PDA

Volledige versie bekijken : Economie



Pagina's : 1 2 3 [4] 5

deket
6 januari 2022, 22:28
Aanstellerij. Voldoende omzet behalen en dan gaan tegensputteren wegens terug moeten betalen van loonsteun (dat bedoeld is voor doorbetaling van de loon van werknemers bij minimaal een derde omzet terugval)
Ben je daar zo zeker van?
Ze zijn niet meer te tellen hoor,die kleine zelfstandigen die met moeite het einde van de maand halen
Ben helaas Bull Gates niet anders zou ik ze wel helpen

Picasso 1
6 januari 2022, 23:38
Ja, het is pure aanstellerij.
Dit gaat niet over zelfstandigen maar om de doorbetaling van lonen van mensen in loondienst door de staat in plaats van door bedrijven. Bedrijven krijgen meteen geld als ze zo'n loontegemoetkoming aanvragen. Achteraf vindt er een definitieve berekening plaats ter vaststelling of de aangegeven verwachte omzetdaling realiteit werd. Zo ja dan mag je de tegemoetkoming behouden, zo niet dan moet je (het deel) terugbetalen waar je geen recht op had (omdat uit de boekhouding blijkt dat je wel voldoende omzet hebt behaald).

Mkb ers die dit niet weten, kunnen als het goed is ook niet zelf boekhouden en hebben dus een boekhouder of accountant die de financiële administratie voor ze doet, en die weten dit allemaal precies tot op de cent nauwkeurig.

Willem2
8 januari 2022, 01:02
Boekwinkels pleiten in open brief voor heropening: ‘Verdere lockdown is funest’
Boekwinkels moeten als ‘essentiële’ winkels worden aangemerkt, zodat ze de deuren snel weer kunnen openen. Die dringende oproep doet Audax, het concern achter onder meer Bruna en Ako, aan het kabinet. De open brief verschijnt morgen in enkele landelijke dagbladen.
.... https://www.ad.nl/binnenland/boekwinkels-pleiten-in-open-brief-voor-heropening-verdere-lockdown-is-funest~ae3b2db7/

Ik denk dat het aanstellers zijn :cool:

Eddy_V
8 januari 2022, 01:58
.... https://www.ad.nl/binnenland/boekwinkels-pleiten-in-open-brief-voor-heropening-verdere-lockdown-is-funest~ae3b2db7/

Ik denk dat het aanstellers zijn :cool:
denk ik niet, zonder boeken kunnen de boekenwurmen niet overleven

Jan_Wandelaar
8 januari 2022, 04:14
denk ik niet, zonder boeken kunnen de boekenwurmen niet overlevenDan leren ze maar om E-readers te vreten!!!!


J.W.

Dennis
8 januari 2022, 05:47
Essentieel; ik zag dus dat de slijterijen ook open zijn. Evenals van die hippe koffiezaken (die geen snelfiltermaling verkopen, maar uitsluitend Peruaanse koffie waar een lama overheen gepist heeft en wat vervolgens twee jaar gerijpt heeft onder de grond). Zijn dat essentiële winkels? Dat is een vorm van luxe en dan begrijp ik dat een boekenwinkel begint te klagen. Dicht is dicht. Doe dan alleen supermarkten open en de rest alleen voor afhalen.

Willem2
8 januari 2022, 10:37
De leegstand van winkels is in 2021 gedaald van 7,5 naar 6,8 procent. Er stonden ruim 1750 minder panden leeg dan het jaar ervoor, meldt onderzoeksbureau Locatus. In vier gemeenten is het aantal leegstaande panden zelfs met meer dan een derde afgenomen: Deurne, Ridderkerk, Gouda en Oss.

"Dit is bijzonder", zegt Locatus-directeur Gertjan Slob. "De horeca, detailhandel en cultuursector behoren tot de zwaarst getroffen sectoren. We denken dan ook niet dat opbloeiende winkelstraten de verklaring zijn voor de afname van de leegstand." Hij zoekt eerder een verklaring in de overspannen woningmarkt.
... https://nos.nl/artikel/2412318-minder-leegstand-doordat-winkels-veranderen-in-woningen

Eerst heeft hetzelfde onderzoeksbureau nog vermeld dat het veel beter ging met de detailhandel en er veel meer verhuurd werd. Blijkt dat het dus huisjesmelkers geworden zijn door verandering van wetgeving :cool:

Willem2
11 januari 2022, 19:36
Werkgevers roepen op tot openen samenleving: 'Lockdown niet te doen'

Het beleid moet er volledig op gericht worden om aanstaande zaterdag de economie weer te openen. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. "Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open", zeggen de organisaties.

Begin december was de lockdown volgens de werkgeversorganisaties waarschijnlijk onontkoombaar, "maar inmiddels weten we meer van omikron en wijkt Nederland in Europa qua beleid steeds sterker af van alle andere EU-lidstaten." De werkgeversorganisaties wijzen er ook op dat de groep oudere kwetsbare Nederlanders inmiddels in grote mate een boosterprik heeft gehad, wat het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt.

De huidige lockdown geldt tot en met vrijdag, dus het kabinet zal snel een beslissing moeten nemen over wat er verder moet gebeuren. Morgen komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar voor een nieuw advies. Vandaag zijn de meest betrokken ministers over de ontwikkelingen rond corona bijgepraat door RIVM-directeur Van Dissel.

Een van de lessen daaruit is dat er in andere Europese landen veel ziekenhuisopnames zijn, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Verenigd Koninkrijk, dan is het aantal mensen dat opgenomen wordt in een ziekenhuis ontzettend hoog en dat leidt echt tot een ontwrichting. Dat moeten we in Nederland voorkomen." Kuipers verwacht dat ook in Nederland het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd gaat stijgen.

Maar of het hoge aantal besmettingen ook leidt tot veel meer mensen op de IC, laat Kuipers onbesproken. Uit data uit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk kwam naar voren dat opname op de IC bij omikron minder vaak nodig is. De capaciteit op die IC is in Nederland wel lager dan in landen om ons heen.

.... https://nos.nl/artikel/2412725-werkgevers-roepen-op-tot-openen-samenleving-lockdown-niet-te-doen


Alles lijkt er op dat zaterdag de winkels nog altijd dicht blijven en dat gaat tot hele grote schade lijden in alle binnensteden en bij heel veel ondernemers.

JonnyFontane
11 januari 2022, 19:38
Ze moeten eerst naar het eigen land kijken ipv naar het buitenland.
En zich niet baseren op andere landen.

Willem2
11 januari 2022, 19:39
De inflatie van 2021 was gemiddeld 2,7 procent, het hoogste percentage sinds 2003. De prijsverhogingen lijken zich steeds breder te verspreiden; meer en meer wordt duurder. Hoe komt dat, wat betekent het en nog twee vragen over inflatie.
... https://nos.nl/artikel/2412739-hoge-inflatie-lijkt-een-blijvertje-het-sijpelt-door

goed leesbaar stuk met filmpje.

Willem2
14 januari 2022, 22:17
Cultuur
Volgens evenementenorganisator ID&T valt ‘het niet te rijmen dat de gehele cultuur- en evenementensector volledig genegeerd is in deze ronde van minimale versoepelingen’. ‘We benadrukken nogmaals dat het huidige beleid de eens florerende evenementensector – waarin 100.000 mensen werkzaam zijn - totaal kapot maakt, economisch maar ook qua internationale concurrentiepositie’, laat ceo Ritty van Straalen in een schriftelijke verklaring aan deze site weten. ‘We worden aan alle kanten ingehaald door de landen om ons heen waar wel van alles mogelijk is op basis van onderzoeken die nota bene in Nederland zijn verricht. Nederland is met dit beleid het lachertje van de klas.’
.... https://www.ad.nl/economie/zo-reageert-nederland-op-het-einde-van-de-harde-lockdown-verstand-van-kabinet-is-weg~add89080/

Tja cultuur onder economie. Corona maakt meer kapot ...

Willem2
19 januari 2022, 16:23
De rente op de Europese kapitaalmarkt is aan het stijgen. De rente op tienjarige staatsobligaties is de nulgrens gepasseerd, waarmee een einde is gekomen aan een jarenlange periode van extreem lage en bijna onafgebroken negatieve rente. Ook in de Verenigde Staten loopt de rente op.

De oorzaak van de rentestijging is de zorg van beleggers over de hoge inflatie en de plannen van centrale banken om de pandemiesteun stop te zetten en de rente te verhogen. De hogere obligatierente is goed nieuws voor pensioenfondsen, en zal naar verwachting ook doorwerken in een hogere hypotheekrente.

De oplopende rente leidt er verder toe dat de effectenbeurzen onder druk komen, met dalende aandelenkoersen en wegzakkende obligatiekoersen als gevolg.

Spotgoedkope schuld
Voor de staat komt stilaan een einde aan de spotgoedkope financiering van staatsschuld, bij de negatieve rente kreeg de staat zelfs geld toe. De afgelopen jaren heeft Nederland de looptijden van de staatsschuld flink verlengd. Tien jaar geleden bedroeg de gemiddelde looptijd van Nederlandse staatsschuld 3,5 jaar, nu is dat 8 jaar. De lage rente leverde de staat bovendien fors lagere rentelasten op.

De Nederlandse 10-jaarsrente kwam de afgelopen weken af en toe al boven de nul maar de 0,117 procent van vandaag is de hoogste sinds mei 2019. De Duitse rente staat voor het eerst in bijna drie jaar weer boven nul, op 0,004 procent. En de Amerikaanse 10-jaarsrente klimt gestaag richting de twee procent, en dat is het hoogste in twee jaar.

De rentestijgingen ogen nog heel klein, maar gaan in het licht van de voorbije periode van ultra-lage rente bijna met zevenmijlslaarzen. ....
.... https://nos.nl/artikel/2413690-rente-stijgt-aandelen-onder-druk-goed-nieuws-voor-pensioenen


Eindelijk ...

Megaboob
19 januari 2022, 16:29
Het failliet van de knoflooklanden komt steeds dichterbij. Uiteraard ook van ns, want wij staan met zijn 7,5 miljoen in Nederland garant voor de enorme bergen staatschulden in de betreffende koflooklanden. Met dank aan de Jager (CDA) en Rutte (groen links light, voorheen ook wel VVD genoemd). Alles komt terug met rente... de dwazen...

deket
20 januari 2022, 23:44
Beste borstenliefhebber
Jij leeft en werkt in een land met een zeer hoge belastingdruk die bovendien altijd over een linkse traditie beschikken, zeer gastvrij blijkt voor vluchtelingen en migrantenvriendelijk. Ook extreem begaan met de klimaatverandering.
Dus Noorwegen komt helemaal overeen met je politieke visie

Willem2
21 januari 2022, 01:00
In 2021 is de Nederlandse landbouwexport voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Nederland exporteerde voor in totaal 104,7 miljard euro, ruim 9 procent meer dan in 2020. De waarde steeg niet alleen omdat er meer geëxporteerd werd, maar ook omdat de prijzen voor de producten hoger lagen. Dat alles blijkt uit CBS-cijfers en onderzoek van de Wageningen University.

De Nederlandse economie verdiende naar schatting 46 miljard euro aan de export van landbouwproducten. Het meeste geld wordt verdiend met de sierteelt. Nederland exporteerde voor 12 miljard euro aan bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten en verdiende daar uiteindelijk 6 miljard euro aan. De sierteeltexport was een kwart meer dan in 2020, vooral een gevolg van sterk gestegen prijzen van bloemen en planten.

.... https://nos.nl/artikel/2413891-nederlandse-landbouwexport-piekt-boven-de-100-miljard-euro

Megaboob
21 januari 2022, 02:05
Beste borstenliefhebber
Jij leeft en werkt in een land met een zeer hoge belastingdruk die bovendien altijd over een linkse traditie beschikken, zeer gastvrij blijkt voor vluchtelingen en migrantenvriendelijk. Ook extreem begaan met de klimaatverandering.
Dus Noorwegen komt helemaal overeen met je politieke visie

Je verwart Noorwegen met Zweden Deket.
Noorwegen is geen lid van de EU. aantal vluchtelingen is redelijk beperkt. regering was lange tijd midden/rechts. het land is erg rijk en heeft geen staatsschuld. Alle voorzieningen zijn redleijk op orde. de belasting druk is hoog, maar wel lager dan die in Nederland ;-)

Megaboob maakt bewuste keuzes. Noorwegen - hoge kwaliteit van leven, hoge prijzen, iets lagere belasting, geen EU maar wel de voordelen van de vrijhandel met de unie, schengen verdrag dus makkelijk reizen, schitterende natuur, vriendelijke mensen, zeer dunbevolk en nog veel ruimte. En uiteraard een zeer goed salaris.

Jan_Wandelaar
21 januari 2022, 20:28
Het failliet van de knoflooklanden komt steeds dichterbij. Uiteraard ook van ons, ...Onjuist geformuleerd!!!!

De knoflooklanden ZIJN reeds failliet, maar vanwege de geldstroom van noord naar zuid kan men in Brussel net doen alsof dat niet zo is. En die Britten maar lachen straks.........


J.W.

Willem2
22 januari 2022, 00:34
Gesprekken over extra coronasteun aan ondernemers lopen nog. Dat laten Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. De organisaties riepen het ministerie van Economische Zaken eerder op tot extra steun en zetten vooral in op ondernemers die steeds tussen wal en schip vielen bij de steunmaatregelen.

,,We zijn nu vooral bezig met 'schrijnende' gevallen', ondernemers die om verschillende redenen volledig buiten de boot vallen. Het zou goed zijn als voor deze ondernemers ook meer maatwerk bezig is", zegt een woordvoerder van VNO-NCW.

VNO-NCW en MKB-Nederland pleitten eerder al voor het weer opengooien van de samenleving. Volgens de organisaties gelden er in Nederland strengere regels dan in andere landen. Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca en de evenementen volledig uitgeput, stelden ze eerder.

KHN zegt nog steeds "volop in gesprek" te zijn met de overheid over compensatie en aanvullende steun in de vorm van maatwerk voor horecabedrijven. "Maatwerk, schuldsanering en het versterken van het eigen vermogen is noodzakelijk én onvermijdelijk. KHN roept het kabinet daarom op om de horeca langer en gerichter financieel te steunen", zo luidt het commentaar.

Ook loopt er nog een bodemprocedure van KHN tegen de staat. Volgens KHN dekken de loonsteun en lastenverlichtingsregeling "bij lange na niet" alle vaste lasten.
.... https://www.ad.nl/binnenland/live-57-549-nieuwe-besmettingen-horeca-belgie-mag-uur-langer-open-blijven~a5b6a9ddc/

Willem2
22 januari 2022, 11:55
Kappers in zwaar weer: ‘Voor corona was ik schuldeloos, nu heb ik 88.000 euro schuld’
Bij velen was de opluchting vorige week groot: kappers mogen weer knippen. Weg met de uitgroei, weg met de coronakrullen. Maar veel kappers is het lachen intussen wel vergaan. Hun beroepsgroep had amper wat aan de coronasteun. „Voor corona was ik schuldeloos, nu heb ik 88.000 euro schuld bij de Staat.”
... https://www.ad.nl/geld/kappers-in-zwaar-weer-voor-corona-was-ik-schuldeloos-nu-heb-ik-88-000-euro-schuld~aa6de11a/

Tja, die schuld is gewoon aanstellerij :cool:

Picasso 1
22 januari 2022, 14:04
... https://www.ad.nl/geld/kappers-in-zwaar-weer-voor-corona-was-ik-schuldeloos-nu-heb-ik-88-000-euro-schuld~aa6de11a/

Tja, die schuld is gewoon aanstellerij :cool:

Schuld aan de staat. Het is net zoals met belastingschulden, dat soort schulden heb je alleen wanneer blijkt dat je winst hebt gemaakt maar daarover nagelaten hebt belasting te betalen maar aan andere zaken hebt besteed.

Willem2
27 januari 2022, 16:34
Schuld aan de staat. Het is net zoals met belastingschulden, dat soort schulden heb je alleen wanneer blijkt dat je winst hebt gemaakt maar daarover nagelaten hebt belasting te betalen maar aan andere zaken hebt besteed.

Nee, dat is hier dus fout. Ga daar nog maar eens goed overnadenken welke regelingen de overheid nog meer bedacht heeft om deze coronaperiode te overleven. Heeft dus niks met winst te maken om de huur van een pand te betalen.

Willem2
27 januari 2022, 16:35
De export van Zwitserse horloges, met bekende merken als Rolex, Cartier, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is vorig jaar naar een recordwaarde gestegen. Daarmee werd sterk herstel getoond van de forse daling een jaar eerder door de coronapandemie.

Volgens de Zwitserse federatie van horlogemakers klom de uitvoer met 31 procent naar een waarde van 22,3 miljard frank, omgerekend 21,6 miljard euro. In 2020 kromp de export nog met 22 procent omdat de verkoop van horloges hard werd geraakt door bijvoorbeeld winkelsluitingen en doordat Zwitserse horlogefabrieken dicht moesten vanwege lockdowns.

Met name de verkoop van duurdere horloges van Zwitserse makelij doet het goed. Vooral in de Verenigde Staten was de vraag groot. De VS hebben voor het eerst in meer dan tien jaar China van de troon gestoten als belangrijkste exportmarkt voor Zwitserse horloges.
.... https://www.ad.nl/binnenland/live-vaccinwaakhond-ema-keurt-coronapil-van-pfizer-goed-voor-gebruik-in-nederland~a5b6a9ddc/

en sommigen jatten het gewoon uit je kluis :cool:

Willem2
27 januari 2022, 16:56
Ruim 5800 werkgevers moeten in totaal 160 miljoen euro loonsteun terugbetalen
.... https://nos.nl/artikel/2414702-ruim-5800-werkgevers-moeten-in-totaal-160-miljoen-euro-loonsteun-terugbetalen

JonnyFontane
27 januari 2022, 17:07
.... https://nos.nl/artikel/2414702-ruim-5800-werkgevers-moeten-in-totaal-160-miljoen-euro-loonsteun-terugbetalen

Dat is genoeg doekoe....

Willem2
27 januari 2022, 23:30
'Kwart financiële schade kappers vergoed door Rijk'
Volgens kappersbrancheorganisatie ANKO heeft het Rijk een kwart van de financiële schade vergoed die door kappers is geleden tijdens de drie coronalockdowns. ANKO heeft berekend dat door de gedwongen sluiting zo'n 900 miljoen euro schade is geleden, en dat 225 miljoen daarvan is vergoed. De belangenbehartiger komt nu tot de conclusie dat de "ruimhartige steun" door het vorige kabinet niet is nagekomen.

Voorzitter Maurice Crusio van ANKO pleit daarom voor betere steun. "Dit slaat een hele diepe wond die voorlopig niet zal genezen, tenzij het nieuwe kabinet in actie komt", zegt hij tegen het ANP. Volgens Crusio hebben de ondernemers hun eigen spaar- en pensioenpotjes moeten aanspreken om het hoofd boven water te houden.

Kappers zijn in totaal vijf maanden dicht geweest, stelt ANKO. Bijna 30.000 kappers verdienden in die periode niets.
.... https://nos.nl/liveblog/2414667-deuren-poppodia-grotendeels-dicht-opnieuw-minder-treinen-bij-ns

Willem2
15 februari 2022, 12:59
Economie groeide vorig jaar met 4,8 procent, coronakrimp 2020 goedgemaakt

De economie is het afgelopen jaar met enorme snelheid gegroeid. De groei komt uit op 4,8 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De laatste keer dat de groei zo groot was, was in 1998. De spurt heeft alles te maken met het feit dat de economie is teruggeveerd na de enorme coronaklap die er was in 2020.

Volgens het CBS is de groei vooral gevolg van de toegenomen handel en de consumptie van huishoudens. Ook de investeringen en consumptie door de overheid lagen hoger dan vorig jaar. Met deze cijfers is de grote krimp van 2020 - 3,8 procent - in een jaar tijd goedgemaakt. Tegelijkertijd geldt dit niet voor de consumentenbestedingen. Het CBS merkt op dat de bestedingen in 2021 nog altijd ruim 3 procent lager waren dan in 2019 - dus voordat de coronacrisis uitbrak.

Gevolgen lockdowns
De laatste drie maanden van het jaar werden gekenmerkt door steeds verder aangescherpte coronamaatregelen. Waar er in oktober geen verplichte anderhalve meter meer was, kwam er in november de 'avondlockdown' en half december weer een harde lockdown. Desondanks groeide de economie wel, maar minder hard dan in de kwartalen ervoor. De groei kwam uit op 0,9 procent.
.... https://nos.nl/artikel/2417419-economie-groeide-vorig-jaar-met-4-8-procent-coronakrimp-2020-goedgemaakt

Is toch goed nieuws dan kunnen we Megaboob meteen meer belasting laten betalen, WANDELAAR5 meteen aanslaan voordat hij weer dat geld gaat uitgeven in Duitsland. En de overheid maar rondpompen van het geld want de gemeentelijke belastingen zijn schrikbarend toegenomen door stijgingen van de huizenprijzen. Het is hier fantastisch.....

Picasso 1
15 februari 2022, 13:14
.... https://nos.nl/artikel/2417419-economie-groeide-vorig-jaar-met-4-8-procent-coronakrimp-2020-goedgemaakt

Is toch goed nieuws dan kunnen we Megaboob meteen meer belasting laten betalen, WANDELAAR5 meteen aanslaan voordat hij weer dat geld gaat uitgeven in Duitsland. En de overheid maar rondpompen van het geld want de gemeentelijke belastingen zijn schrikbarend toegenomen door stijgingen van de huizenprijzen. Het is hier fantastisch.....

Nu nog even verrekenen met de inflatie in 2021 en dan pas heb je zicht op de reele groei.
Het Bruto Nationaal Product groeit samen met de inflatie zonder dat daar extra productiviteit/groei tegenover staat.
De economie in 2022 'zal dus de hoogste 'groei' laten zien sinds meer dan 20 jaar.

kempie
15 februari 2022, 13:25
Nu nog even verrekenen met de inflatie in 2021 en dan pas heb je zicht op de reele groei.
Het Bruto Nationaal Product groeit samen met de inflatie zonder dat daar extra productiviteit/groei tegenover staat.
De economie in 2022 'zal dus de hoogste 'groei' laten zien sinds meer dan 20 jaar.

+ al het geld wat de overheid erin pompt van de groei afhalen want zonder extra corona steun van de overheid was de groei flink lager.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

klaasdirk
17 februari 2022, 01:36
Oud-minister Hoogervorst: ‘Vertrek uit eurozone mag geen taboe zijn’
De euro wordt onhoudbaar door het extreme monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt *Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën. In het omslagverhaal van EW schrijft hij deze week dat een vertrek uit de eurozone niet langer taboe mag zijn. ‘Waarom is hierover geen debat?’

https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2022/02/oud-minister-hoogervorst-vertrek-uit-eurozone-mag-geen-taboe-zijn-870566/

WANDELAAR5
17 februari 2022, 07:15
Omdat Nederland economisch volledig vast zit aan Duitsland. Als wij Duitsland niet volgen geeft dat onnoemelijk veel schade aan onze economie. Daar kan geen ECB tegen op.

Willem2
8 maart 2022, 18:08
De koopkracht gaat dit jaar in doorsnee met 2,5 procent omlaag. Dat zal het Centraal Planbureau morgen bekendmaken, bevestigen bronnen van de NOS na berichtgeving van RTL Nieuws.

Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden was het al te verwachten dat de koopkracht dit jaar achteruitgaat. En daar komen de hard gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne nog eens bij.

Het kabinet is aan het bekijken hoe mensen gecompenseerd kunnen worden. Minister Kaag van Financiën zei afgelopen zondag te willen kijken naar "alle opties" voor extra compensatie vanwege de hogere energieprijzen. "We zijn hartstikke hard bezig om te kijken op welke manier we het zo dragelijk mogelijk kunnen maken voor de mensen."
.... https://nos.nl/collectie/13893/artikel/2420351-cpb-koopkracht-daalt-dit-jaar-met-gemiddeld-2-5-procent

Willem2
10 maart 2022, 23:23
'Russische economie krimpt naar verwachting met 15 procent'
Naar verwachting zal dit jaar de Russische economie met zo'n 15 procent krimpen als gevolg van de westerse sancties die het land zijn opgelegd. Dat staat in een analyse van het Institute of International Finance (IIF). Voor de Russische inval in Oekraïne verwachtte het IIF nog dat de Russische economie in 2022 met 3 procent zou groeien.

Volgens deze analyse is de economische krimp van Rusland twee keer zo groot als tijdens de wereldwijde financiële crisis. Het onderzoeksinstituut zegt dat de krimp nog groter kan worden als westerse landen ook besluiten om gas en olie uit Rusland te boycotten, wat het land in een diepe recessie zou storten.

Daarnaast zal het Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachting voor de wereldeconomie volgende maand waarschijnlijk verlagen. Volgens de directeur van het IMF hebben de oorlog en sancties tegen Rusland geleid tot een zwakkere wereldhandel en sterk stijgende prijzen voor voedsel en energie.
.... https://nos.nl/collectie/13888/liveblog/2420536-russische-economie-krimpt-met-15-procent-rode-kruis-situatie-marioepol-steeds-nijpender

Willem2
19 maart 2022, 22:33
Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld 38.000 euro eigen geld hebben om een appartement van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Amsterdam heb je zelfs 253.000 euro op je spaarrekening nodig en in Utrecht 145.000 euro.
---- https://www.ad.nl/wonen/starter-moet-in-paar-jaar-twee-keer-zoveel-eigen-geld-hebben-voor-huis~a76da0ae/

pietpotent44
19 maart 2022, 22:51
---- https://www.ad.nl/wonen/starter-moet-in-paar-jaar-twee-keer-zoveel-eigen-geld-hebben-voor-huis~a76da0ae/



Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet gemiddeld 38.000 euro eigen geld hebben om een appartement van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Amsterdam heb je zelfs 253.000 euro op je spaarrekening nodig en in Utrecht 145.000 euro.


Voor da geld kunde ut zelf nie doen :biggrin:

Willem2
25 maart 2022, 22:24
Deutschlands Landwirte warnen vor "Preissprüngen in bisher ungekanntem Ausmaß" bei Lebensmitteln infolge des Ukraine-Kriegs. Die Landwirtschaft, aber auch die gesamte Lebensmittelkette sei mit "massiven" Kostensteigerungen insbesondere in den Bereichen Energie, Kraftstoff, Düngemittel und mit Logistikproblemen konfrontiert, erklärte der Deutsche Bauernverband (DBV).
.... https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/bauern-preisspruenge-weizen-ukraine-krieg-100.html

Willem2
26 maart 2022, 15:40
Het vertrouwen van particuliere beleggers is hard gedaald door de Russische invasie van Oekraïne. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog een grote impact zal hebben op de Nederlandse economie, meldt ING in zijn BeleggersBarometer. Volgens de bank zien beleggers de toekomst dan ook somber in.

De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen daalde van 107 punten in februari naar 68 punten deze maand. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis, ongeveer twee jaar geleden. Iedere stand boven de honderd wijst op optimisme, onder de honderd juist op pessimisme. Twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende tijd verslechtert en denkt er zelf ook financieel op achteruit te gaan.
... https://www.ad.nl/buitenland/live-topman-vn-oorlog-is-moreel-onaanvaardbaar-en-militair-onzinnig-onrust-bij-tsjernobyl~ac41f36c/

Pikkatrillah
27 maart 2022, 20:29
ECONOMIE
Een nieuwe tegenvaller voor de schatkist: de stijgende rente
Marcel de Boer Cor de Horde 12:30

Foto: Dirk Hol/ANP
In het kort

Rente op Nederlandse staatsobligaties sterk gestegen
Elke procentpunt hogere rente kost miljard per jaar, en dat loopt op
Coalitie wil juist veel geld lenen om te investeren
De onlangs sterk gestegen rente kan een nieuwe tegenvaller opleveren voor het kabinet. Als de huidige rente aanhoudt, kost dat op jaarbasis bijna een miljard extra en dat bedrag loopt de jaren erna alleen maar op.
De extra rentelasten komen bovenop andere tegenvallers zoals de compensatie van de hoge energielasten. De oplopende rente is extra pijnlijk voor de coalitie omdat in het akkoord van eind vorig jaar de uitgaven historisch omhooggaan, met geleend geld, om de verduurzaming en de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken te betalen. De coalitiepartners VVD, D66, CDA en ChristenUnie rekenden daarbij op een rente van nul.
Maar terwijl nul vorig jaar nog heel realistisch was — de rente was vaak zelfs negatief — is dat de laatste tijd heel anders. Door de sterk opgelopen inflatie, mede door de oorlog in Oekraïne die de prijzen van energie en voedsel heeft opgejaagd, hebben centrale banken de koers verlegd. In de VS is de rente verhoogd. Ook de Europese Centrale Bank is strenger: er worden minder obligaties gekocht en die aankopen hadden altijd een drukkend effect op de rente.
Hoogste sinds 2015
Op de obligatiemarkten zijn de rentes op staatsleningen daardoor sterk gestegen. De tienjaarsrente van Nederland — de meest gebruikte maatstaf — eindigde vorige week zelfs boven de 0,8%, het hoogste punt sinds december 2015.

Volgens het ministerie van Financiën stijgen de rentelasten dit jaar met €1 mrd als de rente een vol procentpunt hoger ligt dan geraamd. Met de huidige stand is dat bijna bereikt. De tegenvaller loopt op tot €2,7 mrd in 2027 per procentpunt hogere rente, aldus het ministerie.
Het probleem kan na die tijd nog groter worden. Het kabinet gaat zogeheten fondsen oprichten voor de stikstof- en klimaatproblemen, met daarin opgeteld €60 mrd aan geleend geld. In de praktijk zullen de meeste uitgaven pas in de tweede helft van het decennium worden gedaan, aangezien de procedures voor grote projecten (zoals waterstofleidingen) jaren kunnen duren.
Dat de kosten pas geleidelijk oplopen, komt doordat het ministerie de laatste jaren steeds langer lopende obligaties is gaan uitgeven om de aantrekkelijke lage rentes voor lange tijd vast te leggen. De gemiddelde looptijd was rond de kredietcrisis zo'n zeven jaar, en dat is opgetrokken tot zestien jaar. Eind vorig jaar vertelde het ministerie in een presentatie aan beleggers dat die looptijd nog verder omhooggaat. Maar als de huidige rente langer aanhoudt — en in historisch perspectief is een rente van tegen de 1% nog altijd zeer laag — gaan de rentelasten toch, zij het langzaam, omhoog.
Rentelasten waren ooit enorm
In dat geval komt een einde aan een periode van almaar lagere rentelasten. In de jaren 80 van de vorige eeuw drukten de rentelasten zwaar op de rijksbegroting en zelfs twintig jaar geleden was de staat meer dan €10 mrd per jaar kwijt aan rente. Ter vergelijking: voor dit jaar zijn rentelasten van €3,4 mrd voorzien, terwijl de begroting door inflatie en economische groei veel ruimer is dan destijds.
Of de rente hoog blijft, is de vraag. Volgens econoom Bert Colijn van ING kan de rente eerst nog wel 'een stukje verder stijgen'. Tegelijkertijd is de markt nu zeer onvoorspelbaar. 'We zien de laatste tijd wel grote sprongen, omhoog, maar ook wel omlaag', aldus Colijn.
'Tegenover de oplopende inflatie en het monetaire beleid dat verkrapt gaat worden staat de onzekerheid van de oorlog in Oekraïne en de impact op de economie.' Dat laatste kan er volgens Colijn voor zorgen dat de rente ook weer snel de andere kant op kan gaan. 'Dat is niet ons basisscenario, maar het zou kunnen. Niet voor niets houdt ook de Europese Centrale Bank een slag om de arm en zei president Christine Lagarde klaar te staan om bij te springen als dat nodig is.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1434492/een-nieuwe-tegenvaller-voor-de-schatkist-de-stijgende-rente-u0c2aasuNgNO


De diepe zakken van Wobke zijn leeg , kom maar op met de fondsen !

deket
28 maart 2022, 19:52
De rente stond historisch laag
Nu ze samen met de inflatie gaat stijgen zal er minder vastgoed gekocht worden
Maar door de oorlog waar zoals iedereen weet er een probleem met graan en energie gaande is lijkt het mij niet ondenkbaar dat er op korte termijn 5 euro voor een pint bier gevraagd gaat worden,(In een gewoon cafe, niet in een dure nachtclub) en 5 euro voor brood. Transportkosten gaan dus ook sterk stijgen
En hier op dit forum krijgen vele ijsberen al bijna een hartaanval wanneer een dvp of club een beetje hun tarief of inkom gaat verhogen.
Ik voorspel voor kleinhandel en horeca zware tijden. Grote ketens kunnen wel wat hebben
Een voordeel op termijn. De handel gaat zich toeleggen op locale produkten omdat transportkosten te hoog gaan oplopen

Willem2
28 maart 2022, 23:41
Door de flink gestegen transportkosten voor verscheepte goederen kan de inflatie dit jaar nog eens 1,5 procentpunt hoger uitvallen. schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De afgelopen 18 maanden zijn de kosten voor zeevracht verzevenvoudigd als gevolg van verstoringen in de transportketens door corona.

