PDA

Volledige versie bekijken : Aerosolen



Willem2
3 juni 2020, 13:42
Welke rol spelen aerosolen bij verspreiding van het coronavirus?

Vast staat dat druppels die bij hoesten en niezen ontstaan een belangrijke rol spelen bij verspreiding van SARS-CoV-2. Onduidelijk is welke bijdrage kleinere vochtdruppeltjes leveren. Hieronder de stand van de wetenschap.

Wat zijn aerosolen?
Aerosolen bestaan volgens het RIVM uit een wolk grote en kleine druppels en uit druppelkernen. Grote druppels hebben een doorsnee van meer dan 5 tot 10 micrometer. Kleine druppels hebben een doorsnee van minder dan 5 micrometer. Druppelkernen bevatten geen vocht. Bij hoesten en niezen komen grote druppels vrij die snel op de grond vallen. Fijne vochtdruppels en druppelkernen blijven langer in de lucht hangen. In het gewone spraakgebruik worden met aerosolen vaak kleine vochtdruppels bedoeld.

Zitten er virusdeeltjes in fijne vochtdruppels?
Het genetisch materiaal van SARS-CoV-2 kan in de lucht blijven hangen. Onderzoekers van de Universiteit van Nebraska namen luchtmonsters in patiëntenkamers en afdelingsgangen. In meerdere monsters vonden ze viraal genetisch materiaal. De onderzoekers konden daar echter geen cellen mee infecteren.

Twee andere onderzoeksgroepen stellen dat zij wél cellen konden infecteren met virusdeeltjes uit fijne vochtdruppeltjes. Die druppeltjes kwamen echter niet van covid-19-patiënten, maar uit een verstuiver in een testopstelling. De ene groep stelt dat virusdeeltjes 3 uur besmettelijk blijven, de andere groep komt uit op zelfs 16 uur.

Vermindert ventilatie de hoeveelheid fijne druppeltjes in de lucht?
Amsterdamse onderzoekers toonden aan dat ventilatie het aantal fijne druppels in de lucht snel vermindert. In hun experiment halveerde het aantal in de best geventileerde kamer in dertig seconden. In minder geventileerde kamers duurde dit één tot vier minuten. Ook hoogleraar civiele technieken aan de TU Eindhoven Bart Blocken onderstreept het belang van ventilatie. Volgens hem zou slechte ventilatie mogelijk de vele besmettingen in verpleeghuizen en bij koren kunnen verklaren.

Zitten er besmettelijke hoeveelheden virus in fijne druppeltjes?
In heel specifieke omstandigheden, zoals bij het inbrengen van een beademingsbuis in de luchtpijp van een patiënt, ontstaan veel fijne vochtdruppeltjes met voldoende virusdeeltjes om besmettingen te veroorzaken. Het is onbekend of druppelkernen besmettelijke hoeveelheden SARS-CoV-2 kunnen bevatten.

Hoe ontstaan fijne vochtdruppeltjes?
Fijne vochtdruppeltjes ontstaan niet alleen bij specifieke medische handelingen, maar ook bijvoorbeeld bij spreken, schreeuwen, zingen en het bespelen van blaasinstrumenten. Hoe luider iemand spreekt, hoe meer fijne druppeltjes. Waarom er grote verschillen tussen personen zijn is nog onduidelijk.

Welke aanwijzingen zijn er dat aerosolen een rol spelen bij verspreiding van SARS-CoV-2?
Een Chinese studie reconstrueert hoe in een restaurant in Guangzhou tien van 21 gasten aan drie tafels SARS-CoV-2 opliepen. Van de 68 overige gasten en tientallen personeelsleden raakte niemand besmet. De drie tafels met besmettingen stonden in een hoek van het restaurant waar nauwelijks ventilatie was. De onderzoekers concluderen dat in een volle, slecht geventileerde ruimte fijne vochtdruppels mogelijk mensen besmetten met SARS-CoV-2.

Onderzoek bij proefdieren geeft ook aanwijzingen voor verspreiding van het virus. Viroloog Sander Herfst van het Erasmus MC liet zien dat fretten het virus kunnen oplopen als ze leven in een kooi met een geïnfecteerde fret of als ze zich op een afstand van minimaal 10 cm van de geïnfecteerde fret bevinden. Vanwege de kleine afstand tussen de fretten is onduidelijk of het virus is overgedragen via grote of kleine druppels of beide, schrijven Herfst en collega's in een voorpublicatie van hun onderzoek.

Lopen er nu onderzoeken die meer duidelijkheid kunnen geven?
In Rotterdam start binnenkort een vervolgexperiment met fretten om te zien of zij elkaar ook door de lucht kunnen besmetten als ze 1 meter uit elkaar zitten. Over ongeveer 3 weken hoopt viroloog Herfst dat te weten. Ook wil het Erasmus MC fijne vochtdruppeltjes opvangen uit de lucht rond besmette patiënten of dieren. Herfst wil onderzoeken of daar virusdeeltjes in zitten die in theorie andere mensen kunnen besmetten.

Waarom stelt het RIVM dat niet bewezen is dat aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van SARS-CoV-2?
Verschillende studies hebben aangetoond dat fijne vochtdruppeltjes die mensen uitscheiden virusdeeltjes kunnen bevatten. Maar, zegt het RIVM, geen enkel onderzoek bewijst dat het voldoende virusdeeltjes zijn om mensen te besmetten. "Als iemand spreekt, schreeuwt, hoest of niest, dan krijg je wolken van lucht met druppeltjes erin", zei Jaap van Dissel zaterdag tegen de NOS.

