PDA

Volledige versie bekijken : Cricket



Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 11:57
Kan Oranje stunten in cricketwalhalla India? 'Enorm geloof in eigen kunnen'

Als een Indiase journalist van cricket-icoon Tim de Leede hoort dat er maar 5.600 Nederlanders cricket spelen, valt zijn mond open van verbazing. "Zoveel cricketers wonen er alleen al in de flat bij mij op de hoek."

Dat Nederland deze maand toch op het WK cricket in India staat, kan men in India dan ook maar nauwelijks geloven...

Hopelijk kan Nederland in de tweede wedstrijd van het toernooi voor de tweede verrassing zorgen. Titelverdediger Engeland werd eerder vandaag in de openingswedstrijd, een herhaling van de finale van 2019, gedeklasseerd door Nieuw-Zeeland. En op dit moment speelt Nederland tegen Pakistan in Hyderabad.

En dat geloof in eigen kunnen betaalde zich aanvankelijk uit, want Nederland kreeg Pakistan aan het wankelen, na 9.1 overs al 3 wickets gevallen (Pakistaanse batsmen uit) voor slechts 38 runs, waaronder Pakistaans zeer hoog ingeschatte captain Babar Azam. Helaas lieten daarna Mohammed Rizwan en Saud Shakeel hun grote klasse zien en batten zich onder de Nederlandse druk uit. Samen 120 runs erbij in 19 overs tot het wicket van Shakeel viel: 158/4 na 28.1 overs. Ruim 3 overs later was ook Rizwan uit, 182/5 na 31.3 overs.

Pakistan heeft nog een licht voordeel in mijn ogen en er staan/komen nog een paar goede batsman in...

De reportage van gisteren van nos.nl met oud NL-captain Tim de Leede (vader van de huidige international Bas de Leede):

http://nos.nl/l/2493026

In de reportage komt ook duidelijk naar voren hoe groot cricket wereldwijd in het algemeen en in India in het bijzonder is. Daarom ook zal Nederlands laatste poulewedstrijd 13 november of de Dutch XI nu nog hoop heeft dan of niet tegen India in het dan met 40.000 mensen gevulde stadion in Bangalore sowieso een hoogtepunt zijn!

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 12:18
Indiase cricketfans doen er alles aan om de eeuwige rivalen uit Pakistan (niet alleen op cricketgebied) zich welkom te laten voelen.

38545

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 13:05
Komedie? Tragedie? Kies maar.

Veel actie in vijftien seconden! Pakistan probeert een run te lopen op een misfield... en Nawaz komt te kort aan de kant van de wicketkeeper.

Geweldig herstel van Ackermann, de bowler, om de stumps rechtstreeks te raken. Hij werd eerst geraakt op zijn enkel nadat een worp van short third te hard was. Dat verleidde de batters om een run te lopen en Nawaz was langzamer dan Shaheen uit de startblokken. Ackermann koos de juiste kant en vond toen bulls eye. Pakistan nu negen batsmen uit op 267 in de 47e over.

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 13:17
Einde van de innings van Pakistan

Nadat Nederland de toss gewonnen had en besloot eerst te fielden, gaf de Pakistaanse captain Babar Azam aan dat hij verwachtte dat de parscore op deze pitch rond de 280 zou liggen en dus om een kans te hebben minimaal 290 tot 300 runs te moeten scoren. Uiteindelijk is Pakistan all out voor 286, met nog één over, dus 6 ballen te gaan. Nou, dat haalt Pakistan dus (bijna), maar het probleem is dat Nederland desondanks het momentum heeft.

Sommige mensen geloven dat momentum een mythe is, maar er zijn anderen die denken dat het echt kan werken. Nederland zal opgewekt zijn na deze prestatie, maar de snelle bowling van Pakistan zal flitsend zijn zo. Voor Pakistan zal er veel moeten komen van Shadab en Nawaz. Dit wordt niet meer zo makkelijk om te winnen en Pakistan zal op zijn best moeten zijn, vooral (als en) wanneer de dauw intreedt.

Het gaat hopelijk heel spannend worden!

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 15:46
Vooral door het geweldige batten van Mohammed Rizwan en Saud Shakeel bereikte Pakistan in de eerste innings 158 runs na 28 overs, toen viel het 4e wicket. Het Nederlandse 4e wicket viel al wat eerder, met de score op 133, en het 5e al 2 ballen later, vervolgens mist Iftikhar een niet al te moeilijke vang de volgende bal voor het 6e wicket. Dan had de 27e over sowieso de wedstrijd in het voordeel van Pakistan beslist. Maar toch al 5 down na 28 overs en dat betekent dat de middle-order helaas al een stukje eerder in de innings tegenover het Pakistaanse bowling-geweld komt te staan. Maar, de Nederlander Zulfiqar staat er nog, Nederland 137 runs.

Die 19 runs minder is nog geen echt groot probleem, maar eigenlijk het verlies van de laatste 2 (misschien wel onnodig gevallen) wickets wel. Nederlandse batters (die niet de top batters maar vooral bowlers zijn) die nu inkomen als er iemand uit gaat, hebben geen tijd om zich te settelen, maar zullen gelijk moeten proberen te scoren.

Bas de Leede heeft intussen 57 runs gescoord. Hoeveel spelers hebben vijftig punten gescoord en vier wickets genomen in dezelfde wedstrijd tijdens een WK? Bas de Leede is de tiende speler die 50 runs of meer scoort en vier wickets of meer neemt in dezelfde World Cup wedstrijd. Hij is pas de derde speler die dat doet bij zijn WK-debuut, na de beide Zimbabwanen Duncan Fletcher (vs Australië, 1983) en Neil Johnson (vs Kenia, 1999).

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 15:58
Voordeel voor Pakistan, maar Nederland is nog niet kansloos

De run rate, gescoorde runs per over, is onder de 5 gezakt. De required run rate, aantal runs nog te scoren per resterende over is boven de 7. Dat zijn echter nog geen problematische RR en RRR. Als de RRR boven de 10 komt, dan is het wel gedaan, maar sowieso zullen De Leede en Zulfiqar toch moeten versnellen nu en ook op goed gebowlde ballen risico's gaan nemen.

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 16:37
Nog 11 overs, maar het lijkt gedaan.

Nederland 187/9, dus dit zijn de laatste 2 batsmen, na 39 overs. En Van Beek en Van Meekeren gaan de RRR van bijna 9 niet halen en ook nog eens 11 overs overleven zonder gebowld, gestumpt of gevangen te worden. Een moedige poging, maar helaas

Wentelt Eefje
6 oktober 2023, 16:53
Het is gedaan, Nederland verliest met 81 runs.

Nederland 205 all out na 41 (van de 50) overs. Dus niet in de buurt van het Pakistaanse totaal van 286.
Fieldend (en bowlend dus) heeft Nederland het in de eerste innings prima gedaan, maar behalve Vikramjit Singh (52 runs), Bas de Leede (67 runs) en Logan van Beek (28 runs, niet uit) hebben de Nederlanders in de tweede innings gewoon te zwak gebat om op dit niveau mee te kunnen.

Morgen Afghanistan - Bangladesh en Zuid-Afrika - Sri Lanka en zondag India - Australië. Nederland speelt maandag weer en zal een nog veel zwaardere dobber hebben aan Nieuw-Zeeland dan vandaag aan Pakistan.

Wentelt Eefje
7 oktober 2023, 13:53
Bangladesh 158 voor 4 (Shanto 59*, Mehidy 57, Omarzai 1-9) verslaat Afghanistan 156 (Gurbaz 47, Mehidy 3-25, Shakib 3-30) met zes wickets.

Ze winnen met zes wickets en 92 ballen te gaan. De grootste overwinning van Bangladesh termen wat resterende ballen betreft tijdens een World Cup. De vorige beste was 52 tegen Nederland in de World Cup van 2011. Veel controverses bij aanvang van de World Cup, maar Bangladesh heeft die achter zich gelaten en een allround show neergezet.

