs ten nadele voor de eerst geeindigde ploeg na de reguliere competitie aangezien ze minder gewonnen wedstrijden hebben IN de play-offs, dus louter nadelen als u het mij vraagt. Dus compleet van de pot gerukt als u het mij vraagt...

Daarnaast draait uiteraard alles om commercie, daar is elk play-offsysteem in elke sport op gericht, de "sterkste" teams hebben uiteraard de grootste aanhang, de meeste TV-kijkers, de meeste sponsoren richten zich erop...en uiteraard wordt dat dan door kortzichtige sportanalisten à la Filip Joos nog gepropageerd als positief voor het voetbal in het algemeen van de ganse competitie. Deze voetbalcommentator blinkt niet enkel uit in kortzichtigheid doch ook in het onvermogen om de negatieve Influenz in te schatten die zulk een competitie-indeling met zich meebrengt. Gezien het énorme belang van de PO1-fase is het voor de teams net onder de traditionele topteams (plekje 5 en 6 zeg maar) van essentieel belang om die begeerde posities te bekleden. Onrust sluipt al na een 7-tal speeldagen in de reguliere competitie in de rangen (én vooral de bestuurskamer) met trainerswissels die vaak té snel geschiedden. De Wintertransferperiode is voor het gros der clubs "op de wip" een reden om herhaaldelijk paniekaankopen te doen, de stabiliteit is bij het gros van de clubs in de "schipperende schemerzone tussen positie 5 en 9" vér te zoeken met directe en indirecte gevolgen. Eigen jeugd wordt vaak een kans ontzegd door paniektransfers uit die winterperiode, en zo verliezen vele clubs het noorden onder druk van de eventuele "vergeetput" vn PO2 waar werkelijk geen hond in geinteresseerd is. PO3 tussen de 2 laatstgeklasseerden uiteraard helemaal van het gekke met 5 onderlinge confrontaties (ook daar een vreemd voorval dat de nr15 met 3 punten voorsprong én een extra thuismatch wordt benadeeld bij eventuele gelijke stand door het minder aantal gewonnen partijen in die PO3), en de winnaar daarvan moet naar de eindronde met 3 periodewinnaars uit de 2é klasse. Ook bij de staartploegen, positie 11 tot 16 continu trainerswissels, paniektransfers etcetera...Conclusie: behoudens de lucratieve PO1 een ware catastrofe voor 10 van de 16 teams...Daar valt toch weinig aan te propageren behoudens eigen geldgewin..Temeer daar dit systeem systematisch en met voorbedachte rade bijna de kloof tussen de top4-5 van Belgie en de rest continu dieper uitdiept en er dus op den duur nog weinig eer te ehalen valt voor de zogenaamde kneusjes volgens onze erudiete F. Joos dan...Ikzelve vind het een snertsysteem want het holt de reguliere competitie uit, zorgt voor déstabiliteit en op het eind wordt er vaak nog een kampioen gekroond die na de reguliere speeldagen niet op de eerste plek stond, de factor geluk en "blessures" in het korte tijdsbestek van de play-offs is groter dan over een gans kalenderjaar...Wie weet gaan ze wel alla Spel Zonder Grenzen met jokers en dubbele punten werken om het nog allemaal ridiculer te maken.

Extralegaal nadeel bovendien dat de TV-rechten ook onrechtvaardig worden verdeeld, uiteraard het gros van de pot voor de PO1-teams enzovoort, dus kunnen ze nog lekker goedkoop bij de om geld verlegen zittende mindergerangschikte teams (jeugd) gaan inkopen...wat die "kneusjes" dan weer quasi verplicht in het buitenland vierderangsspelers te gaan kopen enzovoort...Daartegen uiteraard het systeem van de "draft" in de NBA waarbij de laagstgerangschikte teams de voorrang krijgen om uit jong aanstormend talent als eerste te gaan "inkopen"..Een systeem dat de concurrentiekracht van de competitie versterkt en dus in the end krachtigere opponenten over de ganse lijn oplevert. Regelrecht daartegenover dus het huidige PO-systeem van Belgenlandje waar de top-4 blijkbaar toeval qua prijzenkast op de koop toe neemt bij verder groeiende kloof tussen "rijk en sterk (po-1)" tegenover "arm en vleugellam gemaakt (po-2&3)...