"Die druppeltjes hebben verschillende groottes. Als je een druppeltje hebt van 10, 1 of 0,1 micrometer, dan verschillen die qua volume steeds een factor duizend. Dus je kunt je voorstellen dat grote druppels gemiddeld veel meer virus bevatten dan kleine druppels." Die grote druppels vallen eerder naar beneden dan de hele fijne. En dat gebeurt binnen anderhalve meter.

"En dan zie je bij covid-19 dat in alle landen waar men 1,5 meter aanhoudt het geleid heeft tot een afname van het aantal besmettingen." Ook het relatief lage besmettingsgetal van SARS-CoV-2 wijst erop dat infectie vooral via grote druppels gaat. Virussen die zich via fijne vochtdruppeltjes verspreiden hebben een vele malen hoger besmettingsgetal.

...... https://nos.nl/collectie/13833/artikel/2335979-welke-rol-spelen-aerosolen-bij-verspreiding-van-het-coronavirus

WANDELAAR5
3 juni 2020, 14:21
Erasmus MC kan zich dat onderzoek besparen. In Duitsland is dat onderzoek al gedaan. Ongeveer de helft van de uitgestoten virussen zit in kleine druppeltjes en de andere helft in grotere druppeltjes.
https://www.google.com/amp/s/www.nu.nl/coronavirus/6054620/nucheckt-uitspraak-duitse-viroloog-over-aerosolen-verkeerd-geinterpreteerd.amp

Voorzover ik weet is er nog niet aangetoond welke helft de meeste besmettingen veroorzaakt. Ze kunnen zich beter daarop richten.

Wentelt Eefje
3 juni 2020, 15:11
Ongeacht de uitkomst van dat onderzoek of zelfs een hele riedel onderzoeken zal Jaap Bedisselt stellen dat het virus door de RIVM/OMT/Kabinet maatregelen tot stilstand is gebracht en dat we tot een vaccin etc. etc. etc.

En overigens ben ik van mening dat de anderhalve-meter-dictatuur vernietigd dient te worden!

pietpotent44
3 juni 2020, 21:29
Er zjn al zoveel voorbeelden bekend waarbij 1,5m afstand werd gehouden, en mensen toch massaal besmet zijn geraakt. Rara hoe zou dat nou komen Jaap.

Wentelt Eefje
5 juni 2020, 18:25
33751

Megaboob
6 juni 2020, 00:51
Ongeacht de uitkomst van dat onderzoek of zelfs een hele riedel onderzoeken zal Jaap Bedisselt stellen dat het virus door de RIVM/OMT/Kabinet maatregelen tot stilstand is gebracht en dat we tot een vaccin etc. etc. etc.

En overigens ben ik van mening dat de anderhalve-meter-dictatuur vernietigd dient te worden!

En de onderbouwing voor deze zienswijze is?

pietpotent44
6 juni 2020, 06:15
Ongeacht de uitkomst van dat onderzoek of zelfs een hele riedel onderzoeken zal Jaap Bedisselt stellen dat het virus door de RIVM/OMT/Kabinet maatregelen tot stilstand is gebracht en dat we tot een vaccin etc. etc. etc.


En de onderbouwing voor deze zienswijze is?

De persconferenties van zowel politici als waar mensen van het rivm (gewoonlijk Jaap) bij zijn. Alsook de dagelijkse berichtgeving van het rivm in het nieuws. Bijv. op nu punt nl staat dagelijks 'dat het rivm nog steeds ziet dat hun maatregelen werken' vanwege de dalende cijfers.

Het enige wat zeker is, is dat de cijfers dalen. Maar de cijfers dalen ook in een land als Zweden waar veel minder strenge maatregelen zijn genomen dan hier, wat al aangeeft dat de natuur (incl. het weer) de grootste factor is voor de dalende cijfers. En niet de maatregelen.

Red Devil
7 juni 2020, 21:52
Het enige wat zeker is, is dat de cijfers dalen. Maar de cijfers dalen ook in een land als Zweden waar veel minder strenge maatregelen zijn genomen dan hier.
En daardoor stijgen de cijfers daar weer en mogen wij er niet heen met vakantie.

Willem2
25 juni 2020, 16:09
Het systeem dat de lucht koelt bij de Duitse vleesverwerker Tönnies heeft mogelijk een rol gespeeld bij de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt hygiëne- en infectiebestrijdingsdeskundige Martin Exner, die in opdracht van de autoriteiten in Gütersloh onderzoek heeft gedaan. Volgens Exner, schrijven Duitse media, is het risico tot dusver over het hoofd gezien.

Vanwege de hygiëne wordt de ruimte waar de medewerkers de varkens slachten gekoeld naar 6 tot 10 graden. Ook wordt de lucht dagelijks 'gedroogd' om bacteriën zoals salmonella te voorkomen. Na koeling wordt dezelfde lucht weer de ruimte in geblazen zonder dat er frisse lucht bij komt, zei Exner op een persconferentie.