Straks meer over wedstrijd 2, Zuid-Afrika tegen Sri Lanka. Zelfs een kort verslagje zal dan uitpuilen van de superlatieven, wat een eerste innings van de Proteas.

Wentelt Eefje
7 oktober 2023, 18:45
Zuid-Afrika 428 voor 5 (van der Dussen 108, Markram 106, de Kock 100) verslaat Sri Lanka 326 (Asalanka 79, Mendis 76, Shanaka 68) met 102 runs.

Zuid-Afrika's drie centurions breken World Cup-records

428 voor 5 - Het totaal van Zuid-Afrika tegen Sri Lanka in Delhi is het hoogste in de ODI World Cup voor mannen en overtreft de 417 voor 5 van Australië tegen Afghanistan in 2015. Het is ook het hoogste ODI-totaal tegen Sri Lanka en overtreft India's 414 voor 7 in 2009 in Rajkot.

8 - Totalen van 400-plus voor Zuid-Afrika in ODI's, de meeste van alle teams. Drie daarvan waren tijdens de World Cup, terwijl alle andere teams in totaal twee 400-plus scores hebben.

3 - Centuries in de innings van Zuid-Afrika, voor het eerst in de World Cup - Quinton de Kock (100), Rassie van der Dussen (108) en Aiden Markram (106).

3 - Eerdere keren dat drie spelers centuries scoorden in dezelfde ODI innings. Twee daarvan waren van Zuid-Afrika in 2015 - tegen West Indies in Johannesburg en India in Mumbai. Engeland had drie centurions toen ze 498 maakten tegen Nederland vorig jaar.

100 uit 49 ballen - Markram scoorde de snelste honderd in de ODI World Cup en brak daarmee de 50-ball grens die werd neergezet door Kevin O'Brien van Ierland tegen Engeland in 2011.

4 - Opeenvolgende totalen van 300-plus voor Zuid-Afrika in ODI's; ze hadden er drie op rij gescoord tijdens de recente thuisreeks tegen Australië. Het is de eerste keer dat Zuid-Afrika in vier opeenvolgende ODI's een totaal van 300 runs heeft gehaald.

204 - Partnership runs tussen de Kock en Rassie van der Dussen, het hoogste voor Zuid-Afrika tegen Sri Lanka in ODI's.

17 - Centuries in ODI's voor de Kock vóór zijn eerste World Cup century op zaterdag tegen Sri Lanka. Geen enkele batsman heeft ooit meer ODI-tons gescoord voor zijn maiden World Cup century.

4 - Aantal Sri Lankaanse "designated" bowlers die 80 runs of meer tegen kregen tegen Zuid-Afrika - Kasun Rajitha (90), Dilshan Madushanka (86), Matheesha Pathirana (95) en Dunith Wellalage (81). Het is de tweede keer dat vier bowlers 80 runs of meer tegen kregen in een ODI innings voor mannen. Nederland overkwam hetzelfde toen het vorig jaar tegenover Engeland stond in Amstelveen.

Sri Lanka vocht hard terug, maar Zuid-Afrika's 428 bleek te veel op deze dag om te vergeten voor de bowlers (ook de Zuid-Afrikaanse). Het droeg daarmee wel bij aan het verbreken van nog twee records.

107 - Boundaries in beide innings samen is het hoogste aantal ooit in een World Cup-wedstrijd

754 - Dit is het hoogste totaal voor een ODI World Cup-wedstrijd voor mannen, meer dan de 714 runs in de wedstrijd tussen Australië en Bangladesh in Nottingham in 2019

Had ik al gezegd dat cricketers en cricketfans nog gekker zijn op stats dan honkballers en honkbalfans in de VS?...

Wentelt Eefje
8 oktober 2023, 18:04
Vandaag maar één wedstrijd, het thuisland opent tegen Australië als laatste het bal. En doet dat bowlend en fieldend meer dan overtuigend, ze weten de Aussies tot 199 runs all out te beperken met 3 ballen te gaan.

Maar dan... dat India opener Shubman Gill zou missen was te verwachten, maar zo'n dramatische start? Het werd muisstil in het stadion.

Duck, duck, duck

1 - Dit is de eerste wedstrijd in al India's ODI's dat DRIE van hun top vier batsmen ducks hebben gescoord, dus voor 0 runs uit zijn. Het was al bizar genoeg dat beide openers vielen voor ducks. Dat is slechts zeven keer gebeurd in hun geschiedenis, de laatste keer was bijna 20 jaar geleden tegen Zimbabwe in 2004.

Nu is Shreyas Iyer in navolging van Rohit Sharma en Ishan Kishan naar het paviljoen gegaan zonder iets aan de score toe te voegen. Terecht heeft Australië dus op hun beste bowlers gerekend, ook al biedt India niet de omstandigheden waar zij goed in zijn. Wat een begin van de jacht op het totaal van 200 runs.

En het had 20/4 en virtueel game over kunnen zijn. Mitchell Marsh laat de vangkans glippen na miscommunicatie met Alex Carey en Virat Kohli mag dus proberen meer runs aan zijn totaal van 12 en dat van India van 20 toe te voegen.

Hij maakt daar dankbaar gebruik van, als Virat Kohli totaal 85 runs heeft gescoord valt zijn wicket, nadat hij er samen met Kannaur Lokesh Rahul 165 voor het vierde wicket heeft gescoord na 37.4 overs op een totaal van 167 runs.

India heeft dan nog maar 33 runs nodig, meer dan genoeg ballen te gaan en nog 6 wickets ter beschikking. Rahul brengt de resterende runs samen met Hardik Pandya in slechts 3.4 overs op het bord. Eind goed, al goed voor het organiserende land.

India 201 voor 4 (Rahul 97*, Kohli 85, Hazlewood 3-38) verslaat Australia 199 all out (Smith 46, Jadeja 3-28) met 6 wickets

Wentelt Eefje
9 oktober 2023, 19:01
Vandaag weer maar één wedstrijd, onze XI ontmoetten het uit de startblokken geschoten Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland 322 voor 7 (Young 70, Latham 53, van der Merwe 2-56) verslaat Nederland 223 (Ackermann 69, Santner 5-59, Henry 3-40) met 99 runs

De innings van Nieuw-Zeeland begon met drie maidens (een over Van 6 ballen waarin geen enkele run gescoord wordt door de battende partij) op rij, maar eindigde met 50 runs in de laatste drie overs, met dank aan Tom Latham, Mitchell Santner en Matt Henry, die de innings naar 322 stuwden. Nederland begon langzaam aan de achtervolging en schakelde nooit een versnelling hoger toen ze bleven steken op 223, terwijl Nieuw-Zeeland zijn positie aan de top van de puntentabel verder verstevigde, doordat ze er nu twee uit twee hebben gewonnen.

Player-of-the-Match Santner, die een ongeslagen 36 sloeg uit 17 ballen met het bat, pakte vervolgens 5 voor 59 met de bal en werd daarmee de eerste Nieuw-Zeelandse spinner die een vijf-voor op zijn naam schreef in een ODI World Cup voor mannen. Hij varieerde zijn tempo consequent op een spinvriendelijke pitch - precies de eigenschap die hem bedreigend maakt - en het hoogtepunt van al zijn wickets was die van Scott Edwards.

Santner vertraagde zijn snelheid aanzienlijk en ging met een wijde lijn outside off om Edwards te verleiden met de vijfde bal van de 35e over. De aanvoerder van Nederland had 12 runs gemaakt van de drie voorgaande deliveries - waaronder een zes en een vier - en met de vereiste snelheid ging hij sloggend over de lijn, maar de bal vloog terug naar Santner die hem zelf uit kon vangen. En zo verdween bij 174 voor 6 elk klein beetje overgebleven hoop van Nederland om voor een ommekeer te zorgen.

Toch hadden ze Nieuw-Zeeland op een gegeven moment in een lastige positie met de bal. Nieuw-Zeeland verloor 3 voor 16 in de laatste overs - 238 voor 3 in de 41e werd 254 voor 6 in de 45e - maar Latham bleef de Nederlandse bowlers aan één kant trotseren. Van 1 uit 5 ballen na 34 overs sloeg hij 53 uit 46 ondanks de langzame en aangrijpende aard van bowlen die de pitch mogelijk maakte, die een uitdaging bleek voor alle inkomende batters behalve Latham.