De analyse van het IMF komt bovenop de al hoge inflatieverwachtingen. Zo verwacht De Nederlandsche Bank een inflatie van bijna 7 procent voor dit jaar.

Volgens Edwin Asveld, directeur van logistiekbedrijf TransHeroes, wordt de impact van de hogere transportkosten van containers onderschat. "Men heeft daar geen weet van. Die link is niet eerder zo gelegd." Meer dan tachtig procent van de goederen wordt over zee vervoerd, meestal in containers, blijkt uit de analyse van het IMF.
.... https://nos.nl/artikel/2422999-imf-inflatie-omhoog-door-peperduur-containervervoer-over-zee

deket
31 maart 2022, 19:31
Fascinerende en aangrijpende speech van president Zelenski. Dat kenmerkt grote staatsmannen .
Maar zijn vraag om geen diamanten meer via de Antwerpse haven te verhandelen lijkt me economische aanslag en ook weinig nuttig. Dan verplaatst zich dat gegeven naar Dubai en Hongkong.
Hij is dankbaar voor de opvang van vluchtelingen maar het vrijwaren van het luchtruim? Toch niet realistisch hoor..Een kernraket van Poetin heeft nog geen 10 minuten nodig om het NAVO kwartier of de haven van Rotterdam te bereiken.

deket
31 maart 2022, 19:37
Aansluitend hierop hoor ik eigenaardig genoeg niets meer over multinational en oliereus Total, die weigerde Rusland te verlaten.
Ook niet over de rol van dubieuze politici zoals ex-bondskanselier Gerhard Schröder, die veel lobbywerk hadden gedaan voor Gazoprom en daarom beloond werden met een zeer vet betaalde topfunctie bij dat staatsbedrijf

deket
31 maart 2022, 20:11
Sinds 2019 terug een volwaardige Werchter rockfestival ,(zoals bij jullie Pinkpop)maar festivalgangers betalen hun bierbonnentjes online 3,25 euro per drankje en toen nog 2,75 euro
Nu elke brouwerij bepaalt zijn prijs en in België haalt men hun gerst vooral in Scandinavië, (gas in Noorwegen btw)Maar brood,zal dus wel gevoelig duurder worden omdat zoals iedereen weet Oekraïne de grootste graanschuur is) en dat zal op termijn ook de hele horeca treffen.
De supermarkten houden de prijzen nog zo laag mogelijk omdat ze de vele concurrenten vrezen en dus de klanten daaraan.
Maar dat gaat ook onhoudbaar worden
Kortom ,: hou er maar rekening mee dat niet alleen tanken nog veel duurder zal worden,maar zowat alles. Binnenkort waarschijnlijk 5 euro voor een brood en 5 euro voor een pilsje in een gewoon café
Slecht nieuws voor de ijsberen hier die bijna een hartaanval krijgen wanneer een club de inkom een beetje verhoogd en een dvp haar tarieven met 10 euro.
Denk eraan dat wij hier nog gemakkelijk in onze comfortabele living tijdens ons luxeleventje over zeuren terwijl mensen hun huizen worden platgelegd ,alsook vrouwen en kinderen moete vluchten

Pikkatrillah
6 april 2022, 08:25
Slachting onder bedrijven dreigt: 200.000 ondernemers op rand faillissement
ONDERZOEKHonderdduizenden ondernemers staat het water aan de lippen, signaleert de Kamer van Koophandel. Een op de tien balanceert op de rand van faillissement. Zij kunnen hun rekeningen niet betalen en kampen met problematische schulden.

Lex van Kooten 06-04-22, 03:01
Laatste update: 08:13
0 REACTIES

Een op de zeven ondernemers ervaart bovendien emotionele problemen, blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 5000 bedrijven. Daarvan reageerden er 1135, 20 procent daarvan zegt ‘geen controle’ meer te hebben over het bedrijf. De uitkomsten zijn het resultaat van twee jaar coronacrisis en meer recent de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.

Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar weer’ bij de KVK verwacht dit jaar een ‘substantiële toename’ van het aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen. Het gaat om 200.000 tot 220.000 bedrijven.

Door de coronasteun bleven veel bedrijven de afgelopen twee jaar overeind. Economen voorspelden een inhaaleffect zodra de financiële hulp stopt. Daar lijkt het nu op, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. De steun verlengen, is volgens Knoben geen optie: ,,Het is niet goed als je bedrijven die soms voor corona al niet levensvatbaar waren eindeloos blijft redden.”


Horeca, cultuur of evenementen
Voor de nationale economische groeicijfers voorziet de econoom ‘geen grote gevolgen’. ,,Het gaat in veel gevallen om ondernemers in horeca, cultuur of evenementen. Die leggen macro-economisch niet zoveel gewicht in de schaal.”

De sociale en persoonlijke drama’s wil Knoben niet bagatelliseren: ,,Als ik in het onderzoek lees dat 27 procent van de ondernemers het gevoel heeft er helemaal alleen voor te staan, die diepe eenzaamheid, dat raakt mij enorm.”

Hij zou niet kiezen voor een nieuw financieel steunpakket, alleen al omdat dat praktisch niet uitvoerbaar is. ,,Kwijtschelding van schulden bij de Belastingdienst kun je niet generiek doen. Dat zou maatwerk zijn, maar hoe bepaal je wie daar dan wel recht op heeft en wie niet? Veel ondernemers leenden bij familie en vrienden. Wat doe je daar mee?”


Eerder beloofde het kabinet zich al in te spannen voor ‘in de kern gezonde bedrijven’. Voor andere ondernemers in nood komt er betere informatie en extra begeleiding bij schuldsanering, faillissement, bedrijfsbeëindiging of een heroriëntatie naar een nieuwe toekomst.

Ondernemer Maarten had drie bijbanen om te overleven ‘en nog was dat niet genoeg’
Maarten Tegenbosch (55) verdiende zijn goede brood met bier. Hij heeft er net twee sessies bij een psycholoog op zitten. Lees zijn verhaal onder de foto: ,,Het is heel donker in mijn tunnel.”

Maarten Tegenbosch ging door corona met zijn bedrijf in export van Nederlands (speciaal)bier onderuit. Hij zit diep in de schulden. Op dit moment werkt hij in loondienst als facilitymanager bij ETC Design Center in Culemborg.
Maarten Tegenbosch ging door corona met zijn bedrijf in export van Nederlands (speciaal)bier onderuit. Hij zit diep in de schulden. Op dit moment werkt hij in loondienst als facilitymanager bij ETC Design Center in Culemborg. © Raphael Drent
Hij heeft het heel druk. Maarten Tegenbosch is sinds een maand facilitymanager bij ETC Design Center Europe in Culemborg. ETC biedt op 15.000 vierkante meter een platform aan 500 merken uit het hogere interieursegment. Interieurprofessionals kunnen zich er laten inspireren. Voor Maarten is er altijd wel wat te doen. ,,Als er iets is met de elektra bij een beursstand of wat anders met het pand, dan regel ik dat. Ik zorg dat alles in orde is.”

Dat is nu zijn baan. Hij wil niet klagen, Maarten is allang blij dat hij in loondienst zijn kostje kan verdienen. Maar eigenlijk liggen zijn hart en ziel bij zijn bedrijf Romat NLD bv in Schijndel. Waar bijna alles draait om bier.

Het laatste splintertje hoop
Maarten geldt als bierautoriteit, afficheert zichzelf als ‘bierinspirator’, omdat hij er altijd een mooi verhaal bij kan vertellen. Hij verdiende zijn brood vooral met import (van onder andere Duits bier) en export naar Rusland. Grote Nederlandse en Belgische biermerken vonden hun weg naar Rusland ‘door mij’. De belofte was dat nog meer merken zouden volgen. ,,Russen houden van ons speciaalbier.” Een van de toprestaurants in Sint Petersburg rekende hij zelfs tot zijn exclusievere klanten.

Daar maakte de Russische inval in Oekraïne een einde aan. De oorlog vernietigde het laatste splintertje hoop dat na corona nog van zijn bedrijf over was. ,,Want dat wordt natuurlijk voorlopig helemaal niets meer.”

Raphael Drent
,,Ik ben eigenlijk een heel optimistisch mens”, lijkt hij zich te verontschuldigen. ,,Als autosportliefhebber zeg ik altijd: de voorruit is groter dan de achteruitkijkspiegel. Maar de tunnel werd ineens wel heel erg donker.” De nieuwe werkelijkheid is dat hij zijn hoofd boven water probeert te houden en er twee sessies bij een psycholoog op heeft zitten. ,,Die constateerde posttraumatische stressstoornis.” De gesprekken doen hem goed doet, zegt hij.

De ineenstorting begon toen corona twee jaar geleden binnenviel en alles stillegde. Tegenbosch probeerde met live stream-bierproeverijen en webshop nog wat te redden. Maar samen met de parttimebaan van zijn vrouw bij een boetiek in Den Bosch verdiende hij daardoor ‘net te veel’ en viel buiten de boot bij alle steunmaatregelen.

,,Ik legde maandelijks duizenden euro’s toe.” Hij slikt. ,,Alles ging op. Mijn spaargeld, mijn pensioen, het geld dat we opzij hadden gezet voor een etentje met familie omdat we dertig jaar zijn getrouwd.” Dat was nog niet genoeg. ,,We namen een overbruggingskrediet, omdat we na de eerste coronagolf hoopten dat het wel gauw voorbij zou zijn en we weer verder konden. Achteraf hadden we dat natuurlijk nooit moeten doen.” De schulden stapelden op tot 70.000 euro en het werd nog erger.

,,We leenden bij familie.” Dat raakt hem misschien nog wel het meest. ,,Nee, ik wil niet zeggen hoeveel, maar je zou er een leuk, klein autootje van kunnen kopen.” Of hij ze ooit zal kunnen terugbetalen?

Ik zou onder andere Stadshaven Brouwerij Rotterdam naar de Russische markt begeleiden. En toen kwam die oorlog
Maarten Tegenbosch dacht na corona weer iets op te bouwen, maar dat liep anders
Nachtreceptionist, gastdocent en personal trainer
Hij had zijn twee studerende kinderen graag wat geld toegestopt. Dat zit er niet meer in. ,,Je voelt je als vader zo tekortschieten.” Om toch wat brood op de plank te krijgen had hij drie (bij)banen: hij werkte als nachtreceptionist, gastdocent en personal trainer bij een fitnessstudio. Als gastdocent leerde hij mbo-studenten in onder andere Apeldoorn en Rotterdam ‘alles’ over bier. Bij de fitnessstudio kon hij na een korte interne opleiding aan de slag.

,,Vooral dat nachtwerk brak op. En aan het eind van de maand hielden we nog steeds amper genoeg over. Hoe ik dat volhield? Het was niet nadenken, maar doorgaan en ik heb een ongelooflijk fijn gezin, een lieve vrouw die mij goed verzorgde. Als ik daar aan terugdenk, word ik er emotioneel van.”

Na de laatste lockdown had hij uitzicht op een herstart van zijn bedrijf. ,,Ik zou sales-technisch zes mooie biermerken – onder andere Stadshaven Brouwerij Rotterdam – naar de Russische markt begeleiden. Dus tussen die drie baantjes door werkte ik daar alvast aan. Even doorbijten. Tja. En toen kwam die oorlog.”

Romat NLD bv is geen schim meer van wat het was, maar hij moet alles bij elkaar nog steeds hard werken. ,,Dat vind ik niet erg. Dat heb ik altijd gedaan. Wat mij psychisch zo belast, is dat het zo oneerlijk is. Wat mij overkomt is geen ‘ondernemersrisico’. Het voelt onrechtvaardig. Weet u, ik ben 55. Als ik 40 was geweest, had ik nog tijd om te herstellen, schulden weg te werken, weer iets op te bouwen.”

In de ‘hele donkere tunnel’ glinstert nu een streepje licht.

,,De gemeente bracht mij in contact met het Instituut Midden- en Kleinbedrijf. Daar heb ik iemand gevonden die mij helpt om te kijken wat er nog mogelijk is. Dat voelt heel prettig. Als een soort coach. Dat je er niet meer alleen voor staat. Als er niets meer in zit, kijken we of ik mijn bedrijf op een fatsoenlijke manier kan beëindigen. Dan komt er ruimte voor een nieuwe toekomst.”

Eerst corona, nu de stijgende gasprijs: ‘Daar is niet tegenop te werken’
Michele Obkircher is eigenaar van grand café Jipp in Ommen en beleefde en beleeft zwaar weer door alle crises: ,,Corona, personeelstekorten en nu die hoge gasprijzen.”
Michele Obkircher is eigenaar van grand café Jipp in Ommen en beleefde en beleeft zwaar weer door alle crises: ,,Corona, personeelstekorten en nu die hoge gasprijzen.” © Frans Paalman
Michele Obkircher van grand café Jipp in Ommen zag door corona 100.000 euro spaargeld verdampen. Hij verkocht een deel van zijn bedrijf en is heel eerlijk: ,,Als er nu iemand komt die de hoofdprijs wil betalen, stop ik ermee.” Hij is 51 jaar, heeft er 24 jaar lange dagen horeca op zitten en dan zou Michele het niet erg vinden om ‘iets anders’ te gaan doen. ,,De bouw in, ik vind wel wat.”

Obkircher komt uit Zuid-Tirol en verhuisde voor de liefde naar Ommen. Daar vond hij inmiddels weer een andere liefde, waarmee hij Jipp runt. Het ging jarenlang heel goed met het grand café aan het Kerkplein. ,,Er is veel toerisme. Rond Ommen zitten twintig campings.” Hij breidde de zaak uit met een pand ernaast en daarna nog eens met een pub. Het hele rijtje gebouwen aan die kant van het plein was op het hoogtepunt van hem. ,,Nou ja, gehuurd dan.”

Net voor corona kocht hij met zijn vrouw en twee kinderen (13 en 16) een oude boerderij.

,,Die zouden we voor een paar ton verbouwen, maar toen corona kwam zagen we daar direct vanaf. We moeten er nog steeds aan beginnen.” De pandemie hield zakelijk en privé huis. In Italië overleed zijn vader aan corona en zijn moeder bijna. ,,We mochten niet eens bij de crematie zijn. Dat raakte ons emotioneel enorm. Dat je geen afscheid kon nemen.”

Zakelijk hielpen de steunmaatregelen van het kabinet. ,,Dat maakte echt het verschil. Maar het was natuurlijk nooit genoeg.”

Twee jaar later maakt hij de balans op. Ja, Jipp overleefde. De schuur bij de boerderij verbouwde Obkircher eigenhandig – op al die dagen dat hij in de zaak toch niets kon doen – tot bed & breakfast. Dat leverde tenminste meteen al wat op. Hij teerde 100.000 euro in op zijn spaargeld (‘Een stuk pensioenvoorziening’) en verkocht de pub.

De grootste nieuwe zorg: de stijgende gasprijs. Hij gaat van 2.000 naar 6.000 euro per maand. ,,Alles wordt duurder. Daar is niet tegenop te werken. Je kunt alleen maar hopen dat dat niet te lang gaat duren.”

Pikkatrillah
6 april 2022, 13:17
WONINGMARKT
ABN Amro voorziet minder woningaankopen en verder stijgende huizenprijzen
Van onze redacteur 08:13

Het aantal woningaankopen zal dit verder dalen, maar de huizenprijzen blijven stijgen. De prijsstijging vlakt volgend jaar af. Ondertussen klimt de hypotheekrente na jaren van daling weer, maar hij blijft historisch laag. De oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust bij woningzoekers.
Dat beeld komt naar voren uit de woensdag gepubliceerde Woningmarktmonitor van ABN Amro. Daaruit blijkt dat het aantal woningaankopen dit jaar met 10% tot 15% daalt en dat de huizenprijzen met 12,5% stijgen en in 2023 met nog eens 5%.
In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 28.000 bestaande woningen gekocht, 13.000 minder dan in de eerst twee maanden van 2021. De afname komt vooral doordat begin vorig jaar veel woningen zijn gekocht wegens het toen net verlaagde overdrachtsbelastingtarief voor starters, zegt Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN Amro.
Maar ook los daarvan staat het aantal aankopen onder druk. Zo zorgt de oorlog in Oekraïne bij woningzoekers voor onrust. Veel daarvan geven bij gebrek aan betaalbaar aanbod de moed op en staken hun zoektocht.
Afvlakking
De stijging van de huizenprijzen vlakt dit jaar af, constateren de onderzoekers van de bank. In 2021 stegen de prijzen nog gemiddeld met 15,2%, tegen 12,5% dit jaar. Reden is dat huizen minder betaalbaar worden: ze worden duurder en inkomens komen onder druk te staan door de hoge inflatie. Daardoor nemen de netto maandlasten harder toe dan het netto inkomen. De gemiddelde koopsom van bestaande woningen steeg in februari naar €419.000, aldus ABN Amro.
De bank constateert tevens dat de oorlog in Oekraïne het vertrouwen in de woningmarkt verder kan aantasten. ‘De economie is nog maar nauwelijks bekomen van de coronacrisis of de volgende crisis dient zich alweer aan. Dat schept onzekerheid over de toekomst en is slecht voor het woningmarktsentiment.’

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1435566/abn-amro-voorziet-minder-woningaankopen-en-verder-stijgende-huizenprijzen-nfd2aaxXVuuG

WANDELAAR5
17 april 2022, 09:35
De economie is volledig over zijn toeren. Nieuwe vrachtwagen? 3 maanden + levertijd. Bedrijfspand? Nergens te krijgen. Meer vacatures dan werklozen. Als nu nog niet duidelijk is dat we keihard op een recessie afstormen dan wordt het nooit meer duidelijker. Daarnaast hoge inflatie door hogere energieprijzen die jarenlang eigenlijk veel te laag zijn geweest. Dan kom je dus in een situatie van stagflatie. En die is vooral zo vervelend omdat er niet aan een knopje te draaien is zoals meer geld drukken of rente verhogen om eruit te komen.

De economische krimp moet er uiteindelijk voor zorgen dat er weer balans ontstaat. Maar wat doet de ECB? Die gaat voorlopig nog maar even door met het aanjagen van een volledig oververhitte economie. Pas in juni wordt de aankoop van overheidsschulden afgebouwd. En misschien de rente wat verhoogd. Zachte heelmeesters maken lange recessies. Als de VS over een paar jaar uit het dal omhoog kruipt, zitten wij er nog 2 jaar in schat ik. Nou ja, eerst maar die recessie induiken. Het bijzondere is dat aandelen die normaal gesproken een half jaar voor lopen op de economische ontwikkeling nog redelijk stabiel liggen. De AEX is sinds begin dit jaar 10% gedaald, de Dow Jones nog niet eens 10%. Het is wachten op de klap omlaag. Maar dat die aanstaande is, lijkt mij duidelijk en onvermijdelijk.

Was getekend, uw forum makro-econoom.

kempie
17 april 2022, 10:34
De economie is volledig over zijn toeren. Nieuwe vrachtwagen? 3 maanden + levertijd. Bedrijfspand? Nergens te krijgen. Meer vacatures dan werklozen. Als nu nog niet duidelijk is dat we keihard op een recessie afstormen dan wordt het nooit meer duidelijker. Daarnaast hoge inflatie door hogere energieprijzen die jarenlang eigenlijk veel te laag zijn geweest. Dan kom je dus in een situatie van stagflatie. En die is vooral zo vervelend omdat er niet aan een knopje te draaien is zoals meer geld drukken of rente verhogen om eruit te komen.

De economische krimp moet er uiteindelijk voor zorgen dat er weer balans ontstaat. Maar wat doet de ECB? Die gaat voorlopig nog maar even door met het aanjagen van een volledig oververhitte economie. Pas in juni wordt de aankoop van overheidsschulden afgebouwd. En misschien de rente wat verhoogd. Zachte heelmeesters maken lange recessies. Als de VS over een paar jaar uit het dal omhoog kruipt, zitten wij er nog 2 jaar in schat ik. Nou ja, eerst maar die recessie induiken. Het bijzondere is dat aandelen die normaal gesproken een half jaar voor lopen op de economische ontwikkeling nog redelijk stabiel liggen. De AEX is sinds begin dit jaar 10% gedaald, de Dow Jones nog niet eens 10%. Het is wachten op de klap omlaag. Maar dat die aanstaande is, lijkt mij duidelijk en onvermijdelijk.

Was getekend, uw forum makro-econoom.

Altijd intressant macro economie en erover te speculeren. Paar puntjes de beurs loopt inderdaad 6 tot 9 maanden vooruit de meeste verwachtingen voor een recessie zijn pas in 2023. Er is nu een enkeling die denkt dat het al vanaf het 4e kwartaal dit jaar zal zijn. Iedereen weet dus dat dit beursdaling gaat komen maar niemand wil al verkopen. Zoals altijd blijven zitten tot het te laat is. Persoonlijk ben ik zodanig gepositioneerd dat ik er niet in meegesleurd zou moeten worden en zelfs van zou kunnen profiteren.

Tweede puntje lange techinsche recessies zijn zeldzaam zeker tegenwoordig. Zelfs in 2000 en 2008 waren het niet veel kwartalen op rij dat er krimp was. Echter voor de bevolking kan het wel lang voelen of er nog een recessie is zoals in 2008. De crisis na de recessie was lang voelbaar. Ik ga niet zeggen dat het nu niet anders kan zijn want de tijden zijn anders maar tegenwoordig lijken dat soort dingen juist alleen maar sneller te gaan. beurscorrecties en zo zijn lijken in kortere tijd te gaan. Maar zou wel eens een hele diepe correctie kunnen worden en een japan scenario waarbij het nog 20 jaar duurt voor de beurs top weer wordt bereikt is niet uitgesloten alhoewel ik er zelf niet op reken.

Tijden en omstandigheden veranderen in negatieve zin (grondstof tekorten zouden wel eens permanent voor hogere inflatie kunnen zorgen) en positieve zin (door vergrijzing zou de werkgelegenheid wel is op een veelal hoog niveau kunnen blijven en uiteindelijk ook de lonen).

Uiteindelijk zullen waarschijnlijk de werkende degene zijn die het meest profiteren door schaarste aan arbeid en de oudere niet werkende generatie de meeste pijn voelen. Zullen nog vele andere verschuivingen zijn (als ik nederland was zou ik blijven inzetten op landbouw en veeteelt en de gas voorraden volledig benutten) met groeiende sociale onrust tot gevolg en grotere ongelijkheden op het globaal niveau en groeiende migratie stromen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

WANDELAAR5
4 mei 2022, 08:05
De economie is volledig over zijn toeren. Nieuwe vrachtwagen? 3 maanden + levertijd. Bedrijfspand? Nergens te krijgen. Meer vacatures dan werklozen. Als nu nog niet duidelijk is dat we keihard op een recessie afstormen dan wordt het nooit meer duidelijker. Daarnaast hoge inflatie door hogere energieprijzen die jarenlang eigenlijk veel te laag zijn geweest. Dan kom je dus in een situatie van stagflatie. En die is vooral zo vervelend omdat er niet aan een knopje te draaien is zoals meer geld drukken of rente verhogen om eruit te komen.

De economische krimp moet er uiteindelijk voor zorgen dat er weer balans ontstaat. Maar wat doet de ECB? Die gaat voorlopig nog maar even door met het aanjagen van een volledig oververhitte economie. Pas in juni wordt de aankoop van overheidsschulden afgebouwd. En misschien de rente wat verhoogd. Zachte heelmeesters maken lange recessies. Als de VS over een paar jaar uit het dal omhoog kruipt, zitten wij er nog 2 jaar in schat ik. Nou ja, eerst maar die recessie induiken. Het bijzondere is dat aandelen die normaal gesproken een half jaar voor lopen op de economische ontwikkeling nog redelijk stabiel liggen. De AEX is sinds begin dit jaar 10% gedaald, de Dow Jones nog niet eens 10%. Het is wachten op de klap omlaag. Maar dat die aanstaande is, lijkt mij duidelijk en onvermijdelijk.

Was getekend, uw forum makro-econoom.

Altijd leuk als je merkt dat het IJsberenforum ook in Noorwegen goed gelezen wordt en wanneer meneer Tangen besluit om mij na te praten :):
https://www.nu.nl/economie/6198649/rijkste-fonds-ter-wereld-waarschuwt-voor-stagflatie.html

Kwibus2
4 mei 2022, 10:01
Fascinerende en aangrijpende speech van president Zelenski. Dat kenmerkt grote staatsmannen .
Maar zijn vraag om geen diamanten meer via de Antwerpse haven te verhandelen lijkt me economische aanslag en ook weinig nuttig. Dan verplaatst zich dat gegeven naar Dubai en Hongkong.
Hij is dankbaar voor de opvang van vluchtelingen maar het vrijwaren van het luchtruim? Toch niet realistisch hoor..Een kernraket van Poetin heeft nog geen 10 minuten nodig om het NAVO kwartier of de haven van Rotterdam te bereiken.

Zelenski is een inspirerende man die er steeds weer in slaagt steun bij westerse landen los te peuteren.
De VS alleen hebben al voor tientallen miljarden wapens geleverd. Het gaat zo hard dat de Amerikanen zich zorgen maken over hun voorraden voor eigen gebruik. Het gaat niet alleen om geld. Wapentuig heeft zeer lange levertijd, je kunt beter rekenen op jaren dan op maanden.
Voor een deel van de grondstoffen is de wapenindustrie afhankelijk van Rusland. Dat kan nog spannend worden.

Zelenski is in ieder geval geen groot militair strateeg. Het sluiten van het luchtruim boven Oekraïne heeft meer nadelen dan voordelen.
Het land heeft veel meer aan luchtafweer van hoge kwaliteit zoals de NAVO landen die gebruiken. Meer Patriots en dergelijke systemen.

De wapenindustrie vaart er wel bij. Oekraïne is een geweldige proeftuin gebleken waar al dat spul zich kan bewijzen. Dat is een triest maar realistisch gevolg van het conflict met de Russen.
Stinger rakketten zijn 18 jaar geleden voor het laatst gemaakt. Die produktie wordt nu weer opgestart door Ratheon de Amerikaanse fabrikant.

Kwibus2
4 mei 2022, 13:40
De berichten van de KvK vind ik ronduit zorgelijk. Uit een enquete onder ondernemers blijkt dat 20% van hen geen controle meer zegt te hebben over het bedrijf. Dat betreft vooral het midden en klein bedrijf waar meer dan 90% van de werkgelegenheid zit.

De kleintjes worden stelselmatig door de politiek over het hoofd gezien, uiteraard is dat volledig onterecht.
Grotere ondernemingen kunnen meer tegenslag aan en staan bovendien makkelijker in Den Haag om de hand op te houden.

Benschop de president directeur, ex politicus, van Schiphol zit zover weg in zijn ivoren toren dat hij veel te laat in de gaten heeft dat de laagstbetaalde medewerkers op Schiphol, de kofferslingeraars, er het bijltje bij neer gooien wegens niet te harden werkdruk.
Nu pas is meneer Benschop wakker geworden en stelt voor de lonen te verhogen omdat er geen mensen meer te vinden zijn die dat werk nog willen doen. Niet alleen medewerkers voor beladen en uitladen van vliegtuigen zijn niet meer te vinden ook bij de balies en de veiligheidscontrole bestaan grote tekorten. Gevolg van deze verwaarlozing is dat honderden vluchten moeten worden gecancelled.

Benschop krijgt gewoon zijn dertiende maand en andere emolumenten. Dat is het voordeel van z'n functie. Wat je ook uitspookt de betaling is gegarandeerd bij een bedrijf dat in handen is van de overheid.

bertje600
4 mei 2022, 14:23
Regeren is vooruitzien en dat is bij vele politici niet meer aanwezig.
Zij zijn voornamelijk aan het navelstaren of dwaze ideeën naar voren brengen
over stikstof en CO2. Het bestrijden daarvan kost heel veel geld dat anders in onze
economie zou blijven. Bedrijven hebben het al heel moeilijk maar dat interesseert onze bestuurders niet.
En vergeet niet die vele ambtenaren die onzinnige zaken behandelen en die eigenlijk
beter op hun plaats zijn in het bedrijfsleven.
Maar ambtenaren hebben het goed en zijn nagenoeg niet te ontslaan, dus blijven ze zitten
en gaan 3 keer per jaar met het vliegtuig op vakantie.
Daarnaast maken ze regeltjes, ingegeven door hun companen in Brussel die alleen maar
er zijn om burgers te pesten of het geld van die burgers uit hun zak te kloppen.

WANDELAAR5
4 mei 2022, 15:18
Nee, ondernemers doen het goed. Zoals Ruud Slot van Martinizorg die 2,1 miljoen overmaakte naar zichzelf en nu is de zorginstelling failliet. Of Sywert van Linden…

Alles privatiseren is ook geen oplossing.

Willem2
4 mei 2022, 15:22
Het allerergste zijn semi-ambtenaren, die van twee walletjes vreten en dan zeggen ondernemer te zijn. Die verschaffen zich een vrijruimte die gecreerd wordt door een overheid om te jatten.

Eddy_V
13 mei 2022, 18:55
https://nieuwspaal.nl/meeste-nederlanders-weigeren-vakantiegeld-kwestie-vanwege-naderende-recessie/

Meeste Nederlanders weigeren vakantiegeld: “Kwestie van fatsoen”

pietpotent44
22 mei 2022, 21:34
Hoofdeconomen van ING, Rabobank en ABN waarschuwen voor recessie



Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO zondag in tv-programma Buitenhof.

Daar zitten wel nog talloze kanttekeningen aan, zoals hoe snel de gastoevoer uit Rusland wordt stopgezet, of er een renteverhoging komt van de Europese Centrale Bank (ECB) en hoe de pandemie zich in China verder ontwikkelt.

Volgens Ester Barendregt (Rabobank) wordt alles duurder, "wat er ook gebeurt". "We leveren gewoon welvaart in, dat is nu aan de hand. Een hoge inflatie zal afnemen, maar niet heel snel. We moeten rekening houden met welvaartsverlies."


https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/hoofdeconomen-van-ing-rabobank-en-abn-waarschuwen-voor-recessie/ar-AAXAnR6

Willem2
9 juni 2022, 13:59
Nadat ze gisteren allemaal in het Rijksmuseum hebben gegeten met de koninklijke familie is het volgende besloten...


Die Europäische Zentralbank (EZB) will im Juli ihre Leitzinsen um jeweils 25 Basispunkte heben. Das beschloss der EZB-Rat bei seiner auswärtigen Sitzung in Amsterdam. Zunächst bleibt der Leitzins aber auf dem Rekordtief von null Prozent, Banken müssen für geparkte Gelder bei der EZB weiterhin 0,5 Prozent Zinsen zahlen. Zudem beendet die EZB ihre milliardenschweren Netto-Anleihenkäufe zum 1. Juli.
.... https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/tankrabatt-diesel-zwei-euro-100.html



Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdagavond in het Rijksmuseum in Amsterdam gedineerd met kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB). Die zijn in Nederland omdat de rentevergadering van de ECB eenmalig in Amsterdam plaatsvindt..... https://www.ad.nl/show/koninklijk-paar-dineert-in-rijksmuseum-met-kopstukken-ecb~af6dc9dd/

Willem2
9 juni 2022, 14:04
Die Menschen rund um den Globus haben im zweiten Jahr der Corona-Pandemie einer Studie zufolge überdurchschnittlich viel Reichtum angehäuft. Das Gesamtvermögen aus Finanzvermögen und Sachwerten abzüglich Schulden stieg 2021 gegenüber dem Vorjahr vor allem dank des Booms an den Börsen um 10,3 Prozent auf den Rekordwert von 473 Billionen US-Dollar (rund 441 Billionen Euro), zeigt eine am Donnerstag veröffentlichte Analyse der Unternehmensberatung Boston Consulting Group (BCG).

Es war der stärkste Anstieg seit mehr als einem Jahrzehnt. In Deutschland wurde ein Zuwachs von gut 10 Prozent auf 20,2 Billionen Dollar errechnet. Der Reichtum ist allerdings ungleich verteilt. So besitzen allein in Deutschland den Angaben zufolge 3.100 Superreiche mehr als ein Fünftel des gesamten privaten Finanzvermögens.

Club der Superreichen wächst
Der Club der Superreichen mit einem Finanzvermögen von jeweils mehr als 100 Millionen Dollar wuchs im vergangenen Jahr um etwa 300 Mitglieder. Den Spitzenplatz belegten die USA mit 25.800 Superreichen, gefolgt von China mit 8.500 Menschen. Deutschland landete auf Rang drei.

Weltweit hielten rund 69.000 Ultrareiche 15 Prozent des investierbaren Finanzvermögens. "Traditionell investieren die Deutschen lieber in Immobilien als in Wertpapiere, das zeigt die Sachwertquote von mehr als 65 Prozent deutlich", erläuterte Anna Zakrzewski von Boston Consulting.
.... https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/privatvermoegen-reichtum-rekordhoch-100.html

Willem2
13 juni 2022, 12:11
De Nederlandse economie is aan het afkoelen, na het snelle en krachtige herstel van de coronarecessie. De impact van de Russische agressie tegen Oekraïne, de energieprijzen en de haperende wereldhandel zetten een rem op de economische groei. Die valt dit jaar nagenoeg stil, en zal pas aan het eind van het jaar weer aantrekken.