Als een besmette medewerker fijne druppeltjes uitscheidt met daarin virusdeeltjes, kunnen die zich volgens de Duitser door de hele ruimte verspreiden. "Dat was tot nu toe niet bekend", aldus Exner. Daarbij helpt ook niet dat volgens hem virusdeeltjes langer intact blijven in koude ruimtes. Verder doen de medewerkers in de slachterij zwaar werk, waardoor het dragen van een mondkapje bijna niet te doen is. Maskers waardoor geademd kan worden, kunnen volgens Exner een oplossing zijn. .... https://nos.nl/artikel/2338490-duitse-onderzoeker-wijst-op-koelsysteem-slachthuis-maar-vragen-blijven.html

Willem2
5 juli 2020, 21:08
239 wetenschappers tegen WHO: 'Virus verspreidt zich via aerosolen in de lucht'
Honderden wetenschappers roepen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de adviezen tegen verspreiding van corona aan te passen. Ze zeggen over afdoende bewijs te beschikken dat het virus zich niet alleen via grote, maar ook via minuscuul kleine druppels door de lucht verspreidt, meldt The New York Times.

Volgens de WHO wordt het virus voornamelijk verspreid via druppels die vrijkomen wanneer een besmet persoon hoest of niest. In een open brief schrijven 239 onderzoekers uit 32 landen dat er bewijs is dat het virus in veel kleinere druppels, zogenoemde aerosolen, in de lucht kan blijven hangen en zo mensen op grotere afstand kan infecteren.

Als het waar is, zo schrijft de Amerikaanse krant, zouden mensen zelfs op 1,5 meter een mondkapje moeten dragen. Mensen die coronapatiënten verzorgen, zouden een masker moeten dragen dat de allerkleinste druppeltjes filtert.

Ook benadrukken de onderzoekers dat het installeren van goede filters in ventilatiesystemen op scholen, in verpleeghuizen en bij bedrijven de verspreiding kan voorkomen.

Aerosolen
Aerosolen bestaan volgens het RIVM uit een wolk grote en kleine druppels en uit druppelkernen. De dienst zegt, net als de WHO, dat het niet is bewezen dat de kleine vochtdruppels, die lang in de lucht blijven hangen, een rol spelen bij de verspreiding van corona. Bij hoesten en niezen komen grote druppels vrij die snel op de grond vallen, aldus het RIVM. Vandaar de anderhalvemeterregel die de kans op besmetting veel kleiner zou maken.

De 239 wetenschappers willen hun open brief publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift. .... https://nos.nl/liveblog/2339592-wetenschappers-tikken-who-op-de-vingers-taj-mahal-mag-toch-niet-open.html

Wentelt Eefje
7 juli 2020, 11:07
Het is mogelijk om blootgesteld te worden aan het coronavirus via fijne vochtdruppels die in niet-geventileerde ruimtes uren kunnen blijven hangen. Dat schrijven wetenschappers van het RIVM. Zij hebben via een model onderzoek gedaan naar deze zogenoemde aerosolen.

In hoeverre het virus via aerosolen ook overgedragen wordt, blijft wel onduidelijk, benadrukken de onderzoekers. De besmettelijkheid van de aerosolen is niet onderzocht. Als aerosolen een rol spelen in de verspreiding van het virus, dan is dat volgens het RIVM in elk geval een minder belangrijke verspreidingsroute dan via grotere druppels die worden verspreid door hoesten of niezen, schrijft het instituut op de website.

De RIVM-wetenschappers keken in hun onderzoek onder meer naar hoeveel aerosolen er vrijkomen na bijvoorbeeld een hoest of bij praten. Daaruit blijkt dat na een nies de meeste kleine druppels in de lucht blijven hangen, gevolgd door een hoest, twintig minuten praten en ademen.

Vervolgens keken de onderzoekers naar de kans op blootstelling aan het virus, onder meer in een volgepakte bus zonder ventilatie. Als iemand daarin hevig niest, is de kans op blootstelling aan het virus 100 procent. Hoewel dat dus niet hoeft te betekenen dat diegene ook besmet raakt. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig, schrijven de onderzoekers. Erwin Duizer, RIVM-viroloog en een van de auteurs van het artikel, zegt tegen NRC dat de uitkomst van het onderzoek past bij wat in de praktijk wordt gezien. Duizer: "Heel af en toe zijn er situaties waar anderhalve meter afstand houden niet voldoende lijkt".

Bron: NOS (https://nos.nl/liveblog/2339802-rivm-blootstelling-aan-virus-via-aerosolen-is-mogelijk-dodental-india-passeert-20-000.html)

Zoals elke keer wanneer het RIVM op de schreden terug dient te komen worden de uitkomsten van het onderzoek geminimaliseerd vanwege het niet in lijn zijn met gekozen beleid en de gekozen maatregelen.

En overigens ben ik van mening dat de corona-maatregelen-dictatuur vernietigd dient te worden!

WANDELAAR5
7 juli 2020, 14:30
En bovendien was dit al bekend uit Duits onderzoek. Juist die besmettelijkheid vaststellen lijkt me belangrijk. En dan kan de RIVM daar ook nog lezen dat ongeveer de helft van de uitgestoten virussen in die aerosolen zit.

Uit de wedstrijd Bergamo-Valencia lijkt dat die behoorlijk hoog is, want ondanks het gescheiden houden van supportersgroepen zijn daar meer Spanjaarden besmet, dan alleen degenen die binnen 1,5m van een Italiaan zaten.

Wentelt Eefje
7 juli 2020, 15:10
Het is natuurlijk maar de vraag of die Spanjaarden daar besmet zijn of bijvoorbeeld tijdens de "veilige" vliegreizen etc. etc. etc.

WANDELAAR5
7 juli 2020, 15:24
Aangezien de supportersgroepen gescheiden zijn gehouden en aangezien de meesten direct terug gevlogen zijn (en ze elkaar dus nog niet onderling konden besmetten) en het virus tot die tijd amper aanwezig was in Spanje en al wijdverbreid was in Italië is dat wel zeer waarschijnlijk.