Aryan Dutt had Mark Chapman verwijderd om de 45ste over te beginnen en Latham als de enige gespecialiseerde slagman van Nieuw-Zeeland over te laten, maar Nederland liet het afweten ondanks de kans om Nieuw-Zeeland tot onder de 300 te beperken. Daarvoor sloegen Will Young en Rachin Ravindra ook al een halve century, samen goed voor 77 runs in 14 overs voor het tweede wicket. Uiteindelijk zou de innings van Nieuw-Zeeland bepaald worden door zulke standen in een gestaag tempo in plaats van massale partnerships. Dat bleek veel te veel gevraagd voor Nederland.

Wentelt Eefje
10 oktober 2023, 20:49
1e wedstrijd:
Engeland 364 voor 9 (Malan 140, Root 82, Mahedi 4-71) verslaat Bangladesh 227 (Litton 76, Topley 4-43) met 137 runs

Titelverdediger Engeland spoelde de nare smaak van de nederlaag in hun openingswedstrijd van de World Cup weg en verpletterde Bangladesh met 137 runs in Dharamsala om hun toernooi weer op gang te brengen. Een totaal van 364 voor 9 werd gedragen door Dawid Malan's eerste World Cup-honderd - en zijn vierde dit kalenderjaar - voordat de teruggekeerde Reece Topley door de toporder scheurde terwijl Bangladesh al aan de basis wankelde van wat een record totaal om te passeren zou zijn geweest.

Aan bat gestuurd in het pittoreske HPCA Stadium, met op de achtergrond de Himalaya, toonde Engeland veel zin in de klim naar een hoog totaal. Malan en Jonny Bairstow begonnen aan gestaag doorstomen en noteerden hun eerste century als openers, voordat de eerste werd vergezeld door Joe Root in een vlekkeloos partnership van 151 in 19.3 overs om Engeland een formidabel platform te geven voor de laatste fases. Op dat moment begonnen ze echter te struikelen tegen de slimheid van Bangladesh's deathbowling, waarbij Shoriful Islam en Mahedi Hasan regelmatig wickets namen.

Maar ondanks het wegglijden van Engeland naar 7 voor 68 in de laatste 10.3 overs, bleef Bangladesh achter met een asking rate van meer dan zeven per over - en een doel dat veel hoger lag dan hun hoogste totaal bij de tweede batting in ODIs. De uitdaging werd snel nog groter, want Topley sloeg toe met zijn vierde, vijfde en 16e bal, waardoor Bangladesh achterbleef op 26 voor 3, een score die al snel 49 voor 4 werd toen Chris Woakes herstelde van zijn kostbare eerste overs.

2e wedstrijd:
Pakistan 345 voor 4 (Rizwan 131*, Shafique 113, Madushanka 2-60) verslaat Sri Lanka 344 voor 9 (Mendis 122, Samarawickrama 108, Hasan Ali 4-71) met zes wickets.

Sri Lanka kreeg een harde les in de realiteit van het moderne ODI cricket, want Pakistan scoorde het doel van 345 - de hoogste run-chase ooit in een World Cup - met zes wickets over. Hun aanval werd aangevoerd door centuries van Abdullah Shafique en Mohammad Rizwan, die een paar century's van Kusal Mendis en Sadeera Samarawickrama overtroefden en er twee overwinningen uit twee voor Pakistan van maakten.

Rizwan, die soms last had van schijnbaar slopende krampen - de fysio kwam twee keer naar hem kijken - gedurende de laatste 15 overs of zo van de chase, bleef uiteindelijk ongeslagen met een 121-ball 131. Samen met Shafique - die zelf de hoogste score van een Pakistaanse debutant op een World Cup noteerde met zijn 113 uit 103 - had hij een derde-wicket stand van 176 runs van slechts 156 ballen.

Wentelt Eefje
11 oktober 2023, 17:10
Vandaag, wederom met het thuisland in actie, slechts 1 wedstrijd.

India 273 voor 2 (Sharma 131, Kohli 55*, Rashid 2-57) verslaat Afghanistan 272 voor 8 (Shahidi 80, Omarzai 62, Bumrah 4-39) met 8 wickets.

India vs Afghanistan was een van de spannendere ontmoetingen van het WK van 2019, maar een zinderende honderd van Rohit Sharma zorgde ervoor dat er geen dubbel gevaar zou zijn in 2023. Elke vorm van gevaar werd uit de wedstrijd gehaald in de eerste tien overs of zo van de runchase, toen Rohit, die Sachin Tendulkar voorbij ging voor de meeste centuries op de ODI World Cup, alle bowlers van Afghanistan aanviel en een potentieel lastige runchase van 273 veranderde in een net run rate boosting cakewalk. Een half century van Virat Kohli sloot een bijna perfecte dag af voor India, dat met nog 15 overs te spelen naar een acht-wicket overwinning snelde, nadat een gedisciplineerd optreden met de bal Afghanistan had beperkt tot een ondermaats totaal, ondanks half century's van Hashmatullah Shahidi en Azmatullah Omarzai.

Wentelt Eefje
12 oktober 2023, 18:41
Australië lijkt het zich tijdens deze Cricket WC al net zo moeilijk te maken als ze tijdens de WC Rugby gelukt is. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!

Zuid-Afrika 311 voor 7(De Kock 109, Markram 56) verslaat Australië 177 (Labuschagne 46, Rabada 3-33) met 134 runs

Als Zuid-Afrika echt onder de radar door dit WK van 2023 wil komen, moeten ze het beter doen dan dit. Want door in Lucknow de vloer aan te vegen met Australië en met maar liefst 134 runs te winnen voor hun tweede overwinning in evenveel wedstrijden, hebben ze een geweldig statement neergezet dat onmogelijk te negeren is.

Zoals altijd maakte Quinton de Kock het meeste lawaai met 109 runs aan de top, terwijl Zuid-Afrika 311 voor 7 scoorde nadat hen was gevraagd als eerste te batten. De beslissing van Australië bij de toss en de stappen om hun batten te versterken met Josh Inglis en Marcus Stoinis in plaats van Alex Carey en Cameron Green, liepen op niets uit. Een gebrek aan elan met de bal en fouten in het veld leidden tot hun achtervolging - dood en begraven al in de 18e over op 70 voor 6. Twee nederlagen op rij betekenen dat ze zich weinig ruimte voor fouten kunnen veroorloven in de resterende zeven wedstrijden van de competitiefase.

Eddy_V
12 oktober 2023, 21:25
Heb het idee dat cricket niet tot de favoriete sporten onder de ijsberen behoort.
Ik moet bij cricket vooral aan de legendarische sketch van Jiskefet denken ;)

Willem2
12 oktober 2023, 21:29
Heb het idee dat cricket niet tot de favoriete sporten onder de ijsberen behoort.
Ik moet bij cricket vooral aan de legendarische sketch van Jiskefet denken ;)

Ok, er komt ook nog een topic speciaal voor liefhebbers van de kleine bal :rolleyes:
Want je kent je klassiekers...
Hoe kleiner de ...:biggrin:

Eddy_V
12 oktober 2023, 21:38
Ok, er komt ook nog een topic speciaal voor liefhebbers van de kleine bal :rolleyes:
Want je kent je klassiekers...
Hoe kleiner de ...:biggrin:
Tafeltennis ?
zijn inderdaad veel kleine Chineesje die daar bedreven in zijn.
wellicht kan Mentholbear uitsluitsel geven over het formaat van de Chinese bal ;)

PS de topic vervuiling is deze keer niet door mij gestart :tongue:

Wentelt Eefje
12 oktober 2023, 22:49
Onbekend maakt onbemind. Wat we ook bij veel ijsberen zien die zich tot "paspoortjes-neuken" beperken...

