PDA

Volledige versie bekijken : Sywert van Lienden opgepakt in onderzoek mondkapjesdeal



Ascari
28 februari 2022, 14:41
Sywert van Lienden is opgepakt in het onderzoek naar de mondkapjesdeal. Dat melden ingewijden. Eerder vandaag werd al bekend dat het Openbaar Ministerie en strafrechtelijk onderzoek begint naar de Stichting Hulptroepen Alliantie. Aanleiding is de aangifte van het uitzendconcern Randstad. Een van de drie personen die onderwerp is van het onderzoek is Sywert van Lienden.

Stichting Hulptroepen Alliantie werd tijdens het begin van de coronacrisis opgericht door Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel om de ziekenhuizen te kunnen bevoorraden van mondkapjes, die destijds maar moeilijk te vinden waren. In korte tijd konden zij, naar eigen zeggen, zonder winstoogmerk de nodige medische mondmaskers leveren.

Na herhaaldelijk in de media te stellen dat er zonder winstoogmerk gehandeld werd, besloot uitzendbureau Randstad personeel te leveren aan de non-profitorganisatie. ‘Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes’, schrijft het OM. Zo werd toch winst gegenereerd, en personeel van Randstad werd ook daarvoor ingezet. Het uitzendconcern deed aangifte van oplichting.

Mogelijk wordt het onderzoek uitgebreid naar andere gedupeerden, schrijft het OM: ‘Uit mediaberichten en de aangifte van Randstad volgt dat mogelijk ook andere partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de activiteiten van de Stichting. Het OM sluit niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek gedaan zal worden.’

https://www.ad.nl/binnenland/sywert-van-lienden-opgepakt-in-onderzoek-mondkapjesdeal~a58e0a72/

schoolmeester
28 februari 2022, 17:00
Werd hoog tijd dat deze oplichter opgepakt word.

Groet, schoolmeester.

Willem2
19 maart 2022, 14:14
De Rabobank was een belangrijke steun voor de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en zijn kompanen. De bank had een krediet geregeld van 115 miljoen euro en een team van bankiers die de deal met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moest begeleiden. Dat staat in het boek Sywerts miljoenen, van Follow the Money-journalisten Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen.
.... https://nos.nl/artikel/2421828-rabobank-stond-met-krediet-klaar-voor-mondkapjesdeal-van-lienden

bantje932
1 april 2022, 13:08
Werd hoog tijd dat deze oplichter opgepakt word.

Groet, schoolmeester.

Defiscale opsporingsdienst FIOD zijn nog lang niet klaar, het strafrechtelijk onderzoek begint nu. Maar de strafzaak vind ik minder belangrijk dan het feit dat dat belastingeld terug de schatkist van de staat in moet!

bertje600
1 april 2022, 15:57
Defiscale opsporingsdienst FIOD zijn nog lang niet klaar, het strafrechtelijk onderzoek begint nu. Maar de strafzaak vind ik minder belangrijk dan het feit dat dat belastingeld terug de schatkist van de staat in moet!

Dat zou inderdaad het geval moeten zijn, maar als het terugkomt hebben ze
in Den Haag wel weer een onduidelijk subsidiepotje daar door links wederom leeggeroofd wordt.

noglangnietuitgewandeld
1 april 2022, 19:30
Van terugbetalen wil hij nog niets weten:

https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=979044939483525&external_log_id=fa406784-2034-4b46-9e4a-71c136e1855d&q=pim%20fortuyn

Willem2
28 april 2022, 17:09
De rechtbank in Amsterdam heeft Sywert van Lienden en andere betrokkenen bij de Stichting Hulptroepen Alliantie donderdag geschorst uit het bestuur na een verzoek van het Openbaar Ministerie hiertoe.
... https://www.ad.nl/binnenland/sywert-van-lienden-geschorst-uit-bestuur-stichting-hulptroepen-alliantie~ade453be/

schoolmeester
28 april 2022, 17:10
Die Sywert van Lienden hadden ze allang zijn mond moeten snoeren..... met zijn eigen mondkapje.

Groet, schoolmeester.

Willem2
29 april 2022, 19:11
Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de oud-bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Er is beslag gelegd voor een totaalbedrag van 11,5 miljoen euro. Het strafrechtelijk onderzoek naar de stichting van Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners richt zich nu ook op verduistering.

Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) berekende vorig jaar dat Van Lienden 9 miljoen euro zou hebben overgehouden aan de omstreden mondkapjesdeal met de overheid. Zijn compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel zouden allebei 5 miljoen euro verdiend hebben. Volgens de onderzoeksjournalisten van FTM sluisde in elk geval Van Lienden het geld weg naar een persoonlijke holding.

De drie hadden de indruk gewekt te handelen en zonder winstoogmerk.

Het OM zegt dat het beslag op 11,5 miljoen euro een eerste stap is. "Op deze bankrekeningen konden we direct beslag laten leggen. Het onderzoek naar waar de rest van het geld is, loopt nog. Dat zit waarschijnlijk ook deels in huizen en andere goederen. We hebben nog niet overal zicht op", zegt een woordvoerder.

De rechtbank besloot gisteren al om Van Lienden en de twee anderen met onmiddellijke ingang te schorsen als bestuurslid en een tijdelijk nieuw bestuur voor de stichting te benoemen.
.... https://nos.nl/artikel/2426964-beslag-gelegd-op-rekeningen-van-lienden-en-zakenpartners-verdenking-uitgebreid

schoolmeester
29 april 2022, 19:21
Mooi nieuws !

Willem2
14 juni 2022, 16:37
Sywert van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme verzetten zich tegen ontslag bij de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Ze vinden niet dat hun aanblijven een onderzoek in de weg staat naar de vraag of ze SHA hebben benadeeld.

Ook vinden ze dat SHA geen toekomst heeft als zij plaats moeten maken voor andere bestuurders. "De klanten, het netwerk, dat is met ons verweven. Het belang van continuïteit zou mee moeten spelen", zei Van Lienden tijdens de hoorzitting bij de rechtbank in Amsterdam.

Van Lienden was aan het begin van de coronacrisis veel in het nieuws als boegbeeld van SHA, dat zonder winstoogmerk de zorg van hulpmiddelen wilde voorzien. Maar een opdracht voor miljoenen mondkapjes van het ministerie van Volksgezondheid liep via hun bv Relief Goods Alliance (RGA). Van Lienden, Damme en een derde zakenpartner hielden daar samen zo'n 20 miljoen euro aan over.
.... https://nos.nl/artikel/2432636-van-lienden-verzet-zich-tegen-ontslag-bij-mondkapjesstichting-sha

Kwibus2
14 juni 2022, 18:11
Dit is nog geen gelopen race voor het OM.
van Lienden cs hebben die maskertjes geleverd middels RGA hun net opgerichte bv.
Het ministerie heeft die factuur betaald zonder te protesteren dat niet de Stichting SHA de verkoper is.
Dat de heren er een plakje tussen hielden maakt hen nog niet strafbaar al is het niet netjes eerder te beweren dat er geen winst gemaakt wordt.

De enigen die zich kunnen beklagen door de heren te zijn opgelicht zijn Randstad en Cool blue.
In het slechtste geval zal RGA voor de geleverde diensten nog een factuur krijgen.
Wanneer die betaald wordt is de kous af.

Ik begrijp de verontwaardiging over misbruik van belastinggeld. Bedenk dat het ministerie nog een groter probleem heeft.
Er is vijf miljard uitgegeven waarvoor het ministerie geen aankoopbewijzen kan overleggen.
Daar zou ik me wat meer druk om maken dan om 20 miljoen die drie gladjakkers hebben overgehouden aan een partij mondmaskers.

Willem2
14 juni 2022, 21:57
Er is vijf miljard uitgegeven waarvoor het ministerie geen aankoopbewijzen kan overleggen.
Daar zou ik me wat meer druk om maken dan om 20 miljoen die drie gladjakkers hebben overgehouden aan een partij mondmaskers.

Nee, foute instelling. Allemaal aanpakken en geen uitzondering.

Kwibus2
15 juni 2022, 05:59
Met de instelling van Willem2 zijn we pennywise en poundfoolish.
De praktijk is dat het OM aangiften van burgers nu al systematisch laat liggen omdat men zegt daar geen tijd voor te hebben.

Het gaat niet alleen om geld. Vrouwen die het slachtoffer zijn van een zedenmisdrijf wachten een jaar en zelfs langer voor er aandacht is voor hen. De overheid zwijgt categorisch over het compleet vastgelopen OM. Het ministerie van J&V doet niets, artikel 12 procedures worden afgewezen. Nederland is al jaren een bananenrepubliek waarin de rechtsorde voor veel burgers niet meer bestaat.

van Lienden en zijn companen hebben terecht de woede opgewekt van veel Nederlanders.
Zij moeten aangepakt worden voorzover het strafrecht daar mogelijkheden voor biedt.
Wees er op voorbereid dat de mogelijkheid bestaat dat het strafrecht hier niets kan uitrichten.