Willem2
16 augustus 2020, 07:09
Veertig mensen die zich in het zweet werken in een kleine ruimte met als doel veel in- en uit te ademen. Weliswaar met 1,5 meter afstand, maar toch: het is niet goed voorstelbaar in coronatijd, en het mag dus ook niet volgens de richtlijnen. Een maand geleden gebeurde het in naam van de wetenschap tóch, in de sportzaal van de Technische Universiteit Eindhoven.

Doel was om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van aerosolen, fijne speekseldruppels, in de lucht bij het sporten. Om zeker te weten dat ze niet besmet waren, werden de deelnemers eerst getest op corona, moesten ze daarna twee dagen in quarantaine en deden ze vervolgens een dag lang oefeningen op fitnessapparaten.

Met bijna 150 sensoren werd gemeten hoeveel aerosolen vrijkwamen en hoe die zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden. "Het was een behoorlijke operatie, waarvoor we uiteraard ook toestemming van de Veiligheidsregio en het RIVM nodig hadden", zegt hoogleraar en hoofdonderzoeker Bert Blocken van de TU Eindhoven.

... https://nos.nl/artikel/2344215-luchtreinigers-mogelijk-oplossing-voor-ventilatie-in-sportscholen.html


Zie ook een bericht van Maurice de Hond over Aerosolen : https://www.maurice.nl/

Willem2
3 december 2020, 15:19
Grootschalig onderzoek naar rondzwevende aerosolen op sportlocaties

Wetenschappers, medewerkers van de Johan Cruijff Arena en vertegenwoordigers van nationaal sportcentrum Papendal slaan de handen ineen om nieuwe inzichten te krijgen hoe aerosolen (speekseldeeltjes) zich verspreiden binnen sportlocaties. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre toeschouwers risico lopen in stadions besmet te raken met het coronavirus?

Afgelopen zomer deed een onderzoeksgroep, onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven, al een korte studie naar de verspreiding en risico's van aerosolen in sportzalen. Nu wordt dat onderzoek grootschaliger aangepakt en uitgebreid naar diverse topsportlocaties in het land.

'Baanbrekend' onderzoek
"Baanbrekend", noemt een woordvoerder van de Johan Cruijff Arena het wetenschappelijke onderzoek, waarvoor donderdag het startsein werd gegeven.

"Wij zijn het eerste voetbalstadion dat met deze testen gaat werken om de risico's voor publiek en sporters in kaart te brengen. Sowieso in Nederland en, voor zover wij weten, ook in het buitenland". ..... https://nos.nl/artikel/2359115-grootschalig-onderzoek-naar-rondzwevende-aerosolen-op-sportlocaties.html


Onder het kopje Covid19, corona zou het weer ondergedompeld worden. Maar het lijkt mij wel belangrijk. Gaan ze de sportscholen dan sluiten ? Denk het niet ...

Wentelt Eefje
6 december 2020, 18:08
Vreemd onderzoek
In een leeg stadion
Waar de luchtstromen dus niet mede worden gestuurd door de invloed die het verschil tussen de lichaamstemperatuur van alle aanwezigen gezamenlijk en de omgevingstemperatuur ongetwijfeld zal hebben.

Maar als het extra vrijheid oplevert: een uitstekend onderzoek...

Willem2
15 april 2021, 15:28
Zo ik zet dat even hier neer ipv het corona topic. Ik zag namelijk gisteravond een uitzending van Marcus Lanz op ZDF met een professor die zich bezighield met aerosolen.
En daarom viel dit bericht ook op:


Van Dissel wijst op studie: kans op besmetting buiten 18 keer kleiner
Aan het einde van de briefing in de Tweede Kamer wees Van Dissel op een recente Amerikaanse studie, waarin werd geconcludeerd dat de kans op een besmetting binnen ruim achttien keer groter is dan een besmetting buiten.

Van Dissel kwam ook nog terug op de betrouwbaarheid van sneltests: als een sneltest positief is, kun je ervan uitgaan dat hij positief is. Maar als hij negatief is, bestaat de kans dat hij toch positief is, aldus Van Dissel. "Dat kan problemen geven als je op basis van de test bijvoorbeeld een feest wilt geven, want dan kan een besmet persoon het virus verspreiden. Het is een complexe berekening om te bepalen of de voordelen van sneltests groter zijn dan de nadelen", besloot Van Dissel.
.... https://nos.nl/liveblog/2376779-reguliere-zorg-verder-afgeschaald-stoppen-met-astrazeneca-niet-overwogen.html


en dan hier de uitzending:
https://www.zdf.de/gesellschaft/markus-lanz/markus-lanz-vom-14-april-2021-100.html


Michael Müller, Politiker
Der Regierende Bürgermeister von Berlin (SPD) nimmt Stellung zur Debatte um die Neuordnung des Infektionsschutzgesetzes und zur Anti-Corona-Strategie in der Hauptstadt.

Helene Bubrowski, Journalistin
Die "FAZ"-Redakteurin erklärt, welche formalen und parlamentarischen Hürden das neue Infektionsschutzgesetz bis zum Inkrafttreten noch nehmen muss.

Ferdinand von Schirach, Autor
Der Jurist erläutert, warum er für neue Grundrechte für Europa plädiert und warum er dazu aufruft, dass sich möglichst viele EU-Bürger an einer Abstimmung darüber beteiligen.