Siberische tijger
13 oktober 2023, 15:06
Ik ken de spelregels van het Cricket niet, terwijl ik eigenlijk wel van bijna alle sporten verstand heb (lees: het spelletje snap, of in ieder geval de spelregels voor een groot deel begrijp)
Maar door hier de verslagen van WE te lezen, word ik er wel wat bekender mee.
Hetzelfde voor het rugby, spelregels zijn voor een groot deel nu wel duidelijk, mede dankzij de verslagen van W5.

Dank hiervoor heren.

Wentelt Eefje
13 oktober 2023, 17:31
Ooit werd een WC-cricket uitgezonden op Eurosport en men deed met dat met als co-commentatoren de coaches van de Nederlandse (jongere) jeugdteams om de regels uit te leggen. Dat bleek een gouden greep en heeft er toe geleid dat veel kijkers destijds onderdeel van een groeiende groep kijkers uitmaakten. Jammer dat de rechten voor de meeste publieke en kleinere (jawel!) commerciële zendgemachtigden out of reach zijn dit keer. ESPN heeft de rechten wel maar in West-Europa doet men daar helaas niets mee..

Wentelt Eefje
13 oktober 2023, 17:57
Ik zal volgend jaar tijdig de wedstrijden op BBC van "The Hundred" gaan aankondigen. Ik kan iedereen hier alleen maar aanraden zowel de heren als dames wedstrijden daarin (met teams vol wereldsterren) in elk geval een kans te geven. Als je de eerste wedstrijden gezien hebt en het spektakel daarin kijk je zeker weer. (En niet alleen maar als Isa Guha en Alex Hartley presenteren)
3857338574

Finale The Hundred 2023:

http://youtu.be/W43ftdXwwVk

Wentelt Eefje
13 oktober 2023, 18:05
Nieuw-Zeeland 248 voor 2 (Conway 89*, Williamson 78, Mustafizur 1-36) verslaat Bangladesh 245 voor 9 (Mushfiqur 66, Shakib 41*, Ferguson 3-49) met acht wickets.

Kane Williamson keerde terug in het internationale cricket door "Kane Williamson dingen" te doen, door een prima 78 te scoren tegen Bangladesh. Hij leidde Nieuw-Zeeland naar de acht-wicket overwinning in Chennai, maar kon de overwinning niet helemaal zelf thuisbrengen, want hij verliet het veld geblesseerd in de 39e over. Daryl Mitchell bracht Nieuw-Zeeland over de streep met 43 ballen over en daarmee is de dominante start van de ploeg deze WC een feit.

Williamson miste zeven maanden aan competitief cricket door een blessure aan zijn rechterknie die hij vorig seizoen opliep tijdens de IPL en zijn tijdige herstel voor de WC werd toen nog onwaarschijnlijk geacht. Zelfs toen hij als aanvoerder aan de Nieuw-Zeelandse ploeg werd toegevoegd, werd verwacht dat hij de eerste fases van de competitie zou missen. Maar hij keerde niet alleen sneller terug dan verwacht, Williamson toonde ook weinig kwaliteitsverlies toen hij voluit aan de slag ging tegen Bangladesh.

Williamson sloeg tien vieren en een zes in zijn 108-ball 78, maar ging er uiteindelijk af met kramp. Meer nog dan zijn eigen innings, was het Williamson's grote bijdrage aan twee flinke partnerships. Eerst maakte hij 82 runs voor het tweede wicket met Devon Conway nadat Nieuw-Zeeland een vroeg wicket had verloren. Daarna voegde hij samen met Mitchell 108 runs toe voor het derde wicket. Het maakte het behalen van het target gemakkelijk voor Nieuw-Zeeland, want ze wonnen zeer ruim om op 3 uit 3 te komen.

Wentelt Eefje
14 oktober 2023, 11:49
Vandaag de wedstrijd waar met minstens evenveel spanning naar uit is gekeken als naar de finale zal worden.

38576

Pakistan-India de teams van Rohit Sharma en Babar Azam tegenover elkaar.

Siberische tijger
14 oktober 2023, 12:03
Is dat zoiets als Nederland tegen Duitsland bij het voetballen?

Wentelt Eefje
14 oktober 2023, 12:42
Daarbij vergeleken is Nederland - Duitsland als voetbalwedstrijd een vriendelijk theekransje...ook langs de lijn

Wentelt Eefje
14 oktober 2023, 20:40
India 192 voor 3 (Rohit 86, Shreyas 53*) verslaat Pakistan 191 (Babar 50, Rizwan 49, Bumrah 2-19, Kuldeep 2-35, Jadeja 2-38) met zeven wickets.

De wedstrijd die altijd veel belooft en zelden iets waarmaakt, kwam en ging opnieuw, met veelbelovend in verschillende fases, en uiteindelijk datgene opleverend waar een blauwe massa mensen voor gekomen was: een verpletterende Indiase overwinning. Een verbluffende ineenstorting in de middle-overs van Pakistan, waarin ze acht wickets verloren voor 36 runs, veranderde wat een boeiende run chase had moeten worden in een saaie formaliteit. Elke Indiase bowler speelde op zijn eigen manier een rol, vijf verschillende spelers verdeelden de tien Pakistaanse wickets gelijkmatig. Terwijl Pakistan instortte voor 191, verblindde en zinderde India - aangevoerd door aanvoerder Rohit Sharma -, hoewel het eigenlijk was alsof ze een geweer meenamen naar een messengevecht. Pakistan had zich al teruggetrokken uit deze wedstrijd en was een toeschouwer toen India naar huis raasde voor zo'n 100.000 supporters om de pole position te bereiken in de wereldbekerwedstrijd, waarvoor ze favoriet lijken.

Wentelt Eefje
15 oktober 2023, 15:42
Sensatie hangt in de lucht. Titelverdediger Engeland verloor de eerste wedstrijd al kansloos van Nieuw-Zeeland, maar herstelde zich prima tegen Bangladesh, dat eerder van Afghanistan gewonnen had.

In de eerste innings, waarin het nog puntloze Afghanistan door Engeland's captain Jos Buttler een totaal aan bat moest neerzetten, leek Engeland na een bliksemstart van Afghanistan (106 runs in de eerste 14 overs zonder een wicket te verliezen) vijf overs later ineens volledige controle te hebben over de wedstrijd, 122/3. De middle-order van Afghanistan scoorde daarna wel, maar te langzaam. De laatste (en dus minste) Afghaanse batsmen scoorden echter nog 94 runs uit de laatste 82 ballen alvorens op de een-na-laatste bal all out te zijn voor 284 runs. Niet helemaal de 300 die de Afghaanse captain Hashmatullah Shamidi hoopte te gaan verdedigen, maar gezien de score halverwege de innings zeker acceptabel.

Toch verwachtte Engeland, waarvan de eerste vijf batsmen absoluut wereldklasse zijn, niet in de problemen te komen die er nu zijn. Engeland wankelt! 91/4 na 17.2 overs en 117/5 na 20.4 waarbij Harry Brook de enige van de top 5 batsmen is die er nog staat. Het betekent dat de kans dat Afghanistan een sensationele winst gaat behalen volgens de SmartStats voorspeller meer dan 87% is...

Pfffff...

Wentelt Eefje
15 oktober 2023, 19:47
Afghanistan 284 (Gurbaz 80, Alikhil 58, Adil Rashid 3-42, Wood 2-50) verslaat Engeland 215 (Brook 66, Malan 32, Rashid Khan 3-37, Mujeeb 3-51, Nabi 2-16) met 69 runs.

Afghanistan claimde de beroemdste scalp uit hun internationale geschiedenis, en zorgde zo voor de eerste grote schok van de 2023 World Cup, door de regerende wereldkampioen Engeland met 69 runs te verslaan in een spin-and-seam masterclass onder de schijnwerpers van Delhi.