Over het hele jaar genomen blijft er dankzij het sterke begin nog een groei over van 2,8 procent, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de nieuwe Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten.
.... https://nos.nl/artikel/2432506-nederlandse-economie-valt-stil-door-russische-agressie-en-energieprijzen

Pikkatrillah
15 juni 2022, 13:46
ECB komt met spoed bijeen wegens rentestijgingen
Lennart Zandbergen 08:39 Aangepast om 10:11

Hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank in Frankfurt am Main Foto: ANP/AFP
Het bestuur van de Europese Centrale Bank komt woensdagochtend bij elkaar om te praten over de grote bewegingen op de obligatiemarkten. Dat melden internationale persbureaus. Die vergadering stond niet op de agenda. Woensdag vergadert ook de Amerikaanse Federal Reserve.
Een woordvoerder van de ECB spreekt van een 'ad-hocvergadering om huidige marktomstandigheden te bespreken'. Op dat nieuws stijgt de euro 0,5% tegenover de dollar, naar $1,0475.
Sinds het rentebesluit van de ECB van vorige week zijn de rentes op staatsobligaties hard opgelopen, vooral in Zuid-Europa. De Italiaanse rente staat op zijn hoogste punt in twaalf jaar. Ook in andere landen stijgt de rente hard. De Nederlandse rente staat op zijn hoogste punt sinds begin 2014: 2,12%. De spread, het verschil tussen de rente op Duitse en Italiaanse staatsobligaties, is opgelopen tot 240 basispunten.
De vergadering begint woensdag naar verwachting om 11.00 uur. Onduidelijk is nog of en wanneer een persverklaring wordt gepubliceerd, zo melden bronnen aan persbureau Reuters. De beleidsmakers zouden dinsdag zijn uitgenodigd voor de vergadering.
Markten 'nauwlettend' in de gaten houden
Dinsdag zei Isabel Schnabel, directielid van de Europese Centrale Bank, dat de ECB de situatie op de markten 'nauwlettend' in de gaten houdt, en dat de bank klaar staat om zowel bestaande als nieuwe gereedschappen in te zetten als de koersontwikkelingen op de markten 'wanordelijk' blijken.
Eigenlijk hadden beleggers verwacht dat de ECB al vorige week zou bekendmaken hoe ze de fragmentatie, zoals de centrale bank dat noemt, van de verschillende rentes in de eurozone zou aanpakken. Maar een concreet plan bleef achterwege, president Christine Lagarde zei alleen dat de ECB over de middelen daarover beschikt. Analisten verwachtten toen al dat de markten zouden gaan testen waar de pijngrens van de centrale bank precies ligt.
Met de hoop op meer concreets zijn er op de obligatiemarkten meteen duidelijke aanpassingen: de Italiaanse rente daalt in één klap met 28 basispunten. De Franse rente daalt 7 basispunten, de Spaanse 8 en de Portugese 10. Noord-Europese rentes zijn ongewijzigd.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/financiele-markten/1442411/ecb-last-spoedvergadering-in-wegens-rentestijgingen-nof2aaRoD260

WANDELAAR5
15 juni 2022, 17:40
Tsja, nu gaan ze dus weer staatsobligaties van de zwakkere landen (vooral Italië, Spanje en Griekenland). opkopen. Iets wat ze net hadden stopgezet… Dus nu mogen de sterke landen de portemonnee trekken. Wel apart dat hierdoor de koers van de euro stijgt. Als ze nu tegelijk de rente extra verhoogd hadden. Maar dat hebben ze dus niet gedaan. Zuidelijke landen kunnen dus ongestraft doorgaan met het op laten lopen van hun staatsschuld. Dat gaat de spanningen en onbalans op laten lopen. Ze hebben volgens mij niet bedacht hoe ze weer uit deze situatie komen, maar voorlopig kunnen we weer even vooruit.

pietpotent44
17 juni 2022, 07:16
Kees de Kort in De Nieuwe Wereld: We staan nog maar aan het begin van de economische ontwrichting


https://www.youtube.com/watch?v=AXGZmhpHR8k

WANDELAAR5
18 juni 2022, 08:27
De economie is volledig over zijn toeren. Nieuwe vrachtwagen? 3 maanden + levertijd. Bedrijfspand? Nergens te krijgen. Meer vacatures dan werklozen. Als nu nog niet duidelijk is dat we keihard op een recessie afstormen dan wordt het nooit meer duidelijker. Daarnaast hoge inflatie door hogere energieprijzen die jarenlang eigenlijk veel te laag zijn geweest. Dan kom je dus in een situatie van stagflatie. En die is vooral zo vervelend omdat er niet aan een knopje te draaien is zoals meer geld drukken of rente verhogen om eruit te komen.

De economische krimp moet er uiteindelijk voor zorgen dat er weer balans ontstaat. Maar wat doet de ECB? Die gaat voorlopig nog maar even door met het aanjagen van een volledig oververhitte economie. Pas in juni wordt de aankoop van overheidsschulden afgebouwd. En misschien de rente wat verhoogd. Zachte heelmeesters maken lange recessies. Als de VS over een paar jaar uit het dal omhoog kruipt, zitten wij er nog 2 jaar in schat ik. Nou ja, eerst maar die recessie induiken. Het bijzondere is dat aandelen die normaal gesproken een half jaar voor lopen op de economische ontwikkeling nog redelijk stabiel liggen. De AEX is sinds begin dit jaar 10% gedaald, de Dow Jones nog niet eens 10%. Het is wachten op de klap omlaag. Maar dat die aanstaande is, lijkt mij duidelijk en onvermijdelijk.

Was getekend, uw forum makro-econoom.

S&P afgelopen week ruim 5% gedaald. Het is allemaal zo voorspelbaar… Net als alle problemen door de krapte in productie factoren zoals geannuleerde vluchten en treinen, rijen op Schiphol, beperking in openingstijden van winkels etc. Sell in May and go away. (But remember to be back in September gaat dit jaar even niet op).

Brad Clitt
18 juni 2022, 10:53
Ik weet niet of het ermee te maken heeft, maar iPhones worden nu ook in de ramsj gedaan. Zelfs ik heb er nu eentje aangeschaft (iPhone 13 dus voor 24 maanden a 13 euro per maand via een Gogogo recycle-deal met een slottermijn van 264 euro of teruggeven aan T-Mobile). Ik had toevallig toch een nieuwe nodig, dus waarom niet.

Pikkatrillah
26 juni 2022, 13:16
Denktank centrale banken: zet alles-op-alles om inflatie in te dammen
Marcel de Boer Marijn Jongsma 11:01

Inflatiekorting bij een modewinkel in Breda. Centrale banken moeten er alles aan doen om de inflatie in te dammen, waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen. Foto: Peter Hilz/ANP
In het kort

De Bank voor Internationale Betalingen maant centrale banken resoluut in te grijpen bij het intomen van de inflatie.
Blijft actie uit, dan dreigt het huidige lage inflatieregime van de afgelopen jaren om te slaan in een hoog inflatieregime.
In dat scenario is er geen sprake meer van een evenwicht, maar versterken prijsstijgingen elkaar en moet er uiteindelijk nog harder op de rem worden getrapt.
We naderen een gevaarlijk kantelpunt, waarbij de inflatie zich verankert in de hoofden van ondernemers en consumenten en prijsstijgingen elkaar gaan versterken. Beleidsmakers zullen er alles aan moeten doen om te voorkomen dat dit gebeurt, waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) zondag in het jaarverslag - al zijn die ingrepen pijnlijk.
'De sleutel voor centrale banken is om snel en resoluut te handelen', zegt algemeen directeur Agustín Carstens in een toelichting. 'De voordelen op langere termijn van het behoud van stabiliteit voor huishoudens en bedrijven wegen zwaarder dan de kosten op korte termijn.'
'Uitstel zorgt voor hogere kosten in toekomst'
De BIS geeft niet expliciet aan of het verkrappende pad dat de meeste centrale banken inmiddels zijn ingeslagen volstaat, of dat ze nog harder moeten ingrijpen. De denktank van de centrale banken in de wereld benadrukt dat wanneer de beleidsrentes geleidelijk worden verhoogd, maar achterblijven bij de inflatiestijging, de reële rentes nog steeds dalen. 'Dit is onverenigbaar met de noodzaak de inflatierisico's in te dammen. De reële beleidsrentes zullen significant moeten worden opgevoerd om de vraag in de economie te beperken. Uitstel zorgt alleen maar voor hogere kosten in de toekomst.'
Waar het kantelpunt - het startschot van een loon-prijsspiraal - ligt, is waarschijnlijk pas achteraf vast te stellen, zegt de BIS, maar afwachten is volgens de economen in Basel geen optie. In een regime met lage inflatie nemen huishoudens en bedrijven niet de moeite zich in dit onderwerp te verdiepen – waardoor ze ook niet direct in actie komen als bepaalde prijzen ineens wel wat harder stijgen. Prijsstijgingen slaan dus niet over naar andere sectoren, ebben vanzelf weer weg en zijn nauwelijks terug te vinden in het algemene inflatiecijfer.
In het hogere inflatieregime werkt het precies omgekeerd. Bij de verwachting van een hogere inflatie willen bedrijven en huishoudens ook alvast compensatie voor hogere kosten en duurdere uitgaven in de toekomst, legt de BIS uit. Bovendien verandert de structuur van de economie. Werknemers hebben een sterkere prikkel om de krachten te bundelen en centrale loononderhandelingen te voeren, en aan te dringen op indexatie of meer kortdurende loonafspraken.
Aanbodschok
Eerder deze maand stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat de meeste landen en regio's de teugels vooral behoedzaam moeten aanhalen, om de groei niet al te zeer in de weg te zitten. Daar waar de inflatie nog vooral wordt opgejaagd door voedsel en energie en nog niet verbreedt, is er ruimte voor terughoudendheid, zei hoofdeconoom Laurence Boone van de Parijse instelling voor rijke landen.
Duurdere import, bijvoorbeeld van energie, wordt vaak als een ‘aanbodschok’ gezien, waar de nationale centrale banken weinig aan kunnen doen. De BIS waarschuwt echter voor de neiging om de rol van de vraag naar deze goederen te onderschatten, als zulke inflatie meerdere landen tegelijkertijd treft.
Binnen de ECB zitten de haviken ook op dit spoor. Omdat zij nu de overhand lijken te hebben, heeft de markt nu voor eind volgend jaar een 2,5 procentpunt hogere beleidsrente ingeprijsd. De economen van Rabobank denken echter dat er maar 1 procentpunt in het vat zit. De reden: een 'milde recessie’ zal de ECB er uiteindelijk van weerhouden om het beleid veel verder te verkrappen.
Harde landing
Inmiddels bedraagt de inflatie in de eurozone 8,1% en zelfs als de verwachting van de ECB van 3,5% in 2023 uitkomt, zou de door Rabobank verwachte verhoging onvoldoende zijn, in de ogen van de BIS. De instelling uit Basel denkt ook dat het mogelijk is om een harde landing van de economie te voorkomen, maar dan moet er nauw worden samengewerkt met de overheden die met aanvullend begrotingsbeleid de klap kunnen verzachten. Daarbij geeft de BIS wel onmiddellijk aan dat maar weinig overheden beleidsruimte hebben.
'Veel te lang is de neiging geweest om monetair en begrotingsbeleid in te zetten voor het stimuleren van de groei, ongeacht de oorzaken van een zwakke vraag', schrijft de BIS. 'Bij het begrotingsbeleid heeft ruim beleid gedurende recessies niet plaatsgemaakt voor een krap beleid in perioden van groei. De verleiding om aanpassingen uit te stellen was te groot.’
Nu betekent een krapper monetair beleid dat overheden lastiger kunnen bijspringen, aangezien de financieringskosten van stimulerend beleid toenemen. 'Normalisering betekent dus ook dat er in de toekomst minder kan worden geleund op een vrijgevige overheid.' Die overheid zal zich vooral moeten onderscheiden met beleid dat het groeivermogen van een economie stimuleert.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1443397/denktank-centrale-banken-zet-alles-op-alles-om-inflatie-in-te-dammen-mzf2aaRoD260

deket
26 juni 2022, 22:51
Omdat welvaart prioriteit is op een fetisj betreffende begrotingstekort. Wanneer de koopkracht voor de meeste mensen kan verbeteren komt dat de economie EN de overheid, en dus ook op termijn de begroting ten goede..
Nogmaals, daarom vind ik het onderwijssysteem in België goed. Beschermingsmaatregelen zijn dat tegen inflatie en verminderen koopkracht

deket
27 juni 2022, 00:02
Bedoel dus het indexsysteem ipv onderwijssysteem
Woordspelingcorrector bleek weer te vlug.

Picasso 1
27 juni 2022, 01:37
Centrale banken moeten er alles aan doen om de inflatie in te dammen, waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen.


Oftewel ze moeten hun eigen rotzooi, die ze in hoge mate zelf veroorzaakt hebben, opruimen. Een zeer belangrijke reden van inflatie is het bijdrukken van heel veel geld (gratis geld ten behoeve van overheden); bij gelijke productie uit zoiets zich vroeg of laat in hogere prijzen.
Landen die nauwelijks geld bijdrukken zoals Zwitserland en Japan kennen amper inflatie. Worden Zwitserland en Japan dan niet geraakt door hogere importprijzen? Ja, deels, maar dat deelseffect wordt niet versterkt door het zelf bijdrukken van heel veel geld. Deels niet omdat deze twee landen daarnaast voor hun energie zelfvoorzienend zijn middels kerncentrales (net zoals Frankrijk waar de inflatie maar de helft is t.o.v. andere EU landen) en in Zwitserland aanvullend waterkrachtcentrales.

Dus vooral lekker veel geld blijven bijdrukken en het restant aan kerncentrales sluiten en je mag als EU zwaaien naar je opgebouwde welvaart.

pietpotent44
15 juli 2022, 06:21
Hoe het westen een economische ramp over zichzelf heeft afgeroepen

Over Russische sancties, lockdowns, klimaatcrisis, hyperinflatie en politieke beslissingen.


https://www.youtube.com/watch?v=EtqJrbTygFs&t=1s

pietpotent44
22 juli 2022, 16:26
Banken stoppen met negatieve rente

Nu stopt ook de Rabobank per 1 augustus volledig met de negatieve rente.
De ING volgt per 1 oktober. ABN Amro gaat per 1 aug naar -0,25% rente, en per 1 oktober naar 0%.

Andere banken zullen nog wel volgen.
Maar het zal nog wel vele jaren duren voordat sparen voor mensen weer enigszins interessant wordt.



Rabobank gaat klanten geen negatieve rente meer in rekening brengen. Per 1 augustus schaft de bank de negatieve rente volledig af. De stap volgt op de renteverhoging van 0,5 procentpunt van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Met de rentestap is een einde gekomen aan een periode van acht jaar van negatieve rente in de eurozone.

In juni kondigde Rabobank aan de negatieve creditrente per 1 augustus te verlagen naar 0,25 procent negatief. Maar de negatieve rente verdwijnt nu dus helemaal. Topman Wiebe Draijer zegt blij te zijn dat de bank eerder dan verwacht kan stoppen met de negatieve rente. “We vinden een negatieve rente een onwenselijk verschijnsel voor onze klanten en voor de economie als geheel. Het financiële systeem is niet ingericht op een situatie waarin rentes langdurig negatief zijn”, aldus de topbankier.

De renteaanpassing zal gelden voor klanten met een betaalrekening of variabele rente spaarrekening met een saldo boven de 100.000 euro.


https://www.businessinsider.nl/rabobank-stopt-met-negatieve-spaarrente/

pietpotent44
6 augustus 2022, 06:08
Experts nemen euro onder vuur: 'Nederland kan beter zelf uitstappen'


De euro veroorzaakt veel problemen: een huizenmarkt op slot, inflatie die uit de hand loopt en een spaarrente die nagenoeg nul is. Daarom moet Nederland overwegen om zelf uit de eurozone te stappen. Dat betoogt Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische geschiedenis in zijn afscheidsrede aan de Universiteit Utrecht.


https://cultuurondervuur.nl/artikelen/experts-nemen-euro-onder-vuur-nederland-kan-beter-zelf-uitstappen

Jan_Wandelaar
6 augustus 2022, 16:26
Experts nemen euro onder vuur: 'Nederland kan beter zelf uitstappen'Naar knoflook riekend monetair beleid gaat nu eenmaal niet werken in noord-west Europese economieën. Net zoals noord-west Europees monetair beleid niet gaat werken in economieën met een mañana-mentaliteit die het middagdutje hoog in het vaandel hebben.

Zoals in de jaren-90 een ijsje op vakantie 2.000 lira of 200 pesetas kostte gaan we straks gewoon 200 Euro betalen voor een ijsje op het strand van Zandvoort/Scheveningen. Enige manier om daar onderuit te komen is inderdaad door uit het systeem van naar knoflook riekend monetair beleid te stappen.

Jammer dat hoogleraren economie dat alleen in hun afscheidsrede durven te zeggen wanneer de carrière achter de rug en de hypotheek afbetaald is.


J.W.

Willem2
26 augustus 2022, 22:02
Klaas Knot: Europese Centrale Bank overweegt forse rentestijging tegen inflatie

Europese centrale bankiers overwegen de rente sneller te laten stijgen om de hoge inflatie aan te pakken. Dat zegt president Knot van De Nederlandsche Bank in een interview met de NOS. Hij pleit voor een verhoging van minimaal een 0,5 procentpunt en mogelijk zelfs 0,75 procentpunt in september.

"Het inflatieprobleem in Europa is op dit moment zo groot dat ik denk dat het onze opdracht is om elke zes weken de rente te verhogen tot het moment dat het inflatiebeeld stabiliseert rond de 2 procent", zegt Knot. De inflatie in de eurozone was in juli gemiddeld 9,8 procent, mede als gevolg van de fors hogere energieprijzen.

Knot is op dit moment in Jackson Hole in de VS. Het jaarlijks symposium daar wordt wel een festival voor centrale bankiers genoemd. De hoofdspreker was vandaag Jerome Powell, president van de Amerikaanse centrale bank.
...... https://nos.nl/artikel/2442144-klaas-knot-europese-centrale-bank-overweegt-forse-rentestijging-tegen-inflatie

Megaboob
26 augustus 2022, 23:53
Hoog tijd dat de banksters inderdaad eens iets gana doen aan de inflatie, en ja, dat doe je door het oneindig bijprinten te stoppen en door d erente stevig te verhogen. En ja, dat geeft problemen voor de knoflooklanden en dat is hun eigen schuld, ze hebben nu 12 jaar lang de boel op orde kunnen bregnegn en hebben zoals gebrikelijk in knoflokie niets gedaan. laat de boel dus maar klappen, euro weg, Eu kapot en terug naar een sterke gulden en een beter bestaan.

pietpotent44
31 augustus 2022, 08:10
Coalitie komt na nachtelijk overleg tot deal over begroting, met plan voor koopkracht



De coalitiepartijen en het kabinet zijn het eens geworden over een nieuwe begroting. Na een marathonsessie die voor de fractievoorzitters meer dan veertien uur duurde en voor de top van het kabinet ruim elf uur, werd overeenstemming bereikt, melden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag.


Helaas nog geen inhoudelijke mededelingen van wat er concreet gaat gebeuren.
Dat horen we pas op prinsjesdag (dinsdag 20 september).

https://news.upday.com/nl/coalitie-komt-na-nachtelijk-overleg-tot-deal-over-begroting-met-plan-voor-koopkracht

broodpoot
31 augustus 2022, 15:09
Ik ga er maar vanuit dat het mij miv het nieuwe jaar een paar tientje netto oplevert.
Gisteren mijn nieuwe energiecontract gekregen, 200 Euries in de maand meer.

pietpotent44
31 augustus 2022, 18:15
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2020969023/meer-dan-15-miljard-voor-koopkrachtpakket

De eerste uitkomsten van het koopkracht-overleg zijn alweer uitgelekt:



DEN HAAG - Om de koopkracht te stutten trekt het kabinet met Prinsjesdag flink de knip.
Met zeker meer dan 15 miljard euro wil het kabinet onder meer:


Geld erbij:
- de inkomstenbelasting verlagen
- het minimumloon sneller verhogen
- de AOW(bedrag) sneller verhogen
- de zorgtoeslag omhoog
- de huurtoeslag omhoog

- de energiebelasting fors omlaag (echter geen btw-verlaging van energie)
- tot medio volgend jaar lagere accijns op brandstof

Waar moet het extra geld vandaan komen ?
- Bedrijfsleven (hogere winstbelasting MKB)
- vermogenden (ondernemers met jaarwinsten boven de 2 ton).
- de overdrachtsbelasting omhoog voor aankoop 2e huis (belggingspanden) naar 10,4% (2% is normaal voor 1e woning)
- belastingtarief box 3 (sparen en beleggen) omhoog van 31 naar 34%

De maatregelen gaan wel pas per 1 januari in.
Extra steun voor het lopende jaar lijkt er niet in te zitten.

klaasdirk
25 september 2022, 19:23
Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

https://www.deondernemer.nl/actueel/energie/prijsplafond-energie-faillissement-energie-intensieve-mkb-bedrijven-beslisnota-kaag~4146908?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F&referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F

JonnyFontane
25 september 2022, 20:29
[QUOTE=klaasdirk;796022]Advies aan minister Kaag: ‘Laat bakkers, slagers en cafetaria’s failliet gaan’

https://www.deondernemer.nl/actueel/energie/prijsplafond-energie-faillissement-energie-intensieve-mkb-bedrijven-beslisnota-kaag~4146908?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F&referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F[/QUOTE

Welkom bij het WEF....

pietpotent44
26 september 2022, 19:49
Spaarrentes beginnen mondjesmaat te stijgen na renteverhogingen van ECB: gat met inflatie blijft groot



De renteverhogingen van de Europese Centrale Bank in juli en september zijn gunstig voor mensen met geld op hun spaarrekening.Na een historische grote rentestap van 0,75 procentpunt op 8 september, staat de belangrijkste beleidsrente van de ECB nu op 1,25 procent.

Banken volgen de rentestappen van de ECB doorgaans met enige vertraging, waarbij in dit geval vooral de rentes op vrij opneembare spaarrekeningen van belang zijn.

Neobank Bunq laat maandag weten dat zij per 1 oktober de spaarrente die op de betaalrekening wordt gegeven, verdrievoudigt naar 0,27 procent


https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/spaarrentes-beginnen-mondjesmaat-te-stijgen-na-renteverhogingen-van-ecb-gat-met-inflatie-blijft-groot/ar-AA12eWiB

Kwibus2
26 september 2022, 20:02
"Laat bakkers, slagers en cafetaria's maar failliet gaan" Welk ambtelijk genie is verantwoordelijk voor deze absurde uitspraak?

Dat leidt er toe dat miljoenen mensen verstoken zullen zijn van hun dagelijkse levensbehoefte.
Industriële bakkerijen kunnen de broodvoorziening van gespecialiseerde bakkerijen nooit overnemen, daar hebben ze de capaciteit niet voor.
Slagerijen dicht? Wie gaat in kleinere plaatsen de voedselvoorziening overnemen?
Miljoenen mensen maken regelmatig gebruik van snackbar's om nu en dan wat buiten de deur te eten. Ook maar gewoon dicht gooien?

De ambtenaar die deze stompzinnige uitspraak deed heeft geen idee hoeveel miljoenen mensen getroffen worden door dit absurde idee.

Brad Clitt
26 september 2022, 20:06
De ambtenaar die deze stompzinnige uitspraak deed heeft geen idee hoeveel miljoenen mensen getroffen worden door dit absurde idee.

Tenzij het natuurlijk part of the plan is om miljoenen mensen te treffen...

schoolmeester
26 september 2022, 20:15
Daar hebben we de eerste complottheorie.

Partycrasher
26 september 2022, 21:49
Tenzij het natuurlijk part of the plan is om miljoenen mensen te treffen...

Mijn plan is om de dochters van al die miljoenen mensen te treffen met een flinke klodder elk.

pietpotent44
14 oktober 2022, 05:28
Woningprijzen gaan dalen in 2023, maar zorgen niet voor crisis



Na jarenlange stijging van de woningprijzen zal het vastgoed in 2023 goedkoper worden, verwachten economen van Rabobank. Oorzaken van de verwachte daling is de economische tegenwind, hogere energiekosten en de rentes die almaar verder stijgen. Daardoor zal er minder vraag naar woningen zijn en zal de vraag dalen, stelt Rabobank


https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10488044/woningprijzen-gaan-dalen-in-2023-maar-zorgen-niet-voor-crisis

https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/onze-economie/de-nederlandse-economie/publicaties/nederlandse-woningmarkt.html#:~:text=Terug%20naar%20het%20prij sniveau%20van,met%20het%20einde%20van%202023*.

bertje600
14 oktober 2022, 10:39
Wanneer zijn die verwachtingen van banken uitgekomen?
Na een jaar trekken ze, net als Rutte, hun keutel in en vertellen ze weer wat anders.

Pikkatrillah
14 oktober 2022, 14:15
Woningprijzen gaan dalen in 2023, maar zorgen niet voor crisis



https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10488044/woningprijzen-gaan-dalen-in-2023-maar-zorgen-niet-voor-crisis

https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/onze-economie/de-nederlandse-economie/publicaties/nederlandse-woningmarkt.html#:~:text=Terug%20naar%20het%20prij sniveau%20van,met%20het%20einde%20van%202023*.

Ben ik blij om te horen dat minister de jonge de woningnood zo snel heeft opgelost !:biggrin:

Kwibus2
14 oktober 2022, 14:29
De Jonge wil 900.000 huizen bouwen.
Een topprestatie voor een minister die nog geen spijker in de muur krijgt om een schilderijtje op te hangen.

Onthoud het getal, dat is het enige dat er overblijft van dit plan.

Willem2
14 oktober 2022, 16:48
https://www.ad.nl/wonen/kabinet-sluit-deal-over-woningbouw-zoveel-huizen-komen-er-in-jouw-provincie-bij~a7267741/

https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/grootschalige-woningbouwgebieden

https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/hugo-de-jonge/nieuws/2022/10/12/advies-kuijken-5.500-woningen-in-gnephoek-alphen-aan-den-rijn
en bij dat laatste kwam ik de dominee met schoenen tegen :rolleyes:
en die woningen komen er wel

Kwibus2
15 oktober 2022, 23:53
[url]
en bij dat laatste kwam ik de dominee met schoenen tegen :rolleyes:
en die woningen komen er wel

Die woningen komen er wel. De vraag is alleen wanneer. 2122 misschien?

pietpotent44
17 oktober 2022, 18:24
Onder het motto alle kleine beetjes helpen:


Rabobank verhoogt spaarrente naar 0,25 procent.
Per 1 december 2022.


https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/rabobank-verhoogt-spaarrente-naar-025-procent/ar-AA133JY1

Pikkatrillah
22 oktober 2022, 15:26
Hoe dure energie de concurrentiepositie van Europa ruïneert

Jean Dohmen
De extreem hoge energieprijzen brengen burgers en bedrijven in de problemen. Het ziet er ook niet naar uit dat de lage prijzen snel terugkeren. De impact daarvan is groot. 'Een deel van de industrie kan op termijn uit Europa verdwijnen.'


Het gat van 140 miljard kuub gas, ontstaan door het wegvallen van Russisch gas, zullen we de komende jaren niet helemaal kunnen dichten, zegt Chris Guth, analist bij energiebedrijf Engie. Illustratie: Rhonald Blommestijn voor Het Financieele Dagblad
In het kort

Tientallen bedrijven die veel energie gebruiken verminderen de productie of sluiten de deuren.
Analisten verwachten dat de energieprijzen niet meer terugkeren naar de niveaus van voor de Oekraïneoorlog.
De economische gevolgen zijn groot; permanente overheidssteun is geen oplossing.
Maar economen waarschuwen ook voor te veel somberheid. Deze crisis versnelt de energietransitie.
Ook op het enorme fabrieksterrein van kunstmestfabrikant Yara is de energiecrisis voelbaar. Een van de ammoniakfabrieken in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil - ammoniak is een belangrijk ingrediënt voor kunstmest - ligt vanwege de hoge gasprijzen al sinds half juli stil.
'Gas en water zijn onze belangrijkste grondstoffen', zegt managementlid Gijsbrecht Gunter van Yara. Het bedrijf zag zich twee maanden geleden door de extreme prijzen gedwongen een tweede fabriek stil te leggen, maar die moest - meevaller voor Sluiskil - snel weer aan de bak omdat een Duitse fabriek van het Noorse concern met technische problemen kampte.
Het bedrijf aan het kanaal van Gent naar Terneuzen gebruikt zo'n 2 miljard kuub gas per jaar, en is daarmee een van de grootste gasverbruikers van het land. Een megawattuur gas - ruim 100 kuub - kostte medio 2021 ruim €20, eind augustus dit jaar piekte de prijs op €350. Inmiddels is dat weer rond de €115. Maar dat is nog altijd meer dan vijf keer zo veel als anderhalf jaar geleden.
Bedrijf in winterslaap
Het roept de vraag op of Yara in Sluiskil - de wortels gaan terug tot de Compagnie Néerlandaise de l'Azôte in 1929 - kan overleven als gas zo duur blijft. 'Sluiskil is de grootste fabriek binnen ons internationale concern. Ik heb vertrouwen in onze toekomst. Maar een consolidatieslag van kunstmestbedrijven in Europa is niet ondenkbaar', zegt Gunter.
‘Als bedrijven de keuze hebben om in Europa te investeren of in Noord-Amerika, zullen ze sneller voor de laatste optie kiezen omdat energie daar structureel goedkoper is’
Martien Visser, energie-expert Instituut Clingendael
Yara is maar een van de bedrijven waar duur gas tot zorgen leidt. In vergelijking met andere ondernemingen staat de kunstmestproducent er niet zo slecht voor. De 720 werknemers hebben hun baan nog.
Aluminiumfabrikant Aldel in Delfzijl ontsloeg een groot deel van de 200 personeelsleden. Metaalproducent Nyrstar liet zijn zinksmelterij in Budel-Dorplein op 1 september beginnen aan een lange winterslaap - 'care and maintenance' in jargon. De 450 werknemers houden zich, wachtend op lagere energieprijzen, bezig met het onderhoud van de installaties.
Ook de glastuinbouw zucht onder hoge energieprijzen. Een derde kan de rekeningen niet meer betalen, bleek begin oktober uit een enquête. Er is volgens de organisatie sprake van 'een kostenstijging waarin geen verdienmodel meer past'.
Nog jaren hoge prijzen
Experts rekenen erop dat prijs nog lang hoog blijft. 'De komende drie jaar zullen we niet in staat zijn het gat van 140 miljard kuub, dat is ontstaan door het wegvallen van Russisch gas, helemaal te dichten', zegt Chris Guth, analist bij energiebedrijf Engie. 'Maar het kan ook vier of vijf jaar duren.'
Europa zet zijn kaarten vooral op vloeibaar gas - liquid natural gas, afgekort tot lng - dat per schip uit landen als de Verenigde Staten en Qatar komt. Daarnaast importeert Europa extra gas via pijpleidingen uit Noorwegen, Algerije en Azerbeidzjan. Maar het is volgens Guth, in ieder geval de komende jaren, niet genoeg.
Dat betekent dat Europa een langere periode tegemoet gaat waarin de vraag groter is dan het aanbod. Guth verwacht dat de prijzen, ook als de markt in rustiger vaarwater komt, niet zullen terugkeren naar de niveaus die we voor de oorlog in Oekraïne gewend waren. Stellig: 'Dat sluit ik zelfs uit, omdat de kostprijs van lng significant hoger ligt dan die van pijpleidinggas uit Rusland.'

Niet iedereen is daarvan overtuigd. 'Heel vaak zijn lange termijnvoorspellingen gebaseerd op wat we nu meemaken', zegt hoogleraar energie-economie Machiel Mulder van de Rijksuniversiteit Groningen. Voorspellingen zaten er in het verleden vaak naast. Mulder: 'De prijzen zijn nu hoog vanwege de schaarste. Zodra die schaarste afneemt, kunnen de prijzen ook weer dalen.'
De aan Instituut Clingendael verbonden energie-expert Martien Visser ziet dat niet snel gebeuren. 'Zolang de Europese Unie afhankelijk is van de import van lng uit de VS, zullen de gasprijzen hier altijd op een hoger niveau liggen dan in de VS', zegt hij. Vloeibaar maken, transport en daarna in Europa weer gasvormig maken kosten geld.
‘Als je internationaal moet concurreren kan het simpelweg niet met deze gasprijzen in Europa’
Chris Guth, energie-analist bij ENGIE
De Europese en de Amerikaanse gasmarkt zijn gescheiden werelden met aparte beurzen waarop gas verhandeld wordt. De VS hebben geen last van het dichtdraaien van de Russische gaskraan. Het land is zelf een grote gasproducent en ook de grootste lng-xporteur ter wereld. Europa heeft daarnaast ook last van de sterke dollar.