Dr. Gerhard Scheuch, Bio-Physiker
Der Aerosol-Forscher beschäftigt sich mit den Übertragungswegen von Viren. "Mindestens 99 Prozent aller Corona-Infektionen finden innen statt", sagt er.

mentholbear
15 april 2021, 16:36
Dan past deze aerosolen machine er ook wel bij

https://nos.nl/artikel/2376798-even-schreeuwen-in-plaats-van-een-staafje-in-je-neus-nieuwe-test-stapje-dichterbij.html

BefBeer
16 april 2021, 21:55
Van Dissel zegt het niet juist!
(Of moet ik het minder netjes zeggen?):teuflisch:

Elke test heeft een aantal vals-possitive en een aantal vals-negatieve uitslagen.
Afhankelijk van die waarden en afhankelijk van het doel waarvoor je die test gebruikt, is een test bruikbaarder of minder bruikbaar.
Er is bv al een heel verschil of je een test wil gebruiken om iets aan te tonen of om iets uit te sluiten.

Hier komt echt de wetenschappen van testen om de hoek kijken en van Dissel weet dat ook als epidemioloog!
(even de basis theorie https://nl.wikipedia.org/wiki/Theorema_van_Bayes)
En andere kennis: https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/514/802/RUG01-000514802_2018_0001_AC.pdf flink leeswerk!

Willem2
13 mei 2021, 22:19
39 wetenschappers: 'Besteed meer aandacht aan ventilatie in coronabestrijding'

Zet meer in op ventilatie in de strijd tegen corona. Dat zeggen 39 wetenschappers van over de hele wereld, in een artikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.

Volgens de auteurs loopt ook het RIVM achter. "In andere landen hebben ze dit probleem al veel eerder ingezien en is men al veel langer bezig met ventilatiemogelijkheden", stelt Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en medeauteur van het Science-artikel.

Goede ventilatie kan volgens de deskundigen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, minuscule deeltjes in de lucht die langdurig blijven zweven. "Het RIVM is nu een van de weinige partijen in de wereld die het belang van de aerosolen-route nog niet duidelijk heeft erkend", stelt Bluyssen.
..... https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2380628-39-wetenschappers-besteed-meer-aandacht-aan-ventilatie-in-coronabestrijding

mentholbear
14 mei 2021, 01:25
Zal wel een gigantisch vermogen kosten. In de zomer lekker raampje open. Maar in de winter wordt dat flink stoken en afzuigventilatie overal. Maar tja, zo een pandemie is ook niet bepaald goedkoop...

pietpotent44
14 mei 2021, 04:32
https://www.youtube.com/watch?v=xBqZfk9sHBw

Willem2
19 mei 2021, 20:53
RIVM past officiële richtlijn aan: besmetting met corona kan via druppeltjes over grotere afstand

Het RIVM heeft vandaag de officiële richtlijnen op haar website aangepast, en stelt nu expliciet dat mensen via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus. Ook stelt het rijksinstituut niet langer dat verspreiding via grote druppels belangrijker is dan via kleine druppels. Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een koerswijziging.

Tot gisteren schreef het RIVM op de website dat het ‘niet duidelijk is of de kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen een rol spelen bij de verspreiding van het virus’. ‘Mochten ze een rol spelen in de verspreiding, dan is dit een minder belangrijke verspreidingsroute dan van de grotere druppels. Het lijkt erop dat het virus wel in de fijne kleine druppeltjes kan zitten, maar dat de hoeveelheid virus daarin meestal niet voldoende is om iemand te infecteren.’

En ook: ‘Ondanks dat het coronavirus Sars CoV-2 nog een vrij nieuw virus is waarvan nog lang niet alles bekend is, weten we dat andere mensen vooral via de wat grotere druppels besmet worden.’

Aerosolen
Sinds vandaag staat er het volgende: ‘Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.’

Een duidelijk onderscheid tussen grote en kleine druppels wordt niet meer gemaakt. ‘De kans dat je besmet raakt is het grootst als je dichtbij iemand met het coronavirus bent. In principe geldt: hoe groter de afstand, hoe kleiner de kans op besmetting. Dit komt doordat de grotere druppels niet zo ver komen. En de kleinste druppels verdunnen over een grotere afstand. Ook een goede luchtverversing draagt bij aan het voorkomen van verspreiding.’

Die laatste zin is nieuw. Eerst verwees het RIVM nog naar andere virussen die veel besmettelijker zijn (mazelen en tbc) om aan te tonen dat corona zich niet hoofdzakelijk via kleine druppeltjes verspreidt. Die tekst is helemaal van de site verdwenen.
..... https://www.ad.nl/binnenland/rivm-past-officiele-richtlijn-aan-besmetting-met-corona-kan-via-druppeltjes-over-grotere-afstand~a51f9e8f/

WANDELAAR5
19 mei 2021, 21:34
Hallelujah. Dat heeft belachelijk lang geduurd. En dan nog zeggen dat dit geen verandering is…

mentholbear
20 mei 2021, 01:07
Maurice kwispelt vast met z'n staart ;)

schoolmeester
20 mei 2021, 06:57
Twee aerosolen komen elkaar tegen: zegt de een tegen de ander, drink jij nog wel eens een corona-biertje ?
Ja hoor zegt de ander, ik heb er gisteravond nog een paar gedronken met Maurice de Hond.

pietpotent44
20 mei 2021, 07:59
..... https://www.ad.nl/binnenland/rivm-past-officiele-richtlijn-aan-besmetting-met-corona-kan-via-druppeltjes-over-grotere-afstand~a51f9e8f/



Sinds vandaag staat er het volgende: ‘Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.’