Hoe dat in Olland zit is me onduidelijk voorts, doch als ik het correct inschat snel afgevoerd en dat lijkt me niet meer dan logisch. Hopelijk zien ze in Belgie dat ook in binnen afzienbare termijn, doch nu Gent ook oogst zie ik daar gezien de bezetting in de raden die daarover beslissen weinig tot geen snelle verandering van orientatie...

deket
20 mei 2015, 17:23
Betreffende België mag ik je erop wijzen dat het de voorzitter van AA Gent was die dit idee heeft doorgedrukt 3n het laten uitwerken door een Nederlands studiebureau. Hij zal in zijn achterhoofd de gedachte gekregen dat het kampioenschap zo voor zijn club gemakkelijk zou zijn, en warempel vorig seizoen niet in play off 1 en nu zo goed als kampioen. Iedereen lijkt het hun te gunnen, en ik vrees ook Standard morgen. De aversie van de Luikenaars tgo ons kan je vergelijken met ook die van Brugge.
nu knap werk van Hein, alleen....wat gaat AA. Gent, zonder ervaring doen in de CL? Tegen het provincieploegje zal het wel een kans maken en tegen de Amsterdammers ook, gesteld dat die zich plaatsen, hoewel degene die Ajax heeft zien verliezen tegen de laatste Dordrecht zal hieraan terecht twijfelen

Big30
20 mei 2015, 18:00
Betreffende België mag ik je erop wijzen dat het de voorzitter van AA Gent was die dit idee heeft doorgedrukt 3n het laten uitwerken door een Nederlands studiebureau.
Mocht dat waar zijn geeft het wel aan dat men het voetbal in Belgie volstrekt niet serieus moet nemen mochten belangrijke besluiten zo genomen kunnen worden.
AA Gent kampioen, maar goed de Belgen hebben een PO en Gent was daarin beter dan Anderlecht en Club Brugge, zo zijn nu klaarblijkelijk de verhoudingen in Belgie, het is niet anders.

Er is 1 troost voor de Gentenaren, slechter dan Anderlecht kan men het niet doen, met 2 maal kansloos vierdes en 1 maal met wat geluk een derde plaats in de groepsfase.

deket
20 mei 2015, 18:48
Big, mocht dit waar zijn? Heb je mij ooit op een leugen kunnen betrappen?
In tegenstelling tot jouw analyse ivm onze deelname aan de CL, maar ik zal dat maar als provocatie interpreteren, iets wat ik zelf ook niet kan nalaten. Je weet maar al te best dat de vorige edities en ik was er telkens, wij in de CL meer verdienden en je besluit "met geluk derde"is helemaal te gek voor woorden voor al degene die de laatste CL nog herinneren. Nog vers in het geheugen. Namelijk, wij waren beter dan Arsenal, zowel thuis als ginds, beiden matchen zag ik en veel beter dan Galatasaray die terecht achter ons eindigden.
vrees als niet kampioen(2de, dus)een veel sterkere dan Ajax zullen loten, bv Manchester.U of Valencia.
mijn natte droom zou zijn in de CL in de poulefase je provincieploegje te treffen
last but not least, iedereen heeft maar zls oordeel klaar dzt Gent het zou verdienen, maar ik denk dat dit meer met sentiment te maken heeft.
in de hypothese dat Grnt kampioen zal worden, waarschijnlijk wel, immers ik verwacht weinig tegenstand van Standard, zullen we met weemoed terugdenken aan die wedstrijd in Gent die we altijd hadden moeten winnen. Die in Brugge, idem dito