Willem2
15 juni 2022, 14:21
Korruptionsverdacht bei Emix-Deal
.... https://www.tagesschau.de/investigativ/ndr-wdr/masken-emix-spahn-103.html

ook in Duitsland kunnen ze er wat van.
Kwibus 2 kan dat gewiekste zakenmannen noemen, het is gewoon corruptie.

noglangnietuitgewandeld
16 juni 2022, 08:39
Eerst een carnavalsnummer, https://www.youtube.com/watch?v=MG2bM4D-Aj4&ab_channel=NegenMeloen, maar nu wordt de Sywert deal ook nog echt verfilmd: https://www.telegraaf.nl/nieuws/495059982/omstreden-mondkapjesdeal-sywert-van-lienden-wordt-film

Willem2
16 juni 2022, 09:39
Gaat hij er weer aan verdienen. Massa is Kassa :hammer:

Wentelt Eefje
16 juni 2022, 10:20
Eigenlijk is Sywert van Lienden een soort criminele Alexander Klöpping, maar dan nog erger…

Eddy_V
16 juni 2022, 10:54
Alexander Klöpping?
Een betweterig en door M v Nieuwkerk volledig over het paard getild nerdje..
maar crimineel en een vergelijking met S v L. , vanwaar dat?

Wentelt Eefje
16 juni 2022, 11:58
Nee, Klöpping geen crimineel, Van Lienden wel, maar de grond voor de vergelijking geef je zelf uitstekend weer. De een als “politiek denker”, de ander als nerdje naar grote hoogten gestuwd door de redactie van DWDD die MvN vervolgens veel te vaak bewonderend aan hun lippen liet hangen.

Willem2
5 juli 2022, 11:48
Het onderzoek dat Deloitte uitvoert naar de mondkapjesdeal die Sywert van Lienden en twee compagnons met de overheid sloot, is pas ‘medio september’ af. Aan het onderzoek, waaraan nu al een jaar wordt gewerkt, is tot nu toe al ‘ruim 4,7 miljoen euro’ uitgegeven.

Voor dat bedrag, schrijft minister Connie Helder (Langdurige Zorg, VVD) aan de Tweede Kamer, wordt niet alleen onderzoek gedaan naar het bedrijf van opiniemaker Van Lienden, maar naar alle deals die de overheid sloot met inkopers van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Ook benadrukt ze dat de kosten (‘exclusief btw’) nog gaan oplopen ‘aangezien het onderzoek nog niet klaar is’ en nog twee andere deelonderzoeken volgen.
..... https://www.ad.nl/politiek/onderzoek-naar-mondkapjesdeals-kost-al-bijna-5-miljoen-euro~aa0f5a40/

Pikkatrillah
18 juli 2022, 07:52
Ministerie staakt verzet tegen uitspraak rechter: stukken over mondkapjesdeal blijven toch geheim
Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven, meldt de Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen.

Binnenlandredactie 18-07-22, 08:13

De rechtbank van Amsterdam droeg het ministerie in januari al op om het whatsapp-verkeer en andere communicatie van ex-minister Hugo de Jonge en andere VWS-kopstukken over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden vrij te geven aan de Volkskrant. De rechter hield bij die uitspraak rekening met het ‘journalistiek belang’ van de zaak.

Het departement verzette zich vervolgens maandenlang tegen die uitspraak. Vlak voor de zitting die donderdag zou plaatsvinden, staakte VWS de juridische procedure opeens. Door het verzet te staken en tegelijkertijd de rechterlijke uitspraak nog steeds te negeren, moet het ministerie de al eerder opgelegde dwangsommen betalen. De teller staat sinds zondag op 15.000 euro, het maximumbedrag


100 euro per dag
Het niet naleven van de rechterlijke uitspraak kost het ministerie 100 euro per dag. De dwangsom is overigens nog niet geïnd door de krant. Er kan wel bij de rechter aangeklopt worden voor weer een nieuwe, hogere dwangsom. Er zijn voor de Volkskrant geen andere manieren meer om het departement te dwingen zich aan de uitspraak van de rechter te houden.