Veel mkb-bedrijven vinden dat de steun van de overheid te laat komt en de drempel te hoog is. Illustratie: Rhonald Blommestijn voor Het Financieele Dagblad
Deel industrie weg
Visser maakt zich zorgen over wat ons nog te wachten staat. Nederland en Europa zijn niet uit de gevarenzone. 'De overheid moet als de wiedeweerga aan de slag met het zeker stellen van de energievoorziening voor de komende jaren. Het gaat te langzaam.'
De economische impact van de huidige prijzen op Europa is volgens Visser nu al 'enorm'. Het raakt de concurrentiepositie van bedrijven die veel energie gebruiken. 'Een deel van de industrie kan op termijn uit Europa verdwijnen', zegt Visser. De Nederlandse industrie is nog altijd goed voor zo'n 12% van het bbp. 'Ik denk niet dat het meteen gebeurt. Maar als ze de keuze hebben om in Europa te investeren of in Noord-Amerika, zullen ze sneller voor de laatste optie kiezen omdat energie daar structureel goedkoper is.'
Multinationals zullen producten daar laten maken waar de energiekosten laag zijn en het eindproduct verschepen. Nu de transportkosten dalen kan dat ook. Guth: 'Als je internationaal moet concurreren, kan het simpelweg niet met deze gasprijzen in Europa.'
Kunstmest is een goed voorbeeld. Yara in Sluiskil kijkt of het ammoniak, waarvoor veel gas nodig is, uit Trinidad, Texas of Australië kan importeren. Daar staan ook ammoniakfabrieken van Yara. Ondanks de lange reis is importeren goedkoper dan zelf produceren.

'Niet dramatiseren'
Een kwart van de bedrijven die veel energie gebruiken verwacht dit jaar de rode cijfers. Nog eens een derde verwacht volgend jaar verlies te draaien, bleek half september uit een peiling van werkgeversorganisatie VNO-NCW onder 722 bedrijven.
‘We moeten de impact van de huidige hoge energieprijzen niet dramatiseren’
Sandra Phlippen, hoofdeconoom ABN Amro
Hoe alarmerend is dat? Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro ziet dat dit type bedrijven flink in de problemen kan komen. Maar het is volgens haar niet zo dat de economische apocalyps aanstaande is: 'We moeten de impact van de huidige hoge energieprijzen niet dramatiseren.'
Ondanks alle zorgen koerst Nederland volgens het Centraal Planbureau af op een economische groei van 0,6% tot 1,9% van het bbp in 2023. Van een recessie is geen sprake. Ook de werkloosheid loopt niet noemenswaardig op; de arbeidsmarkt blijft gespannen.
De effecten van de dure energie zijn volgens Phlippen 'heel heterogeen'. Lang niet alle bedrijven - en ook niet alle huishoudens - worden even hard getroffen. 'Voor de grote energie-intensieve bedrijven betekent het aanpassen of anders de deuren sluiten.' De huidige crisis versnelt volgens haar de energietransitie waar de bedrijven toch doorheen moeten.
Veel minder gas verbruikt
De Nederlandsche Bank kwam afgelopen zomer op basis van een 'grove schatting' tot de conclusie dat de gevolgen van de dure energie voor de economie als geheel 'relatief beperkt' zijn. Twee jaar geleden leed ruim 22% van de bedrijven verlies, in een ernstig scenario loopt dat op tot bijna 28%. Veel, maar minder dan tijdens de kredietcrisis, toen ruim een derde in de rode cijfers belandde.
Voor bedrijven die veel energie verbruiken ziet de toekomst er minder florissant uit. In de hardst getroffen sectoren, zoals basischemie, papierindustrie en meelfabrieken, kan het aandeel met rode cijfers oplopen tot 60%. Maar het gaat volgens DNB 'vaak om bedrijven die toch al toe zijn aan een strategische heroriëntatie vanwege hun bijdrage aan klimaatverandering'.

Het gasverbruik van de industrie daalt nu wel snel: begin oktober was het bijna de helft lager dan in dezelfde periode in 2019, al zijn de oorzaken onduidelijk. Misschien is de productie teruggeschroefd, maar gas kan ook zijn vervangen door andere fossiele energie.
Phlippen: 'Wat ik steeds van ondernemers terug hoor: “De energiekosten waren altijd zó laag. Ik was gericht op omzet. Pas sinds de energiecrisis kijk ik wat we aan de kostenkant kunnen doen”.'
‘Ik vind het een beetje vergelijkbaar met corona. Ook extreme energieprijzen zijn geen standaard ondernemersrisico’
Bas Jacobs, hoogleraar economie Vrije Universiteit
Vast staat volgens hoogleraar Mulder dat de economie als geheel de afgelopen decennia minder afhankelijk is geworden van energie. De energie-intensiteit nam sinds de jaren zeventig met de helft af. Dat is het gevolg van energiebesparing, maar ook van de krimp van de industrie en de groei van de dienstensector.
Deze crisis geeft een impuls om nog zuiniger te zijn met energie. Mulder: 'Investeringen in klimaatmaatregelen zijn door de hoge energieprijzen ook sneller terug te verdienen.'

De energie-intensiteit nam sinds de jaren zeventig met de helft af, mede door de groei van de dienstensector. Illustratie: Rhonald Blommestijn voor Het Financieele Dagblad
Sprookjeswereld
Ook als vooral energieslurpende bedrijven de dupe zijn van langdurig hogere gasprijzen, kun je je afvragen of het wenselijk is dat, zoals Visser vreest, een deel van die industrie uit Europa verdwijnt. Een van de lessen uit de coronapandemie was dat Europa zelfvoorzienender moet worden. En het klimaat schiet er niet veel mee op als bedrijven hun productie verplaatsen maar daar nog net zo veel broeikasgas uitstoten.
Het kabinet verzacht de pijn: voor huishoudens introduceerde het een prijsplafond dat de schatkist zo'n €23,5 mrd kost. Ook komt er per 1 april een regeling voor het mkb-bedrijven die een groot deel van hun omzet - 12,5% - kwijt zijn aan energie. Prijskaartje: €3,1 mrd. Veel ondernemers vinden dat de steun te laat komt en de drempel te hoog is.
Voor de industrie is er nog geen regeling, tot ergernis van VNO-NCW. Gevolg daarvan kan volgens voorzitter Ingrid Thijssen zijn dat bedrijven verdwijnen en Europa meer moet importeren. Thijssen, onlangs in het FD: 'Van tandenborstels tot auto's en medicijnen. Die spullen worden ook buiten Europa geproduceerd.'
‘In een wereld waarin fossiele energieprijzen structureel hoog blijven kun je niet blijven subsidiëren om de pijn maar niet te hoeven nemen. Dan creëer je een sprookjeswereld’
Sandra Phlippen, hoofdeconoom ABN Amro
Energie-analist Guth: 'Als Europese producent kijk je eerst of je een deel van de kosten aan afnemers kan doorberekenen. Maar veel van deze markten zijn mondiaal. Als de Amerikaanse concurrent maar een tiende van onze gasprijs betaalt, kun je hier een deel van de bedrijven sluiten.'
DNB benadrukt dat de overheid geen bedrijven moet steunen die niet levensvatbaar zijn. Maar door de energiecrisis kunnen ook ondernemingen geraakt worden die 'in de kern gezond zijn'. Vraag is alleen wie ze moet helpen. Volgens DNB hoeft dat niet de overheid te zijn, en kunnen private financiers dat ook.
'Verzachten, niet wegpoetsen'
Hoogleraar economie Bas Jacobs van de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt het begrijpelijk dat de overheid 'op korte termijn wil vermijden dat bedrijven die normaal levensvatbaar zijn door de hoge energieprijzen en omvallen'. Jacobs: 'Ik vind het een beetje vergelijkbaar met corona. Ook extreme energieprijzen zijn geen standaard ondernemersrisico.'
Maar ook wat hem betreft zitten er grenzen aan de steun: 'Je kan de pijn verzachten, maar op geen enkele manier wegpoetsen.' De rekening wordt volgens Jacobs hoe dan ook voor een deel doorgeschoven naar toekomstige generaties. 'Met prijsplafonds stimuleer je de energievraag.' Daardoor wordt het weer lastiger om de klimaatdoelen te halen.
Phlippen hoopt dat maatregelen tijdelijk zijn. 'In een wereld waarin fossiele energieprijzen structureel hoog blijven kun je niet blijven subsidiëren om de pijn maar niet te hoeven nemen. Dan creëer je een sprookjeswereld. In het ergste geval lok je mensen naar een industrie die geen toekomst heeft. Dan verkoop je mensen knollen voor citroenen.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1455080/hoe-dure-energie-de-concurrentiepositie-van-europa-ruineert-pvj2aaAhpLJy

Pikkatrillah
24 oktober 2022, 13:18
Russische economie zakt in slow motion weg

Marijn Jongsma
De Russische economie blijkt robuuster dan aan het begin van de Oekraïneoorlog werd ingeschat. Maar de vooruitzichten zijn bepaald niet rooskleurig.


Russische gasexporten zijn al fors gedaald, voor de olie-industrie moet de klap nog komen. Foto: Gleb Schelkunov/ANP
In het kort

De Russische economie krimpt dit en volgend jaar, maar minder hard dan eerder werd ingeschat.
De inkomsten uit de export van olie en gas zijn per saldo flink toegenomen, hetgeen de staatskas spekt.
De Europese olieboycot zal de inkomsten onder druk zetten, terwijl ook andere sancties meer pijn gaan doen.
Zakt Europa weg terwijl Rusland uit het dal klimt? Een Russische journalist stelde deze vraag onlangs tijdens een persconferentie van het Internationaal Monetair Fonds. Wishful thinking, zo lieten de IMF-economen duidelijk doorschemeren in hun antwoord. Voor dit jaar rekenen ze op een krimp van 3,4%, voor volgend jaar op -2,3%, terwijl de eurozone in 2023 naar verwachting een lichte groei laat zien. Wel was het fonds eerder pessimistischer over de Russische economie. In april werd voor 2022 nog een krimp van meer dan 8% verwacht.
Energie-exporten
Waar komt deze relatieve meevaller vandaan? In eerdere analyses van de Russische economie werd nog uitgegaan van een financiële crisis. Dit scenario bleef uit doordat het kapitaalverkeer aan banden werd gelegd. Ook door de rente op te schroeven voorkwamen de monetaire autoriteiten een bankrun. Vriend en vijand prijzen de opstelling van de Bank of Russia, die onafhankelijk opereert en een redelijk realistisch beeld van de economie schetst. In een recente publicatie stelt de centrale bank dat het economisch herstel stokte in september, terwijl de inflatie weer toeneemt — onder meer door 'de uittocht van aanbieders en winkelketens uit niet-bevriende landen'.
Hogere opbrengsten door energie-exporten houden Rusland op de been. Weliswaar heeft Moskou uit eigen beweging de gaskraan naar Europa grotendeels dichtgedraaid (de export ligt 80% lager dan een jaar geleden), maar de verkoop van gas was voor de oorlog 'slechts' goed voor een kwart van de olieopbrengsten. Voor de Russische economie is olie dus veel belangrijker. De prijs per vat ligt dit jaar hoger dan in 2021 (de recente aangekondigde productiebeperking van oliekartel Opec legt een nieuwe bodem), terwijl het exportvolume op peil is gebleven. De staat ontvangt dit jaar waarschijnlijk RR 11.700 mrd (€194 mrd) uit de verkoop van olie en gas, zo rekent een analist voor, tegen RR 9100 mrd vorig jaar (€151 mrd).
De grote klap
De westerse sancties zijn in potentie desastreus voor de Russische industrie, die zwaar leunt op de import van machines en technologie. Tot dusver slaagt Moskou er met kunst- en vliegwerk in de effecten te beperken. Zodra de voorraden opraken zullen er wel degelijk grote problemen ontstaan, zo is de verwachting. In de tussentijd mondt de combinatie van stevige energie-exporten, gedaalde importen en een strikt monetair beleid uit in een sterke roebel. Dat drukt ook de inflatie, aangezien ingevoerde consumentengoederen daardoor relatief goedkoop zijn.
Normaliter zegt de kracht van de munt iets over de kracht van de onderliggende economie. Maar in het geval van Rusland is dat misleidend. Analisten verwachten nog steeds dat de oorlog het land 10% tot 15% van het bbp gaat kosten, al wordt deze rekening over meerdere jaren uitgesmeerd. De grootste klap wordt de Europese boycot van Russische olie, die in december ingaat.
Emigratiegolf
Die naderende ingreep heeft al tot verschuivingen in handelsstromen geleid: minder naar Europa, meer naar Azië. Maar kan de volledige Europese afname (voor de oorlog goed voor ongeveer de helft van de Russische olie-uitvoer) worden opgevangen door bijvoorbeeld China? Die zou dan meer dan twee keer zo veel Russische olie moeten importeren. Dat is gezien het beperkte aanbod van tankers alleen mogelijk als er nieuwe pijpleidingen worden aangelegd — en dat kost tijd én geld. Bofit, de denktank van de Finse centrale bank, voorziet voor 2023 een 'exceptioneel grote daling' van de Russische exporten. De Finse economen verwachten dit en volgend jaar een krimp van 4% voor de Russische economie, en zijn daarmee pessimistischer dan het IMF.
De verkoop van olie en gas is goed voor 40% van de Russische overheidsinkomsten. Lagere exporten zullen het begrotingstekort opdrijven. Gezien de lage, grotendeels binnenlands gefinancierde staatsschuld is dat geen acuut probleem.
De teloorgang van de Russische economie voltrekt zich in slow motion. Dan gaat het niet alleen om de effecten van de sancties, maar ook van de emigratiegolf als gevolg van de mobilisatie. Demografen verwachten een dalend geboortecijfer, waardoor de in 2018 ingezette krimp van de bevolking wordt versneld. Economen van Bloomberg schatten de potentiële economische groei van Rusland nu op jaarlijks 0,5% — tegen 2,5% voor de inval.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1455710/russische-economie-zakt-in-slow-motion-weg-nxj2aaAhpLJy

Dus lekker blijven sanctioneren………

Willem2
25 oktober 2022, 23:42
Hoofdeconoom ING: 'We zitten in een milde economische recessie'
.... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2449789-hoofdeconoom-ing-we-zitten-in-een-milde-economische-recessie

gelukkig is het mild

WANDELAAR5
28 oktober 2022, 08:00
De ECB verhoogt de rente met 0,75%. Historisch gezien een grote stijging. En nog steeds te laat, maar beter laat dan nooit. De Euro is daardoor inmiddels flink in waarde aan het stijgen en weer meer waard dan de dollar. Alles wat we in het buitenland kopen wordt hierdoor relatief goedkoper en de inflatie zal dus dalen. Door de eerder gestegen prijzen worden de uitgaven van de consumenten beperkt en wordt er een recessie verwacht. Die is ook hard nodig, want ondanks de vele toegestroomde gastarbeiders zijn er nog steeds overal personeelstekorten. Dit is vast niet de laatste renteverhoging geweest. Als je te laat ingrijpt moet je steviger ingrijpen.

In de VS is veel eerder ingegrepen met renteverhogingen en daar komt net het bericht dat de recessie die een half jaar heeft geduurd achter de rug is en daar begint de economie al weer te groeien. Economie is heel voorspelbaar :).

PS ik had dit ook in het draadje inflatie kunnen plaatsen.

kempie
28 oktober 2022, 08:22
De ECB verhoogt de rente met 0,75%. Historisch gezien een grote stijging. En nog steeds te laat, maar beter laat dan nooit. De Euro is daardoor inmiddels flink in waarde aan het stijgen en weer meer waard dan de dollar. Alles wat we in het buitenland kopen wordt hierdoor relatief goedkoper en de inflatie zal dus dalen. Door de eerder gestegen prijzen worden de uitgaven van de consumenten beperkt en wordt er een recessie verwacht. Die is ook hard nodig, want ondanks de vele toegestroomde gastarbeiders zijn er nog steeds overal personeelstekorten. Dit is vast niet de laatste renteverhoging geweest. Als je te laat ingrijpt moet je steviger ingrijpen.

In de VS is veel eerder ingegrepen met renteverhogingen en daar komt net het bericht dat de recessie die een half jaar heeft geduurd achter de rug is en daar begint de economie al weer te groeien. Economie is heel voorspelbaar :).

PS ik had dit ook in het draadje inflatie kunnen plaatsen.

Duurt nog even voor de rente weer effect krijgt op de economie maar denk niet dat de groei het gevolg is van de rente verhogingen. Die zullen nog steeds een recessie veroorzaken en ik vrees een diepe. Maar een beetje omhoog kan geen kwaad. Eigelijk is normalisering wel een beetje nodig en moeten we een keer door de pijn heen. Verwacht dat de diepe reccesie ergens in 1e helft 2023 zal beginnen in de vs.

Deze rente verhogingen zijn niet te doen voor de huizenmarkt en dat zal uiteindelijk z’n beslag krijgen op de economie. Even rekenen wat iemand aan rente kwijt is met de rente voor de verhogingen en nu en je weet wat dit voor impact gaat hebben alleen voelen de meeste mensen het nog niet. Zolang ze niet hoeven over te sluiten of een nieuwe hypotheek hoeven nemen. De bouw ook nog niet want ze moeten de huizen waarvoor al koopovereenkomsten waren nog afbouwen maar er worden heel weinig nieuwe woningen gekocht. Als ze klaar zijn met een huis zal er geen nieuwe zijn om te gaan bouwen enz.
Zal inderdaad de prijzen omlaag duwen en deflatie veroorzaken maar vooral in de markten waar al jaren inflatie was de huizenmarkt en de aandelenmarkt.

Prijzen van andere bedrijven zullen minder omlaag gaan als een bedrijf lening heeft zal het de prijzen verder moeten verhogen om de winst marge op peil te houden. Pas als zorgen over de economie in lagere energie prijzen duidelijk worden kan de boel weer goedkoper worden. Als de salarissen dan ook niet meer veel omhoog gaan. Maar je krijgt nu ipv energie een salaris golf die in de prijzen doorwerkt. Nu voor het nieuwe jaar de salarisrondes gaan volgen. Ook de arbeidsmarkt zal moeten instorten voor de prijzen echt zakken.

Ik denk dat eerder een recessie dan de renteverhogingen van de ECB de prijzen omlaag brengen vooral hier in europa is de vraag of die niet al gaat komen zonder rente verhogingen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

WANDELAAR5
28 oktober 2022, 14:08
Of er ook een recessie komt zonder de renteverhoging is een lastige vraag. Je kunt dat soort economische experimenten zelden in de praktijk uitvoeren (1 land mét en 1 land zonder renteverhoging waar al het andere precies gelijk is). De renteverhoging is gewoon nodig om de inflatie te beteugelen. Landen die dat niet doen zijn in ieder geval slechter af. Die experimenten zijn al wel uitgevoerd (bijvoorbeeld Duitsland in de jaren 20 van de vorige eeuw). Omdat we veel aan energie uitgeven zal onze economie niet direct krimpen (wel de andere sectoren, maar het totaal niet direct).

De renteverhoging zal in ieder geval de recessie verergeren. Via de woningmarkt zoals Kempie beschrijft, via de aandelenmarkt (koersen dalen door stijgende rente, waardoor mensen minder rijk zijn en minder uit gaan geven) en via de bedrijfsinvesteringen (hogere rente moet worden terug verdiend, dus investeringen zijn minder rendabel).

En inderdaad is de loon-prijs spiraal nu in werking. Dus de inflatie gaat nog even door en verdere renteverhoging gaat nodig zijn om de inflatie te beteugelen. Uiteindelijk moeten de winsten van de bedrijven omlaag, maar dat gebeurt nog niet omdat er nu nog zoveel meer vraag is dan aanbod. Dus heeft Shell weer een recordkwartaal en maakt zelfs de KLM weer winst.

bertje600
28 oktober 2022, 15:18
Ongetwijfeld komt die recessie mede door de renteverhoging van de ECB.
Dat brengt Italie, Spanje en Frankrijk in de problemen vanweg hun hoge schulden.
En wij zullen dat weer op moeten lossen door veel geld richting het zuiden te sturen.
En dat zal dan hier een sterke invloed geven op de recessie omdat dat geld niet gebruikt
kan worden voor de Nederlandse burgers, die dat geld zlef hebben opgebracht.
Zelfs de AOW wordt nog afgeroomd met het opheffen van een belangrijke toeslag.
Wie zijn er dan de gekkies die ook nog eens geld achter het klimaatdoel gooien.
Kan net zo goed in een afvoerputje.

kempie
28 oktober 2022, 18:51
Wie zijn er dan de gekkies die ook nog eens geld achter het klimaatdoel gooien.
Kan net zo goed in een afvoerputje.

Precies uitstoot wordt alleen maar meer zeker als de fabrieken op volle toeren blijven draaien om al dat materiaal te maken waarmee we het klimaat moeten redden. We zijn alleen maar weer omhoog gegaan met de uitstoot terwijl doel is in 2030 te hebben gehalveerd.
De boel valt gewoon niet meer te redden dus waarom nog geld in pompen. Ik voorspel volgende jaar ondanks een recessie een nog hogere uitstoot.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

schoolmeester
28 oktober 2022, 19:44
De wereld gaat in de toekomst ten onder door de overbevolking.
Ik zal het zelf niet meemaken, ik ben 58.
Het word hoog tijd om overal op de wereld geboortebeperking in te voeren.
Bijv. maximaal 2 kinderen per gezin.
Alleen dan valt er nog wat te redden !

Kwibus2
29 oktober 2022, 14:21
Laten we het even bij Nederland houden. Wanneer de bevolkingsaanwas door immigratie in dit tempo door gaat heeft Nederland binnen 7 jaar 20 miljoen inwoners. Immigratie komt voor het grootste deel uit EU lidstaten, Asielzoekers doen nauwelijks mee.
Geen probleem voor minister de Jonge. die stelt de prognose van 900.000 te bouwen huizen zo bij naar 1,8 miljoen.
Of die huizen gebouwd worden is een andere zaak.

Picasso 1
29 oktober 2022, 15:00
Asielzoekers doen nauwelijks mee.
Schudt je dat uit je mouw?

Kwibus2
29 oktober 2022, 16:34
Nee hoor, voor de bevolkingsaanwas tellen de aantallen asielzoekers nauwelijks mee.
De grootste immigratie is afkomstig uit EU lidstaten.
In 2022 tot nu toe 191.000 immigranten waarvan 29.000 asielzoekers.
Dat is een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode in 2021.

Pikkatrillah
31 oktober 2022, 09:02
Klaas Knot: ECB nog niet klaar met verkrappen

Van onze redacteur

In het tv-programma Buitenhof waarschuwde Knot het kabinet voor een herhaling van de jaren 70, toen allerlei 'open einde-arrangementen' de staatsschuld opjaagden op een moment waarop de economie verzwakte. ANP / ANP
Een recessie is steeds waarschijnlijker. Maar die afkoeling is nodig om de inflatie naar beneden te krijgen, stelde Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zondag in het tv-programma Buitenhof.
De bezettingsgraad van de economie is 103%, aldus de centrale bankier, die Nederland vergeleek met 'een hotel dat meer overnachtingen verkoopt dan het kamers heeft'. 'Er zijn mindere tijden om je baan te verliezen'.
Dat de inflatie in de eurozone niet is veroorzaakt door een vraagpiek (zoals in de VS), maar door forse hogere energieprijzen, maakt volgens Knot voor het beleid niet uit. 'Wij hebben alleen instrumenten die aangrijpen bij de vraag, en leenkosten duurder maken. Die zullen we moeten gebruiken om de vraag in lijn te brengen met het lagere aanbod (van energie. red.).'
De DNB-president benadrukte dat de ECB nog niet klaar is met het verkrappen van het beleid. In de huidige 'eerste helft' wordt het beleid 'genormaliseerd' tot 'neutraal', waarbij het beleid noch stimuleert, noch afremt. 'Daar hebben we de decembervergadering nog voor nodig, dan zullen we opnieuw een forse stap gaan zetten.' Zit er dan weer een renteverhoging van 75 basispunten in het vat? Knot acht het mogelijk, maar zei het nog te vroeg te vinden om daar een uitspraak over te doen.
In de 'tweede helft' zal de ECB volgens Knot kiezen voor 'een ander speltype', te weten 'iets kleinere renteverhogingen' in combinatie met het laten krimpen van de balans. 'Dan zitten we in de zone waarin de economie actief gaan afkoelen, en dat is nodig. Anders krijg je de inflatie niet van 10% naar 2%.' Betekent dat ook een daling van de huizenprijzen? Knot: 'Ik vermoed van wel, maar ik heb geen idee met welk percentage.' De econoom vindt het echter 'volstrekt duidelijk' dat er bij een hypotheekrente van 4% lagere huizenprijzen horen dan bij 1%.
Knot waarschuwde het kabinet voor een herhaling van de jaren 70, toen allerlei 'open einde-arrangementen' de staatsschuld opjaagden op een moment waarop de economie verzwakte. 'Die fout moeten we nu niet weer maken, dat we te veel comfort ontlenen aan het feit dat de staatsschuld maar 50% van het bbp bedraagt.' De boodschap voor Den Haag: zoek financiële dekking voor het energieprijsplafond en beperk de regeling tot huishoudens die het echt nodig hebben. 'Anders hebben we weer drie kabinetten Lubbers nodig om dit op te lossen.'

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1456302/klaas-knot-ecb-nog-niet-klaar-met-verkrappen-h4j2aayqdAQl

WANDELAAR5
31 oktober 2022, 09:59
Nee hoor, voor de bevolkingsaanwas tellen de aantallen asielzoekers nauwelijks mee.
De grootste immigratie is afkomstig uit EU lidstaten.
In 2022 tot nu toe 191.000 immigranten waarvan 29.000 asielzoekers.
Dat is een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode in 2021.

En nog 400.000 vacatures die maar moeilijk in te vullen zijn…

Picasso 1
31 oktober 2022, 11:47
Nee hoor, voor de bevolkingsaanwas tellen de aantallen asielzoekers nauwelijks mee.
De grootste immigratie is afkomstig uit EU lidstaten.
In 2022 tot nu toe 191.000 immigranten waarvan 29.000 asielzoekers.
Dat is een verdubbeling vergeleken met dezelfde periode in 2021.

In 2021 waren er 250.000 immigranten (35.000 hiervan via asiel). Het grootste deel betreft mensen die tijdelijk in Nederland gaan werken of studeren waarna ze weer vertrekken. Vooral veel Polen en op tweede plaats Roemenen en ook veel studenten uit meerdere landen. De emigratie in 2021 was 110.000. De grootste groep emigreert naar België en verder Duitsland en Spanje; ook vertrekken continu veel Polen en Roemenen na een tijdelijke werkperiode.
In de saldering hebben we het over een toename van 140.000 mensen waarvan 35.000 via asiel. Als je bedenkt dat de grootste immigratie vanuit Polen komt met 25.000 mensen, dan kun je bij deze getallen moeilijk zeggen dat asiel nauwelijks meetelt. Anders kan je net zo goed stellen dat het aantal Polen (grootste groep) ook nauwelijks meetelt (als je ze relateert aan het totaal) en eigenlijk geen enkele deelgroep nauwelijks meetelt.
Maar verder mee eens dat in de totale behoefte aan extra woningnood het asielgehalte niet dominant is, maar 'nauwelijks meetelllen' is ook niet waar, het vormt wel degelijk een belangrijk percentage.

Willem2
31 oktober 2022, 13:36
@Picasso 1 geef er eens een economische draai aan, anders moet ik het weer verplaatsen naar vluchtelingen alhoewel het maar 25% daarover gaat :rolleyes: ;)
De rest zijn economische vluchtelingen zoals Megaboob :biggrin:

Kwibus2
2 november 2022, 05:44
Tijd voor de kapper. Ik ga naar een Koerdische kapper. Was 10.75 voor een nette knipbeurt.
Nu mocht ik 12 euro aftikken en. Dat is 12% inflatie. Supermarkt is ook flink duurder sommige producten meer dan 20%. Mijn inkomen verandert niet. . Fijn meneer Knol, met 700.000 euro merk je niet dat alles duurder wordt.
Bovendien stijgt uw inkomen wel.

pietpotent44
17 november 2022, 08:17
Econoom Lex Hoogduin: Overweeg om als Nederland uit de euro te stappen



Hoogduin is niet de eerste de beste hij was de rechterhand van Wim Duisenberg toen die vanaf 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank was. Later was Hoogduin onder meer lid van de directie van De Nederlandsche Bank. Hij pleit ervoor om uit de Euro te stappen. Een NEXIT gaat voor hem te ver.

Door de euro komen de Nederlandse pensioenen in gevaar. ''De eurozone heeft vrijwel alle in de jaren negentig afgesproken regels genegeerd en krijgt nu de trekken van een Latijnse (Zuid-Europese dan wel Frans-Italiaanse) muntunie. Zo’n Latijnse muntunie heeft onder meer hoge inflatie en lage rente en in zo’n omgeving is een kapitaalgedekt pensioenstelsel onhoudbaar'', stelt Hoogduin.


https://www.dagelijksestandaard.nl/europese-unie/econoom-lex-hoogduin-overweeg-om-als-nederland-uit-de-euro-te-stappen

broodpoot
17 november 2022, 11:19
Ik ben met dit soort berichten altijd ontzettend nieuwsgierig hoeveel dit kost en wat het oplevert, probleem is dat niemand hier iets zinnigs over kan zeggen.

pietpotent44
19 november 2022, 12:51
De arbeidsmarktparadox: ‘Personeelstekort’, maar wel 85.000 mensen met autisme werkloos



De nieuwswebsites stonden deze week wederom vol met berichten over de krapte op de arbeidsmarkt. Dit keer na een interview met de ceo van Randstad, Dominique Hermans, die verwacht dat dit probleem door vergrijzing en gebrek aan scholing alleen maar groter gaat worden de komende jaren. Wat Charlotte Melkert in deze blog verbaast, is dat er tegelijk een enorme groep mensen werkloos thuis zit.


https://www.deondernemer.nl/blog/charlotte-melkert/arbeidsmarkt-paradox-personeelstekort-autisme-werkloos~4208399

bertje600
19 november 2022, 14:32
Er zijn vele managers die geruime tijd niets doen terwijl hun elektrische auto aan de oplader staat.
Hoeveel tijd wordt hiermee verspilt?
Maar daar mag niet over gesproken worden.

pietpotent44
24 november 2022, 05:02
Doorwerken tot AOW-leefijd van 67? Dat is niet te doen, zegt helft van de 55-plussers onder de ambtenaren



Een groot deel van de oudere ambtenaren ziet het niet zitten om door te werken tot de pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar. Een dikke meerderheid wil dit niet, terwijl de helft zegt dit fysiek en lichamelijk niet te kunnen.

Dat blijkt uit het Werkonderzoek 2022 waar Binnenlands Bestuur over bericht. In het onderzoek dat is uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek, hebben bijna 38.000 werkenden vragen beantwoord over hun baan. Daarin kwam ook hun inzetbaarheid tot de AOW-leeftijd aan bod.

De AOW-leeftijd is de afgelopen jaren stapsgewijs verhoogd tot 66 jaar en 7 maanden. Vanaf 2024 moeten werknemers doorwerken tot 67ste. In 2028 komen daar 3 maanden bovenop.

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/doorwerken-tot-aow-leefijd-van-67-dat-is-niet-te-doen-zegt-helft-van-de-55-plussers-onder-de-ambtenaren/ar-AA14s3ps

Dat betekent dus ook dat veel (jongere) mensen tot hun 69 of 70 jaar zullen moeten blijven werken.
Ik denk dat dat praktisch onhaalbaar zal blijken, maar ben benieuwd wat die groep mensen en de overheid dan zal doen :betrunken:

deket
25 november 2022, 01:30
Doorwerken tot AOW-leefijd van 67? Dat is niet te doen, zegt helft van de 55-plussers onder de ambtenaren


https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/doorwerken-tot-aow-leefijd-van-67-dat-is-niet-te-doen-zegt-helft-van-de-55-plussers-onder-de-ambtenaren/ar-AA14s3ps

Dat betekent dus ook dat veel (jongere) mensen tot hun 69 of 70 jaar zullen moeten blijven werken.
Ik denk dat dat praktisch onhaalbaar zal blijken, maar ben benieuwd wat die groep mensen en de overheid dan zal doen :betrunken:
De hoogste pensioenen ( bv magistraten) verminderen zou al geen slecht begin zijn

Kwibus2
25 november 2022, 10:46
"Doorwerken tot AOW-leefijd van 67? Dat is niet te doen, zegt helft van de 55-plussers onder de ambtenaren"

Het probleem is niet de leeftijd maar het werken. Dat is voor ambtenaren niet te doen.

Willem2
25 november 2022, 11:06
Heeft niks met ambtenaren te maken maar er zijn ook nog veel fysieke beroepen waar bijna niemand de 65 haalt.

Willem2
25 november 2022, 19:29
De arbeidsmarktparadox: ‘Personeelstekort’, maar wel 85.000 mensen met autisme werkloos
https://www.deondernemer.nl/blog/charlotte-melkert/arbeidsmarkt-paradox-personeelstekort-autisme-werkloos~4208399

ER zijn nog veel meer autisten die aan het werk zijn en soms in hoge posities, zie Twitter.
Daarnaast worden er meer en meer bij autisme ingedeeld.

pietpotent44
25 november 2022, 20:20
ER zijn nog veel meer autisten die aan het werk zijn en soms in hoge posities, zie Twitter.
Daarnaast worden er meer en meer bij autisme ingedeeld.