Wentelt Eefje
20 mei 2015, 19:08
Voor wie ook uit het vinyltijdperk stamt... er zit een hele dikke kras op deze plaat... ...

deket
20 mei 2015, 19:53
Er is veel nostalgie naar het vinyltijdperk

Big30
20 mei 2015, 19:55
Wat is nu eigenlijk het nut van play-off competities bij de (voetbal)sport?
En in hoeverre is dit systeem sportief gezien eerlijk?
De PO's zijn overgewaaid uit Amerika, daar is het nooit gebruik geweest om een competitie te spelen en dan op het end te kijken wie bovenaan staan en dat is dan de winnaar. Bij ons (~Europa) zeker in het voetbal weten we niet anders dan dat je een competitie speelt en de nummer 1 na afloop van de reguliere competitie is dan de de winnaar.

Kijk je naar Amerika en naar de 4 grote professionele competities (NFL, MLB, NBA en NHL) dan is het daar altijd normaal geweest dat de kampioen komt uit een wedstrijd tussen bv de 2 beste teams uit 1 van de Leagues/Conferences, gaat wat te ver om hier in detail te treden maar zie Stanley Cup, Superbowl en World Series.

In alle 4 de professionele competities heb je iets van 30-32 teams die of in de Western/Eastern conference spelen of in de National of American League (die dan weer vaak in verschillende divisions opgedeeld zijn). Het bijbehorend speelschema is wel te begrijpen maar vereist de nodige studie. Over de historie van de verschillende competities hebben we het maar niet!

Bottom line wordt aan het end vh seizoen per conference/league gekeken hoe de stand is en dat bepaalt de uitgangspositie voor de PO's. dan gaan bij de NBA en NHL 2*8 (!!!) teams door naar de PO's, bij de NFL in totaal 12 teams en bij de MLB 10 teams. Bij de NFL en MLB heb je voor de kwart-finales zeg maar nog een wild-card ronde waar de beste teams niet aan mee hoeven te doen.

Amerikanen zijn zo opgegroeid met dat systeem dat ze niet anders weten en ook niet anders willen. Is de bracket zoals men dat noemt eenmaal compleet dan beginnen de PO's en de afsluiting is de finale tussen 2 teams (in principe de Conference/league winnaars).

Je hebt dan als afsluiting een echte finale met veel media aandacht net als bij de EK/WK voetbal waar na de groepsfase ook in een soort PO/KO fase wordt gespeeld met als afsluiting de finale.

Bij de Amerikanen zit dat systeem in de genen, is cultuur en historie. Bij ons in geval van voetbal zou het een vloek zijn de winnaar volgens een PO/KO te bepalen. Veel zaalsporten doen dat al lang ook in NL maar in het voetbal moet je tradities respecteren!

OK een nacompetitie promotie/degradatie eredivisie dat moet kunnen, dat heeft een zeker historie, plaatsing voorronden EL stelt toch weinig voor kan ook met een PO maar de kampioen dat is gewoon het team dat na 34 wedstrijden bovenaan staat.

Geen enkel beschaafd en ontwikkeld land dat respect heeft voor cultuur en traditie zal het in haar hoofd halen dit systeem bij het voetbal te veranderen.

NB zou je willen begrijpen hoe in de VS de NCAA bracket dus de 32 college teams die voor de titel gaan zich kwalificeren heb je dagen studie nodig dat te begrijpen, Amerikanen zijn er mee opgegroeid en vinden er niets vreemds aan.

Wentelt Eefje
20 mei 2015, 20:30
Wonderlijk genoeg stuitte in Nederland het invoeren van play-offs in de Hoofdklasse hockey ruim 20 jaar geleden nauwelijks op echt verzet. Mij verbaasd aan deze hockey play-offs vooral dat het vaak slechts best-of-three wedstrijden zijn, iets dat in een KO-systeem in mijn beleving per definitie te weinig is.

too slow
20 mei 2015, 21:01
Wat is nu eigenlijk het nut van play-off competities bij de (voetbal)sport?

