PDA

Volledige versie bekijken : Donateurs werven voor goede doelen



WANDELAAR5
13 oktober 2022, 09:45
Krijg je ook van die bijverdienende studenten aan de deur die je donateur willen maken voor een goed doel? Of bij de supermarkt, of in een winkelstraat? Weet dan dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen bij het bureau wat de werving organiseert, dat die eigenaren vele malen miljonair zijn. En de commerciële werkingskosten blijven buiten beschouwing om een goed doel te beoordelen en hun AMBI registratie te behouden. Zo is War Child bijvoorbeeld meer een marketing organisatie, dan een goed doel. Het trieste is dat veel goede doelen helemaal niet meer zonder deze commerciële fondsenwerving kunnen! Follow the money heeft er nu onderzoek naar gedaan en de schandalige levensstijl van de eigenaars van die bureaus in kaart gebracht. Verdwijnt helaas over 1 dag achter de betaalmuur:
https://www.ftm.nl/artikelen/wervers-goededoelenacties-verdienen-goed


Hij is pas 34, maar heeft het al gemaakt. Sharif Sayed is multimiljonair, succesvol ondernemer en in bezit van een indrukwekkende vastgoedportefeuille. Op sociale media, waar BN’ers als Estelle Cruijff en Koen Kardashian op zijn posts reageren, zit hij in een helikopter boven de Grand Canyon, in een jeep op Hawaii of op een crossmotor in Dubai.

In Amsterdam woont Sayed in een van de topstukken van zijn stenenverzameling: een penthouse van 250 vierkante meter aan de gracht, vlakbij de Jordaan. De woning heeft negen kamers en een hoog, deels glazen plafond. Het is op basis van de huidige vierkantemeterprijs zo’n twee miljoen euro waard.

Sayed en Dzigal genieten in de infinity pool van het imponerende uitzicht over Ibiza en de Balearische Zee. Ondertussen rijden busjes met in salestechnieken getrainde studenten de Nederlandse woonwijken in. De verkopers gaan van deur tot deur om donateurs te werven voor goede doelen. Deze medewerkers, in interne mails vaak aangeduid als ‘strijders’ of ‘helden’, vullen met elke binnengehaalde donateur de honingpot van Dzigal en Sayed: hun onderneming Direct Result.

Sayed bezit zeker vijftien woningen, een bedrijfsgebouw en wat garages, en heeft inmiddels 11,6 miljoen euro aan eigen vermogen verzameld in zijn persoonlijke holding. Dzigal zes miljoen. Sayed en Dzigal zijn met hun vermogen, levensstijl en vastgoed geen uitzondering. Net als de eigenaren van veel andere salesbureaus boorde het zakenduo een goudader aan: donateurs werven voor de goededoelenindustrie.

De donateurswerving van Direct Result, op straat en aan de deur, heet fieldmarketing. Het zijn vooral de grotere nationale of internationale goede doelen die hier gebruik van maken. Follow the Money vond er in ieder geval 41.

Van de twintig grootste goede doelen die een CBF-erkenning hebben, maken er (nu of in het verleden) in ieder geval vijftien gebruik van salesbureaus, waaronder Unicef, het Aidsfonds, WWF, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. ‘Als wij met deze methode stoppen, zouden onze inkomsten op termijn flink omlaag gaan’, zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. Volgens haar is het duurder om werving op straat en aan de deur zelf te organiseren. ‘Daar komt veel bij kijken en dit kunnen wij op dit moment niet zelf.’

Uit onderzoek onder leden van branchevereniging Goede Doelen Nederland blijkt dat zeker 60 procent van die goede doelen voor meer dan de helft van alle nieuwe donateurs afhankelijk is van wervingsbureaus.

De bureaus die voor goede doelen werven komen met regelmaat in opspraak. In maart berichtte EenVandaag over forse bedragen die naar salesbureaus gaan, en dus niet naar het goede doel.


Het Belgische Pano deed under cover onderzoek naar deze praktijken:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/02/pano-een-beetje-voor-het-goede-doel-vooral-voor-het-geld/


Voor ik effectief op pad kan, krijg ik telkens een training. Daarbij wordt me een standaard verkoopspraatje aangeleerd, gefundeerd op overtuigingstechnieken en verkooptrucs. De bedoeling is dat ik zo met een welbepaalde strategie ieder gesprek met potentiële ‘kopers’ kan aanvatten.

snaal88
13 oktober 2022, 10:03
Ik woon zo afgelegen dat ik nooit bedelaars voor goede doelen aan de deur krijg. In de supermarkt kom ik om 8 uur in de ochtend en dan slapen de strijders nog want daar kom ik ze ook niet tegen. Ik geef sowieso niet aan goede doelen. De enige die geld van mij krijgen zijn dvp's.

WA
13 oktober 2022, 11:05
Zou een deel van het probleem niet in de wetgeving omtrent goede doelen kunnen liggen? Je mag tenslotte een bepaald percentage van de inkomsten aanwenden voor het betalen van bestuurders en het werven van nieuwe leden.

JonnyFontane
13 oktober 2022, 11:52
Het enigste goede doel dat ik steun is stichting eigen belang.
Donaties zijn altijd van harte welkom en ik beloof dat ik met het gedoneerde geld armzalige dames uit o.a. oost Europa een goed leven laat lijden en er niets aan de strijkstok(in dit geval een andere stok) blijft hangen.

Willem2
13 oktober 2022, 12:02
Dierenlot :cool: klopt geen reet van.

Vergeet ook de Postcodeloterij niet...