Musk is zowel een autist als een narcist.
Gates is een autist.
Beiden hebben Asperger. En veel teveel geld (en macht).

bertje600
26 november 2022, 08:04
In Nederland kennen we ook een musk. De Muskusrat die dijken ondergraaft en dan ook stevig bestreden wordt.

pietpotent44
6 december 2022, 08:10
Rabobank verwacht komende jaren amper economische groei



De Nederlandse economie groeit de komende twee jaren nauwelijks, verwacht Rabobank. Oorzaken hiervan zijn onder andere de grote personeelstekorten en de hoge inflatie, waardoor veel consumenten de hand op de knip houden. De werkloosheid zal in dezelfde periode waarschijnlijk iets oplopen.

Rabobank denkt dat de economie dit jaar nog wel stevig groeit en verwacht een plus van 4,2 procent. Maar dit komt vooral doordat de economie in de eerste maanden goed herstelde van de klap van de coronapandemie. In de tweede helft van dit jaar is de klad er al in gekomen.

Dat blijkt onder meer uit cijfers van statistiekbureau CBS, die voor het derde kwartaal uitkwam op een kleine krimp van 0,2 procent. Rabobank verwacht dat de economie het in het laatste kwartaal van dit jaar het niet veel beter zal doen.

Volgend jaar volgt slechts een kleine groei van 0,6 procent. Volgens de bank is dit te wijten aan het grote gebrek aan personeel en materialen.



https://www.nu.nl/economie/6240241/rabobank-verwacht-komende-jaren-amper-economische-groei.html

klaasdirk
6 december 2022, 16:32
Laksheid Den Haag met schatkist komt ons duur te staan
Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar

https://www.ohv.nl/nieuws/laksheid-den-haag-met-schatkist-komt-ons-duur-te-staan/

klaasdirk
6 december 2022, 17:07
CPB: koopkracht daalt in 2022 en 2023 ondanks prijsplafond energie
De koopkracht van een doorsnee Nederlands huishouden daalt dit jaar en komend jaar in totaal waarschijnlijk gemiddeld met zo'n 4 procent. Het prijsplafond voor energie dat per 1 januari in moet gaan voorkomt erger, maar door de hoge inflatie en de lonen die daarbij achterblijven, krijgen we alsnog minder te besteden.

https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5351392/economische-groei-nederland-koopkracht-klap-huishoudens

Willem2
22 december 2022, 22:42
Zo vlak voor Kerst, terwijl de energieprijzen ongekend hoog zijn, komt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), met een oproep aan werkgevers: verhoog de lonen met 5 tot 7 procent. Dat zou samen met het energieplafond van de overheid genoeg moeten zijn om de pijn van de stijgende prijzen te dragen.

Het is de uitkomst van een Catshuisoverleg gisteravond, waar het kabinet advies vroeg aan een aantal prominenten economen. Knot heeft het kabinet daar op het hart gedrukt niet nog meer te compenseren, omdat dat de inflatie alleen nog maar verder aanwakkert, zegt hij vanavond bij Nieuwsuur.

Een loonsverhonging van 5 tot 7 procent is niet zomaar, zegt Knot. "We hebben ramingen gemaakt en willen niet zien dat lonen verder dalen. Stel dat je de lonen constant wilt houden, dan kom je uit op 5 tot 7 procent loonsverhoging. Het is een gemiddelde rekensom op macro-niveau."
.... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2457445-dnb-president-tegen-bedrijven-verhoog-de-lonen

Pikkatrillah
31 december 2022, 22:30
Analyse •*30*dec*10:00
Bouwplannen overheid in gevaar: 'Onzekerheid maakt investeren niet meer aantrekkelijk'


Erik van Rein Nelleke Trappenburg
Woonminister Hugo de Jonge wil dat er nog deze kabinetsperiode 100.000 nieuwe huizen per jaar bij komen. Ondertussen vallen bouwprojecten door het hele land stil bij gebrek aan kopers. Beleggers zijn terughoudend door de hogere rente en de nieuwe huurregels. Ook particuliere huizenkopers haken af.


Michiel Vrijman van vastgoedbelegger Heimstaden is kritisch op de overheidsplannen voor de huurmarkt. Foto: David van Dam voor het FD
In het kort

Een combinatie aan plagen hindert de totstandkoming van Nederlandse nieuwbouwwoningen.
De hogere rente is daar de belangrijkste van.
Beleggers wijzen vooral naar regels van Volkshuisvestingsminister Hugo de Jonge.
Velen vrezen dat zijn nieuwbouwdoelstelling te ambitieus is.
Aan de Bontekoekade in Den Haag is Michiel Vrijman van de Zweedse vastgoedbelegger Heimstaden op een bewolkte dag vlak voor kerst net aan het uitleggen waarom de bouw van de 180 meter hoge woontoren The Grace een goed idee is, wanneer een vrouw in een roze jas hem in de rede valt.
‘Mag ik even brutaal zijn?’, vraagt ze als ze Vrijman ziet staan, gestoken in pak. ‘Gaan ze hier nog bouwen?’
We kijken naar een met zilvergrijs hekwerk afgesloten terrein waarop een met spiegelglas bedekte leegstaande kantoortoren prijkt. In het midden van het gebouw ontbreekt een raam, als een getrokken kies. Aan de andere kant van de kantoorruïne zit net zo'n gat. Want zelfs de deur is al gestript.
‘Nee, voorlopig niet’, antwoordt Vrijman op de vraag van de vrouw. ‘Wij zouden misschien kopers zijn van de toren. En dan de verhuurders.’
‘Nieuwe Haagse hotspot’
Heimstaden koopt en verhuurt, maar voorlopig niet aan de Bontekoekade. De Zweedse belegger dacht een slag te kunnen slaan en met de aankoop van The Grace zijn Nederlandse woningbestand van 13.500 stuks aan te kunnen vullen met 1411 sociale- en vrijesectorappartementen. De toren had volgens Vrijman ‘een landmark’ moeten zijn. De deal gaat alleen niet door.
‘Balen’, zegt Vrijman met gevoel voor understatement. Want de frustraties bij de belegger zijn groot. Heimstaden trok zich terug uit de onderhandelingen met de projectontwikkelaar. Die verliepen sowieso al moeizaam vanwege de opgelopen bouwkosten.
Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kwam eerder dit jaar met wat Vrijman ziet als de nekslag voor het project. De bewindsman presenteerde de eerste plannen voor het verregaand reguleren van huurhuizen die nu nog in de vrije huursector vallen. Die regels zullen erin hakken bij Heimstaden. ‘Wij worden nu bijna gedwongen uit te ponden’, zegt Vrijman.
Nieuwbouw wordt helemaal onmogelijk, terwijl Heimstaden juist wil groeien in Nederland. De belegger zal veel minder huur kunnen vragen voor de relatief kleine appartementen in The Grace. ‘Alleen die onzekerheid daarover maakt zo’n investering al helemaal niet meer aantrekkelijk voor ons’, zegt Vrijman.
Bouwtempo zorgelijk
Dat geldt voor meer beleggers dit jaar. Investeerders staken afgelopen jaar een vijfde minder vermogen in nieuwe huurwoningen dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van adviesbureau Capital Value. En bijna 36% minder dan in 2020.
‘Zorgelijk’, noemt directeur Marijn Snijders deze daling. Zeker gezien de woningbouwopgave waar Nederland voor staat.
Want om het woningtekort te verkleinen wil het kabinet tot en met 2030 zo'n 900.000 huizen bouwen. Dat was al min of meer de opgave van het vorige kabinet, maar Rutte IV gaf extra attentie aan die doelstelling door de van origine Zeeuwse CDA'er De Jonge verantwoordelijk te maken. Deze kabinetsperiode gaat het bouwtempo naar 100.000 huizen per jaar, zo beloofde het coalitieakkoord.
Maar kan De Jonge deze belofte wel waarmaken?
Aanspreekpunt
Aan enthousiasme en (media-)aandacht in zijn eerste jaar is in elk geval geen gebrek. Dat merkt gedeputeerde Peter Kerris (PvdA) van de provincie Gelderland ook wel. Soms belt hij wel twee keer per week met de minister. Hij heeft nu ‘een aanspreekpunt’ in Den Haag, zegt hij. Dat ontbrak er eerder aan.
Dat aanspreekpunt mag ook wel, want in luttele maanden stortte De Jonge zes beleidsprogramma’s uit over het land. In die papieren berg van honderden pagina’s met ‘actielijnen’ en ‘processen’ staat dat een derde van de te bouwen huizen voor ouderen moet zijn en een derde ‘betaalbaar’. Het gaat dan om 350.000 niet al te dure huur- en koopwoningen en 250.000 sociale huurwoningen. En zeker 15.000 flexwoningen per jaar, die ervoor moeten zorgen dat de woningbouwproductie snel op gang komt.
Daarvoor is nu veel geld beschikbaar. Bijvoorbeeld de €7,5 mrd voor toegangswegen en andere infrastructuur rond woningbouwlocaties. En toch lijkt het inmiddels een helse klus om die 100.000 woningen in 2024 voor elkaar te krijgen.
Stroef
Zo loopt het aantal afgegeven nieuwbouwvergunningen, een belangrijke indicator voor het aantal toekomstige bouwprojecten, flink terug. Vorig jaar werden er nog bijna 76.000 vergunningen verstrekt, wat op zich al niet toereikend is. Tot en met november dit jaar kwam het aantal uit op 55.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De woningbouw loopt al jaren stroef in Nederland. Eerst was er een tekort aan bouwvakkers, toen kwam de stikstofcrisis en daarna waren er de gestegen bouwkosten. Inmiddels is er een nieuw en potentieel groter probleem: kopers haken af. Zowel beleggers als particulieren zien af van nieuwbouw.
Beleggers wijzen vooral naar De Jonge. Want tegelijk met zijn ambitieuze bouwplannen, grijpt hij ook fors in de vrije huursector in. Dat doet pijn in de portemonnee van beleggers. Ze zeggen nauwelijks meer iets te verdienen aan het bouwen en uitbaten van huurwoningen nu huizen die voorheen in de vrije sector vielen, straks een maximale huur zullen hebben. De Jonge breidt het zogeheten puntenstelsel voor huurwoningen uit. De huurgrens van de gereguleerde sector gaat daardoor van €752 naar ongeveer €1100.
Wel versoepelde De Jonge die regels onlangs iets. Bij nieuwbouw krijgen beleggers meer punten voor gezamenlijke buitenruimtes, zoals een dakterras. Ook mogen verhuurders gedurende de eerste jaren een extra huuropslag rekenen.
‘Een fooitje, dat zet geen zoden aan de dijk’, zegt Vrijman van Heimstaden over die toezeggingen. Hij heeft eerder al zijn zorgen tegenover de minister geuit, samen met andere grote vastgoedbeleggers. ‘Maar daar heeft hij verrekte weinig mee gedaan’, zegt hij.

Op de plek waar nu nog een troosteloos gestript kantoorgebouw staat, had de hoogste woontoren van Den Haag moeten komen. De bouw daarvan gaat voorlopig niet door. Foto: David van Dam voor het FD
Kanteling woningmarkt
Toch stokken bouwprojecten niet alleen door huurregels. Vooral de gestegen rente is een obstakel. De hypotheekrente is in een jaar tijd verdrievoudigd. Hierdoor krijgen beleggers en ontwikkelaars problemen met de financiering, die duurder wordt, en bovendien zorgt de hoge rente ervoor dat de gewone huizenkoper van nieuwbouw afziet omdat dit relatief duur is – een nieuwbouwwoning kostte in het derde kwartaal gemiddeld €496.000 – en er minder kan worden geleend, en dus geboden.
Vooral mensen die nog een huis te verkopen hebben, denken wel twee keer na voordat ze op een nieuwbouwwoning bieden. Deze zogeheten doorstromers vragen zich bezorgd af of ze hun huis nog goed verkocht krijgen nu de huizenprijzen van bestaande woningen omlaag gaan.
Bij nieuwbouw dalen de prijzen nu nog niet, maar loopt de verkoop wel flink terug. In het derde kwartaal werd een derde minder nieuwbouwhuizen verkocht dan een jaar eerder. Het ging om het laagste aantal sinds 2014, meldde makelaarsvereniging NVM.
‘Rente grootste bedreiging’
‘De rente is op dit moment de grootste bedreiging voor de woningbouw’, zegt Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw. Hij wijst erop dat starters een grote rol spelen op de markt. Juist bij die groep hakt de rente er het hardst in omdat ze weinig vermogen hebben.
Econoom Stefan Groot van Rabobank sluit zelfs niet uit dat de woningbouw stilvalt door de gestegen rente. Ontwikkelaars moeten herontwikkelen omdat de vraagprijzen te hoog blijken voor potentiële kopers. ‘De bouwsector is erg rentegevoelig. Een daling van de bouwproductie is lastig te vermijden.’
Dat ondervond ook Jurriaan (47), die niet met zijn achternaam in de krant wil. Hij hoopte vlak voor de kerst nog met zijn vrouw bij de notaris te zitten, maar het liep anders. Ze werden in juli ingeloot voor een twee-onder-een-kapper in het nieuwbouwproject Hoef en Haag bij het Utrechtse Vianen. Daar in de polder verrijst een heel nieuw dorp van 1800 woningen, met drie wijken met rijtjeshuizen én villa’s.
Huizen staan nu te koop voor prijzen tussen de €500.000 en €1 mln, maar volgens de website van het project kom je dan wel te wonen in een ‘sfeervol dorpje’, waarin ‘groen en water’ een ‘belangrijke rol’ hebben. ‘Hier leen je nog “gewoon” een kopje suiker bij elkaar’, is de belofte.
Toch zal het nog even duren voor Jurriaan bij de buren kan aanbellen. Want in september volgde een triest telefoontje van de bouwer. Ondanks de grote interesse en het nijpende Nederlandse woningtekort, was slechts 30% van de huizen verkocht in het deel van het dorp waar hij wil wonen. Kopers annuleerden plots hun aankoop door de hogere rente: ze kregen de financiering niet rond.
‘Toen wisten mijn partner en ik al: dit gaat niet zomaar gebouwd worden’, zegt hij. Want bouwers beginnen doorgaans pas als 70% van de huizen in een project is verkocht. Vorige week kreeg hij het bericht dat hij al vreesde: de bouw is sowieso met maanden uitgesteld.
Pessimistische cijfers
Die nieuwe marktomstandigheden maken een al ambitieus kabinetsdoel nog gewaagder. Het Economisch Instituut voor de Bouw toonde zich eerder al zeer sceptisch over de bouw van 100.000 huizen per jaar vanaf 2024. Volgens het bouwinstituut zijn er onvoldoende geschikte bouwplannen om dat doel te halen en overschat het kabinet de hoeveelheid huizen die er via tijdelijke woningbouw en het ombouwen van kantoren en winkels bij zal komen.
Ook een rapport van onderzoeksbureau ABF Research biedt weinig hoop. Het bureau, dat het woningtekort meet voor het kabinet, presenteerde in september in alle luwte pessimistische cijfers over de woningbouwprognoses. De conclusie: de woningvoorraad zal in 2030 zijn toegenomen met 822.000 huizen in plaats van de gewenste 900.000 stuks. Dat is een gat van meer dan 75.000 woningen.
De bouwproductie zal rond de 90.000 woningen uitkomen in 2024. Het kabinetsdoel van 100.000 stuks per jaar is pas in de tweede helft van dit decennium in zicht. ‘Op korte termijn leidt het nieuwe woningbouwbeleid naar alle waarschijnlijkheid niet tot meer realisaties’, concludeert ABF.
Aan de telefoon nuanceert onderzoeker Léon Groenemeijer dat. Het rapport was onder meer pessimistisch omdat de bouw van snel te bouwen flexwoningen maar niet op gang kwam. Daarin zijn sinds september stappen gemaakt. Ook Groenemeijer zag dat het kabinet bijvoorbeeld zélf 2000 flexwoningen aanbesteedde en een garantieregeling afsloot die corporaties meer zekerheid moet geven. Zo lijkt het erop dat de woningbouw dit jaar nog redelijk op peil blijft.
‘Maar het verhaal is anders als je kijkt naar 2024 en 2025’, zegt Groenemeijer. ‘Dan valt te verwachten dat de productie alsnog omlaag gaat.’ De ingezakte afgifte van bouwvergunningen dit jaar zal de komende tijd doorsijpelen in de bouwproductie. ‘Daarnaast zijn er signalen van projecten mét afgegeven vergunningen waar de bouw toch niet begint omdat de belegger of ontwikkelaar geen go wil geven’, zegt hij.
Monter blijven
De Gelderse gedeputeerde Kerris blijft monter. Hij denkt dat de dip in de woningbouwproductie tijdelijk is en vooral komt door stikstof. Ook hij ziet de marktomstandigheden veranderen, maar wijst erop dat er ook nog steeds een enorme woningbehoefte is. ‘Er zitten veel plannen in de pijplijn.’
Maar zelfs De Jonge lijkt niet meer zo optimistisch als de gedeputeerde. In zijn Kamerbrieven over de woningbouw sijpelt vaker de twijfel door. ‘De toekomst is onzeker’, schreef hij opeens. Al heeft hij het ook vaak over ‘harder trappen’ in de ‘tegenwind’ die de bouw treft.
Op een symposium van vastgoedfinancier Adelaer op een golfterrein in het Brabantse Cromvoirt was hij opeens een stuk explicieter. In een zaaltje met grote particuliere beleggers en bankiers liet hij weten het kabinetsdoel van 900.000 woningen in 2030 nog altijd te willen nastreven.
‘Maar het zou best kunnen dat het wat langer duurt voor we op die 100.000 woningen per jaar zijn’, zei hij. Om in Zeeuws dialect toch nog optimistisch af te sluiten: ‘Lukt 't vandaêge nie, dan lukt 't merrege wèl.’

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1462058/bouwplannen-overheid-in-gevaar-onzekerheid-maakt-investeren-niet-meer-aantrekkelijk-w4l2aaQT59PU

Pikkatrillah
31 december 2022, 22:46
Goldman Sachs: in 2075 is de hegemonie van het Westen voorbij

Marcel de Boer

India zal in 2030 Duitsland gepasseerd zijn op de ranglijst van 's werelds grootste economieën, verwacht Goldman Sachs. Foto: ANP / AFP
In het kort

De mondiale economie zal in 2075 vierenhalf keer zo groot zijn als nu, schat Goldman Sachs.
Tegen die tijd is het aandeel van de westerse landen gehalveerd tot ongeveer 23%.
Het gewicht van Azië zal tegen die tijd tot ruim boven de 40% zijn opgevoerd.
De Verenigde Staten en de Europese landen verliezen langzaam maar zeker hun economische machtspositie. De wereldeconomie zal in 2075 vierenhalf keer zo groot zijn als nu. Tegen die tijd is het aandeel van de westerse landen gehalveerd tot ongeveer 23%. Het huidige gewicht van Azië van 28% zal tegen die tijd tot ruim boven de 40% zijn opgevoerd, en dat is zonder Japan en Zuid-Korea mee te tellen.
Dat is de inschatting van analisten Kevin Daly en Tada Gedminas van Goldman Sachs. In hun recent gepubliceerde rapport The Path to 2075 — Slower Global Growth, but Convergence Remains Intact, waarin ze hun verwachtingen voor de wereldeconomie in de komende vijftig jaar uiteenzetten, zien ze geen abrupte koerswendingen voor bepaalde landen of regio's.
Ze trekken vooral bestaande trends door, met name demografische. Daarnaast houden ze rekening met een verder afnemende groei van de arbeidsproductiviteit. Overigens zal één trend wel spoedig omslaan, namelijk dat beleggingen in opkomende markten het in het afgelopen decennium significant slechter hebben gedaan dan in ontwikkelde landen.

'De toekomst is onzeker en dat geldt vooral voor de lange termijn', schrijven Daly en Gedminas deemoedig. Zo vrezen ze vooral de risico's van klimaatverandering en zijn ze bang dat het populistisch nationalisme tot toenemend protectionisme en deglobalisering leidt. Dat protectionisme heeft vooralsnog slechts tot een afname van de globalisering geleid, maar was daarmee al wel een reden waarom de prognoses uit het vorige onderzoek in 2011 iets minder gunstig hebben uitgepakt.
Opkomende landen, en dan met name de Aziatische, groeien sinds het midden van de jaren 90 beduidend sneller dan ontwikkelde economieën en dat zal de komende decennia niet veranderen, denken de economen van de zakenbank. Wel nemen de verschillen af, omdat vooral in Azië en Latijns-Amerika de bevolkingsgroei zal inzakken en de arbeidsmarkt dus minder snel zal groeien.
Gehalveerde bevolkingsgroei
Gemiddeld nam het mondiale bbp met 3,6% per jaar toe in de tien jaar voor de kredietcrisis. Dat percentage daalde naar 3,2 in het decennium voor de coronapandemie uitbrak. In de jaren tot 2029 verwacht Goldman Sachs een verdere daling tot 2,8% en daarna een heel geleidelijke afname tot 1,7% na 2070. 'Het grootste deel van deze verwachte vertraging is te wijten aan demografie. De groei van de wereldbevolking is de afgelopen vijftig jaar gehalveerd, van 2% per jaar naar 1% nu en tegen 2075 zal het dicht bij nul zijn.' .
Toch blijft het gemiddelde groeitempo in de opkomende landen alle jaren bijna dubbel zo hoog als in die in de ontwikkelde economieën. Het resultaat is dat een land als India in 2030 Duitsland gepasseerd is op de ranglijst van 's werelds grootste economieën. Vóór 2050 is ook Indonesië de grootste economie van Europa voorbijgestreefd en weer 25 jaar later geldt dat voor Nigeria, Pakistan, Egypte en Brazilië, mits ze hun beleid en instituties weten te versterken, zo benadrukken Daly en Gedminas.

Het gaat hier om landen met jonge bevolkingen die met een bevolkingsexplosie te maken krijgen, zelfs als het vruchtbaarheidscijfer van vrouwen fors daalt.
Daly en Gedminas rekenen ondertussen ook op een verdere convergentie van inkomens tussen landen — niet zozeer binnen landen. Terwijl een Europeaan nu nog ruim drie keer zo rijk is als een gemiddeld persoon op de wereld, zal het verschil over vijftig jaar teruggelopen zijn tot een ruime factor twee. Ook hier loopt vooral opkomend Azië steeds meer in.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/economie/1463421/goldman-sachs-in-2075-is-de-hegemonie-van-het-westen-voorbij-w4l2aaQT59PU

VAZKOR
1 januari 2023, 01:13
ER zijn nog veel meer autisten die aan het werk zijn en soms in hoge posities, zie Twitter.
Daarnaast worden er meer en meer bij autisme ingedeeld.Als autist zijnde is het solliciteren echt een hel: niet verbazend dus. Daarenboven zijn er nog de nodige vooroordelen erover.

Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk

Willem2
13 januari 2023, 23:37
De Duitse economie, de grootste van Europa, groeide afgelopen jaar met 1,9 procent. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis vrijdag. De groei kwam er ondanks de hoge inflatie in het land en de problemen die de Duitsers hadden in de energievoorziening.
Dat laatste kwam doordat Rusland de gaskraan vorig jaar steeds verder dichtdraaide. Dat gebeurde vooral toen de Russen Oekraïne aanvielen en sancties kregen opgelegd. Duitsland was tot voor kort zeer afhankelijk van Russisch gas.

Het zorgde ervoor dat de prijzen van energie en tal van andere goederen flink omhoogschoten. Desondanks stegen de uitgaven van Duitse consumenten met 4,6 procent. Verder investeerden bedrijven meer en steeg zowel de import als de export. Dat is gunstig voor Nederland, want de Duitsers zijn onze belangrijkste handelspartner.

De verwachting is dat Duitsland dit jaar in een kleine recessie terechtkomt. Tot een stevige krimp komt het niet, denken kenners.
.... https://www.nu.nl/economie/6246849/duitse-economie-groeit-ondanks-inflatie-en-energieproblemen.html

Willem2
21 januari 2023, 01:15
Staatsschuld VS tikt record aan van ruim 31.000.000.000.000 dollar
De Amerikaanse overheid heeft het schuldenplafond bereikt. Zonder nieuw akkoord tussen Republikeinen en Democraten dreigt later dit jaar een wereldwijde financiële crisis.

De overheid in de VS kampt al jaren met begrotingstekorten en is genoodzaakt geld te lenen op de financiële markten. De hoeveelheid schuld is echter wettelijk vastgelegd. Op dit moment mag er maximaal 31,881 biljoen dollar aan schuld uitstaan. Omgerekend is dat 29.553.368.190.000 euro. Dat zogeheten schuldenplafond is, zo meldde minister Janet Yellen van Financiën, afgelopen donderdag bereikt.
..... https://www.ad.nl/buitenland/staatsschuld-vs-tikt-record-aan-van-ruim-31-000-000-000-000-dollar~ad0acdea/

pret
23 januari 2023, 15:43
Terwijl prominente WEF-figuren in Davos vergaderen, zijn prostituees in trek

Het World Economic Forum (WEF) maakt nogal wat tongen los. Of het nu gaat om complottheorieën, boze klimaatactivisten of ander protestgeluiden, over de prominente figuren in het Zwitserse Davos valt klaarblijkelijk wat te zeggen. En nu melden buitenlandse media dat prostituees in en rondom Davos behoorlijk in trek zijn.

Het World Economic Forum is een bijeenkomst waar wereldleiders en prominente figuren samenkomen om belangrijke mondiale thema’s als klimaat, economie, milieu en gezondheid te bespreken. Maar inmiddels klinkt er ook ophef over dit congres. Zo vallen mensen over de overvloed aan privéjets in tijden van een klimaatcrisis en filosofeert menig complotdenker over wat zich daar in de politieke achterkamertjes afspeelt. Maar buitenlandse media, waaronder het , de Duitse Bild, de Britse The Times, en het Spaanse 20minutos, berichten dit keer over de toegenomen vraag naar sekswerkers in het Zwitserse bergdorp.

Prostituees in trek bij World Economic Forum (WEF) Davos

Zo vertelt de eigenaar van een escortbureau in het nabijgelegen Aargau dat de vraag naar vrouwelijk vermaak bij dit soort bijeenkomsten groot is. Hij bevestigt tegen 20minutos dat zijn establishment 11 reserveringen en 25 aanvragen heeft staan. En hij verwacht er meer.

Grote bazen, CEO’s of andere zakenlui boeken de escorts voor zichzelf of voor werknemers. Bedoeld om te feesten in hotelsuites of als gezelschapsdames voor etentjes en feestjes. „Zodra een klant een van onze dames minimaal vier uur boekt, rijdt ze de bergen in”, legt ze uit. Voor vier uur betalen klanten 1.500 euro. Een hele nacht plezier kan oplopen tot meer dan 2.500 euro”, aldus de uitbater.

Sekswerkers over werk in Davos

Naast 20minutos besteedt ook de Duitse Bild aandacht aan de hunkering naar prosituees in Davos. Het dagblad sprak met escortdame ‘Liana’, die zo’n 2.300 euro per nacht rekent, exclusief de reiskosten. Voor een uur betalen klanten 700 euro. In het interview vertelde Liana dat ze een voorkeur heeft voor Britse of Amerikaans mannen. Liever geen Duitsers, want die zijn gierig als het gaat om fooi geven. En sekswerker Salomé Balthus deelde haar ervaringen op Twitter. „Davos betekent om 2.00 uur ‘s nachts met de bewakers in de gang weggeefbonbons delen en roddelen over de rijken.”

Balthus vertelde dat haar klanten zelden politici zijn. Daar heeft ze een verklaring voor: „Ze hebben noch de tijd noch de zin. Je moet kiezen: seks of macht. Die laatste is sterker en laat geen ruimte voor iets anders.”

Schandaal rondom sekswerkers

The Times onthulde in 2020 een schandaal omtrent sekswerkers en de WEF-bijeenkomsten. Uit onderzoek van de Britse krant bleek dat minstens honderd sekswerkers naar Davos reisden, maar dit niet vrijwillig deden. Zo bleek uit een getuigenis van een chauffeur dat meisjes verplicht werden om met klanten seks te hebben. De exacte cijfers hierover bemachtigen kon de krant niet, omdat sekswerkers ook onder de titel ‘administratief personeel’ naar Davos gingen. The Times vermoedde dan ook dat het om meer gedwongen sekswerkers ging. Daarnaast zou er veelvuldig sprake zijn geweest van intimidatie en ongepaste avances.

De organisatie achter de WEF-bijeenkomsten claimde destijds dat zij verantwoordelijk is voor de evenementen in het congrescentrum. Er kwamen in dat jaar geen meldingen van intimidatie binnen.

Metronieuwd

Willem2
8 februari 2023, 18:17
Kunstmestproducent Yara, in Nederland bekend van zijn fabriek in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen), is het volgende bedrijf in een inmiddels lange rij die in tijden van crisis een megawinst noteert. Over 2022 bedroeg het nettoresultaat 2,6 miljard euro, zeven keer zoveel als in 2021.
..... https://www.ad.nl/binnenland/het-rijtje-wordt-almaar-langer-ook-kunstmestproducent-yara-noteert-megawinst~a23477d1/

pietpotent44
11 februari 2023, 11:20
Oud-VVD minister Hoogervorst waarschuwt: 'De Euro is onhoudbaar, we moeten uit de muntunie!'



Oud-minister Hans Hoogervorst vindt dat Nederland serieus plannen moet maken (en uitvoeren) om uit de Euro te stoppen. Want, zegt hij, de huidige situatie is simpelweg onhoudbaar. Zuid-Europa heeft torenhoge schulden, waarvoor wij moeten opdraven. En ondertussen gaan ze daar op hun 62e met pensioen, terwijl wij moeten wachten tot we 67 jaar oud zijn (en over een paar jaar nog ouder).

Hoe dan ook, Hoogervorst zegt alvast tegen De Telegraaf dat hij zal uitleggen dat het Euro-project onhoudbaar aan het worden is. Sterker nog, "als Nederland nu voor de keuze stond om in de euro te stappen, zouden we dat nooit doen. Met zoveel schulden [voor de Zuid-Europese landen]? We zouden gek zijn."

Hij vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) steeds weer kiest voor "klassiek pappen en nathouden" in plaats van voor het handhaven van eerder gemaakte afspraken.


https://www-dagelijksestandaard-nl.cdn.ampproject.org/c/s/www.dagelijksestandaard.nl/europese-unie/pats-oud-vvd-minister-hoogervorst-waarschuwt-de-euro-is-onhoudbaar-we-moeten-uit-de-muntunie/amp

WANDELAAR5
11 februari 2023, 11:29
Populistisch gezwam. Wij kunnen helemaal niet uit de Euro zonder onze economie zwaar te beschadigen. Economisch gezien moeten we gewoon Duitsland volgen. Als zij uit de Euro stappen, dan wij ook. Als zij blijven, dan zullen we ook moeten blijven. Dat is gewoon de realiteit. We hadden de gulden al gekoppeld aan de Mark vóór de Euro, waarbij wij het kleinere broertje waren.

klaasdirk
11 februari 2023, 13:09
Oud-minister Hoogervorst: ’Euro wordt onhoudbaar’
De torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zoals Italië zorgen voor een onhoudbare situatie in de eurozone. De risico’s op een grote financiële crisis nemen daardoor toe en op den duur zullen politici in Nederland en andere rijke landen dit niet meer accepteren.

https://archive.is/huFw9

Picasso 1
11 februari 2023, 14:51
Oud-minister Hoogervorst: ’Euro wordt onhoudbaar’
De torenhoge schuldenlast van zuidelijke eurolanden zoals Italië zorgen voor een onhoudbare situatie in de eurozone. De risico’s op een grote financiële crisis nemen daardoor toe en op den duur zullen politici in Nederland en andere rijke landen dit niet meer accepteren.

https://archive.is/huFw9

Toen hij als minister verantwoordelijkheid droeg hield hij zijn klep, terwijl hij toen wel in de positie was om er iets aan te kunnen doen. Hetzelfde geldt voor ex ministers Plasterk en Vermeend die nu makkelijk vanaf de zijlijn van alles roepen maar toen ze verantwoordelijkheid droegen net zulke meelopers waren als de huidige ministers nu. Te laat en niet meer in de positie om er iets aan te doen.

Willem2
14 februari 2023, 13:20
De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal nog heel behoorlijk, met 0,6 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dat is boven verwachting want er werd een beetje gerekend op krimp, aangezien het een kwartaal eerder wel economisch minder ging.

Vergeleken met een jaar geleden bedroeg de groei 3 procent. De Nederlandse economie deed het ook stukken beter dan die in de omliggende landen, zoals België en Duitsland.