Hun dominantie werd in gang gezet door een onverschrokken vertoning van power-hitting van de 21-jarige Rahmanullah Gurbaz, wiens 80 uit 57 zoveel meer beloofde totdat een run-out hem op zijn hoogtepunt uitschakelde. Maar Ikram Alikhil bracht de lower-order van Afghanistan in stelling met een kostbare half century bij zijn WK-debuut, waarna ze het doel van 285 net zo vaag en ver weg lieten lijken als de hoop van Engeland om hun titel te verdedigen nu moet voelen.

Als Engeland, na het winnen van de toss en het kiezen voor de chase, had aangenomen dat de tweede helft van de wedstrijd een makkie zou zijn om het target van 283 te evenaren dat Nieuw-Zeeland voorbij walste in hun toernooi-opener, dan werden die ideeën weggewuifd tijdens een verrassend aanvallende powerplay van hun tegenstanders.

Jos Buttler's beslissing om als tweede te batten was schijnbaar beïnvloed door de kans dat de bal over het bat zou glijden onder de lichtmasten. Maar in plaats daarvan verergerden de avondomstandigheden alleen maar de natuurlijke eigenschappen van elk van de Afghaanse bowlers, niet in de laatste plaats Fazalhaq Farooqi en Mujeeb Ur Rahman, vanaf het begin van hun innings.

Veel cricketfans en ook de ICC zullen er blij mee zijn, maar ik heb net als de Engelsen zelfs een bittere pil moeten slikken...

Wentelt Eefje
16 oktober 2023, 12:22
T20 cricket bevestigd als een van de vijf nieuwe sporten op LA28

"Blij om 's werelds op één na populairste sport met naar schatting 2,5 miljard fans te verwelkomen", aldus de directeur van het LA Local Organising Committee

Wentelt Eefje
16 oktober 2023, 12:44
Australië leek al op weg naar de uitgang na ruim 20 overs, want de Sri-Lankaanse openingsbatsmen hadden beiden hun wicket nog niet verloren en scoorden meer dan 6 runs per over. De derde nederlaag in 3 wedstrijden leek al onafwendbaar, maar...

9 overs later is de wedstrijd weer bijna in balans als de Australische bowlers Adam Zampa en Pat Cummins beiden 2 wickets hebben genomen (waarvan allebei eentje met dank aan een geweldige vangbal van Steve Warner). Sri-Lanka na het veelbelovende begin ineens 166/4 na 29.1 overs

Daarna een onderbreking vanwege regen en de tweede bal na de hervatting van de SL-innings is het opnieuw raak, nu Mitchell Starc, Sri-Lanka 178/5 na 32.1 overs.

Wentelt Eefje
16 oktober 2023, 22:08
Australië 215 voor 5 (Inglis 58, Marsh 52, Labuschagne 40, Maxwell 31*, Stoinis 20*, Madushanka 3-38) verslaat Sri Lanka 209 (Perera 78, Nissanka 61, Zampa 4-47, Cummins 2-32, Starc 2-43) met vijf wickets.

Australië versloeg de ondermaatse 209 runs van Sri Lanka met gemak en boekte een vijf-wicket overwinning in Lucknow om hun tegenvallende World Cup-campagne nieuw leven in te blazen. Door het resultaat staat Sri Lanka nu op de een na laatste plaats met drie nederlagen uit drie en heeft het eigenlijk alleen nog maar overwinningen nodig om een kans te maken op de halve finales.

Voor Australië was het een overwinning die werd opgezet door vastberaden bowling en vervolgens werd afgesloten met een jacht op het target die werd bepaald door de helderheid van denken.

Sri Lanka won de toss en koos ervoor om als eerste te batten op een pitch die stand-in Sri Lanka aanvoerder Kusal Mendis een "280-300" veld had genoemd, en ging ideaal van start met het openingspaar dat 125 runs maakte.

Maar door een ineenstorting van verbazingwekkende proporties verloren ze tien wickets voor slechts 84 runs - de slechtste ineenstorting in World Cups sinds 2011 en Sri Lanka's slechtste ineenstorting sinds hun eerste World Cup wedstrijd - en ze werden uitgebowld voor 209 runs.

Adam Zampa was de beste bowler met cijfers van 4 voor 47, terwijl Pat Cummins en Mitchell Starc er elk twee pakten. Speciale vermelding verdient David Warner voor twee uitstekende vangen in de diepte om Pathum Nissanka en Mendis uit te schakelen, wickets die in veel opzichten Sri Lanka's ondergang katalyseerden. Het veldspel was ook een welkome afwisseling voor Australië, na hun openingsnederlagen tegen India en Zuid-Afrika, werd gekenmerkt door enkele ongewoon slechte gemiste vangballen.

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 15:50
Nederland leek halverwege hun innings volslagen kansloos.
Maar wat een innings van Scott Edwards! Hij kwam binnen met zijn ploeg op 82 voor 5 na 20 overs (wedstrijd ingekort door regen naar 43 overs elk) en deelde cruciale partnerships van 64 met Roelof van der Merwe (29 uit 19) en een ongebroken 41 met Aryan Dutt toen Nederland 105 runs uit de laatste negen overs haalde. Edwards eindigde op 78 not out van 69 deliveries, Dutt voegde een uitstekende 23 runs van negen runs toe en met 245 voor 8 hebben de Nederlandse bowlers iets behoorlijks te verdedigen.

Zuid-Afrika nog steeds met een licht voordeel en hun winstkansen zullen alleen maar toenemen als de Nederlandse bowlers niet snel 1 of 2 wickets nemen, maar... er is weer hoop.
(Helemaal als je beseft dat NL tijdens de laatste T20 met winst op SA ervoor zorgde dat ze in de groepsfase bleven steken.)

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 16:49
Ik had het nog maar nauwelijks geschreven of het eerste wicket van Zuid-Afrika viel. En na 18 overs 82/4, Nederland's winstkansen stijgen, alleen staat de gevaarlijke Heinrich Klaassen (op 5 ingekomen) nog te batten.

Herstel: na 19 overs is Zuid-Afrika 89/5, Klaassen gevangen door Vikramjit Singh op het bowlen van Logan van Beek. En nu volhouden!!!

SmartStats is wel heel optimistisch en dicht Nederland inmiddels meer dan 90% kans om te winnen toe. Maar de RRR is nog onder de 7 en als deze twee SA-batsmen gewoon 11 overs blijven staan en een run per bal scoren (RR 6.0) is het target van 246 in de laatste 10 overs nog echt binnen handbereik voor ze. Ik vind 60%/40% realistischer

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 17:46
Saillant detail, in het Nederlands team vandaag 3 spelers met Zuid-Afrikaanse roots (er zijn er meer mee in de selectie en ook in de staf de nodige Proteas):
Colin Ackermann speelde voor Zuid-Afrika Under-19
Sybrand Engelbrecht werd vooral bekend door een verbazingwekkende vangbal met beide handen tijdens een duik (op point staand) tijdens de 2008 Under-19 World Cup in Maleisië - op Youtube te zien als 'the Best ever catch in cricket history'

http://youtu.be/dw8IYDH2DWE?si=yRY24nMXr1fc8P92
Roelof van der Merwe speelde vanaf 2009 een aantal jaren voor de tegenstander van vandaag Zuid-Afrika. Maar was ook degene die David Miller uitving tijdens de 2022 T20 World Cup om Zuid-Afrika in de groepsfase uit te schakelen.

http://youtu.be/hFZXes9uZhU?si=Q8rTlF5AGFuo9ITQ

Inmiddels op de eerste bal van de 34e over Zuid Afrika 147/8, RRR 9.90, dat kan toch eigenlijk niet meer mis gaan!
En na 36 overs is de RRR precies 10.00, SmartStats ziet het absoluut niet meer fout gaan:
38584

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 18:31
Nederland wint met 38 runs, SA op de een-na-laatste bal all-out.
En bewijst daarmee Engeland, Pakistan en Australië een dienst.
De volgende wedstrijd van Nederland is tegen Sri Lanka, als enige team na allemaal 3 wedstrijden gespeeld te hebben nog puntloos.