Het nut lijkt me wel duidelijk: het verlies beperken zodat niet nog meer van onze belastingcenten worden verspild.

Een beetje voetballer verdient meer dan de minister-president, in de kelders van de eerste divisie is het nog steeds boven modaal. En voor wat eigenlijk? Het is een baan waarvoor je niet eens de lagere school afgemaakt hoeft te hebben. En verantwoordelijkheid draag je ook al niet. Normaal zijn dat de kwalificaties van een schoonmaker en we weten allemaal met welk salaris we die mensen afschepen. De wereld zit soms raar in elkaar.

Nedlovefkk
20 mei 2015, 21:31
Aan het eind van de rit sta je waar je hoort te staan. Op nummer 1 :biggrin:

Zonder gein. Play-offs zijn spannend zonder meer maar echt fair is het niet natuurlijk.

Systeem in Nederland tav plek 4 t/m 7 kan ik nog wel heben maar als je ook gaat morren aan plek 1 t/m 3
dan haak ik af.

Toch weer mooi voetbalavondje morgen..

deket
20 mei 2015, 21:51
Too slow, dat is de economische wet van vraag en aanbod. Zolang tv zenders, zeker in Engeland, zulke zotte bedragen neertellen, zal dit blijven.
maar eens valt het kaartenhuis in elkaar. Het communisme heeft niet gewerkt, maar het vrij kapitalisme ook niet.
btw, uiteraard zijn die salarissen te zot voir woorden, maar dit ook bij boksen, formule 1, tennis en niet te geloven, golf. Tiger Woods was de best betaalde sportman.
Btw ; zou jij een miljoenensalaris weigeren? Ik als hardwerkende, arme Vlaming zeker niet.

Big30
20 mei 2015, 21:56
Wonderlijk genoeg stuitte in Nederland het invoeren van play-offs in de Hoofdklasse hockey ruim 20 jaar geleden nauwelijks op echt verzet. Mij verbaasd aan deze hockey play-offs vooral dat het vaak slechts best-of-three wedstrijden zijn, iets dat in een KO-systeem in mijn beleving per definitie te weinig is.
Is een beetje sportafhankelijk. Bij American Football gaat het maar om 1 wedstrijd, bij voetbal zie je ook niet meer dan 1 wedstrijd of thuis/uit. Volgens mij is het hockey zo dat bij een gelijkspel men doorgaat totdat er een winnaar is, net als bij in de Amerikaanse sporten trouwens daar heb je geen draw.

Oranje-Zwart is trouwens landskampioen!

too slow
20 mei 2015, 22:04
Ik weet niet hoe het er in Belgie aan toe gaat maar in Nederland is het inderdaad vraag (van de clubs) en aanbod (van de overheid):1 miljard euro belastinggeld in 15 jaar:mad:

http://www.groene.nl/artikel/overheid-steunt-betaald-voetbal-met-ruim-1-miljard-euro


Overheid steunt betaald voetbal met ruim 1 miljard euro
Voetbal


Provincies en gemeenten redden keer op keer noodlijdende clubs.
De overheid heeft in de afgelopen vijftien jaar meer dan een miljard euro in het betaald voetbal gestoken. Er is in Nederland geen club die niet op de een of andere manier financieel is gesteund door de gemeente of provincie. Dit blijkt uit onderzoek van weekblad De Groene Amsterdammer.

door Persbericht 18-05-2011

Staatssteun aan clubs is sinds 2002 verboden volgens Europese mededingingsregels. Dat heeft geleid tot een breed scala aan omwegen en financiële constructies om toch gemeenschapsgeld in noodlijdende voetbalclubs te steken.