De economie werd in het vierde kwartaal vooral geholpen door de consumptie van huishoudens, ook als je de prijsstijgingen niet meerekent. Consumenten gaven vooral meer uit aan cultuur en recreatie, horeca, vervoer en communicatie, ook al liepen de consumentenbestedingen aan voeding in de maand december terug. De gierende inflatie en de hoge energierekening lijken de economie nauwelijks geremd te hebben.
.... https://nos.nl/artikel/2463751-recessie-afgewend-nederlandse-economie-groeit-nog-behoorlijk

klaasdirk
14 februari 2023, 16:49
Is de euro nog wel de juiste munt voor ons land, nu de zuidelijke eurolanden met hoge schulden kampen en de munt dreigt te verzwakken? Experts somberen, maar het is zeker nog niet te laat.
Wankelt de euro? Niet direct. Maar wie een dagje meeluisterde in de Tweede Kamer, krijgt er wel een ongemakkelijk gevoel over. Zo wijzen De Nederlandsche Bank (DNB) en kabinetsadviseur Centraal Planbureau (CPB) erop dat de verschillen tussen sterke en zwakke eurolanden de laatste tien jaar zijn gegroeid. De DNB waarschuwt voor ‘risico’s voor de stabiliteit’ van de eurozone, het CPB voor ‘druk op de toekomstbestendigheid’. Al was het maar omdat de waarde van de euro als geheel zou kunnen dalen en financiële markten de munt minder gaan vertrouwen.

https://archive.is/CMc4p

Het CPB is gelukkig wèl positief :)

Brad Clitt
14 februari 2023, 16:52
Hebben de Grieken dat geld al teruggestort?

klaasdirk
14 februari 2023, 16:56
Hebben de Grieken dat geld al teruggestort?

Het goede nieuws is dat Griekenland wel is begonnen met aflossen. Inmiddels hebben we 200 miljoen euro teruggekregen, waardoor Griekenland ons nog 3 miljard euro is verschuldigd.
https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5332725/griekenland-leningen-crisis-geld-terug-leningen-3-miljard

Brad Clitt
14 februari 2023, 17:06
Het duurt dus nog tot 2060/2070 voordat alle schulden (ook met andere landen/instanties) vereffend zijn.
Wie dan leeft, wie dan zorgt zullen we maar zeggen.

Willem2
15 februari 2023, 13:56
Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft vorig jaar 2,5 miljard euro winst geboekt. Met een winststijging van 13 procent schreef Albert Heijns moederbedrijf de hoogste nettowinst bij in zeker tien jaar tijd. Vooral in de Verenigde Staten verkocht het bedrijf veel producten.

Ahold zegt ondanks de winst ook last te hebben gehad van de inflatie. De gestegen productprijzen kon het naar eigen zeggen in Europa niet helemaal doorrekenen aan klanten, waardoor de marges bijvoorbeeld in het laatste kwartaal afnamen. In de Verenigde Staten was dat anders en gingen de winstmarges juist omhoog.

De hoogste baas Frans Muller nuanceert de hoge winst. "Het is een relatief hoog cijfer in de historie, maar het is een cijfer wat inclusief wisselkoerseffecten is. Zonder dat effect is de winst 3,5 procent omhooggegaan en dat ziet er toch weer anders uit."

Ahold haalt twee derde van zijn omzet uit de VS. Door de hoge dollarkoers is het geld dat daar verdiend wordt in euro's uitgedrukt een stuk hoger.
.... https://nos.nl/artikel/2463875-recordwinst-voor-ahold-delhaize-ondanks-inflatie

kijk naar de opmerking van de kruidenier.... ik verwacht dus ontslagen en verdere prijsverhogingen.

WANDELAAR5
27 februari 2023, 13:36
Miljardenmeevaller dankzij winstbelasting, dit jaar nóg meer verwacht
Vorig jaar is er meer winstbelasting binnengekomen dan ooit en voor dit jaar is de verwachting dat het bedrag nog verder doorstijgt. RTL Nieuws meldt dat er afgelopen jaar 38,5 miljard euro is opgehaald.

Het kabinet had oorspronkelijk gerekend op 27 miljard euro aan inkomsten van de belasting op winst. Er is dus een meevaller van 11 miljard euro. De oorzaak is dat bedrijven in Nederland meer winst hebben gemaakt dan verwacht.

Weer een aanwijzing dat de beloning van kapitaal (winst) oploopt ten koste van de beloning van arbeid (lonen). En het stoppen van de Corona steun heeft niet de negatieve effecten die sommigen voorspelden. Ondernemers hebben hun bakens goed verzet en zich goed aangepast.

https://nos.nl/l/2465465

Picasso 1
27 februari 2023, 14:47
Weer een aanwijzing dat de beloning van kapitaal (winst) oploopt ten koste van de beloning van arbeid (lonen).

Het is een aanwijzing dat er hogere prijzen aan de consumenten berekend worden dan vanuit inflatie redenen te onderbouwen is. Het is dus ten koste van de consument. Als beloning op arbeid verhoogd wordt dan zullen de huidige inflatiecijfers permanent blijven.

WANDELAAR5
27 februari 2023, 15:58
Het is een aanwijzing dat er hogere prijzen aan de consumenten berekend worden dan vanuit inflatie redenen te onderbouwen is. Het is dus ten koste van de consument. Als beloning op arbeid verhoogd wordt dan zullen de huidige inflatiecijfers permanent blijven.

En dan hebben we ook het geld om die hogere prijzen te betalen… (als tenminste die loonsverhoging ten koste van de winst gaat en niet de winsten gelijk blijven).

Picasso 1
27 februari 2023, 16:41
En dan hebben we ook het geld om die hogere prijzen te betalen… (als tenminste die loonsverhoging ten koste van de winst gaat en niet de winsten gelijk blijven).

Inflatie snijdt aan twee kanten, spaargeld wordt minder waard en het besteedbare inkomen neemt in waarde af. Door loonsverhoging doe je enkel iets aan herstel van toekomstig besteedbaar inkomen, door inflatie te reduceren middels prijsverlagingen bereik je dat herstel ook maar wordt tevens de verdamping van spaargeld afgeremd.
Regeringen hebben helaas echter veel baat bij inflatie (staatsschuld verdampt ten koste van spaargeldhouders en verhouding met door inflatie 'opgeblazen' BBP ziet bovendien daardoor gunstiger uit (kan weer lekker verder geleend worden)), het zal dus waarschijnlijk aankomen op inkomensverhogingen vervolgd met allerlei spastische inkomensnivellerende belastingmaatregelen. De midden inkomens van voorheen gaan door dit soort effecten deel uitmaken van de toekomstige lage inkomens groep.

toetsenbord
27 februari 2023, 16:54
ik denk dat het wel goed zit met ons economie. berichtgeving is gewoon onbetrouwbaar. een hoop newnieuws doet de ronde.

WANDELAAR5
6 maart 2023, 17:54
https://nos.nl/l/2466415
Zes op de tien huishoudens komen niet of moeilijk rond

Dat klinkt best ernstig. OK ik ga dat rapport eens bekijken:

Een op de zeven Nederlandse huishoudens kan financieel niet rondkomen. Van deze groep spreekt 10% het spaargeld aan en 4% moet geld lenen om rond te kunnen komen.
Hè het was toch 60%? En als (10% van 7% =) 0,7% het spaargeld aanspreekt en (4% van 1/7e =) 0,57% van de mensen moet lenen, hoe doen die andere 98,73% van de mensen het dan?

5% heeft daadwerkelijk een betalingsachterstand.
OK, dus 0,7% teert in op het spaargeld, 0,57% leent extra en 5% betaalt rekeningen te laat.

Financiële gezondheid benaderen wij vanuit een holistisch perspectief, vanuit een bredere en positievere context. Meer specifiek: vanuit het samenspel tussen de domeinen Inkomen, Uitgaven, Lenen, Sparen en Planning. Voel je je zeker en heb
je voldoende kennis over je financiën? (…)
Wij definiëren financiële gezondheid als de mate waarin een persoon of huishouden in staat is en het gevoel van controle heeft om:
1. op een comfortabele manier aan alle huidige en lopende financiële verplichtingen en behoeften te voldoen; en
2. de financiële zekerheid op te bouwen om zijn of haar levensdoelen na te streven en op een comfortabele manier aan alle toekomstige verplichtingen en behoeften te voldoen.
OK, dus er is een zekerheidsgevoel vanuit een holistisch perspectief onderzocht. Jomanda, kom er maar in! En het gaat er vooral om dat iedereen comfortabel rijk kan worden. Goh wat vreemd dat 60% van de mensen het gevoel heeft dat ze wel moeite moeten doen om aan alle toekomstige behoeften te voldoen.

Ondertussen blijven de bestedingen van de consumenten hoog volgens de DNB. Mijn conclusie: die 60%, het “onderzoek” en die NOS krantenkop slaan helemaal nergens op. Er had moeten staan dat 6,27% van de Nederlanders moeite heeft om financieel rond te komen. Dat is iets heel anders dan dat 60% niet of moeilijk rond kan komen.

Willem2
9 maart 2023, 21:24
Pleidooi in Tweede Kamer voor minder groei: 'Kapitalistische systeem werkt niet'

Groei is goed, zo is de heersende gedachte. Maar lange rijen bij Schiphol, klaslokalen zonder leraar en de stikstofcrisis wijzen er volgens critici op dat Nederland tegen de grenzen van zijn groei aanloopt. Verschillende politieke partijen laten zich daarom vandaag inspireren door iemand die radicaal anders over groei denkt.

Post-groei, ontgroei of degrowth, daar staat deze beweging voor. Hun voorman, hoogleraar Jason Hickel gaat op uitnodiging van CommonsNetwork en GroenLinks niet alleen in gesprek met linkse partijen als Volt, PvdA en Partij voor de Dieren, maar ook met de coalitiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en VVD.

Hickel: "Men denkt dat het huidige kapitalistische systeem werkt, en dat is duidelijk niet het geval. Volgens de groeicijfers gaat het goed met de economie in Nederland, maar tegelijkertijd is er nog niet voor iedereen voedselzekerheid en betaalbare huisvesting. We moeten ons focussen op wat belangrijk is voor het menselijk welzijn, niet op groei en winst."
..... https://nos.nl/artikel/2466698-pleidooi-in-tweede-kamer-voor-minder-groei-kapitalistische-systeem-werkt-niet

WANDELAAR5
10 maart 2023, 11:10
Degrowth heeft deels gelijk. We lopen keihard tegen allerlei grenzen aan. Grondstoffen raken op, overbevolking, klimaatproblemen. Maar hun “oplossing”: verbieden van overbodige luxe goederen en oneindig geld drukken… Gaat volledig voorbij aan hoe mensen in elkaar zitten en aan de economische realiteit dat oneindig geld drukken niet werkt, alleen het geld waardeloos maakt.

bertje600
10 maart 2023, 12:03
Minder groei is in Nederland niet nodig. Wel een forse vermindering van alle regeltjes en controles.
In Nederland zijn we vastgelopen op deze regeltjes en dat zie je nu duidelijk aan diverse crissisen die
door de huidige regering zijn veroorzaakt en ze nu niet meer weten hoe nu nog enige groei te kunnen
verkrijgen.
Maar ook dat "Polite-bureau" in Brussel met als vertegenwoordiger "vriend" Timmermans met zijn consorten
maken het onmogelijk om nog verder te kunnen groeien.
Zij zijn volledig losgeslagen van de realiteit.

schoolmeester
10 maart 2023, 18:30
Een rem op de bevolkingsgroei in de hele wereld is toch echt wel nodig.
Veel van de huidige problemen komt door overbevolking.

Groet, schoolmeester.

Brad Clitt
10 maart 2023, 19:27
Op een gegeven moment keert de wal het schip, maw de natuur is zelf regulerend.
We konden dat moment vóór zijn (ergens in de jaren 70), helaas zijn we het point of no return dus allang voorbij.
Het is nu gewoon wachten op de ellende die komen gaat, ik schat dan ook dat binnen 3 tot 5 jaar het leven tamelijk onaangenaam wordt.

Willem2
12 maart 2023, 01:32
Bedrijven als Shell, Unilever en Ahold Delhaize hebben vorig jaar miljardenwinsten geboekt. De multinationals profiteerden vooral van de hogere prijzen. En dat terwijl consumenten flink last hebben van de duurdere boodschappen en de hoge energierekening. Ondertussen blijven de lonen achter en zien werknemers hun koopkracht verdampen.
Uit een analyse van vakbond FNV blijkt dat er een groot verschil zit tussen de winststijging bij de tien grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en de stijging van hun personeelskosten.

De winsten stegen tussen 2019 en 2022 met gemiddeld 14,5 procent meer dan de lonen, zo concludeert de vakbond. "Het onderzoek bevestigt ons beeld dat een steeds groter deel naar de aandeelhouders gaat en een kleiner deel naar de werkenden", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

De vakbond deed onderzoek naar de financiële resultaten van tien niet-financiële beursgenoteerde bedrijven met de grootste werkgelegenheid in Nederland. Het gaat om onder meer KPN, Heineken en Randstad. Daaruit blijkt dat hun winsten tussen 2019 en 2022 met 29,4 procent stegen, terwijl de omzet met 21,9 procent omhoogging. In dezelfde periode stegen de personeelskosten maar met 15 procent.

"Als stijgende winsten zouden leiden tot hogere lonen zou dat mooi zijn, maar helaas zien we nu dat het geld hetzelfde jaar nog het bedrijf uitstroomt naar aandeelhouders. Daardoor is het weg wanneer de cao-onderhandelingen beginnen", zegt Elzinga.
..... https://www.nu.nl/economie/6254166/werknemers-profiteren-nauwelijks-van-de-miljardenwinsten-die-bedrijven-boeken.html

Willem2
15 maart 2023, 23:00
De Zwitserse overheid gaat de noodlijdende bank Credit Suisse financieel ondersteunen als dat nodig is. Daarmee reageren ze op het verzoek om publieke steun dat de bank eerder vandaag deed.

Volgens een statement op de website van de centrale bank (SNB) in Zwitserland voldoet Credit Suisse aan "de kapitaal- en liquiditeitseisen die worden gesteld aan banken. Indien nodig zal de SNB de bank voorzien van liquiditeit." Het statement wordt ook gesteund door Finma, die dezelfde rol heeft als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland.

Bloomberg meldde eerder dat er ook eventueel sprake zou zijn van een fusie met een andere grote Zwitserse bank, UBS. Bij die laatste is oud-topman Ralph Hamers van ING tegenwoordig werkzaam. Daar is niets over naar buiten gebracht.
.... https://nos.nl/artikel/2467595-zwitserse-overheid-grijpt-in-bij-problemen-credit-suisse

we gaan weer bankencrisisje spelen :cool:

Willem2
16 maart 2023, 12:31
ING en ABN Amro zijn donderdag net als andere Europese banken flink omhooggegaan op de beurzen. De grootste Nederlandse banken kelderden woensdag nog bijna 10 procent door de zorgen over Credit Suisse.
.... https://www.ad.nl/economie/ing-en-abn-amro-herstellen-zich-op-beurs-na-50-miljard-euro-steun-voor-credit-suisse~ac38a1a5/

Zwitserland heeft zelf dan maar ingegrepen bij de bank want dat was ook wel nodig. Weer een staaltje van coruptie, zakken vullen, omkoping etc. Wat toch wel degelijk kon leiden tot grote schade voor de bankensector.
Dus misschien loppt het nog met een sissertje af want het is allemaal spelen met vuur.


De inflatie is nog steeds hoog, de economie houdt zich nog redelijk staande, maar in de bankenwereld is een storm opgestoken. Een paar wankele Amerikaanse banken veroorzaakten onrust en turbulentie op de financiële markten en dalende beurskoersen.

Uitgerekend vandaag moet de Europese Centrale Bank (ECB) weer een besluit nemen over de rente. De centrale bankiers staan voor een dilemma, want ze moeten de inflatie bestrijden maar ook pal staan voor financiële stabiliteit. De inflatie wordt bestreden door de rente te verhogen, maar dat kan de financiële stabiliteit in gevaar brengen.

En eigenlijk is het een trilemma, zegt econoom Mohammed El-Erian, want de bankiers moeten ook opletten dat ze de economische groei niet frustreren met een te hoge rente.
.... https://nos.nl/artikel/2467662-dilemma-voor-de-ecb-inflatie-bestrijden-of-banken-redden

WANDELAAR5
16 maart 2023, 13:12
Netto zijn de banken nog steeds achteruit gegaan sinds het debacle met de Silicon Valley Bank. Biden heeft het goed gedaan door het geld te garanderen van de rekeninghouders en niet van de obligatiehouders en aandeelhouders. Nu loopt het waarschijnlijk met een sisser af. De banken zitten over een iets langere termijn sterk in de plus door de verbeterde rentemarge (rente die ze vragen voor een lening - rente die ze betalen op een spaarrekening).

kempie
16 maart 2023, 14:22
Netto zijn de banken nog steeds achteruit gegaan sinds het debacle met de Silicon Valley Bank. Biden heeft het goed gedaan door het geld te garanderen van de rekeninghouders en niet van de obligatiehouders en aandeelhouders. Nu loopt het waarschijnlijk met een sisser af. De banken zitten over een iets langere termijn sterk in de plus door de verbeterde rentemarge (rente die ze vragen voor een lening - rente die ze betalen op een spaarrekening).

Die sterk stijgende rentes zijn juist een gevaar. Door oplopende rentes op staatobligaties wordt de waarde van eerder uitgegeven staatobligaties minder. Banken hebben niet zoveel cash. Als er dus een bankrun is moeten ze staat obligaties gaan verkopen om rekeninghouders hun geld te geven. Dan pas hoeven ze dit als verlies in hun resultaat te melden. Bij grote hoeveelheden staat obligaties die worden gedumpd daalt de prijs verder dus de volgende brengen nog minder op. Dit kan leiden tot mega verliezen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Willem2
16 maart 2023, 17:42
ECB verhoogt rente opnieuw, ondanks onrust op financiële markten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de rente opnieuw verhoogd met een half procentpunt. Ondanks dat deze stijging al eerder door de ECB was aangekondigd, waren er geluiden uit de financiële sector dat er een mindere verhoging zou kunnen komen.

In een verklaring zegt de ECB dat ze "klaar staan om zo nodig te reageren" op de onrust op de financiële markten. De bank spreekt vertrouwen uit in de Europese banksector en noemt deze "schokbestendig".

Door de onrust op de financiële markten de afgelopen dagen zou de centrale bank ook kunnen kiezen voor een minder hoge stijging van een kwart procentpunt, maar dat is niet gebeurd. Gisteren ging de Zwitserse bank Credit Suisse hard onderuit op de beurs en nam andere bankaandelen in zijn kielzog mee. De rust keerde vervolgens terug nadat bleek dat Credit Suisse kon rekenen op steun van de Zwitserse centrale bank. De onrust begon in de VS bij Silicon Valley Bank die afgelopen weekend omviel. De problemen bij die Amerikaanse bank leidde tot dalende beurskoersen van banken wereldwijd.
.... https://nos.nl/artikel/2467717-ecb-verhoogt-rente-opnieuw-ondanks-onrust-op-financiele-markten

Willem2
16 maart 2023, 23:39
Een noodlijdende Amerikaanse bank is door branchegenoten gered. Elf andere banken geven de First Republic Bank ruim 30 miljard dollar financiële steun, zodat de bank niet failliet gaat. De kapitaalinjectie wordt gesteund door de Amerikaanse overheid en de centrale bank van het land.

Eerder gingen al twee banken over de kop, de Silicon Valley Bank (SVB) en de Signature Bank. Dat zorgde voor flinke onrust onder beleggers wereldwijd. De First Republic Bank kwam ook in de problemen de afgelopen dagen, omdat er geruchten waren dat deze bank de volgende was die zou vallen. Ook bankaandelen in de AEX gingen flink naar beneden.

Donderdag kwam de aandelenkoers van de bank opnieuw in de problemen, zodanig dat de handel meerdere keren stilgelegd moest worden. Toen er geruchten kwamen over een eventuele redding van de FRB, steeg de koers flink. Uiteindelijk sloot die zelfs positief af.
.... https://nos.nl/artikel/2467758-amerikaanse-banken-redden-branchegenoot-met-30-miljard-dollar-steun

Willem2
20 maart 2023, 00:02
Die UBS übernimmt die Credit Suisse - kurz bevor die Börsen in Asien öffnen. Es entsteht ein Finanzinstitut größer als die Deutsche Bank. Ist eine Bankenkrise damit abgewendet?
... https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/credit-suisse-schweiz-bank-krise-uebernahme-ubs-100.html

Er wordt alles aan gedaan om een volgende bankencrisis tegen te gaan,
Er is nog niet veel geleerd van 2008 :cool:

Willem2
20 maart 2023, 22:44
Gehavende banken, dieprode beurzen: het is al twee weken onrustig in de financiële wereld. Wat begon met de ondergang van Silicon Valley Bank eindigde dit weekend met een gedwongen miljardenovername van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse.

Het roept vragen op die sinds de bankencrisis in 2007 en 2008 nauwelijks hardop zijn gesteld. De diepste recessie sinds de jaren 30 begon destijds immers met het omvallen van enkele individuele banken en hypotheekinstellingen, in 2007. Toen ook de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging, veroorzaakte dat een schokgolf door de financiële wereld, en uiteindelijk een diepe economische crisis. Toch is de situatie behoorlijk anders dan toen.

Waarom?
Het grootste verschil met toen zit in de regelgeving: die is voor banken veel strenger geworden. Grote banken staan inmiddels onder direct toezicht van de Europese Centrale Bank en moeten zich aan strikte eisen houden als het gaat om risico's en veel hogere buffers aanhouden voor het geval er iets misgaat.
.... https://nos.nl/artikel/2468245-het-rommelt-in-de-bankenwereld-credit-suisse-is-wel-geval-apart

Willem2
24 maart 2023, 18:12
De onrust in de financiële sector leidt opnieuw tot koersdalingen op de effectenbeurzen. Het aandeel van Deutsche Bank stond vanmiddag bijna 11 procent in de min en dat had ook effect op de koersen van andere Europese banken.

Op de Amsterdamse beurs dalen de aandelenprijzen van Nederlandse banken. Het aandeel van ING was om 16.00 uur 4 procent lager, terwijl ABN Amro een daling van ongeveer 2 procent noteerde. In de rest van Europa staan bankaandelen ook in het rood.

Aanhoudende onrust
Sinds het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) twee weken geleden heerst er onrust in de financiële sector. Vorige week kwam Credit Suisse in de problemen. Daarop volgde een noodgedwongen miljardenovername door concurrent UBS, het aandeel van die bank staat 5 procent in de min.

De koersdalingen worden volgens Joost Beaumont, financieel expert bij ABN Amro, vooral gedreven door angst onder beleggers. In de kern zou er weinig aan de hand zijn met de Europese banken. "Wat je vandaag op de beurs ziet, zijn naweeën van de overname van Credit Suisse on onrust bij regionale banken in de VS. Er is vanuit Deutsche Bank niet een hele duidelijke oorzaak aan te wijzen."
.... https://nos.nl/artikel/2468706-weer-onrust-op-effectenbeurzen-vooral-bankaandelen-diep-in-het-rood

Willem2
25 maart 2023, 21:38
Werken of studeren, mentaal en fysiek in goede gezondheid verkeren, maar toch dakloos raken. Het overkomt steeds meer mensen in Nederland. De groep zogeheten economische daklozen groeit snel, dat bevestigen tenminste zes grote gemeenten aan Nieuwsuur. Het gaat dan vaak om alleenstaanden, maar ook om mensen met zeer jonge kinderen.

"Deze nieuwe groep heeft eigenlijk alleen een woonprobleem en heeft het vroeger altijd zelf kunnen rooien", zegt Boaz Adank, wethouder zorg en veiligheid in Breda. Omdat deze groep daklozen geen last heeft van een verslaving of een psychisch probleem, zijn ze volgens de gemeenten zelfredzaam en komen daarom niet in aanmerking voor de reguliere daklozenopvang.

Ze zijn op zichzelf aangewezen als het gaat om huisvesting. Door het grote tekort aan woningen, slapen steeds meer mensen bij familie of vrienden of zelfs in hun auto
.... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2468846-groeiende-groep-mensen-met-een-baan-toch-dakloos


PS Nu gaat er een opmerking komen van Badslippers dat ze dan maar niet zo veel moeten feesten ofzoiets :rolleyes:

Badslippers
26 maart 2023, 12:00
.... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2468846-groeiende-groep-mensen-met-een-baan-toch-dakloos


PS Nu gaat er een opmerking komen van Badslippers dat ze dan maar niet zo veel moeten feesten ofzoiets :rolleyes:


Door het grote tekort aan woningen, slapen steeds meer mensen bij familie of vrienden of zelfs in hun auto

Hopelijk hebben ze een Volkswagenbusje. is toch net iets comfortabeler. Voor €5000 (per jaar) heb je er eentje (https://www.autotrack.nl/a/volkswagen-transporter-diesel-1999-52217429?_ga=2.101049987.348228864.1679824477-1679627891.1679824477). En nog eentje. (https://www.autotrack.nl/a/volkswagen-multivan-diesel-1995-53373770)

Willem2
26 maart 2023, 12:48
Voor €5000 (per jaar) heb je er eentje[/URL]. En nog eentje. (https://www.autotrack.nl/a/volkswagen-multivan-diesel-1995-53373770)
Bij jou mogen ze douchen en naar het toilet ?
Trouwens binnenkort mag je nergens meer in Utrecht vrij parkeren...

Willem2
1 mei 2023, 11:34
Derde Amerikaanse bank ten onder, JPMorgan redt spaarders

Na een weekend vol koortsachtig overleg, is er op het nippertje een oplossing gevonden voor de geplaagde First Republic Bank. Slechts enkele uren voor de beurs in New York opengaat, werd bekend dat JPMorgan Chase de spaartegoeden van de probleembank overneemt.

De financiële toezichthouder van de staat Californië garandeert de spaarders dat hun geld veilig blijft en voert nog overleg over de overname van de leningen van de First Republic Bank.

Haast was geboden om nieuwe paniek onder beleggers af te wenden nadat de Amerikaanse autoriteiten er niet in waren geslaagd om de First Republic Bank uit San Francisco over te laten nemen voor de beurzen in Azië openden.
.... https://nos.nl/artikel/2473459-derde-amerikaanse-bank-ten-onder-jpmorgan-redt-spaarders

maar er is geen bankencrisis :cool:

Willem2
2 mei 2023, 11:40
Albert Heijn: Loonbod van 10 procent voor distributiemedewerkers afgewezen door vakbonden
.... https://www.ad.nl/economie/albert-heijn-loonbod-van-10-procent-voor-distributiemedewerkers-afgewezen-door-vakbonden~a11a2c5b/

is het economie, verder voeden van inflatie (zijn supermarkten heel goed in) of gewoon rammelende magen in sommige regio´s.

Willem2
10 mei 2023, 20:23
Opnieuw winst moederbedrijf Albert Heijn: 'Marges Europa flinterdun'

Ahold Delhaize heeft opnieuw een goed kwartaal gedraaid. Het supermarktconcern maakte 561 miljoen euro winst in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat maakte het bedrijf bekend in de kwartaalcijfers.

De winst is met 15 miljoen euro toegenomen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ahold Delhaize is het moederbedrijf van onder andere Etos, Albert Heijn, en Bol.com in Nederland. In de Verenigde Staten is het bedrijf vooral met supermarktketens aan de oostkust actief.

'Marge Europa flinterdun'
De toegenomen winst komt vooral van de VS, zegt Frans Muller, topman van Ahold. "Ik begrijp dat deze cijfers voor veel mensen moeilijk te bevatten zijn, maar de winst in Europa is echt flinterdun." In Europa zijn de winstmarges gedaald, door onder meer toegenomen energiekosten en stakingen in België. Volgens Muller zijn de marktomstandigheden in Europa "bijzonder uitdagend".
.... https://nos.nl/artikel/2474529-opnieuw-winst-moederbedrijf-albert-heijn-marges-europa-flinterdun

Willem2
11 mei 2023, 11:13
Frans Muller dreigt met staking
https://nieuwspaal.nl/albert-heijn-topman-dreigt-met-staking-ik-moet-wel-128-keer-meer-dan-medewerkers-blijven-verdienen/
:biggrin:

Wentelt Eefje
11 mei 2023, 19:35
Frans Muller dreigt met staking
https://nieuwspaal.nl/albert-heijn-topman-dreigt-met-staking-ik-moet-wel-128-keer-meer-dan-medewerkers-blijven-verdienen/
:biggrin:

:biggrin::biggrin::biggrin: om je te bescheuren… als het niet echt waar zou zijn ;)

Herr Fick
13 mei 2023, 12:49
Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics: "De huidige prijsstijgingen zijn slechts voor 1/3 te wijten aan stijging van energie-en grondstofprijzen. 2/3 is te wijten aan hebzucht van (sommige?) ondernemers."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/13/graaiflatie-wat-is-dat-en-wat-kan-je-eraan-doen/

Picasso 1
13 mei 2023, 14:03
Professor Paul De Grauwe van de London School of Economics: "De huidige prijsstijgingen zijn slechts voor 1/3 te wijten aan stijging van energie-en grondstofprijzen. 2/3 is te wijten aan hebzucht van (sommige?) ondernemers."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/05/13/graaiflatie-wat-is-dat-en-wat-kan-je-eraan-doen/

Via marktwerking trekt dat geleidelijk wel weer bij. Verschillende producten zijn al weer wat goedkoper geworden (brandstof, energie, allerlei kortingsacties in supermarkten, er worden rentes door banken op banksaldi gegeven, etc.)
En daar waar de prijs hoog blijft betekent het simpelweg dat dat de nieuwe marktprijs is die we met zijn allen bereid zijn te betalen.
Zorgelijker is inflatie door extra gemaakt geld uit het luchtledige (waar geen productie tegenover staat) in de economie te pompen door Centrale banken (voor de EU is dat dus de ECB), dat leidt tot structurele afname van de waarde van het geld dat mensen hebben (waar de landelijke overheden enorm van profiteren omdat de staatsschulden daarmee ook in waarde afnemen en bovendien de inflatie ook nog eens de belastinginkomsten verhoogt).

Lekker makkelijk om naar bedrijven te wijzen wanneer het de overheden zijn die een flinke vinger in de pap hebben bij inflatieontwikkelingen ("we hebben veel extra geld nodig, ach als we die niet hebben dan drukken we gewoon talloze miljarden bij, laten we nog wat meer bijdrukken, en morgen nog wat meer, en overmorgen en de dag erop ook", op zijn Badslipperiaans dus). De term graaien in relatie tot inflatie daar is één partij de grootste ster in en dat is de overheid.

Herr Fick
13 mei 2023, 16:49
...
En daar waar de prijs hoog blijft betekent het simpelweg dat dat de nieuwe marktprijs is die we met zijn allen bereid zijn te betalen...Lekker makkelijk om naar bedrijven te wijzen wanneer het de overheden zijn die een flinke vinger in de pap hebben bij inflatieontwikkelingen ...
Met zijn allen is toch wel met een kleiner wordende groep die snel voorsprong neemt op diegenen die de rol moeten lossen (zoals Evenepoel op dit eigenste moment).

In de reportage gaat het over de prijsstijging los van de basisredenen van de inflatie. Het is lang geleden dat er nog zo'n sterke inflatie was. Als klant heb je het dus niet direct door dat de inflatie 10% is en je biertje of je koffie 20% duurder wordt omdat je nu eenmaal die cafébaas waarbij je al jaren klant bent vertrouwt. 2/3 er bovenop doen is gewoon afzetterij. Goed dat er universiteiten zijn die het allemaal wat bijhouden en analyseren en het iets of wat begrijpelijk uitleggen.

Ik moet nu even stoppen met schrijven want REVP is net de Giro aan het verliezen.:rolleyes:

Willem2
8 juni 2023, 17:40
Eurozone in kleinst mogelijke recessie beland

De economie van de eurolanden is officieel in een recessie beland. Uit cijfers van EU-statistiekbureau Eurostat blijkt dat de economie van de eurolanden voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen.

Het is vooralsnog de lichtste recessie die mogelijk is. Volgens de officiële definitie zit een economie in een recessie als de omvang van de economie twee kwartalen op rij daalt. In de eurozone daalde de economie in het vierde kwartaal minimaal met 0,1 procent en in het eerste kwartaal nog eens met 0,1 procent.

Consumenten gaven minder uit en ook bij overheden liepen de uitgaven terug. Onder meer in Nederland (-0,7), Duitsland (-0,3) en Ierland (-4,6) daalde in het eerste kwartaal de omvang van de economie. Daar tegenover staat groei in Spanje (0,5), Italië (0,6) en Portugal (1,6).
... https://nos.nl/artikel/2478177-eurozone-in-kleinst-mogelijke-recessie-beland

Willem2
12 juni 2023, 16:33
De lonen gaan steeds harder omhoog. In mei was de gemiddelde loonstijging 8,2 procent. En die hoge lonen worden een probleem voor bedrijven, waarschuwt werkgeversvereniging AWVN.

Het is inmiddels alle remmen los bij de onderhandelingen voor nieuwe cao’s. In mei wisten de bonden opnieuw flink hogere loonstijgingen af te spreken. Mei is de zestiende maand op rij dat de lonen stijgen.
.... https://www.ad.nl/economie/lonen-stijgen-in-hoog-tempo-niet-meer-gezien-sinds-de-jaren-70~ad9404c2/

pietpotent44
28 juni 2023, 06:08
Rentes blijven stijgen

Zowel de ECB rente als de spaarrente blijven maar stijgen.
Abn Amro gaat als eerste grote Nederlandse bank naar 1,25% spaarrente (de rest staat nog op 1%).