Nederland versloeg Zuid-Afrika vorig jaar op de T20 World Cup. Ze hebben ze opnieuw overtuigend verslagen op de 50-overs World Cup. Het leek onwaarschijnlijk toen Nederland met 112 voor 6 in zwaar weer zat, maar Roelof van der Merwe, Scott Edwards, Logan van Beek en Aryan Dutt stonden allemaal op en leverden onder druk om ze eerst in de wedstrijd te houden en daarna Zuid-Afrika een suckerpunch te geven onder de nachtelijke hemel in regenachtige, koude omstandigheden waarin ze thuis zo gewend zijn te spelen.
Thuis zijn ze nog niet te zien op free to air tv, maar ze hebben weer een reden geleverd om er binnenkort wel op te komen. Nederland kan tot diep in de nacht feestvieren. Dit is een beroemde, beroemde overwinning. Wat een moment voor hen.

Nederland 245 voor 8 (Edwards 78*, van der Merwe 29, Jansen 2-27) verslaat Zuid-Afrika 207 (Miller 43, van Beek 3-60, van der Merwe 2-34, de Leede 2-36, van Meekeren 2-40) met 38 runs.

De opwindende ongeslagen half-century van Scott Edwards gaf zijn bowlers vertrouwen en ze gingen er vol voor, sloopten de legendarische batting line-up van Zuid-Afrika en bezorgden Nederland een historische World Cup overwinning.

Zuid-Afrika, dat beide voorgaande wedstrijden op het toernooi met meer dan 100 runs had gewonnen, na totalen van 428 en 311, had in de aanloop benadrukt dat ze de nederlaag in de groepsfase tegen Nederland, die vorig jaar een einde maakte aan hun T20 World Cup-campagne, achter zich hadden gelaten. Ondertussen had Nederland vluchtige voorbeelden laten zien van waartoe ze hier in staat zouden kunnen zijn met zware maar strijdlustige nederlagen tegen Pakistan en Nieuw-Zeeland. Deze wedstrijd volgde het script, totdat Scott en Roelof van der Merwe - die zowel met bat als bal schitterde - de wedstrijd op hun kant kregen en met 38 runs wonnen, de eerste keer dat Nederland in ODI's tegen Zuid-Afrika speelde.

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 23:39
Monty Python Cricket Sketch


http://youtu.be/aHGYzZ5e6as?si=JKiBSZhqvIPno3HF

Wentelt Eefje
17 oktober 2023, 23:42
Jiskefet English Sports Sketch


http://youtu.be/E_6d3JBBo4s?si=ja24p5UMx4dAlxGN

Wentelt Eefje
20 oktober 2023, 20:09
ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 13

Nieuw-Zeeland 288 voor 6 (Phillips 71, Latham 68, Naveen 2-48, Omarzai 2-56) verslaat Afghanistan 139 (Rahmat 36, Omarzai 27, Santner 3-39, Ferguson 3-19) met 149 runs.

Nadat het zondag voor grote opschudding zorgde in de 2023 World Cup door titelverdediger Engeland te verslaan, koesterde Afghanistan even hoop om de runners-up van 2019 ook te verslaan. Maar de professionaliteit en ervaring van Nieuw-Zeeland kwamen opnieuw naar voren en ze slaagden erin hun ongeslagen record intact te houden en vier uit vier te maken in deze competitie.

Aan slag gleed Nieuw-Zeeland van een comfortabele 109 voor 1 in de 21ste over naar een niet zo comfortabele 110 voor 4 in een tijdsbestek van negen ballen. Aanvoerder Tom Latham en de alleskunner Glenn Phillips bliezen de innings echter nieuw leven in met een 144-run stand voor het vijfde wicket. Ze werden ook geholpen door de slordigheid van Afghanistan in het veld, waar maar liefst zes kansen - vijf vangen en een run out - in rook opgingen terwijl Nieuw-Zeeland 288 voor 6 bij elkaar sprokkelde.

Mitchell Santner en Lockie Ferguson toonden behoud van hun uitstekende vorm met elk drie wickets terwijl Afghanistan ineenstortte in de chase. Alleen Rahmat Shah en Azmatullah Omarzai leverden nog een soort van gevecht voordat Afghanistan hun laatste vijf wickets verloor voor slechts 14 runs in 24 ballen om te worden uitgebowld voor 139 en met 149 runs te verliezen in Chennai. De overwinning gaf niet alleen de NRR van Nieuw-Zeeland een enorme boost, maar verstevigde ook hun positie aan kop van de puntentabel.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 14

India 261 voor 3 (Kohli 103*, Gill 53, Rohit 48) verslaat Bangladesh 256 voor 8 (Litton 66, Tanzid 51, Mahmudullah 46, Jadeja 2-38, Bumrah 2-41) met zeven wickets.

Dat de innings van Virat Kohli in een jacht op een middelmatig target alle op elkaar lijken is zeker geen kritiek op zijn batten. De schoonheid ervan ligt in het repetitieve karakter ervan, een teken van zijn honger om elke start te laten tellen. Op donderdag hielp het hem om ODI century nummer 48 af te leveren, wat hem een stuk dichter bij de man brengt die hij op zijn schouders hees op die beroemde aprilavond in 2011, voordat hij een epische uitspraak afleverde die een land van meer dan een miljard mensen een traantje deed wegpinken.

Kohli's optreden, dat tegen het einde veranderde in een race tussen zijn century en het behalen van de overwinning, werd voorafgegaan door een stortvloed aan runs van Rohit Sharma en Shubman Gill. Het 88-run openingspartnership van het tweetal in de jacht op 257, wat ver verwijderd leek van een par score, was een demonstratie van batting-esthetiek zoals die alleen in dromen lijkt te bestaan. Rohit, met zijn bijna lui overkomende elegantie, woeste cuts en monsterlijke pulls deed het eerste deel en Gill nam de rol over om langzaam in de hoogste versnelling te komen.

En nadat de twee in de loop van het spel uit gingen, gevangen in het verre veld na slagen die ze 99 van de honderd keer perfect zouden hebben uitgevoerd, loodste Kohli iedereen aan boord van zijn ODI-batting-trein die weer feilloos de runs opleverde. Vluchtige cameo's van Shreyas Iyer en KL Rahul droegen ook bij aan de dominante overwinning, India's vierde, waardoor ze nu op gelijke hoogte staan met Nieuw-Zeeland, hun volgende tegenstander op zondag in Dharamsala.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 15

Australië 367 voor 9 (Warner 163, Marsh 121, Afridi 5-54) verslaat Pakistan 305 (Imam 70, Shafique 64, Zampa 4-53) met 62 runs

Australië is vandaag dan wel op gelijke hoogte gekomen met Pakistan, maar eigenlijk waren ze de hele avond al een stap voor. In een wedstrijd die even dreigde uit te lopen op een thriller, boekte Australië uiteindelijk een routinezege. De ravage die werd aangericht door de centuries van David Warner en Mitchell Marsh was uiteindelijk te groot voor Pakistan. Pakistan vocht terug om - voor zover dat woord gebruikt kan worden voor een team dat 367 runs heeft neergezet - de ploeg van Pat Cummins in bedwang te houden en deed in de jacht op het target een goede poging. Maar ondanks een 134-run openingsstand tussen Imam-ul-Haq en Abdullah Shafique begon Australië regelmatig wickets te nemen, waarbij Adam Zampa er voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd vier nam. Iftikhar Ahmed en Mohammad Rizwan leken de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar uiteindelijk verloor Pakistan zes wickets voor 36 runs en Australië won met 62 runs.

Nederland XI

Wij spelen morgen om 10:30 lokale tijd in Lucknow tegen het nog puntloze Sri Lanka. Om 07:00 morgenochtend zit ik er dus helemaal klaar voor!

Wentelt Eefje
21 oktober 2023, 08:38
Nederland - Sri Lanka

1e Innings - Nederland bat:

Om aan te geven hoe laf en slecht NL bat (want zó geweldig is het bowlen van Sri Lanka nu ook weer niet):

30.1 Hemantha op Sybrand, VIER runs
Eerste boundary in de laatste 20 overs!

Nederland 125 runs voor 6 wickets na 30.1 overs. Een CRR van maar net boven de 4. Als NL nog een kans wil maken moeten deze 2 batsmen niet alleen de komende 15 overs niet uit gaan, maar ook nog eens vanaf nu 10 runs per over in plaats van ternauwernood 4 scoren...