Eerder maakte het ministerie van Financiën wel WhatsApp-berichten over de mondkapjesdeal met Van Lienden en zijn zakenpartners openbaar. De aanhoudende weigering van VWS om de stukken vrij te geven, is daarmee des te opmerkelijker. De krant deed in mei vorig jaar het eerste verzoek bij VWS om, net als Financiën, de stukken te overleggen. VWS zegt in augustus een besluit te nemen over de vrijgave ervan.


En de nieuwe bestuurscultuur wordt weer netjes toegepast!

Kwibus2
18 juli 2022, 09:39
De hardnekkigheid waarmee het voormalige ministerie van VWS zich verzet tegen openbaar making van de gevraagde informatie doet vermoeden dat er op zijn minst stevig is geblunderd bij VWS. Goed mogelijk dat er willens en wetens is meegewerkt aan de constructie die van Lienden cs hebben gebruikt.
Een overheid die een besluit van de rechter negeert is definitief op de verkeerde weg. Er zal wel een tweede ronde met hogere dwangsommen volgen. Ook die zullen wel betaald worden. Fijn voor de Volkskrant.

Het is uitsel van executie. Zodra het rapport van Deloitte openbaar is gemaakt ligt de gevraagde informatie op straat.

schoolmeester
18 juli 2022, 14:37
Die van Lienden moeten ze enkele jaren vastzetten, die vuile crimineel/oplichter.

Willem2
18 juli 2022, 15:15
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro.
.... https://www.ad.nl/politiek/spoedprocedure-in-kamer-om-alsnog-vrijgeven-appjes-de-jonge-in-sywert-deal~a74bfdde/

Kwibus2
18 juli 2022, 16:31
Die dwangsom kan nog flink oplopen wanneer de Volkskrant opnieuw een beroep doet op de rechter wegens het niet repecteren van een rechterlijke uitspraak. Dat vinden rechters niet fijn. Van 100 euro per dag kan het zo maar het tienvoudige worden.
Voor de overheid maakt het niet uit. Het is belastinggeld dat hier verspild wordt.

WANDELAAR5
18 juli 2022, 16:40
Het maakt heel veel uit. Dit soort arrogantie van de macht en vooral maar voorkomen dat de waarheid naar buiten komt, maakt dat mensen alle vertrouwen in de politiek en de regering verliezen. Bij de toeslagen affaire is nu ook net naar buiten gekomen dat het institutioneel racisme al jaren bekend was. Hier zat Hugo de Jonge natuurlijk helemaal fout. Maar ja de CDA is nodig om de regering in het zadel te houden….
Het grote probleem is dat er geen serieuze alternatieven zijn om op te stemmen. Niet aan de linkerkant en niet aan de rechterkant. Dan wordt het hooguit erger of niet langer regeerbaar. Dus hebben we Kaag, Rutte en Hoekstra ook bij de volgende verkiezingen weer nodig. De paar betere krijgen nooit een meerderheid.

Kwibus2
18 juli 2022, 16:46
Ik heb nieuws voor je: dat vertrouwen is al heel lang verdwenen.

Na de stunt om de grootste leugenaar aller tijden opnieuw mp te maken bestaat de kans dat de vlutpartij flink gaat verliezen.
Er moet een flinke verschuiving plaatsvinden om deze Pinokkio het veld te laten ruimen.

Vraag me niet wat er daarna moet gebeuren. Van mij mag Seegers minister president worden wanneer hij plechtig belooft zich niet met onze hobby te bemoeien.

Willem2
21 juli 2022, 14:31
Sywert van Lienden en zijn compagnon Bernd Damme worden ontslagen bij de Stichting Hulptroepen Alliantie, heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Ook mogen de twee gedurende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden.

Volgens de rechtbank hebben Van Lienden en Damme zich niet gehouden aan hun eigen statuten, "door een commerciële concurrent van hun eigen stichting op te richten".

Het gaat in dit verband om het mondkapjesbedrijf Relief Goods Alliance van Van Lienden en zijn compagnons. Volgens de rechtbank was het onderscheid tussen dit commerciële bedrijf en de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie niet helder, onder meer doordat de namen op elkaar lijken en in presentaties het logo van de stichting werd gebruikt. "Dat heeft minst genomen voor verwarring gezorgd."
.... https://nos.nl/artikel/2437672-rechtbank-ontslaat-van-lienden-bij-stichting-krijgt-ook-bestuursverbod

Tja en ik ben bang dat dit dan zijn straf zal zijn en hij gewoon op het geld blijft zitten.

Kwibus2
21 juli 2022, 14:48
Op dat geld is voor zover het nog op Nederlandse bankrekeningen stond beslag gelegd.
Het lijkt me waarschijnlijk dat ook op buitenlandse bankrekeningen inmiddels beslag zal zijn gelegd.