Een duidelijk onderscheid tussen grote en kleine druppels wordt niet meer gemaakt. ‘De kans dat je besmet raakt is het grootst als je dichtbij iemand met het coronavirus bent. In principe geldt: hoe groter de afstand, hoe kleiner de kans op besmetting.*


Na 1 jaar en 2 maanden tot dit inzicht gekomen.
Woohooo :hah:

Dit was zelfs al bekend tijdens Sars I in 2003.
En daarvoor eigenlijk ook al van andere virussen.

phoenix
20 mei 2021, 09:23
wat het aerosolenverhaal kun je duidelijk zien dat hier belangen tussen verschillende partijen een rol spelen, enerzijds verschilledne wetenschappelijke disciplines die allleen overstag gaan als in hun clupje de cijfers kloppen volgens het modelletje dat zij toepassen op de werkelijkhied van het virus...., daarnaast de politieke belangen zoals wel of neit ventileren en de hele lobby daarachter versus de mondkapjes en testindustrie..... die laatsten hebben ons behoorlijk wat belastinggeld gekost, waar ben je megaboob...??? niet links nee, het is rechts met de bedrijvigheid van een paar ondernemers die onze belastingcenten verspillen... ipv overal gebouwen te onderhouden met prima ventilatie wat een echte investering in de toekomst is , zowel voor klimaat als het tegengaan van virussen die er nog aankomen.....

Brad Clitt
20 mei 2021, 09:29
Ja, we weten nu tenminste dat ook kinderen het virus kunnen doorgeven aan hun ouders.
Volgens mij deed ik dat al in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw met een ander virus.
Wat een poppenkast, je zou bijna zeggen dat er iets anders achterzit...
... en dat zit er ook.

Pikkatrillah
21 mei 2021, 22:01
Eindelijk bewijs dat mondkapjes echt werken, stellen wetenschappers
Lang is erover gesoebat, maar onderzoekers uit Duitsland, geholpen door wetenschappers uit China en de Verenigde Staten, zeggen nu echt aan te kunnen tonen dat mondkapjes werken in de strijd tegen het coronavirus. In veel situaties is een eenvoudig mondkapje al genoeg, stellen de wetenschappers. Ze spreken van ‘een doorbraak’.

Chris van Mersbergen 21-05-21, 18:38
Laatste update: 21:38

Onderzoekers van onder meer het Max Planck Instituut in Mainz en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn maakten voor hun onderzoek gebruik van onder meer wetenschappelijke data die laten zien dat regio's waar een groter gedeelte van de bevolking mondkapjes draagt het coronavirus beter onder controle lijken te houden. Ook gebruikten de Duiters, Chinezen en Amerikanen een nieuwe modelberekening die volgens hen aantoont dat de effectiviteit van een gezichtsmasker afhangt van de hoeveelheid virus in de lucht, schrijven ze in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Science.


De conclusie: in een omgeving of ruimte met een lage virusconcentratie kan het gebruik van een eenvoudig chirurgisch mondmasker het reproductiegetal al duidelijk verlagen. In een omgeving waar meer virusdeeltjes rondwaren, zoals in ziekenhuizen of slecht geventileerde binnenruimten, is een simpel mondkapje volgens de onderzoekers niet genoeg. Daar is betere bescherming nodig, zoals een FFP2- of N95-masker.

Discussie in Nederland
RIVM-baas Jaap van Dissel.
RIVM-baas Jaap van Dissel. © ANP
Het nut van het dragen van mondkapjes werd vorig jaar in Nederland hevig betwist. Onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel bleef volhouden dat gezichtsbescherming weinig effect had in de strijd tegen het coronavirus. Hij stelde dat mondkapjes leiden tot schijnveiligheid en dat ze afleiden van andere coronamaatregelen. Dat Nederland na veel soebatten uiteindelijk toch overging tot een mondkapjesplicht in publieke binnenruimten was volgens Van Dissel daarom een 'politiek besluit'. Zelfs Anthony Fauci, zijn evenknie in de VS, kon hem destijds niet op andere gedachten brengen.

Het team wetenschappers uit Duitsland, China en de VS zegt met hun studie echter aan te tonen dat mondkapjes, mits correct gebruikt en door veel mensen gedragen, het reproductiegetal van het coronavirus fors omlaag kunnen brengen. Om dat cijfer te laten dalen van 3 - de geschatte verspreidingsfactor van het coronavirus zónder maatregelen - naar onder de 1, zou 60 tot 70 procent van de bevolking een mondkapje moeten dragen. Bij de betere maskers is dat percentage 40 procent.

De onderzoekers gaan daarbij uit van het begrip ‘universal masking’, waarbij mensen als ze deelnemen aan de samenleving altijd een mondkapje dragen. Bovendien benadrukken ze dat ook maatregelen als afstand houden en goede ventilatie nog steeds van belang blijven.

‘Wetenschappelijke doorbraak’
Een eenvoudig chirurgisch mondkapje.
Een eenvoudig chirurgisch mondkapje. © Getty Images
Volgens directeur Ulrich Pöschl van het Max Planck Instituut is voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat mondkapjes de verspreiding van corona remmen. ,,Dat is essentieel om af te rekenen met niet eenduidig eerder onderzoek en aanhoudende discussies. We zijn ervan overtuigd dat de inzichten en resultaten uit onze studie een wetenschappelijke doorbraak vormen die zal helpen om het debat over het nut van mondmaskers te beslechten.”