Gemeenten en provincies staken 610 miljoen euro in het voetbal. Vitesse (75 miljoen), ADO Den Haag (73 miljoen), SC Heerenveen, FC Groningen en NAC Breda (alle drie rond de 40 miljoen) profiteerden het meest.
Telkens opnieuw dreigden clubs door slecht financieel management ten onder te gaan, en telkens werden ze gered door investeringen in stadions, het weggeven van gemeentegrond, koopsommen op trainingscomplexen, kwijtgescholden leningen en later waardeloos gebleken borg- en garantstellingen. Boven op de 610 miljoen euro aan de clubs komen de landelijke kosten voor de politie-inzet (265 miljoen euro) en de uitgaven van de (publiek bekostigde) NOS aan de uitzendrechten voor de eredivisie (186 miljoen euro). Semi-overheidsbedrijven sponsorden de clubs ook nog voor 42 miljoen.
Behalve het complete overzicht van de constructies en bedragen aan alle clubs in het betaald voetbal brengt De Groene Amsterdammer deze week ook drie verhalen over de grote financiële injectie van de gemeente Den Haag aan ADO, de kostbare samenwerking tussen Doetinchem en De Graafschap en de eindeloze redding van BV Veendam. Hieruit blijkt hoe clubs keer op keer aankloppen bij gemeenten, die vervolgens over de brug komen vanwege nauwe financiële verstrengeling, angst voor boze fans en vrees voor (politiek) imagoverlies.
De eerste masterclass onderzoeksjournalistiek van De Groene Amsterdammer heeft de soms bizarre (financiële) constructies in het betaald voetbal ontward aan de hand van een uitgebreide vragenlijst aan gemeenten, jaarverslagen, stukken uit de Kamer van Koophandel en het kadaster, rapporten, raadsbesluiten en interviews met betrokkenen tussen 1996 en nu.

LittleJoe
20 mei 2015, 22:05
De PO zijn eigenlijk een oneerlijke bedoening

Wat krijgt de winnaar van de regulaire competitie? NIKS, integendeel als straf worden hun punten gehalveerd.
Zelf niet zeker van Europees voetbal.

Brugge speelde dit seizoen 63 wedstrijden (geen enkele ploeg in Europa speelde zoveel), ter vergelijking, Gent 47 (waarmee ik geen afbreuk wil doen hun spel)
Gent ging naar Spanje zich voorbereiden op de PO
Brugge moest Europees spelen
Brugge moest 4 wedstrijden spelen in 9 dagen. (is dat nog normaal?)
De gevolgen laten zich raden: uitgeputte spelers, meer kwetsuren, geen herstel van het lichaam, enz.

De kalendercommissie die totaal geen rekening houd met Europese wedstrijden.

Over Anderlecht, zullen ook best veel wedstrijden gespeeld hebben. Maar altijd maar over dat ze beter waren, geen geluk hebben, pech hebben, de arbiter is tegen hen en ga zo maar door. Anderlecht zijn ploeg is teveel afhankelijk van 2 spelers: Defour en Mitro. Als er met die 2 spelers iets mis is heeft Anderlecht een probleem. De ploeg is in de breedte niet in balans. Altijd die excuses oprakelen over and over again. Spel is toch simpel, wie het meest scoort wint, al de rest is praat na de vaak. Ze krijgen genoeg kansen, dan moeten ze het ook maar afmaken. Gewoon een gebrek aan scorend vermogen. Hun spel is teveel op Mitro ingesteld.
Te weinig spelers die doelpunten maken, zie je gewoon terug in het aantal doelpunten dat ze dit seizoen gemaakt hebben, te weinig voor een ploeg als Anderlecht.

Van mij mag Gent lekker kampioen spelen en de vetpot van de CL binnen rijven. Daarom wilt Anderlecht natuurlijk kampioen spelen om de 18 mil Euro te krijgen, want meer kunnen ze daar ook niet doen. Dus laat die vetpot maar eens naar een andere club gaan, kunnen ze ook groeien. Wat alleen maar goed is voor het Belgische voetbal.

:biggrin:

Big30
20 mei 2015, 22:49
Brugge is misschien wel het grootste slachtoffer vh dwaze en onrechtvaardige PO systeem in België. In de competitie veruit de beste en meest scorende club. Europees haalden ze veel punten binnen waar het Belgische voetbal middels de UEFA landen ranking van profiteert.