Het lijkt er op dat het OM deze keer voortvarend te werk is gegaan.
Het is onwaarschijnlijk dat van Lienden en zijn partners weer de beschikking krijgen over deze tegoeden.

Wentelt Eefje
21 juli 2022, 18:06
De rechter was overduidelijk niet blij met de heren. Vijf jaar bestuursverbod is niet echt een over-één-nacht-ijs-maatregel. Mooi!

Willem2
8 september 2022, 15:52
Het Openbaar Ministerie heeft het strafrechtelijk onderzoek naar de fraudezaken rondom de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) geseponeerd. Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders van de stichting en de bv - Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel - gaat wel door.

Het maatschappelijk belang om de mondkapjesstichting en de bv verder te vervolgen zou volgens het OM ontbreken. Deze waren slechts ‘het vehikel’ dat de bestuurders gebruikten. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven ‘schoon schip’ te willen maken en Van Lienden, Damme en Van Gestel ontslagen.
.... https://www.ad.nl/binnenland/geen-vervolging-stichting-voor-fraude-onderzoek-naar-van-lienden-en-oud-bestuurders-gaat-door~a6fc9b9d/

er is wel een maatschappelijk belang...

Willem2
14 september 2022, 06:36
'Gillend rijk'
Uit de bandopnames, die zijn opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek naar de mondkapjesaffaire, van interne overleggen van de Stichting Hulptroepen Alliantie blijkt iets anders. De opnames, die veelal via Zoom of per telefoon verliepen, lijken zeer belastend voor de verdachten. "We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden alle vier miljonair", zei Van Lienden volgens de Volkskrant over de mondkapjesdeal. Met 'vier' doelt Van Lienden op de beoogde vierde partner, Saskia van Huijgevoort, die ook aan gesprekken deelnam maar uiteindelijk brak met het drietal en niets verdiende aan de commerciële deal.
.... https://nos.nl/artikel/2444529-geluidsopnames-van-lienden-wilde-gillend-rijk-worden-van-mondkapjesdeal

schoolmeester
14 september 2022, 17:48
Van lienden moeten ze gewoon levenslang opsluiten......MET mondkapje.

Willem2
16 september 2022, 20:01
Onderzoek Deloitte: ministerie wist dat Van Lienden winst kon maken
..... https://nos.nl/artikel/2444835-onderzoek-deloitte-ministerie-wist-dat-van-lienden-winst-kon-maken

ze zijn het publiek aan het gaar koken zodat van Lienden en kompanen uiteindelijk met de winst er vandoor gaan.
En we moeten ons dan alle verontschuldigen ....

spinazieboy
16 september 2022, 22:22
Wat een poppenkast en geldverspilling weer. Hoge onderzoekskosten, dikke rapporten en nul, nul resultaat. 'Dat kan ik me niet herinneren' werkt lonend.

Wentelt Eefje
17 september 2022, 10:32
Kan iemand even Hugo de Puta bij het grofvuil zetten?

Kwibus2
17 september 2022, 18:24
Voor de vele maanden die Deloitte nodig heeft gehad is het een matig rapport. Er worden geen conclusies verbonden aan de bevindingen.
Het rapport is een opsomming van geconstateerde feiten. Duidelijk is dat VWS de deal heeft doorgedrukt tegen het uitdrukkelijke advies van het LCH. Op het moment dat van Lienden en co de opdracht kregen was er geen noodzaak meer nog meer mondmaskers te kopen.
De magazijnen lagen vol.

Minister de Jonge heeft zich persoonlijk met deze aankoop bemoeit. Zonder zijn druk op de aankoop hadden van Lienden en co geen order gekregen. De Jonge kan niet meer worden aangesproken op zijn handelen. Hij heeft nu een ander ministerie.

Willem2
15 december 2022, 20:19
Het ministerie van VWS heeft vandaag honderden pagina's aan sms- en chatberichten over de Sywert-deal openbaar gemaakt. Het gaat om berichten van onder meer de toenmalige ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Rijn (Medische Zorg).

De informatie heeft betrekking op de overeenkomst tussen het Landelijk Consortium hulpmiddelen en Relief Goods Alliance, de organisatie van Sywert van Lienden.

Die laatste verdiende samen met zijn zakenpartners miljoenen euro's met de verkoop van mondkapjes aan de overheid, terwijl hij had gezegd dit "om niet" te doen, dus zonder winst te maken.