De wetenschappers komen met hun bevindingen nu veel westerse landen volop bezig zijn met het vaccineren van de bevolking tegen corona. Het is daarom de vraag hoelang een mondkapjesplicht in binnenruimten nog nodig is. Toch blijft gezichtsbescherming zelfs voor gevaccineerde personen een nuttige maatregel, stellen de onderzoekers. ,,Bijvoorbeeld als bescherming door een vaccinatie na verloop van tijd afneemt", zegt Christian Witt van het Charité-ziekenhuis in Berlijn.

Aerosolen
Het onderzoek levert volgens de onderzoekers ook informatie op over een ander hevig bediscussieerd onderwerp: aerosolen. De wetenschappers stellen dat de kleine virusdeeltjes niet leiden tot een enorm snelle verspreiding van het coronavirus, zoals bij mazelen bijvoorbeeld wel het geval is. Maar hoewel het reproductiegetal van het coronavirus een stuk lager is dan dat van mazelen, spelen aerosolen volgens het onderzoeksteam wel degelijk een rol bij de verspreiding.

In Nederland stelt het RIVM pas sinds deze week expliciet op zijn website dat aerosolen - naast grotere virusdruppels - bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Een flinke groep wetenschappers pleit al sinds vorig jaar voor meer aandacht voor ventilatie, een van de manieren waarop virusverspreiding via aerosolen beperkt kan worden.

Is toch fijn om te horen dat chirurgen het al 10 tallen jaren bij het rechte eind hadden:hammer:

mentholbear
22 mei 2021, 00:58
Is toch fijn om te horen dat chirurgen het al 10 tallen jaren bij het rechte eind hadden:hammer:

Je zou die dingen decennia lang voor niets gedragen hebben in een OK...

Enneh, de tegenstanders komen vast ook met hun onderzoek en bewijs :rolleyes:

pietpotent44
22 mei 2021, 05:30
Onderzoekers van onder meer het Max Planck Instituut in Mainz en het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn maakten voor hun onderzoek gebruik van onder meer wetenschappelijke data die laten zien dat regio's waar een groter gedeelte van de bevolking mondkapjes draagt het coronavirus beter onder controle lijken te houden.

Ook gebruikten de Duiters, Chinezen en Amerikanen een nieuwe modelberekening


Zeer zwak 'bewijs' dus. Er is net zo goed data die aantoont dat mondkapjes geen enkel positief effect hebben gehad op de curves. Brian Boitano heeft ooit een aantal van die links gepost.
Waarbij zelfs zat regios waren waar na invoering van mondkapjes de cijfers zelfs gingen stijgen.
Ook Ivor Cummins heeft dat laten zien in grafieken van de officiele cijfers van verschillende regios. De curves waren hetzelfde als in regios waar geen mondkapjesplicht was.

En dan heb je ook nog een Deense studie, en 2 andere studies die tot deze conclusie kwamen. (Net als Jaap van Dissel overigens.)
En was ook al decennialang bekend dat mondkapjes tegen andere virussen zoals griep, niet helpen. Geen verrassing dus dat dit ook niet werkt tegen covid.

Als je echt wil meten of mondkapjes werken, zul je de proef op de som moeten nemen. Wat de TU Delft eind vorig jaar dus ook heeft gedaan.
Conclusies: niet medische mondkapjes helpen niet of nauwelijks. In elk geval niet tegen aerosolen, hooguit tegen grote druppels zoals bij hoesten of niezen. Maar dat is niet de primaire besmettingsroute, dat zijn aerosolen.

Alleen medische mondkapjes helpen wel (zoals FFP2 en (K)N95). Die ze o.a. in ziekenhuizen gebruiken.
(hoewel zelfs die wat tegenvielen in de test.)

Maar in winkels, supermarkten, treinen en bussen en andere openbare ruimtes worden dus alleen de niet-medische mondkapjes gebruikt. Die dus niet of nauwelijks helpen.

Hier nogmaals de video van Kassa / TU Delft van oktober 2020:

https://www.youtube.com/watch?v=zJZBNwa6QMk

wervelwind
22 mei 2021, 10:13
Zolang niemand mij kan bewijzen dat een kippengaas vliegen kan tegen houden, blijf ik erbij dat mondkapjes geen reet helpen. De medische wellicht wel maar niet die alledaagse vodjes die de meeste mensen hebben, en al helemaal niet die zelfgemaakte van stof.

phoenix
22 mei 2021, 13:01
jawel Wervelwind kom kom niet zo negatief, minister DE Jonge wil graag de nieuwe gezondheidsindustrie nieuw leven inblazen, koop toch een mondkapje jongen dat is goed voor de economie en dus volgens diverse kenners goed voor ons...veel testen kan je ook kopen om jezelf te testen., stel ej toch voor dat je ene schuldgevoel krijgt, dus testen in de ochtend en de avond, iedere dag.... goed voor onze economie.... .... . en vooral onze vrijheid ... zo kunnen we vrijheid kopen, net als bij vaccinaties, in September krijgen we. weer een nieuwe variant mondkapje om onszelf te beschermen voor het nieuwe virus, de farmaceutische industrie is alvast bezig met uit te breiden van haar productiecapaciteit, zodat ze weer nieuwe vaccins kunnen verkopen in 2022 en 2023...

tip aandelen in pfizer, moderna en astra zenica kopen.... ipv bitcoins....

Badslippers
22 mei 2021, 13:21
veel testen kan je ook kopen om jezelf te testen

Gelukkig kan ik (en vele grensijsberen) mij gratis laten testen net over de grens.