Update

Sybrand Engelbrecht en Logan van Beek die op 91/6 bij elkaar kwamen scoren 130 runs voor het 7e wicket, het beste 7e wicket partnership ooit tijdens een World Cup. Helaas wordt Engelbrecht uitgebowld met de eerste bal van de 46e over, maar als NL deze laatste 5 overs met nog steeds Van Beek en nu Roelof van der Merwe nog 30 tot 40 runs weet te scoren, is de wedstrijd ineens weer bijna in balans. Nederland 221 runs voor 7 wickets na 45.1 overs

Update

Nederland 262 all out met nog 2 ballen te gaan. 10 runs te weinig om helemaal in balans te zijn, een licht voordeel voor Sri Lanka dat zo op jacht naar 263 runs gaat, maar een zucht van verlichting zal door het Nederlandse kamp zijn gegaan. Halverwege de Nederlandse innings leken de winstkansen voor Sri Lanka ruim 90%

Wentelt Eefje
21 oktober 2023, 12:49
Nederland - Sri Lanka

2e Innings - Sri Lanka bat:

30.1 172 runs voor 3 wickets
Nederland had op dat moment 47 runs minder gescoord maar al wel 3 wickets meer verloren. SmartStats dicht terecht Sri Lanka een winstkans van 83% toe. Heel even leek het in het begin van de innings anders gaan lopen.

Sri Lanka was in de problemen op 18/1 na 4.3 overs en 52/2 na 9.3 overs, maar het partnership van opener Nisanka met Samarawickrama van 52 runs in 7 overs en daarna ongebroken partnership met de volgende batsman Asalanka van 68 runs in 14 runs heeft SL in deze uitstekende uitgangspositie gebracht om probleemloos de zege binnen te kunnen brengen.

Update:

Uiteindelijk viel dat probleemloze nog tegen voor Sri Lanka. Nederland verzette zich toch erg lang tegen het onvermijdelijke en wist er daardoor voor te zeggen dat Sri Lanka weliswaar met 5 wickets won, maar dat pas kon doen met nog maar 10 ballen te gaan.

Misschien speelt Nederland momenteel nog te weinig op dit niveau om door te kunnen duwen. Maar als je naar de 3 verloren wedstrijden dit toernooi tot nu toe kijkt, dan begin je toch te denken dat Nederland met dezelfde (test)status als bijvoorbeeld Bangladesh en Afghanistan en dus veel meer wedstrijden tussen de World Cups door op niet alleen test(5 daagse) lengte maar ook 50 over ODIs zoals hier en ook nog T20 tegen de toplanden een echte toekomst in het internationale cricket voor dit team heeft.

Helaas:

Sri Lanka 263 voor 5 (Samarawickrama 91, Nissanka 54, Dutt 3-44) verslaat Nederland 262 (Engelbrecht 70, van Beek 59, Madushanka 4-49, Rajitha 4-50) met vijf wickets.

Een ongeslagen 91 van Sadeera Samarawickrama leidde een lastige chase in goede banen. Sri Lanka versloeg een veerkrachtig Nederlands team en kreeg eindelijk punten op het bord. Het resultaat betekent dat Sri Lanka Afghanistan, Nederland en Bangladesh achter zich laat met twee punten na vier wedstrijden; ze gingen Afghanistan echter voorbij op netto run rate om van de onderste plaats op de ranglijst af te komen.

Met een target van 263 was de jacht daarop opgebouwd rond belangrijke partnerships - de eerste een aanvallende 30-ball 34 tussen Kusal Mendis en Pathum Nissanka, om te herstellen van het vroege verlies van Kusal Perera, gevolgd door meer substantiële stands van 52, 77 en 76 - met Samarawickrama als een belangrijk onderdeel.

Op een ondergrond die iets te bieden had voor de spinners, was Aryan Dutt de beste van de Nederlandse bowlers met cijfers van 3 voor 44, terwijl het voor Sri Lanka de seamers waren - gebruikmakend van wat vroege swing - die de schade aanrichtten; Kasun Rajitha en Dilshan Madushanka pakten er allebei vier per stuk.

Dat Nederland zelfs runs haalde, was te danken aan een record zevende-wicket stand van 130 tussen Sybrand Elgenbrecht en Logan van Beek, die hen uit het aanzienlijke gat had gegraven waarin ze zich bevonden met dank aan Sri Lanka's seamers.

Wentelt Eefje
21 oktober 2023, 16:36
Zuid-Afrika - Engeland

Zuid-Afrika 399 voor 7 (Klaasen 109, Hendricks 85, Jansen 75*, van der Dussen 60) verslaat Engeland 170 (Wood 43*, Coetzee 3-35, Ngidi 2-26, Jansen 2-35) met 229 runs.

Heinrich Klaasen kukelde op zijn hurken in een druipende puinhoop na elk schot. Tussendoor velde hij de bowlers van Engeland voor een century van 61 ballen om een nadrukkelijke Zuid-Afrikaanse overwinning op te zetten in het Wankhede Stadium in Mumbai.

De wreedheid van Klaasen's 109 uit slechts 67 ballen paste helemaal bij de hitte en vochtigheid waardoor ook de bowler van Engeland, David Willey, kramp kreeg tijdens de hele innings van Zuid-Afrika, dat eindigde op 399 voor 7 en de op één na succesvolste run chase in de geschiedenis van ODI nodig had. Engeland capituleerde in plaats daarvan en crashte naar 170 all out in 22 overs en leed hun zwaarste ODI nederlaag.

Weg de hoop op titelprolongatie voorlopig voor Engeland en de Proteas mooi op tijd klaar om zo ontspannen te genieten van hun landgenoten de Springboks tegen Engeland in de Rugby WC

Wentelt Eefje
21 oktober 2023, 16:40
De stand nu alle teams 4 van de 9 poulewedstrijden gespeeld hebben:

38622

Wentelt Eefje
22 oktober 2023, 18:16
India 274 voor 6 (Kohli 95, Rohit 46, Jadeja 39*, Ferguson 2-63) verslaat Nieuw-Zeeland 273 (Mitchell 130, Ravindra 75, Shami 5-54, Kuldeep 2-73) met vier wickets.

Ze moesten het stellen zonder hun meest onvervangbare speler in een top-of-the-table clash tegen een Nieuw-Zeelandse ploeg die hen de afgelopen toernooi-ontmoetingen de baas was, en deze Nieuw-Zeelandse ploeg zette hen meerdere keren onder zware druk. Maar uiteindelijk bleef India de ICC Cricket World Cup 2023 typeren als het equivalent van Gary Lineker's beroemde uitspraak over een superteam uit een andere sport: "Voetbal is een simpel spel. Tweeëntwintig man jagen 90 minuten lang achter een bal aan en uiteindelijk winnen de Duitsers altijd."

We zijn nog maar halverwege de competitiefase en knock-outs zijn knock-outs, maar India leek zo moeilijk te verslaan dat zelfs deze wedstrijd, hun meest intense strijd tot nu toe in dit toernooi, eindigde met Virat Kohli die probeerde te herhalen wat hij donderdag tegen Bangladesh deed, en singles weigerde met India op het randje van de overwinning om te proberen zijn century te halen.

Het lukte deze keer niet helemaal, met een poging tot de winnende zes op 95 die eindigde als een vangbal op de midwicket boundary, maar India slenterde desondanks naar huis, met Ravindra Jadeja die Matt Henry voor vier pullde om de klus te klaren met nog twee overs te spelen. Jadeja maakte een ongeslagen 39, een belangrijke innings gezien het feit dat hij op nummer 7 binnenkwam en India nog 83 verwijderd was van de overwinning.