Bekend was al dat het Landelijk Consortium hulpmiddelen LCH zich onder druk gezet voelde door het ministerie van Volksgezondheid. Het adagium was "kopen, kopen, kopen", schetsten betrokkenen al eerder. Het consortium adviseerde aanvankelijk "negatief" over het aanbod van het bedrijf van Van Lienden.

Het ministerie wilde de berichten al eerder openbaren op grond van de Wet open overheid (Woo). Dat proces duurde langer omdat de stukken voor een deel opnieuw moesten worden beoordeeld en omdat er veel handmatig werk bij kwam kijken.

"Deze stukken omvatten 2 procent van de totale verzameling van chatconversaties (circa 230.000 pagina's)", aldus het ministerie.
.... https://nos.nl/artikel/2456549-vws-openbaart-honderden-pagina-s-met-stukken-sywert-deal

dat is slechts 2% :rolleyes:
Zitten die godganse dag te chatten :cool:

Willem2
21 december 2022, 16:37
Het kabinet gelooft na juridisch advies dat het mogelijk is om de miljoenen terug te vorderen van mondkaphandelaar Sywert van Lienden. Eerst moeten lopende onderzoeken en procedures afgerond worden, dan is de kans van slagen het grootst. ‘We moeten verjaring voorkomen'.
....

En D66-Kamerlid Wieke Paulusma noemt ‘de arrogantie van de hoofdrolspeler stuitend'. ,,Een groep mannen werd gillend rijk van de deal, terwijl ze de schijn op hielden.”

Sywert zelf kijkt toe en schudt soms van ja of nee, tot ergernis van een aantal fracties. De VVD oppert zelfs om Van Lienden te laten verwijderen uit de zaal, maar dat vindt de voorzitter niet nodig.
Is het ‘misschien wel dapper’ dat Van Lienden aanwezig is of heeft hij domweg ‘schijt aan het volk’, zoals PVV’er Fleur Agema en Wybren van Haga fluisteren achter hun microfoon die per ongeluk nog open staat tijdens een pauze.
...

.... https://www.ad.nl/politiek/kabinet-aast-op-sywerts-miljoenen-we-laten-de-kans-niet-lopen-ik-wil-verjaring-voorkomen~a3051d13/

Kwibus2
21 december 2022, 18:09
.... https://www.ad.nl/politiek/kabinet-aast-op-sywerts-miljoenen-we-laten-de-kans-niet-lopen-ik-wil-verjaring-voorkomen~a3051d13/

Waarom zo moeilijk doen met die poging om het geld civiel terug te vorderen?
Zodra van Lienden cs strafrechtelijk zijn veroordeeld kan de 100 miljoen door het OM teruggevorderd worden wegens door misdrijf verkregen voordeel. Die weg is korter en zekerder dan langs civiele weg terugvorderen door VWS. Het geld komt hoe dan ook in de schatkist.

Willem2
13 april 2023, 17:55
Wegens ‘incidenten in de privésfeer’ heeft Sywert van Lienden zich teruggetrokken uit het hoger beroep over zijn ontslag als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat zei zijn advocaat Sjef Bartels donderdag bij aanvang van de behandeling van het hoger beroep in het gerechtshof in Amsterdam.
.... https://www.ad.nl/binnenland/van-lienden-stopt-hoger-beroep-om-incidenten-rond-gezin~a6dd685c/

stopt zichzelf in een slachtofferrol ....

Willem2
6 november 2023, 18:43
Oud-bestuurder Sywert van Lienden moest maandagochtend met lede ogen aanzien hoe de kantoorinventaris en medische beschermingsmiddelen van ‘zijn’ stichting Hulptroepen Alliantie werden geveild. Van Lienden werd vorig jaar op verzoek van het Openbaar Ministerie ontslagen als bestuurder van de mondkapjesstichting.
... https://www.ad.nl/binnenland/sywert-van-lienden-kijkt-toe-hoe-zijn-volledige-kantoorinventaris-voor-appel-en-ei-wordt-geveild~a49c7863/

Willem2
21 april 2024, 19:47
Strijd om miljoenenwinst mondkapjesdeal Sywert van Lienden: staat én stichting willen 30 miljoen winst terug
..... https://www.ad.nl/binnenland/strijd-om-miljoenenwinst-mondkapjesdeal-sywert-van-lienden-staat-en-stichting-willen-30-miljoen-winst-terug~a6490ed1/