En de ECB lijkt ook naar een recordrente (van 3,75 a 4 %) te gaan. Wat er uiteindelijk voor zou moeten zorgen dat de inflatie in 2025 weer 'gewoon' op 2% zit.
De gemiddelde Nederlandse inflatie over 2022 was 10-12 %. Nu medio 2023 nog ruim 6%.

https://www.nu.nl/economie/6269804/abn-amro-schroeft-rente-voor-spaarders-verder-op.html

https://www.nu.nl/economie/6269812/hoogste-ecb-rente-ooit-nabij-want-reeks-verhogingen-is-nog-niet-voorbij.html

WANDELAAR5
18 juli 2023, 09:18
Fietsenfabrikant van Moof failliet

Waren natuurlijk ook hopeloos onbetrouwbare fietsen. Ik hoorde niets dan ellende van kennissen die zo’n ding hadden. Je kon er niet eens mee fietsen als de accu leeg was, omdat de versnelling het dan niet deed. Een beetje kou en het ding stond stil LOL.
Hopelijk voor de eigenaren komt er nog iemand die onderdelen gaat leveren.

https://nos.nl/l/2483207
https://nos.nl/l/2482576

En je kon het aan zien komen:
https://www.npo3.nl/boos/hoe-klanten-de-dupe-worden-van-de-onhoudbare-groei-van-vanmoof

In het beste geval deed één op de vier fietsen het

Willem2
19 juli 2023, 13:40
De tweede supermarktketen van het land, Jumbo, heeft het moeilijk. Het bedrijf kon jarenlang groeien en dichter bij marktleider Albert Heijn komen, maar dat is afgelopen half jaar niet gelukt. Het marktaandeel van Jumbo liep iets terug.

"Dit was niet onze beste periode", zegt Ton van Veen, sinds begin dit jaar de hoogste baas bij Jumbo. Hij was achttien jaar lang de financiële topman. "Er zijn weinig jaren geweest dat ik mij meer zorgen maakte over onze winstmarge dan nu", zegt hij tegen het FD.

De prijzen van producten in de supermarkt zijn in een jaar tijd hard opgelopen, maar het is volgens Jumbo niet zo dat de supermarkten daar zelf van profiteren. Het bedrijf wijst op opgelopen kosten, zoals de huren en energiekosten. Daar komen de hogere lonen van medewerkers bij. In september stijgen de lonen met 10 procent.
.... https://nos.nl/artikel/2483362-jumbo-maakt-zich-zorgen-of-er-nog-genoeg-geld-te-verdienen-valt


Ze doen daadwerkelijk of alle prijsstijgingen "betaald" worden door Jumbo :rolleyes:

Willem2
19 juli 2023, 13:51
ASML verdient weer meer geld aan de verkoop van chipmachines in het tweede kwartaal van 2023. Hoewel het Veldhovense technologiebedrijf onder druk staat van de geopolitieke strijd tussen China en het Westen, is dat niet te zien in verkoopcijfers. Voor heel 2023 verwacht ASML een grote verkoopstijging.
.... https://www.nu.nl/economie/6272967/asml-verwacht-topjaar-in-2023-ondanks-exportstop-naar-china.html

Partycrasher
20 juli 2023, 14:25
Ik ben wel blij dat Nederlandse meisjes massaal tot zinnen komen en kiezen voor het mooiste beroep ter wereld, maar ze moeten niet gaan werken in een supermarkt. Ik vind het wel leuk en ook handig om te neuken in een supermarkt, maar een saunaclub is veel gezelliger. Dus ik wil alle Nederlandse meisjes oproepen om hun diensten aan te bieden in de saunaclubs en niet meer in supermarkten.

38377

Siberische tijger
20 juli 2023, 19:03
€ 15,95?
Hoeveel minuten mag je dan neuken?

Geweldige kassabon, hoort eigenlijk bij 'humor' thuis.:)

Brad Clitt
21 juli 2023, 06:46
Ergens anders kost het maar 13,99 zag ik...

pietpotent44
28 juli 2023, 21:54
Aantal faillissementen in Nederland stijgt in 2023 met 60 procent


Het mkb gold lange tijd als de ‘motor van de economie’, maar die motor hapert meer dan ooit tevoren. Kredietverzekeraar Allianz berekende in april dat het aantal faillissementen in Nederland dit jaar met 52 procent stijgt. Tot en met juni blijkt dit al 60 procent te zijn, aldus het CBS. Daarmee is ons land een koploper in de wereld. Hoe komt dat? Wie profiteren hiervan en wat betekent het voor onze maatschappij?


In 2020 en 2021 zijn teveel niet levensvatbare bedrijven overeind gehouden door coronasteun. Die zijn echter alsnog failliet gegaan in 2022 en nu in 2023. Zeker nu dit jaar de teveel gegeven coronasteun moet worden terugbetaald.

En natuurlijk ook sinds vorig jaar de hyperinflatie en extreem hoge energie tarieven. Hoewel die dit jaar wel beide aan het afnemen zijn.

De zogenaamde recordlaagte van faillisementen in 2020 en 2021 was dus slechts schijn en gaf een zwaar vertekend beeld.

https://indepen.eu/aantal-faillissementen-in-nederland-stijgt-in-2023-met-60-procent/

WANDELAAR5
28 juli 2023, 22:30
Het klopt dat het aantal faillissementen in de Corona jaren kunstmatig laag is gehouden door alle overheidssteun. Daarom zou je nu een stortvloed aan faillissementen verwachten als inhaal effect. Het aantal faillissementen is inderdaad flink gestegen, maar tot nu toe is er geen inhaaleffect. Sterker nog het aantal faillissementen per maand ligt nog steeds onder het niveau van 2019. Dus kijk niet alleen naar de stijging, maar ook naar het absolute niveau.

pietpotent44
29 juli 2023, 03:51
38412

Willem2
10 augustus 2023, 21:03
Na jaren van gemopper over de negatieve rente, schijnt nu opeens de zon bij de drie grote Nederlandse banken. Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) in een jaar tijd de rente razendsnel verhoogde, maken banken opeens vrij eenvoudig opmerkelijk hoge winsten in toch economisch lastige tijden.

Waar de banken jaren moesten betalen om geld van klanten verplicht op te slaan bij de ECB, krijgen ze hier nu weer geld voor. Sinds vorige week liefst 3,75 procent.

Door het rentebeleid bij de ECB schoot de winst van Rabobank over de eerste zes maanden naar 2,5 miljard euro. Dat is een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder en de hoogste halfjaarwinst in meer dan tien jaar. "Het is voor Rabobank wel een erg hoog bedrag", erkent financieel directeur Bas Brouwers. "En dat kun je niet los zien van de extreme situatie."

Daarmee verwijst Brouwers naar hoe de ECB de hoge inflatie in Europa probeert te bestrijden. Ruim een jaar geleden begon de centrale bank de tijdens de kredietcrisis negatief gemaakte rente te verhogen, van -0,5 procent naar een recordhoogte van 3,75 procent.
.... https://nos.nl/artikel/2486148-bij-de-drie-grote-banken-gaan-de-winsten-door-het-dak-dankzij-de-rente

pietpotent44
16 augustus 2023, 08:40
Zoektocht naar personeel blijft pittig: arbeidsmarkt nog zeer krap



De arbeidsmarkt is nog steeds zeer krap. Werkgevers hadden in het tweede kwartaal van dit jaar moeite om aan mensen te komen. Per 100 werklozen stonden eind juni nog 122 vacatures open.
Blijkt uit cijfers van het CBS.


https://www.nu.nl/economie/6276688/zoektocht-naar-personeel-blijft-pittig-arbeidsmarkt-nog-zeer-krap.html

Willem2
22 augustus 2023, 12:45
Het Turkse boodschappenbezorgbedrijf Getir gaat reorganiseren. Dat betekent dat 2500 medewerkers van het bedrijf hun baan verliezen. Dat is ongeveer 10 procent van het personeelsbestand.
Getir bestaat uit 23.000 werknemers verspreid over vijf landen. Het bedrijf laat weten dat de ontslagen vallen op alle niveaus. Koeriers, personeel in de winkels en kantoormedewerkers zijn dus niet zeker van hun baan. In welke landen er personeel geschrapt zal worden is nog niet bekend.

Door de coronapandemie ontstond er opeens een markt voor het snel bezorgen van boodschappen. Daar sprongen bedrijven als Getir, Flink, Gorillas en Zapp op in. Maar inmiddels is er minder behoefte aan. Mensen houden hun hand op de knip en de bezorgbedrijven kampen met forse verliezen.
.... https://www.nu.nl/economie/6277508/flitsbezorger-getir-ontslaat-2500-medewerkers.html

Willem2
25 augustus 2023, 11:53
Kein Wachstum, keine Rezession: Die deutsche Wirtschaft stagniert im zweiten Quartal. Grund dafür sind die Inflation und geringe Exportzahlen. Auch hohe Zinsen dämpfen den Konsum.

Die deutsche Wirtschaft ist nach dem frostigen Konjunkturwinter auch im Frühjahr nicht in Schwung gekommen. Das Bruttoinlandsprodukt (BIP) stagnierte im zweiten Quartal zum Vorquartal, wie das Statistische Bundesamt am Freitag in Wiesbaden mitteilte. Die Behörde bestätigte vorläufige Zahlen.

Die erhoffte Frühjahrsbelebung fiel somit aus. Im Winterhalbjahr war die deutsche Wirtschaft zwei Quartale in Folge geschrumpft und damit in eine sogenannte technische Rezession gerutscht.
... https://www.zdf.de/nachrichten/wirtschaft/konjunktur-bip-stagnation-100.html

pietpotent44
11 september 2023, 18:20
Rabobank gooit rente weer omhoog en introduceert nieuwe spaarvorm



De Rabobank heeft zijn variabele tarieven voor spaarders verhoogd. Spaarders die tot 20.000 euro bij de bank hebben staan, ontvangen daar vanaf maandag 1,7 procent rente over. Dat was eerst 1,5 procent.


https://www.nu.nl/economie/6280410/rabobank-gooit-rente-weer-omhoog-en-introduceert-nieuwe-spaarvorm.html

Willem2
14 september 2023, 09:09
Gaan we de rente wel of niet verder verhogen? Een lastige vraag waar de Europese Centrale Bank (ECB) en centrale bankiers van de twintig eurolanden in Frankfurt al twee dagen over discussiëren.

Vanmiddag maakt de ECB bekend wat het wordt: blijft de rente 3,75 procent of wordt die verhoogd naar 4 procent?

Als de ECB kiest voor een rentestap opwaarts, schrijft de centrale bank geschiedenis. Een tiende renteverhoging op rij in iets meer dan een jaar tijd zou een unicum zijn. Niet eerder ging de rente zo snel zo omhoog. En dat allemaal in de strijd tegen de hardnekkige en ongekend hoge inflatie.

Er pleit van alles voor, maar ook van alles tegen weer een rentestap. Onder bankiers en economen zijn de meningen verdeeld en veranderen de gedachten regelmatig, onder het mom van voortschrijdend inzicht.

Een hoop drukte om een kwart procentpuntje, zou je denken, maar in de wereld van grote investeringen, kredieten, hypotheken en spaarrente maakt een renteverhoging veel uit.

Sommige partijen pleiten nu toch voor een nieuwe verhoging, maar dat zou dan de laatste moeten zijn. Andere experts geven de voorkeur aan nu een pas op de plaats maken met de rente, dus geen verhoging, en desnoods in oktober bij de volgende ECB-vergadering een stapje opwaarts, mocht dat nodig zijn.
..... https://nos.nl/artikel/2490405-economie-zwak-en-inflatie-hoog-wat-doe-je-dan-met-de-rente

Willem2
22 september 2023, 19:13
De Duitse economie zit in een flinke dip en heeft dit jaar te maken met een krimp van 0,4 procent. Vooral het mkb is zwaar getroffen, maar ook de auto-industrie. Beide zijn de motor van de Duitse economie. De stemming onder ondernemers wordt er voorlopig niet beter op.

Ook al trekken de cijfers volgend jaar misschien iets bij, de regering onder bondskanselier Olaf Scholz (SPD) komt niet echt met een antwoord. En dat is nu net het probleem; door de weifelachtige houding van de politiek lijkt het vertrouwen van burgers en ondernemers te verdampen.

Collectief pessimisme
Volgens Marcel Fratzscher, president van het gerenommeerde Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) lijdt Duitsland vooral onder een collectief pessimisme, dat ervoor zorgt dat niemand meer een cent durft uit te geven. "Als we dat niet veranderen kunnen we makkelijk weer de spreekwoordelijke zieke man van Europa worden, zoals we dat ook waren in 2009."

Volgens Fratzscher liggen er voor de Duitse industrie en het mkb drie grote uitdagingen: "We moeten minder afhankelijk worden van China, van buitenlandse leveranciers en we moeten de energietransitie versnellen. Omdat Duitsland sinds het begin van de oorlog in Oekraïne niet meer beschikt over Russisch gas."

Duitsland leunde bij de, onder de vorige bondskanselier Merkel in gang gezette, energietransitie juist sterk op Russisch gas om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen soepel te laten verlopen.
---- https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2491447-duitse-economie-stokt-collectief-pessimisme-neemt-de-overhand

Willem2
9 oktober 2023, 18:47
De financiële stabiliteit in Nederland houdt zich goed ondanks de hoge inflatie, rentestijgingen en geopolitieke onrust. Toch maakt De Nederlandsche Bank (DNB) zich, in een jaarlijkse update over gezondheid van de overheidsfinanciën, zorgen over het begrotingsbeleid.

DNB-directeur Klaas Knot maakt zich zorgen over financieel slecht onderbouwde begrotingsplannen in de Tweede Kamer, het uitdelen van zogenaamd 'gratis bier', en politieke partijen die hun verkiezingsprogramma's niet laten doorrekenen.

Knot zegt in een toelichting dat de begroting niet helemaal sluitend hoeft te zijn. "Maar in de huidige vooruitzichten voldoen we niet aan de Europese begrotingsnormen," benadrukt de DNB-directeur. "Zorg voor een appeltje voor de dorst."

Volgens DNB is een spaarpot nodig voor nieuwe crises. Tijdens de coronapandemie of gasprijscrisis gaf de overheid veel extra geld uit om huishoudens en bedrijven te ondersteunen. Volgens de centrale bankdirecteur is die spaarpot op termijn onvoldoende gevuld. "Dat vinden we zeker een risico.....
https://nos.nl/artikel/2493492-economie-houdt-zich-verrassend-goed-ziet-dnb-maar-lege-spaarpot-is-een-risico

Willem2
15 januari 2024, 16:48
De Duitse economie is vorig jaar voor het eerst sinds de coronapandemie gekrompen. De grootste economie van de eurozone kromp in 2023 met 0,3 procent.
In 2022 groeide de Duitse economie nog met 1,8 procent. De een-na-laatste keer dat de belangrijkste handelspartner van Nederland een krimp liet zien, was tijdens de coronapandemie in 2020. In dat jaar kromp de Duitse economie met maar liefst 3,8 procent.

Duitse consumenten hielden hun hand vaker op de knip, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. Ook de productie van de industrie liep terug in 2023.

Daarnaast hebben onze oosterburen last van de vele renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze verhogingen remmen de economie af.
.... https://www.nu.nl/economie/6297863/duitse-economie-is-vorig-jaar-met-03-procent-gekrompen.html

Willem2
9 februari 2024, 01:22
Grootste banken boeken hun hoogste winsten ooit
...https://nos.nl/artikel/2508076-grootste-banken-boeken-hun-hoogste-winsten-ooit

WANDELAAR5
9 februari 2024, 07:49
...https://nos.nl/artikel/2508076-grootste-banken-boeken-hun-hoogste-winsten-ooit

Echte graaiflatie. In 2022 ook al recordwinsten en toch de tarieven fors omhoog en lage rente geven op spaarrekening. Als aandeelhouder ben ik blij, maar met name ING heeft geen enkel moreel kompas. De bankbelasting kan weer omhoog, net zo lang tot ze het wel begrijpen.

Willem2
14 februari 2024, 12:01
Bijna niemand merkte dat Nederland in een recessie zat, en nu is zij alweer voorbij

De Nederlandse economie is uit een recessie gekomen. Driekwart jaar kromp de economie, maar afgelopen kwartaal ging het weer een stuk beter. Dankzij een betere arbeidsmarkt hebben met name consumenten meer te besteden. ‘De grootste groei van consumptie in tijden’, aldus het CBS.
.... https://www.ad.nl/economie/bijna-niemand-merkte-dat-nederland-in-een-recessie-zat-en-nu-is-zij-alweer-voorbij~a7dba170/

kempie
14 februari 2024, 13:35
.... https://www.ad.nl/economie/bijna-niemand-merkte-dat-nederland-in-een-recessie-zat-en-nu-is-zij-alweer-voorbij~a7dba170/

Ik vraag hem mw dan af en waarom zetten ze het er niet bij. Maar is dit een voor inflatie gecorrigeerd cijfer?

Want als de economie groeit maar de inflatie is hoger dan de groei. Dan worden er toch minder stuks verkocht.

Zelfde als de economischr groei in de vs. die is met een procent of 3 van het bbp zo goed. Maar met een overheidstekort van 6 procent. Gekocht dus doot de overheid. Zou de overheid 4 procent minder spender is er geen groei meer over want niet alleen dat geld gaat er vanaf maar ook de bedrijven en inwoners die dat geld hebben ontvangen hebben minder uit inkomsten en zullen dus ook nog eens minder besteden.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

WANDELAAR5
14 februari 2024, 15:00
Klopt helemaal Kempie. Er is ook een BBP groei op basis van volume (dus gecorrigeerd voor inflatie). Daarvoor moet je even naar het CBS, wat als basis heeft gediend voor het artikel in het AD:
En ik kan je geruststellen het ging over volume groei, niet over €groei:
39022
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/07/economie-groeit-in-vierde-kwartaal-2023-met-0-3-procent

Picasso 1
14 februari 2024, 20:15
Er is ook een BBP groei op basis van volume (dus gecorrigeerd voor inflatie). Daarvoor moet je even naar het CBS, wat als basis heeft gediend voor het artikel in het AD:
En ik kan je geruststellen het ging over volume groei, niet over €groei

Sterke volume groei vanaf het tweede kwartaal (april) van 2020, dus vanaf het moment dat een deel van de economie stil viel door de coronamaatregelen en de pandemie haar intrede deed? Apart....

Willem2
17 februari 2024, 11:25
Van de productie van de DAF 33, de Volvo 343, de Mitsubishi Colt en de Mini naar een ongekend stille fabriekshal. Na bijna 60 jaar komt de lopende band bij de enige autofabriek van Nederland tot stilstand.

VDL Nedcar in Born, geopend in 1968, legt de productie deze week stil en niemand weet voor hoelang. De laatste opdrachtgever, BMW, liet er de Mini bouwen, maar heeft het contract opgezegd en een nieuwe opdrachtgever is niet gevonden.

Dat betekent dat het werk in de fabriek grotendeels voorbij is, nadat er bijna 6 miljoen auto's zijn gebouwd. Bijna 4000 mensen verliezen hun baan, sommigen werken er al meer dan dertig jaar.
.... https://nos.nl/artikel/2509219-doodse-stilte-in-de-hal-laatste-autofabriek-van-nederland-staat-stil

Willem2
22 februari 2024, 11:27
Duitsland gaat inmiddels uit van een veel lagere economische groei in 2024. De grootste handelspartner van Nederland en belangrijke doorvoerhaven heeft de groeiverwachting flink naar beneden bijgesteld.
De Duitse regering heeft de groeiverwachting verlaagd naar slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming ging Berlijn nog uit van een economische groei van 1,3 procent.

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gekrompen. Naar verwachting krimpt de economie ook in het eerste kwartaal van 2024. In dat geval belandt Duitsland in een recessie.

"De Duitse economie verkeert nog steeds in zwaar weer", zei een overheidsfunctionaris woensdag op een persbijeenkomst in Berlijn. Duitsland, de grootste economie van de eurozone, kampt al tijden met economische neergang.

De Duitse industrie, de traditionele groeimotor van de economie, ziet de inkomsten al tijden dalen. Bovendien moet de Duitse regering miljarden bezuinigen om het begrotingsgat te dichten.
.... https://www.nu.nl/economie/6302402/duitsland-verwacht-veel-lagere-economische-groei-in-2024.html

WANDELAAR5
22 februari 2024, 11:52
Waar Nederland een diensten economie is, daar wordt de economie in Duitsland nog steeds bepaald door de industrie. En de industriële productie daalt, ook in Nederland. Waar de eerdere recessietjes van de laatste jaren vooral gedreven werden door de energie inflatie en het gebrek aan personeel verwacht ik nu een echte recessie (met een stijgende werkeloosheid). Want de industriële productie is er niet zo maar boven op.

kempie
22 februari 2024, 13:29
Waar niemand het meer lijkt te verwachten verwacht ik ook een echte recessie. Beginnend eind dit jaar misschien en pas invloed krijgend op de beursen in 2025 dmv een hele flinke correctie.

Deze komt echter vanuit de vs. Op het moment dat het daar zichtbaar achteruit gaat sluipt de angst onder beleggers en de bevolking wereldwijd er pas in. Een slecht draaiend china en europa geeft jaagt beleggers blijkbaar nog geen angst aan.

Het aantal aangekondigde ontslagen in de vs is groot dus de arbeidsmarkt zal komend jaar gaan keren daar. De vastgoed markt wordt een probleem door de hoge rente die niet wordt terug gedraaid en dan komt ook de volgende golf infaltie. Trump zal niks kunnen doen met al een hoog begrotings tekort in goede tijden. De recessie zal een diepe zijn en Trump zal z’n populariteit verliezen. Alles zal overslaan naar de rest van de wereld.

De oorlogen drijven inflatie op. Doordat de wapen industrie meer grondstoffen nodig heeft en de overheidsbestedingen daarop toenemen. Dan zijn er nog problemen met de doorvaart routes over de middelandse zee en het panema kanaal. Die zullen aanhouden en prijs opdrijvend zullen werken. Bovendien worden aankomende tekorten van grondstoffen over het hoofd gezien. Zal allemaal voor prijsstijgingen zorgen en zich vertalen in hogere looneisen en dus verder stijgende prijzen. We gaan een 2e golf infaltie zien die weer de 10% gaat halen en meestal volgt ook nog een 3e golf.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Pelagos
23 februari 2024, 20:07
Nou, dat is een somber vooruitzicht. Ik wil dit graag contrasteren met mijn eigen persoonlijke perspectief en er een beetje kleur aan toevoegen.

Financiële markten en economie:
Ik ga ervan uit dat dit jaar een geweldig jaar voor de aandelenmarkt zal worden; het overtreft in februari van het nieuwe jaar al alle verwachtingen en is in het bijzonder in tegenspraak met alle onheilsvoorspellingen die vorig jaar de stemming drukten. Vier decennia van speculatie op de aandelenmarkt hebben mij geleerd dat de beurs een wispelturige en wijze diva is die je rijkelijk kan belonen als je je fantasie gebruikt en niet luistert naar wat alle experts zeggen. Je moet je vooral niet baseren op wat voor de hand liggend lijkt, omdat de zaken uiteindelijk meestal anders uitpakken. Ik volg de economische voorspellingen van deskundigen al sinds de jaren tachtig. Ze zijn altijd verkeerd en vooral procyclisch: als de stemming goed is, zijn ze zinloos optimistisch, en als de stemming slecht is, zijn ze zinloos pessimistisch. En toch blijven mensen aandacht besteden aan deze voorspellingen, omdat degenen die deze voorspellingen doen het moeten weten; ze hebben het onderwerp immers bestudeerd. EEN VEEL VOORKOMENDE VERGISSING!

Ik heb het opgegeven zulke dingen uit te leggen aan financiële analisten, zowel over de economie als over de aandelenmarkt. Mensen als technici, ingenieurs, wiskundigen en vooral economen zijn inherent volkomen ongeschikt om de financiële markten te begrijpen, omdat ze gewend zijn hun logische denkpatronen toe te passen op door de mens gemaakte markten – dat kan niet werken. Het is volkomen zinloos om met zulke mensen in discussie te gaan, omdat zij zichzelf als bijzonder capabel beschouwen, en misschien is dat ook zo, maar alleen op andere gebieden. In plaats van te zeggen: "Jongens, het spijt me, ik heb evenmin een idee als jullie over wat de economie volgend jaar gaat doen!", construeren ze obscure econometrische modellen met veel Griekse variabelen die vervolgens worden gebruikt om waardeloze voorspellingen te produceren, want wat heeft het voor zin wat er uit voort zal komen? Garbage in, garbage out!

Waarom gedragen experts zich zo? Welnu, dat is wat ze op de universiteit hebben geleerd, dus passen ze toe waarvoor ze zijn opgeleid, hoe zinvol dat ook is. Ik heb door de jaren heen veel onzinnige uitspraken gehoord van financiële specialisten, bijvoorbeeld:
"Ons analytische model leidt ons naar de voorspelling dat de Dow Jones aan het eind van het jaar op 32.577,36 punten zal handelen!"
Wie zoiets zegt, verraadt in één zin dat hij of zij misschien goed is in rekenen, maar in ieder geval een idioot is, want hoe kun je onvoorzienbare gebeurtenissen tot op twee decimalen voorspellen?

Een ander voorbeeld:
Jarenlang hebben mensen Griekenland tijdens de euro/Griekenland-crisis gepest en gezegd dat de staatsschuld te hoog was (destijds ongeveer 130% van het bbp) en dat het land moest sparen, sparen, sparen! Vandaag de dag – tien jaar later – bedraagt ​​de staatsschuld van Griekenland ongeveer 170% van het bbp en doet het land het nog steeds veel beter dan tien jaar geleden en ook beter dan sommige Europese buurlanden.

Terug naar de aandelenmarkt, die niet alleen een speculatief maar ook een anticiperend karakter heeft, en dit suggereert dat er volgend jaar sprake zal zijn van een breed gedragen economisch herstel.

VS, China, Rusland, inflatie en Spel zonder grenzen
In 1996 kwam ik een boek tegen van een Britse econoom genaamd Roger Bootle, getiteld 'The Death of Inflation. Surviving and Thriving in the Zero-era'. Het paste in de tijdsgeest van het neoliberalisme en het opkomende internet van die tijd, omdat internet vanuit economisch perspectief niets anders is dan een deflatiemachine: prijzen worden transparant gemaakt totdat ze, indien mogelijk, onder de productiekosten vallen. Last but not least heeft dit forum ook precies deze bestaansreden: verlichte punters die niet van te veel geld willen worden beroofd, zorgen voor prijstransparantie. In de jaren negentig bestond zoiets niet.
Welnu, onlangs hebben we het weer over inflatie gehad, wat de twijfelachtige voorspellende waarde van het bovengenoemde boek aantoont. Inflatie kan zeer gevaarlijk zijn en een explosief effect op de staat hebben, maar dat punt is nog lang niet bereikt. Wat moeten Argentijnen zeggen als ze in januari een inflatie van 250% op jaarbasis rapporteerden?
Een woord over China en Rusland: ik deel de angst voor een steeds machtiger China helemaal niet. Integendeel, de Chinese groei lijkt mij grotendeels ten einde te zijn gekomen en doet mij denken aan de Japanse situatie in 1990. In de jaren tachtig was de hele wereld, en vooral de VS, bezorgd dat ze overweldigd zouden worden door de ongebreidelde groei van Japan, maar in 1990 was het feest voorbij voor Japan. De Nikkei 225, de belangrijkste aandelenmarktindex van Japan, eindigde 1989 op ongeveer 39.000 punten, een niveau dat het in 34 jaar nog nooit heeft bereikt (behalve vandaag; grappig genoeg raakt het dit voor het eerst terwijl ik deze regels terugschrijf naar zijn oude hoog vanaf 1989).

China zal een soortgelijk lot ondergaan als de Japanners, die overigens economisch nog maar net zijn ingehaald door het zogenaamd zwakke Duitsland. Duitsland is op dit moment de derde economische macht ter wereld, vóór Japan. Ik deel de vaak aangehaalde angst voor de economische macht van China niet, en wel om een ​​andere reden: China mist het westerse liberale element van anarchistische creativiteit; het land is in wezen een copycat-economie. Ze vragen zich af: hoe bouwen ze eigenlijk een Mercedes in Stuttgart? Ze nemen dus een Mercedes, halen hem tot de laatste schroef uit elkaar en bouwen hem vervolgens zelf op. Het is niet nodig om al te bang te zijn voor zo'n economische macht. Ik kan iedereen alleen maar adviseren om de Amerikanen in de gaten te blijven houden en gehoor te geven aan wat Warren Buffett ooit zei: “For almost 250 years it's been a terrible mistake to bet against America,”, en verder "the babies being born in America today are the luckiest crop in history.”

Wat Rusland betreft, slechts één zin: zodra de oorlog met Oekraïne eindigt (wanneer dan ook), zal de Russische economie instorten. Dit is onvermijdelijk, omdat een oorlogseconomie zonder oorlog haar levensonderhoud verliest. Het verbaast me dat niemand dat ziet.

Als kind keek ik graag naar Spel zonder grenzen op tv. Hoe geweldig was het in die onschuldige tijden om te zien hoe de eerste Europese naties, na de verschrikkelijke oorlogsjaren, ervan genoten om in harmonie met elkaar te concurreren. De Eurovisie en Spel zonder grenzen zijn hedendaagse getuigen van de Europese gedachte. Wij in het Westen en Europa zouden er goed aan doen om de geest van Spel zonder grenzen aan te passen en samen te staan ​​als mensen elders in de wereld al geloven dat we zwak en decadent zijn. Dat is niet wie we zijn, we zijn gewoon ongebruikelijk vrij, modern en tolerant. Laten we zo blijven.

kempie
23 februari 2024, 21:20
Mooi lang betoog. Ik wil even aanhalen dat ik ook niet heb gezegd dat de beurs in dit jaar gaat dalen nee ik verwacht nog een flinke stijging met de oogkleppen op omhoog (het is tenslotte het jaar van de presidentsverkiezingen in de vs) terwijl het eind dit jaar merkbaar begint te worden in de economie met misschien een eerste krimp in het laatste kwartaal maar
De beurs wel op recordkoers het jaat uitgaat. Beurzen kunnen langer overdrijven dan doemdenkers aankunnen.

Ik ga hiermee denk ik juist tegen de mening van de meeste analisten en economen in.

Maar ook zal er een zwarte zwaan uit de hoed komen. Zijnde de daling van de vastgoedprijzen in de vs en de tegen de verwachtingen in 2e inflatie golf. Als het ergens in 2025 doordringt tot de beleggers zal de overdreven beurs weer eens een crisis in gaan en dan heb je zoals aangehaald misschien wel te maken met overdrijving maar dan naar beneden.

Ik zie het voor de burgers nog niet zo slecht in ik denk dat de werkloosheid niet meer zo dramatisch zal zijn als in voorgaande crisis. En dat de loonstijgingen niet ver achter blijven bij de inflatie. Zij zullen het niet schokkend merken.

Het is ook niet vol te houden dat de economische groei in de vs door de overheid wordt gekocht. Bedrijven doen het redelijk goed maar gedeeltelijk door de overheidsuitgaven. Als de klad er een beetje in komt lopen de kosten voor de overheid op en inkomsten terug dan zullen ze wat projecten moeten stoppen met een nog grotere terugslag voor de economie tot gevolg. Maar goed dit is maar mijn verwachting we zullen het zien.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

WANDELAAR5
23 februari 2024, 23:34
Pelagos, je zit ernaast vwb China. Als er 1 land is waar ondernemerschap in het DNA van de mensen zit dan is het China. Niet voor niets zie je in heel Azië winkels die gedreven worden door Chinezen. Ja, ze hebben ook een copycat mentaliteit, maar ze beginnen ook direct met innoveren op wat ze kopiëren. Hun auto’s waren net als de Japanse auto’s in het begin inferieure klonen. Nu verkoopt BYD meer elektrische auto’s dan Tesla. Zij zijn al geland op de “achterkant” van de maan. Zij stellen wereldwijd grondstoffen veilig.

En Kempie zit ernaast voor wat betreft de USA. De USA kan bijna oneindig de overheidsschuld vergroten. Al die staatsobligaties liggen in China en het Midden Oosten in de kluizen. Zij hebben allemaal olie en spullen aan Amerika gegeven in ruil voor dollarbiljetten. Zij hebben een veel te groot belang bij een stabiele dollarkoers, anders verdampt hun geld. Dus ze zullen staatsobligaties van de VS blijven kopen.

Laat ik dan ook een echt tijdgebonden voorspelling doen. Over een paar jaar zitten we weer in de jaren 30. Dat duurt nog maximaal 6 jaar en daar wil ik een mooie fles wijn om verwedden.

Willem2
28 februari 2024, 10:46
Meer arbeidsmigranten inzetten en allemaal fulltime werken: daarmee lost de overheid de krapte op de arbeidsmarkt niet op. Met die waarschuwing komt het Centraal Planbureau (CPB). Het is de overheid zelf die de arbeidsmarkt onder druk zet.

