PDA

Volledige versie bekijken : Suriname



Willem2
18 februari 2023, 12:59
Na de rellen in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo van gisteren heeft de politie ten minste vijftig mensen gearresteerd en raakten twintig mensen gewond. Dat gebeurde nadat een vreedzaam anti-regeringsprotest uit de hand was gelopen.

Demonstranten drongen het parlementsgebouw binnen, gooiden stenen en vernielden de hal van het gebouw. En ook op andere plekken waren er onlusten. Tot 06.00 uur Surinaamse tijd, 10.00 uur Nederlandse tijd, gold een avondklok in de binnenstad van Paramaribo.
.... https://nos.nl/artikel/2464302-vijf-vragen-over-de-bestorming-van-het-surinaamse-parlement

Siberische tijger
18 februari 2023, 14:06
Ook:
https://www.nu.nl/buitenland/6251866/kritiek-op-surinaamse-politie-vanwege-slechte-voorbereiding-op-rellen.html


Het zou al van tevoren bekend zijn geweest dat "herrieschoppers" zich tussen de demonstranten zouden mengen. De protesten tegen het economische beleid van president Chan Santokhi ontaardden in een grimmige situatie, waarbij zelfs het parlement werd bestormd.

Siberische tijger
12 januari 2024, 13:11
Waarom verrast mij dit niet?
https://www.nu.nl/buitenland/6297590/bouterse-mist-deadline-en-gaat-zich-volgens-zijn-vrouw-niet-aangeven-weet-niet-waar-hij-is.html


De Surinaamse oud-president Desi Bouterse heeft zich vandaag om 13.00 uur (Nederlandse tijd) niet gemeld bij de gevangenis Santo Boma. Zijn vrouw Ingrid Waldring zei een paar minuten voor de deadline al dat haar man zich niet zou melden.

Willem2
13 januari 2024, 12:32
Het Openbaar Ministerie in Suriname wil oud-president en oud-legerleider Desi Bouterse opsporen nu hij vandaag niet bij de gevangenis in Paramaribo is verschenen om zijn celstraf uit te zitten. Ook Iwan Dijksteel, de andere persoon die is veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden en zich niet meldde, wordt opgespoord, blijkt uit het persbericht van het OM.

Het opsporingstraject is in gang gezet, schrijft het Openbaar Ministerie in Suriname. Het is nog onduidelijk wat dit traject inhoudt.
................... https://nos.nl/artikel/2504673-openbaar-ministerie-suriname-gaat-bouterse-opsporen

Willem2
17 januari 2024, 21:29
De Surinaamse politie heeft woensdag een opsporingsbericht verspreid voor de spoorloze oud-president Desi Bouterse. Afgelopen vrijdag werd bekend dat hij wordt opgespoord vanwege zijn rol in de Decembermoorden, maar hij is spoorloos.
In december werd Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden. In de jaren tachtig werden onder zijn leiding vijftien politiek tegenstanders vermoord.

Naast het opsporingsbevel voor Bouterse heeft de politie ook een bevel uitgevaardigd voor Iwan Dijksteel, vanwege diens rol in de Decembermoorden. Dijksteel was de lijfwacht van Bouterse. Van beide veroordeelden zijn naast foto's ook persoonsgegevens gedeeld door de politie.
.... https://www.nu.nl/buitenland/6298202/surinaamse-politie-verspreidt-opsporingsbericht-voor-spoorloze-desi-bouterse.html

Willem2
13 maart 2024, 14:38
Desi Bouterse is op de opsporingslijst van Interpol geplaatst vanwege zijn veroordeling voor de Decembermoorden. Hij staat met foto, leeftijd en uiterlijke beschrijving op de zogenoemde Red Notice-lijst.

De oud-president van Suriname werd op 20 december veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de Decembermoorden van 1982. Hierbij werden vijftien critici en tegenstanders van het militaire systeem onder leiding van Bouterse gemarteld en vermoord.

Na de veroordeling moest Bouterse zich op 12 januari melden bij de gevangenis in Paramaribo, maar daar verscheen hij niet. Sindsdien zijn hij en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel voortvluchtig. Dijksteel is voor zijn rol bij de Decembermoorden veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Ook hij is op de Interpollijst geplaatst.
..... https://nos.nl/artikel/2512589-desi-bouterse-op-opsporingslijst-interpol-voor-decembermoorden