Over het vaccinatiepaspoort om aan te kunnen tonen dat je je shots hebt gehad ben ik nog niet uit. Het lijkt me wel handig maar dan meer voor vliegreizen of buitenlandse vakanties. En niet als ik in de supermarkt een zak krentenbollen ga kopen of mijn auto naar de garage moet brengen.

wervelwind
22 mei 2021, 13:25
Phea, in het echt ben je vast een aardige kerel, en ook zal ik te allen tijde je vrijheid van meningsuiting verdedigen.
Maar met wat je hier meestal schrijft, kan ik doorgaans niet veel aanvangen. Rommelige argumentatie, niet veel op met wetenschap, een hint van complotdenken en ook nog het type “extinction rebellion” en vermoedelijk linkser dan groen links.
Dus ook jij gaat in de “Negeren” stand.

mentholbear
22 mei 2021, 14:17
koop toch een mondkapje jongen dat is goed voor de economie.

Maar slecht voor het milieu die onafbreekbare dingen. Je ziet ze overal rondslingeren...



Maar met wat je hier meestal schrijft, kan ik doorgaans niet veel aanvangen.

Volgens mij was het ironisch bedoeld.

wervelwind
22 mei 2021, 14:20
Maar slecht voor het milieu die onafbreekbare dingen. Je ziet ze overal rondslingeren...

Zo zie je maar hoe milieubewust de meeste mensen zijn (ironisch bedoeld).


Volgens mij was het ironisch bedoeld.

Dat zou kunnen.

phoenix
22 mei 2021, 15:19
Tja mentolbear, we neuken tegenwoordig de woorden ipv de meisjes..... en op een hoerenforum mag ik alles zeggen, zelfs wat ik zelf niet geloof.... , in al mijn personages die ik een podium gun is de scepticus aan het woord...... welke dat dan zijn die personages, nou Huub sloddervos, phea de mislukte hoerenloper, pheadrus die soms ontwaakt in enkele volzinnen uit de filosofiepen en natuurlijk de oppertunist die links denkt, en roept maar rechts doet....als het ego zijn kwakkie maar kwijt kan en dan weer idealist pur sang, tja zo mentolbear hebben we nog wat te doen he alvorens we stil worden en ine en hoekie kruipen zoals een dier dat bijna doodgaat en zich voorbereidt op zijn dood.

mentholbear
22 mei 2021, 17:45
Ik denk dat ik het een beetjes begrijp. Mentholbear is soms Dagobeer, als het em uitkomt een geheugen als een zeef beer (helaas ook als het um niet uitkomt ;)), maar altijd de veelvraat :biggrin:

hasta la pasta
22 mei 2021, 18:02
Gelukkig kan ik (en vele grensijsberen) mij gratis laten testen net over de grens.

Over het vaccinatiepaspoort om aan te kunnen tonen dat je je shots hebt gehad ben ik nog niet uit. Het lijkt me wel handig maar dan meer voor vliegreizen of buitenlandse vakanties. En niet als ik in de supermarkt een zak krentenbollen ga kopen of mijn auto naar de garage moet brengen.


Hmm, W2 heeft nog niet gereageerd dat jij de grens over gaat. Hopelijk gaat alles nog goed met hem.

mentholbear
22 mei 2021, 20:33
Die is druk bezig vrijkaartjes voor de BRVDM los te peuteren. Helaas geven de Duitse clubs geen gehoor en geeft SS geen krimp ;)

Willem2
24 mei 2021, 12:33
Ook in Nederland erkent men nu (eindelijk) dat aerosolen een rol spelen in covid-transmissie, en dat ventilatie heel belangrijk is om aerosolen te verdunnen.
In Belgie houden we daar al een jaar rekening mee, maar we moeten nog veel beter doen!
.... https://twitter.com/vanranstmarc/status/1396760266885500929?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5 Etweetembed%7Ctwterm%5E1396760266885500929%7Ctwgr% 5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Flive.ad.nl%2Flive%2F60a7898b 9c3475000b89b6c2%3Ftheme%3Dadorder%3Dsteps%3D20

https://www.ad.nl/binnenland/live-topviroloog-eindelijk-erkent-nederland-dat-aerosolen-een-rol-spelen~af555a5d/


Bericht vanuit zijn schuilkelder omdat aerosolen wel belangrijk zijn maar uiteindelijk het gedrag van de mens :cool:

Willem2
14 juli 2021, 17:36
Rutte introduceert vierde basisregel: zorg voor frisse lucht
Na vragen van PVV-leider Wilders over het belang van ventilatie tegen de verspreiding van het coronavirus, kondigt premier Rutte aan dat dat een nieuwe basisregel wordt. Na de 1,5 meter, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt het zorgen voor frisse lucht de vierde basisregel. "Dat zijn we aan het uitwerken en daar gaan we verder mee aan de slag. We zullen het ook op een bordje toevoegen bij de persconferenties."

Rutte spreekt tegen, zoals Wilders stelt, dat het kabinet structureel te weinig aandacht voor ventilatie heeft (gehad).
.... https://nos.nl/liveblog/2389261-ventilatie-vierde-basisregel-kamer-fouten-gemaakt-bij-versoepelen

mentholbear
15 juli 2021, 16:03
Volgens mij wilt Wilders een frisse wind door het kabinet laten waaien :rolleyes:

Brad Clitt
15 juli 2021, 16:23
Geert wil het kabinet wegblazen, wat ook gelukt zou zijn als het domme volk niet weer op Rutte/terroristenvrouw gestemd zou hebben.

schoolmeester
15 juli 2021, 19:25
Geert Wilders zal NOOIT aan de macht komen, en dat is maar goed ook.

Groet, schoolmeester.