Het aantrekken van meer arbeidsmigranten zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer vacatures, denkt het CPB. De redenering is dat meer arbeidsmigratie leidt tot bevolkingsgroei, meer economische bedrijvigheid en uiteindelijk meer vacatures.
.... https://nos.nl/artikel/2510692-centraal-planbureau-arbeidsmigratie-lost-krapte-arbeidsmarkt-niet-op

Is sowieso een wonder als je ziet hoe arbeidsmigranten worden gehuisvest en worden uitgebuit

Willem2
5 maart 2024, 20:06
De Nederlandse economie ging vorig jaar door de grens van 1000 miljard euro. Daarmee is Nederland met afstand het kleinste land dat deze mijlpaal bereikt. Maar wat zegt die 1000 miljard nu helemaal? Het mooie is in elk geval: we hoeven er steeds minder lang voor te werken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat het bruto binnenlands product (bbp), wat we met zijn allen produceren en consumeren, afgelopen jaar door de grens van 1 biljoen euro is gegaan: het bedraagt nu 1,03 biljoen euro. Dat brengt Nederland in een select gezelschap van 17 andere landen met een bruto binnenlands product van meer dan duizend miljard, en dat is een behoorlijke prestatie voor zo’n klein land. Het enige andere ‘kleine’ land in de lijst is Australië, dat 26 miljoen inwoners telt.

In Europa staat Nederland met 1 biljoen op de vijfde plaats, na Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Op de zesde plaats staat België, maar dat land ligt nog ruim 400 miljard euro achter op Nederland.
..... https://www.ad.nl/economie/nederlandse-economie-gaat-door-de-grens-van-1000-miljard-en-dat-is-uniek~ac94fd2f/

Willem2
6 maart 2024, 21:38
Als je vanaf de A2 de Kemperbaan in Veldhoven op rijdt kun je er niet omheen: dit is het land van chipmachinemaker ASML. Het bedrijf is er de afgelopen decennia enorm gegroeid en wil dat blijven doen. Maar dat moet dan wel kunnen, is de waarschuwing die ASML al langer afgeeft.

Die waarschuwing is binnengekomen in Den Haag. Het demissionaire kabinet is op scherp gezet en kijkt naar hoe het de chipmachinemaker tegemoet kan komen. Gisteren is op ministerieel niveau zelfs breed overleg geweest over de kwestie.

In januari wond bestuursvoorzitter Peter Wennink er tegen de NOS geen doekjes om. "We doen het liever hier. Maar als het hier niet meer kan, dan doen we het ergens anders. We moeten uiteindelijk aan onze klanten leveren wat onze klanten nodig hebben. De chipindustrie gaat alleen maar groeien. En dat betekent dus dat we die waardecreatie dan ergens anders brengen."
.... https://nos.nl/artikel/2511736-asml-moet-in-nederland-blijven-groeien-vindt-het-kabinet

ik had het ook bij politiek kunnen neerzetten.
Ik hoop alleen wel dat ze niet tot het uiterste gaan want voor je het weet verplaatsen ze het hhofdkwartier om 3ct meer te verdienen.

Willem2
14 maart 2024, 19:46
DNB-baas: economie draait ‘best goed’, maar grote groep Nederlanders heeft nauwelijks voordeel
.... https://www.ad.nl/economie/dnb-baas-economie-draait-best-goed-maar-grote-groep-nederlanders-heeft-nauwelijks-voordeel~a953db92/

Partycrasher
15 maart 2024, 22:09
Ze komen eraan, die vieze, vuile, enigszins fatsoenlijke, gratis neukende meisjes.

Voor niks gaat de zon op, domme meisjes! Het wordt tijd dat jullie ons komen opzoeken.




Ja, dat klopt, ik haat jullie, enigszins fatsoenlijke meisjes. Want ik hou ook van gratis.
Voor geld mag ook, zeg maar hoeveel en voorlopig welk park.




https://nos.nl/artikel/2512864-utrechtse-studentes-mikpunt-van-seksisme-in-grietenpresentatie-door-corps

WANDELAAR5
25 maart 2024, 14:16
Gemiddeld hebben we in Nederland 1,4% reëel meer te besteden in 2023. En toch hebben volgens Deloitte Nederlanders steeds meer moeite om rond te komen. Het ouderwetse tering maar de nering zetten zijn we verleerd. Een hele generatie is opgegroeid met het idee dat de geldbomen tot in de hemel groeien en het maar niet op kan. Dat wordt nu nog even aangewakkerd door allerlei TikTok en Instagram video’s van jonge influencers met peperdure mode, horloges en auto’s e.d. Zelfs in de formatie is bestaanszekerheid een belangrijk item, terwijl we het sinds de tweede wereldoorlog bijna elk jaar beter krijgen.

https://nos.nl/l/2514121

schoolmeester
25 maart 2024, 14:20
De meeste jeugd van tegenwoordig is knetterverwend.
Het woordje nee kennen ze niet, alles moet maar kunnen.
Ze zijn bijna allemaal opgegroeid als prinsjes en prinsesjes.
En hard werken voor je geld, dat zijn de meeste ook niet gewend.

Willem2
25 maart 2024, 22:51
De roep uit de regio Eindhoven dat de overheid meer moet doen om technologiebedrijven als ASML en NXP voor Nederland te behouden, lijkt te zijn gehoord.

Het demissionaire kabinet legt de laatste hand aan een plan dat ervoor moet zorgen dat zulke bedrijven in Eindhoven willen blijven. 'Project Beethoven', werd het genoemd. En het kabinet is bereid daar flink geld voor uit te trekken, zeggen bronnen tegen de NOS. Maar de onderhandelingen tussen kabinet, bedrijven en de regio gaan tot het laatste moment door, waardoor de bedragen nog niet vastliggen.

Het gaat onder meer om een bedrag van minimaal één miljard euro aan extra geld. Daarnaast is het de bedoeling dat geld dat al gereserveerd was eerder wordt uitgegeven. En er wordt gekeken naar al bestaande 'potjes' bij de overheid voor ondersteuning van het bedrijfsleven. Alles bij elkaar wordt er financiële ruimte gecreëerd voor een grote impuls voor de regio.

Ingewijden zeggen tegen de NOS dat het demissionaire kabinet het aan een volgend kabinet overlaat om verdere maatregelen te nemen, maar nu worden wel de eerste stappen gezet.
..... https://nos.nl/artikel/2514178-miljardenimpuls-voor-behoud-techbedrijven-regio-eindhoven

Wentelt Eefje
25 maart 2024, 22:59
Eerst nog even hier dat miljard meepakken en dan toch richting buitenland, waarbij de RvB en RvB zich gaan verschuilen achter de aandeelhouders die op termijn zullen instemmen met nu demissionaire bewindslieden als nieuwe RvC-leden...

Weggegooid geld, behalve voor degenen in het demissionaire kabinet die zichzelf hiermee uiteindelijk de bal toespelen...

Badslippers
26 maart 2024, 11:23
[ . . . ]volgens Deloitte Nederlanders steeds meer moeite om rond te komen. Het ouderwetse tering maar de nering zetten zijn we verleerd. Een hele generatie is opgegroeid met het idee dat de geldbomen tot in de hemel groeien en het maar niet op kan. Dat wordt nu nog even aangewakkerd door allerlei TikTok en Instagram video’s van jonge influencers met peperdure mode, horloges en auto’s e.d.[ . . . ]

Vroeger toen alles beter was (en gezelliger) begon je met wat veilingkistjes als bijzettafel en een paar pallets als bed.

https://i.pinimg.com/736x/cd/ea/15/cdea1586c8c3d510cefbb0fe27ff145c.jpg

https://www.online-pallets.nl/cdn/shop/products/1_0c3bc5d9-07de-48f1-8d57-c248870be34c-sw_1946x.jpg?v=1633077837

https://i.imgur.com/K9RfbVA.jpeg

schoolmeester
26 maart 2024, 18:12
Vroeger was (bijna) alles beter.

Wentelt Eefje
26 maart 2024, 20:20
Zieken niet. Die moesten ook vroeger nog beter worden...

Willem2
27 maart 2024, 19:31
..... https://nos.nl/artikel/2514178-miljardenimpuls-voor-behoud-techbedrijven-regio-eindhoven


Operatie Beethoven, het kabinetsplan om grote bedrijven als ASML in Nederland te houden, is af. Vraag is nu: wie draait op voor de kosten? Bedrijven, rijken, erfgenamen en woningeigenaren zijn mogelijk de klos. Of gaat iedereen meer betalen aan btw op boodschappen en de bioscoop? De Tweede Kamer moet kiezen,.....


Bovendien nam de Tweede Kamer in het najaar een hele trits aan belastingmaatregelen aan die ongunstig zijn voor grote bedrijven. Zoals de invoer van een belasting op de inkoop van de eigen aandelen door bedrijven, maar ook het verhogen van de bankenbelasting en het inperken van de belastingkorting voor expats.

Die maatregelen lagen ASML, maar ook andere grote bedrijven, als een steen op de maag, omdat het hen geld kost én het moeilijker is om kennismigranten hierheen te halen. ,,Tel daar nog eens bij op dat een volgend kabinet kennismigratie toch al wil gaan inperken”, aldus een ingewijde. ,,Er was dus haast geboden.”
......



... https://www.ad.nl/politiek/geheime-operatie-is-klaar-maar-wie-gaat-ervoor-dokken-hoger-btw-tarief-blijkt-een-optie~ae16478a/

WANDELAAR5
7 mei 2024, 15:56
De AEX index is voor het eerst gestegen naar meer dan 900 punten en ligt er nu weer vlak onder. De stijging is eind oktober begonnen en vrij gestaag door gegaan. In januari kwamen we voor de tweede keer in de geschiedenis boven de 800 punten. De economie draait nog steeds in oververhitte stand met personeelstekorten en de rente zit bijna op het hoogste punt. De beurs loopt altijd een paar maanden voor op dat soort ontwikkelingen. Toch een mooie +15% voor beleggers die een index tracker hebben tot nu toe dit jaar!

Siberische tijger
7 mei 2024, 17:07
De AEX index is voor het eerst gestegen naar meer dan 900 punten en ligt er nu weer vlak onder.

Zie ook:
https://www.nu.nl/economie/6311966/aex-blijft-maar-stijgen-en-breekt-voor-het-eerst-door-grens-van-900-punten.html

Badslippers
7 mei 2024, 22:54
De AEX index is voor het eerst gestegen naar meer dan 900 punten [ . . . ]
Weet je wat ook gestegen is? De prijzen in de horeca. Een halve liter Erdinger €6,-. Of een uitsmijter, 2 cappuccino, 1 cola €34,50. Was vandaag in een gewone sauna, flesje water gekocht €4,- (voor een halve liter). Je leest het goed, WATER. Ter vergelijk, in de supermarkt betaal je voor een liter mineraalwater zo tussen de €0,25 en € 1,-. En dan te bedenken dat duizend liter water thuis voor €1,15 uit de kraan komt. En de horeca zoals gebruikelijk maar klagen en dat ze geen personeel kunnen vinden en dat de zaken slecht gaan want de gasten blijven weg. Ze verdienen verdomme goud met dit soort belachelijke prijzen maar vertikken het om personeel fatsoenlijk loon te geven. Frietje zuurvlees en frikandel speciaal €8,95. Belachelijk.

WANDELAAR5
7 mei 2024, 23:12
Jankerd. Je reële besteedbare inkomen vergeleken met 10, 20 of 40 jaar geleden is enorm gestegen. En wat doe je in een gewone sauna? Wie domme keuzes maakt moet op de blaren zitten!
39281

rob45
8 mei 2024, 00:00
En wat doe je in een gewone sauna?
39281

Gek genoeg is idd een saunaclub goedkoper geworden als een gewone sauna of andere horeca.De prijzen zijn idd uit de pan gerezen in de horeca.

pret
8 mei 2024, 07:35
Gek genoeg is idd een saunaclub goedkoper geworden als een gewone sauna of andere horeca.De prijzen zijn idd uit de pan gerezen in de horeca.

Volgens mij was dat altijd al zo geweest.

Badslippers
8 mei 2024, 10:17
Jankerd. Je reële besteedbare inkomen vergeleken met 10, 20 of 40 jaar geleden is enorm gestegen. En wat doe je in een gewone sauna? Wie domme keuzes maakt moet op de blaren zitten!
39281

Ik kan niet anders dan je gelijk geven. En wat het ergste was . . . alleen maar lelijke wijven. Ik zag er slechts 2 die er mee door konden. En dat gold ook voor de kerels. Sterker, die waren nog lelijker dan de vrouwen.

Willem2
22 mei 2024, 10:43
De 0,01 procent hoogste inkomens van het land zijn veel harder gegroeid dan de overige inkomens. Ook betalen ze relatief gezien minder belasting. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB).
Het bureau bekeek de inkomensgroei in het vorige decennium en zag dat de 1.400 Nederlanders met de hoogste inkomens er gemiddeld 70 procent bij kregen. Het overgrote deel van Nederland moest het in die periode doen met 4 tot 8 procent extra.

Dat de inkomsten van de allerrijksten zo zijn gegroeid, komt vooral doordat de winsten van bedrijven in 2019 veel hoger waren dan aan het begin van vorig decennium. Voor de rijksten is bedrijfswinst het belangrijkste inkomen. Deze groep bestaat vooral uit mannen tussen de 45 en 65 jaar, die eigenaar zijn van een bedrijf

Voor de meeste andere Nederlanders is loon het belangrijkste deel van hun inkomen en de lonen zijn in de betreffende jaren veel minder hard gestegen. Daar moet wel bij worden gezegd dat de grote loonstijgingen van de afgelopen jaren hier niet bij zitten. Zo gingen de lonen vorig jaar gemiddeld 6,1 procent omhoog.
.... https://www.nu.nl/economie/6313744/allerrijksten-zagen-inkomen-veel-harder-groeien-dan-overige-nederlanders.html

WANDELAAR5
21 juli 2024, 11:15
Tijd voor een economische beschouwing:
De aandelenkoersen doen het prima. RABO beheerd beleggen offensief staat op +19% dit jaar. Dat is mijn benchmark voor suf beleggen. In 2023 hadden ze ongeveer 0 rendement. Zelf sta ik op +40% dit jaar. In Azië, Amerika en Europa staan aandelenbeurzen op recordstanden. De Dow Jones die in 2020 nog daalde van 30.000 naar 20.000 staat nu op 40.000. De Buffet indicator (waarde van alle aandelen in de VS ten opzichte van het BBP) staat op een record stand van ongeveer 200%. “Dus” aandelen zijn op dit moment overgewaardeerd.

Hoe is dat zo gekomen?
Gen AI heeft in de tech sector voor een aantal waanzinnige waarderingen (nVidia) gezorgd.
De verwachte winst van Trump heeft de oliesector een steun in de rug gegeven.
De inflatie is beteugeld, de rentes zakken alweer en zullen nog wel wat verder zakken.
De energieprijzen zijn genormaliseerd.
De oorlogen in Oekraïne en Gaza hebben de overheidsbestedingen (defensie) flink opgeschroefd.
India is als nieuwe economische macht in opkomst en vangt het gebrek aan groei in China deels op.

De vraag is nu of dat doorgaat? En mijn antwoord is nee. Ik zie geen positieve factoren die niet al in de koersen verwerkt zijn. Ik zie wel politieke risico’s (Rusland, China-Taiwan, Trump die geen geld meer steekt in defensie en de VS schuld gaat laten oplopen). Dus ik ben mijn aandelen aan het verschuiven van groei aandelen naar dividend aandelen en met opties ben ik niet alleen neerwaartse koersrisico’s aan het afdekken, maar aan het speculeren op een koersdaling zo tegen het einde van het jaar. Obligaties zijn nu ook aantrekkelijk vanwege de nog wat dalende rente maar komen niet in mijn portefeuille omdat ik denk met de opties meer rendement te kunnen maken. Als jullie weer wat meer trio’s lezen in mijn verslagen dan is mijn voorspelling goed uitgepakt :). Doe hiermee wat jullie willen.

Paul1968
21 juli 2024, 15:00
Haha goede graadmeter voor de economie " de trio indicator "

Willem2
5 augustus 2024, 21:44
De vraag is nu of dat doorgaat? En mijn antwoord is nee. Ik zie geen positieve factoren die niet al in de koersen verwerkt zijn. Ik zie wel politieke risico’s (Rusland, China-Taiwan, Trump die geen geld meer steekt in defensie en de VS schuld gaat laten oplopen). Dus ik ben mijn aandelen aan het verschuiven van groei aandelen naar dividend aandelen en met opties ben ik niet alleen neerwaartse koersrisico’s aan het afdekken, maar aan het speculeren op een koersdaling zo tegen het einde van het jaar. Obligaties zijn nu ook aantrekkelijk vanwege de nog wat dalende rente maar komen niet in mijn portefeuille omdat ik denk met de opties meer rendement te kunnen maken. Als jullie weer wat meer trio’s lezen in mijn verslagen dan is mijn voorspelling goed uitgepakt :). Doe hiermee wat jullie willen.


Tja en wat is er nu aan de hand. Het is weer bloody monday. Het begon in Japan maar nu is er een algehele malaise op de beurzen en dat hebben we dus te danken aan WANDELAAR5 ....

WANDELAAR5
5 augustus 2024, 22:45
Tja en wat is er nu aan de hand. Het is weer bloody monday. Het begon in Japan maar nu is er een algehele malaise op de beurzen en dat hebben we dus te danken aan WANDELAAR5 ....

Mensen die mijn advies ter harte hebben genomen hebben geen verlies en misschien zelfs winst. Afhankelijk of ze alleen het koersrisico afgedekt hebben of mee zijn gaan speculeren op een daling. Het is wel redelijk voorspelbaar. Maar dit is nog klein bier. Ook specifiek Japan op basis van de verliezen vrijdag in de VS waar het echt begon. Ondanks de forse correctie afgelopen vrijdag in de VS zijn aandelen nog steeds te hoog gewaardeerd. Intel en Infineon gaan reorganiseren vanwege slechte cijfers, bitcoin daalt omdat beleggers veilige beleggingen zoeken. De dalingen gaan nog wel even door verwacht ik. Europa loopt weer 3-6 maanden achter op de VS.

WANDELAAR5
10 augustus 2024, 08:26
39624

Willem2
14 augustus 2024, 09:47
De Nederlandse economie groeit weer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste drie maanden van het jaar was er nog een krimp, maar nu is de omvang van de Nederlandse economie gegroeid met 1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

De groei is groter dan economen hadden verwacht. Ook Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het statistiekbureau is door de sterke groei verrast. "Ik had het ook niet zien aankomen."

Het is afwachten of de groei aanhoudt, benadrukt hij. "We kunnen nog niet spreken van een nieuwe trend." De totale omvang van de Nederlandse economie is door de groei groter dan ooit.
.... https://nos.nl/artikel/2533228-onverwacht-sterke-groei-van-nederlandse-economie

Willem2
14 augustus 2024, 13:05
De Amerikaanse zoetwarengigant Mars heeft een bedrag van 29 miljard dollar (ruim 26 miljard euro) neergelegd om Pringles-maker Kellanova over te nemen. Het gaat om een van de grootste overnames dit jaar, zeggen bronnen woensdag tegen de Britse zakenkrant Financial Times.
Het Amerikaanse snoepbedrijf, ook bekend van merken als M&M's, Snickers en Skittles, is van plan 83,50 dollar per aandeel te betalen voor Kellanova. De geruchten over een overname kwamen eerder deze maand al naar buiten.

De verwachting is dat de deal later op de dag wordt bevestigd. Mars zal ook een nettoschuld van 6 miljard dollar op zich nemen.

De overname is opvallend aangezien consumenten terughoudend zijn in hun aankopen van zoetwaren vanwege de gestegen prijzen. Ook is er veel te doen over de gezondheidseffecten van deze producten.

Mars is wereldwijd actief en heeft een jaaromzet van meer dan 50 miljard dollar. Er zijn ruim 150.000 werknemers actief bij het bedrijf.
.... https://www.nu.nl/economie/6324568/mars-wil-pringles-maker-kellanova-overnemen-voor-29-miljard-dollar.html

WANDELAAR5
4 september 2024, 16:56
De beurzen zijn overgewaardeerd. nVidea (ook al door mij specifiek genoemd in mijn post van 21 juli) verloor sindsdien 20% in waarde waarvan gisteren 10% in 1 dag. Het grootste verlies (-$280 miljard) van een fonds in 1 dag ooit. Dit galmt natuurlijk na op de beurzen. Een eerste stap in de correctie die je al kon zien aankomen.


De beurzen in New York sloten flink lager. Zo zakte de Dow-Jonesindex 1,5 procent en verloor de S&P 500-index 2,1 procent. Techgraadmeter Nasdaq raakte 3,3 procent kwijt.
Chipfondsen onder druk in AEX
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI, die flink lager openden. Het aandeel ASML noteerde 5 procent lager, ASMI zakte 3 procent en Besi verloor eveneens 3 procent.
De AEX-index opende woensdag 1,4 procent lager op 895 punten. De hoofdindex zakte een dag eerder al 1,3 procent.

https://www.businessinsider.nl/diepe-koersval-van-bijna-10-van-ai-chipmaker-nvidia-tekent-onrust-op-de-beurs/

Mijn put opties gaan lekker :) Vrijdag komt er een banenrapport waar meer slecht nieuws wordt verwacht.

Willem2
11 september 2024, 15:38
Limburgse werkgevers doen veel vaker een beroep op arbeidsmigranten dan gemiddeld in Nederland. Over vijf jaar zal het aantal werknemers uit het buitenland in Limburg zijn opgelopen tot zo’n 100.000.

Dat staat in een nieuw onderzoek in opdracht van de provincie. Later dit jaar komt het provinciebestuur met een plan waarin alle aspecten van arbeidsmigratie worden meegenomen. Aan bod komen werk en inkomen, wonen, integratie en maatschappelijk draagvlak.

Verdubbeling
Tussen 2017 en 2022 groeide de groep arbeidsmigranten in Nederland gemiddeld met 10 procent per jaar. In Limburg was de toename gemiddeld 16 procent per jaar. Het aantal ingezette arbeidsmigranten verdubbelde in Limburg in deze periode tot bijna 83.000, concludeert onderzoeksbureau Decisio. Dat aantal zal verder toenemen. “Op dit moment lijkt het inhuren van arbeidsmigranten financieel voordeliger dan investeren in robotisering en automatisering,” geeft het onderzoeksbureau als verklaring voor de blijvende groei. Ruim de helft van de arbeidsmigranten gaat aan de slag in Noord-Limburg.
.... https://nos.nl/regio/limburg/artikel/555823-werkgevers-in-limburg-doen-vaker-beroep-op-arbeidsmigranten

Willem2
24 september 2024, 23:40
Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, verwacht dat het Europese rentepercentage de komende jaren onder de 3 procent komt. "Waar dat precies ligt weet ik ook niet, maar ergens beginnend met een twee", zegt hij in Nieuwsuur.

Recent verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) het belangrijkste rentetarief, de depositorente, van 3,75 naar 3,5 procent. Knot: "Ik verwacht dat wij in de eerste helft van 2025 geleidelijk de voet van de rem af gaan halen door verder de rente te verlagen."

Energiecrisis
De afgelopen paar jaar lag de rente hoog. Dat had alles te maken met de Russische inval in Oekraïne. Vooral door de energiecrisis die ontstond, schoten de prijzen in Europa omhoog. Daardoor hielden Europeanen maandelijks minder over in hun portemonnee. Met een recordrente van 4 procent maakte de ECB het lastiger om geld te lenen om de economie af te laten koelen en de prijzen onder controle te brengen.

Maar sinds de inflatie dit jaar weer zakt, richting het doel van 2 procent, verlaagt de ECB de rente langzaam. Knot: "Ik verwacht niet dat de rente terugkomt op de extreem lage niveaus die we hebben gezien voor de pandemie, maar op een wat natuurlijker niveau."

Per euroland verschilt de situatie behoorlijk. Zo was de inflatie in Nederland in augustus 3,3 procent. Knot: "De inflatie in Nederland begint in toenemende mate af te wijken van het Europese patroon en niet in positieve zin."

Dat heeft ermee te maken dat Nederland een diensteneconomie is, zegt Knot. "De dienstensector is zeer arbeidsintensief, dus de inflatie wordt dan vooral bepaald door de loonkosten."

...................... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2538403-dnb-president-voorspelt-lagere-rente-beginnend-met-een-2

Willem2
14 oktober 2024, 18:29
Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson hebben dit jaar de Nobelprijs voor economie gewonnen. Het drietal wint de prijs voor hun onderzoek naar welvaartsverschillen tussen landen.
Dat maakte de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen maandag bekend. De economische prijs is de laatste Nobelprijs die dit jaar wordt uitgereikt en is 11 miljoen Zweedse kronen (966.000 euro) waard.

"Het verkleinen van de enorme inkomensverschillen tussen landen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd", zegt Jakob Svensson, voorzitter van het Comité voor de Prijs voor Economische Wetenschappen in een toelichting. "Maatschappijen met een slechte rechtsstaat en instellingen die de bevolking uitbuiten, genereren geen groei of verandering ten goede."

Daron Acemoglu en Simon Johnson werken aan het Massachusetts Institute of Technology, terwijl James Robinson aan de Universiteit van Chicago werkt.

Vorig jaar won Claudia Goldin de Nobelprijs voor Economie voor haar onderzoek naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Ze was de derde vrouw in de geschiedenis die deze prijs krijgt.
.... https://www.nu.nl/economie/6331647/nobelprijs-economie-gaat-naar-onderzoek-over-ongelijkheid-tussen-landen.html

Tjeppah
21 oktober 2024, 19:44
https://www.nu.nl/economie/6332485/nederlandse-economie-op-weg-naar-zachte-landing-recessie-vrijwel-uitgesloten.html

Recessie in Nederland vrijwel uitgesloten

Willem2
3 november 2024, 12:41
Er hangen donkere wolken boven de Europese industrie. Steeds meer deskundigen slaan alarm over de economische transitie van de Europese Unie. Als teken aan de wand bleken ook de kwartaalcijfers van de grootste autofabrikant van Duitsland - Volkswagen - deze week zorgwekkend.

"Als we niets doen is Europa over vijftig jaar alleen nog maar een openluchtmuseum voor Amerikaanse toeristen", waarschuwde oud-president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi onlangs in een rapport over de economische toekomst van de EU.

De meeste landen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren. Maar wat moet Europa doen als het een financiële wereldspeler wil blijven naast China en de Verenigde Staten? Duidelijke doelen stellen en de komende jaren veel geld investeren, zeggen economen desgevraagd.

In Europa wordt daar veel over nagedacht. De EU is nog altijd een wereldspeler, maar dreigt de komende jaren links en rechts ingehaald te worden door opkomende economieën. China heeft al jaren veel geld gestoken in de 'groene' industrie. De laatste tien tot vijftien jaar is het land groot geworden in de productie van zonnepanelen, huis-tuin-en-keukenchips en accu's.
..... https://nos.nl/artikel/2543038-economen-waarschuwen-europese-unie-moet-aan-de-bak

Picasso 1
3 november 2024, 13:01
China heeft al jaren veel geld gestoken in de 'groene' industrie. De laatste tien tot vijftien jaar is het land groot geworden in de productie van zonnepanelen, huis-tuin-en-keukenchips en accu's.

..... https://nos.nl/artikel/2543038-economen-waarschuwen-europese-unie-moet-aan-de-bak

Misschien zouden ze door hunzelf gemaakte 'groene' producten moeten inzetten in hun eigen industrie in plaats van die te verkopen aan het buitenland.

39943

Tjeppah
5 november 2024, 17:21
Fietsenfabrikant vraagt uitstel van betaling aan wat vaak de voorbode is van een failissement

https://www.nu.nl/economie/6334317/e-bikefabrikant-stella-vraagt-uitstel-van-betaling-aan.html

Willem2
6 november 2024, 15:44
Cosmeticawinkel The Body Shop is failliet. Dat maakte de winkel woensdag zelf bekend. Op dit moment worden de mogelijkheden voor een doorstart onderzocht.
... https://www.ad.nl/economie/the-body-shop-is-failliet-nederlandse-winkels-blijven-nog-wel-even-open~a7c2f765/

klaasdirk
6 november 2024, 16:46
Winkelketen Blokker heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd omdat er volgens het bedrijf sprake is van ‘acute geldnood’. Het inleveren van Douwe Egberts-spaarpunten is daardoor niet meer mogelijk. Blokker is de enige winkel waarbij je de punten normaal gesproken kunt inleveren.

https://www.ad.nl/economie/inwisselen-van-uitgeknipte-douwe-egberts-punten-kan-niet-meer-door-geldproblemen-blokker~a2e8e0e0/

Tjeppah
6 november 2024, 17:03
Het gaat momenteel weer hard met bedrijven die failliet gaan of in geldproblemen zitten. The bodyshop, Stella fietsen, Blokker. Blijkbaar gaat het met de economie minder goed dan ik dacht

marcelasnl
6 november 2024, 17:13
Het gaat momenteel weer hard met bedrijven die failliet gaan of in geldproblemen zitten. The bodyshop, Stella fietsen, Blokker. Blijkbaar gaat het met de economie minder goed dan ik dacht
De belastingdienst begint meer coronasteun terug te vragen, dat zal tot meer faillissementen leiden.

Stella fietsen geeft aan: De fietsenmarkt heeft het al tijden lastig, vooral omdat het nog kampt met de naweeën van corona. Toen moesten veel consumenten verplicht binnen zitten, maar mochten ze nog wel buiten fietsen. Dat zorgde voor een enorme vraag naar fietsen

Siberische tijger
6 november 2024, 20:48
https://www.nu.nl/economie/6334329/oliebedrijf-bp-verkoopt-alle-nederlandse-tankstations.html


Oliebedrijf BP gaat al zijn tankstations in Nederland verkopen. Het Britse concern wil hier niet langer investeren.
BP heeft 310 pompstations en 25 laadhubs voor elektrische auto's in Nederland. Volgens berichtgeving van het AD ziet het bedrijf "in andere landen betere vooruitzichten".

Siberische tijger
11 november 2024, 15:54
https://www.nu.nl/economie/6335001/nederland-krijgt-groot-deel-van-europese-fabriek-voor-fotonische-chips.html


De Europese Unie steekt 380 miljoen euro in een nieuwe proeffabriek voor fotonische chips. Een groot deel van dat geld gaat naar Nederland.
Elf Europese landen worden bij het project betrokken. 133 miljoen euro van het bedrag gaat naar Nederland.

Het is de bedoeling het hele productieproces voor fotonische chips, van het laboratorium tot de productiehal, in Europa te houden. De onderdelen van de fabriek in Nederland komen in Eindhoven en Enschede te staan.

Tjeppah
14 november 2024, 15:42
Huyser een Nederlandse producent van electrische fietsen is failliet

https://www.bright.nl/nieuws/1238348/weer-een-nederlands-e-bike-merk-is-failliet-gegaan.html

Siberische tijger
30 november 2024, 13:42
Black Friday:

https://www.nu.nl/economie/6337356/voor-het-eerst-in-jaren-registreert-ideal-minder-betalingen-op-black-friday.html


Online betaalsysteem iDEAL heeft volgens voorlopige cijfers minder betalingen op Black Friday verwerkt dan vorig jaar. Het gaat om 5,68 miljoen transacties, tegenover het recordaantal van 7,13 miljoen in 2023.
De cijfers zijn nog niet definitief. Maar het is voor het eerst in jaren dat er een daling in het aantal iDEAL-betalingen op Black Friday te zien is.

Dat komt waarschijnlijk doordat in de week voor het uit de VS overgewaaide koopjesfestijn vaker via iDEAL is afgerekend dan vorig jaar. Consumenten gingen dus al eerder op jacht naar koopjes.

Willem2
9 december 2024, 21:16
Nergens anders is het tekort aan personeel zo groot als in Nederland. Van de 89 belangrijkste economieën in de wereld staat ons land wat betreft de arbeidsmarkt op plek 89. Mede daarom overweegt een op de vijf Nederlandse bedrijven geheel of deels naar het buitenland te verkassen.
.... https://www.ad.nl/economie/nergens-is-het-personeelstekort-zo-groot-als-hier-werkgevers-overwegen-vertrek-het-is-5-voor-12~a2f7a586/

Picasso 1
9 december 2024, 22:10
Nergens anders is het tekort aan personeel zo groot als in Nederland. Van de 89 belangrijkste economieën in de wereld staat ons land wat betreft de arbeidsmarkt op plek 89. Mede daarom overweegt een op de vijf Nederlandse bedrijven geheel of deels naar het buitenland te verkassen.
.... https://www.ad.nl/economie/nergens-is-het-personeelstekort-zo-groot-als-hier-werkgevers-overwegen-vertrek-het-is-5-voor-12~a2f7a586/

Als er geen behoefte is aan de door die bedrijven aangeboden arbeid omdat iedereen al voorzien is, zie ik het probleem niet dat ze deels naar het buitenland verkassen. Laat bedrijven zich maar verspreiden in plaats van dat mensen zich ervoor gaan ophopen op krappe plekken.