Zwaar en druk programma gehad met als gevolg dat nu niet Brugge maar Gent kampioen gaat worden. Leuk voor Gent en alle lof naar Gent maar deze titelroof is een schande natuurlijk. Tijd om tot inkeer te komen en te gaan stoppen met deze bespottelijke en beschamende vertoning!!! Weg met de PO's in het Belgische voetbal!

Wentelt Eefje
20 mei 2015, 22:59
Tiger Woods was de best betaalde sportman.

Dat niet alleen, zijn voormalige caddy Steve Williams (tegenwoordig de caddy van Adam Scott) was jarenlang de best betaalde "sporter" van Nieuw Zeeland!!! En dan praten we over de jaren waarin hij caddy voor Woods 1990-2011 een totaal van ongeveer $ 12 miljoen...

Nietsche
21 mei 2015, 07:13
Kan het toch niet laten om een opmerking te plaatsen over het spelen van 4 wedstrijden in 9 dagen, druk programma, etc etc.
We praten over fitte atleten, die de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de meest geavanceerde trainingstechnieken, middelen en methoden.
De hersteltijd (gecombineerd met trainingsaanpak/hoeveelheid) is daardoor extreem kort.

Daarbij praten we over een ultieme inspanning van 90 minuten (daarbij het woord ultiem met een korreltje zout genomen, aangezien er meer dan genoeg rustmomenten zijn gedurende deze periode, en daarbij heb ik vaker het idee dat bepaalde spelers niet tot de ultieme inspanning gaan).

Deze atleten (lees verwende voetballers) moeten makkelijk de gevraagde inspanningen kunnen leveren en mag, zeker gezien de exorbitante salarissen, 4x een inspanning leveren geen issue zijn.
Daarnaast komen er bij een playoff, topwedstrijden of unieke momenten altijd extra adrenaline stoten die er voor kunnen zorgen dat je meer kunt geven dan normaal.

Dat is in ieder geval mijn mening, die overigens los staat van de PO, puntentelling daarvan of hoe een kampioen wordt bepaald.
Denk ook niet dat je de PO in de US kunt vergelijken met de situatie in BE of NL.
US is net zo groot als Europa (bij wijze van) .. dus veel uitgestrekter en ontkom je niet aan een opdeling in districten, waardoor je ook niet ontkomt aan een gezamenlijke PO of de uiteindelijke kampioen te kunnen bepalen.

deket
21 mei 2015, 09:53
Al dat gezeur over die extra wedstrijden, ze worden er ruimschoots voor betaald he. Het is geen zwoegen op een booreiland of aanverwante.
sinds de invoering van de Play off heeft Anderlecht om deze reden de titel al verspeeld aan Genk en Standard. Heb je ons eo horen klagen en zagen?
het bestuur en de coach van Club Brugge hebben niet alleen last van het Calimeroeffect, ze lijden ook aan het Peter Pan syndroom

Big30
21 mei 2015, 13:12
Daarbij praten we over een ultieme inspanning van 90 minuten (daarbij het woord ultiem met een korreltje zout genomen, aangezien er meer dan genoeg rustmomenten zijn gedurende deze periode, en daarbij heb ik vaker het idee dat bepaalde spelers niet tot de ultieme inspanning gaan).


Vraag me ook wel eens af waarom voetballers standaard minimaal 2-3 dagen rust moeten hebben tussen 2 wedstrijden in. De inspanning dat is in 90 min iets van 10-12 km afleggen is bepaald niet al te extreem zou je denken. Zeker niet als je dat met andere sporten gaat vergelijken. Ik noem maar niet wielrennen, al gaat die vergelijking niet helemaal op. Voetbal is meer dan alleen de afstand die ze lopen natuurlijk.

Kijk naar tennis bv in de Davis Cup met 2-3 zware wedstrijden in een weekend, in de NBA spelen ze soms ook zonder een dag rust wedstrijden. Enfin zo kun je weer voorbeelden zoals bv Hockey waar in een EC weekend men elke dag speelt, die inspanning is goed met die van voetballers te vergelijken.


Dat is in ieder geval mijn mening, die overigens los staat van de PO, puntentelling daarvan of hoe een kampioen wordt bepaald.
Denk ook niet dat je de PO in de US kunt vergelijken met de situatie in BE of NL.
US is net zo groot als Europa (bij wijze van) .. dus veel uitgestrekter en ontkom je niet aan een opdeling in districten, waardoor je ook niet ontkomt aan een gezamenlijke PO of de uiteindelijke kampioen te kunnen bepalen.
Niet alleen historisch zijn er grote verschillen maar zeker ook geografisch. Van Seattle naar Miami is toch een andere afstand dan van Rotterdam naar Groningen. Niet dat teams aan de westkust niet tegen teams uit de oostkust uitkomen alleen vinden dat soort duels wat minder vaak plaats dan tegen teams uit de eigen conference/division.
Toch zal niemand op het idee komen de kampioen te bepalen na afloop vd reguliere competitie.

Bij college sporten ligt dat wat anders, daar heb je veel meer teams die ook wat meer lokaal in conferences ingedeeld zijn. Daar ontkom je niet aan een PO systeem.

Strijker
21 mei 2015, 21:26
Ben ook wel van mening dat de niet slecht betaalde prof voetballers in deze wereld wel een beetje teveel zeuren en klagen.
Een goed getrainde prof moet 3 wedstrijden in 1 week tijd kunnen spelen.

Hockey is een sport die nog wel iets meer op en neer gaat dan voetbal omdat men daar sneller de diepte naar voren zoekt dan doorgaans bij het voetbal.
Aan de andere kant kun je bij hockey wel weer doorlopend wiselen waardoor je spelers meer rust momenten kunt gunnen.
Maar goed, zelfs met deze mogelijkheid zal 2 wedstrijden in 1 weekend in de voetbalwereld op grote protesten stuiten.

Nietsche
22 mei 2015, 05:06
Ik heb recent nog een "discussie" gehad met Andre Ooijer. Tijdens een business meeting kon ik het niet laten de vraag te stellen waarom hij als een verrader PSV had verlaten voor Ajax . (mijn voorkeur hoef ik verder niet te onderbouwen denk ik :)). Verhaal zal ietwat genuanceerder in elkaar wat hij ook heeft uitgelegd.
Omdat hij vond dat ik verder ook wat meer interessante vragen stelde kwam hij na afloop bij mij aan tafel staan en kletsten we wat.
Puur uit nieuwsgierigheid stelde ik de vraag hoe hij zijn tijd doorbrengt op een groot toernooi (voorbeeld WK Zuid Afrika, waarbij hij de finale heeft gespeeld).
Daar kreeg ik als antwoord dat 75% van de tijd bestaat uit "herstellen" .... :confused::confused:
Tijdens dit toernooi speel je max 6 of 7 wedstrijden in een tijdsbestek van ca 1 maand. Maar het reizen was buiten de wedstrijden toch het zwaarste.
Op dat moment ging er echter wel een knopje bij me om en aardde de discussie uit in een harde discussie (die overigens wel goed is afgesloten).
Voor mij een teken dat de gedachtegang niet helemaal strookt met de realiteit. Respect voor de prestaties, trainingsarbeid en het niet kunnen doen en laten wat de normale mens wel kan of doen gedurende de carriere, maar kom op.. Je kunt me niet vertellen of wijs maken die baan zo hard is voor een super fitte en uitgeruste professional.
Als ik dat afzet tegen de prestatie die ik elke dag moet leveren (weliswaar niet fysiek, maar meer mentaal en veel KM in de auto) kan ik alleen maar concluderen dat geen enkele (ex)prof zal slagen in de real world. De meeste zal dat ook niet boeien omdat die de schaapjes op het droge hebben.