Wentelt Eefje
25 oktober 2023, 09:31
ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 20

Afghanistan 286 voor 2 (Ibrahim 87, Rahmat 77*, Gurbaz 65, Shahidi 48*, Hasan 1-41) verslaat Pakistan 282 voor 7 (Babar 74, Shafique 58, Noor 3-49, Naveen 2-52) met acht wickets.

8-0 of 7-1? Nee, daar hebben we het niet over. Tot hun vijfde wedstrijd van de 2023 World Cup had Afghanistan Pakistan in zeven ODI-pogingen niet verslagen. Ze hadden ze minstens twee keer bijna op het nippertje verslagen, maar moesten toen de ene hartverscheurende nederlaag na de andere incasseren. Maar op waarschijnlijk het grootste podium van allemaal, slaagde Afghanistan er eindelijk in om de hoodoo te doorbreken. En dat deden ze, in Chennai, met acht wickets haalden ze 283 runs met nog zes ballen te gaan, waarmee ze hun hoogste succesvolle chase in ODI's realiseerden. Eindelijk een 'W' tegen Pakistan, en nog 1-7 ook.

Telt dat als een grote verrassing en ommekeer? Misschien niet na wat Afghanistan tegen Engeland al deed, niet na de klinische manier waarop ze maandag het target wisten te halen en naar de zesde plaats op de ranglijst stegen.

Babar Azam won de toss en koos om als eerste op een ondergrond waar geen grassprietje te bekennen was als eerste te gaan batten. Babar en Abdullah Shafique's fifties, ondersteund door uitstekende cameo's van Iftikhar Ahmed en Shadab Khan, hielpen Pakistan aan een formidabele 282 runs voor 7 wickets.

Als antwoord toonde Afghanistan het beeld van scherp staande mannen met een missie. Rahmanullah Gurbaz en Ibrahim Zadran hadden een partnership van 130 runs voor het openingswicket, waarbij beide batsmen vijftig runs scoorden. Toen zij er eenmaal uit waren, was het de beurt aan Rahmat Shah en Hashmatullah Shahidi om de chase in goede banen te leiden en af te sluiten in 49 overs, dus met nog precies 6 ballen te gaan.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 21

Zuid-Afrika 382 voor 5 (De Kock 174, Klaasen 90, Markram 60) verslaat Bangladesh 233 (Mahmudullah 111, Jansen 2-39, Rabada 2-42) met 149 runs.

Zuid-Afrika blijft alles op hun pad verpletteren als ze als eerste batten en het lijkt niet uit te maken wie er in de weg staat. Deze keer was Bangladesh het onfortuinlijke slachtoffer. Zuid-Afrika zette ze het mes op de keel met 149 runs. Het werd geleid door een enorme bijdrage van Quinton de Kock, die met zijn 174 runs uit 140 ballen Zuid-Afrika naar 382 stuwde. Op het laatste moment had SA Heinrich Klaasen, die 90 runs scoorde uit 49 ballen en Zuid-Afrika 144 runs liet noteren in de laatste 10 overs. Bangladesh was nooit in de race als antwoord en, zoals in elke andere wedstrijd van Zuid-Afrika in dit toernooi, namen alle vijf de bowlers wickets.

Zuid-Afrika koos ervoor om eerst te batten en in het begin was het niet zo eenvoudig als de scorekaart doet vermoeden. Bangladesh hield aanvankelijk de Kock en Reeza Hendricks onder controle en boekte al vroeg eerste succesjes toen het Shoriful Islam en Mehidy Hasan Miraz Hendricks en Rassie van der Dussen goedkoop uitschakelde. Aan het eind van de achtste over stond Zuid-Afrika licht te wankelen op 36 voor 2, en het leek er niet op dat dit veld bevorderlijk zou zijn voor het runfest dat volgde.

Maar Aiden Markram en de Kock zijn waarschijnlijk de twee best in vorm zijnde batsmen dit toernooi en samen begonnen ze Bangladesh langzaam maar zeker uit te schakelen. De spinners werden over de grond uitgemolken terwijl Bangladesh's vermogen - en de lust - om wickets te nemen afnam. Het afwachtende patroon kwam Zuid-Afrika ten goede, gezien hun kracht lager in de batting order en al snel begonnen de boundaries te komen. De honderd kwam er in de 21e over, het 100-partnership in de 26e. De Kock naderde nu zijn eigen century, terwijl Markram een halve century had geslagen.

Zelfs het wicket van Markram - hij viel uiteindelijk toen hij een inside-out aerial drive van Shakib verkeerd plaatste - leek Zuid-Afrika ten goede te komen. Klaasen kwam op het perfecte moment - met nog 20 overs te gaan, had hij genoeg tijd om zich in te werken voor het geplande bloedbad aan het eind van de innings - en een meer dan voldoende basis als score om vanaf te vertrekken. Een gehoekte zes van Shakib uit zijn vierde bal maakte zijn bedoelingen duidelijk, voordat de Kock zijn derde century van dit WK binnenhaalde.

Zuid-Afrika kreeg in deze fase zoveel runs als ze wilden en de wedstrijd werd volledig op hun voorwaarden gespeeld. Maar de kenmerkende brutaliteit die ze demonstreerden tegen Engeland was nog niet te zien; en tegen het einde van de 37ste over hadden ze nog maar net de 200 bereikt. Wat daarna volgde was een herhaling van wat Engeland drie dagen eerder op deze locatie had meegemaakt.

Een krachtige zes en vier van Klaasen op Hasan Mahmud gaven aan dat Zuid-Afrika overschakelde naar de racemodus, voordat de Kock het opvoerde naar 11 in een aanval op de aanvoerder van Bangladesh. Met twee vieren en twee zessen in die over van Shakib, die 22 punten opleverde, bracht de Kock zijn 150 op het scorebord, en nog eens 17 in de volgende over zorgden ervoor dat Zuid-Afrika naar de 300 snelde. De Kock zou zijn eigen double-century echter niet krijgen, want hij haalde voor 174 uit naar een vangbal op deep backward point, maar in Miller hadden ze weer de perfecte man.

Terwijl Bangladesh werd weggeblazen door de vlaag van vieren en zessen waar ze mee werden bestookt, hadden ze al snel geen ideeën meer. In de laatste vijf overs werden 73 runs gescoord en hoewel Klaasen niet nog een briljante century scoorde, had hij ervoor gezorgd dat het target ver buiten bereik van Bangladesh lag.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 22

Australië - Nederland

Australië heeft de toss gewonnen en ervoor gekozen om nu (10:30) als eerste te gaan batten. Nederland heeft echter ook wat ze wilden, want de Nederlandse (in het uit 177 eilanden bestaande Polynesische Tonga geboren, maar in Australië opgegroeide) captain en wicketkeeper Scott Edwards gaf aan dat hij gekozen zou hebben om als eerste te fielden en bowlen wanneer hij de toss gewonnen zou hebben. Scott Edwards voelt zich overigens zo Nederlands dat op zijn enkel een Nederlandse leeuw getatoeëerd is.

Wentelt Eefje
25 oktober 2023, 11:29
Australië - Nederland

halverwege de 1e innings - Australië bat:

Na 3.5 overs zal iedereen met maar een greintje sympathie voor Nederland zijn opgeveerd toen één van de Australische openers (Mitchell Marsh) voor 9 runs van 15 ballen werd uitgevangen door Colin Ackermann op het bowlen van Logan van Beek. Maar in de bijna 14 overs die erop volgden scoorde de andere opener David Warner er samen met de nummer drie batsman Steven Smith lustig op los. Tot Aryan Dutt dit 132 runs partnership weet te breken als Smith (71 runs van 68 ballen) door Roelof van der Merwe wordt uitgevangen op de 3e bal van zijn tweede spell. Aan de andere kant komt Logan van Beek als bowler terug voor zijn tweede spell.

Australië halverwege 166 runs voor 2 wickets uit 25 overs. Verwachte score van Australië na 50 overs volgens Smart Stats 327 runs en een daarbijbehorende winstkans van 80%

Nederland heeft dus snel het wicket van David Warner nodig en liefst ook van Marnus Labuschagne die als batsman nummer vier voor Australië nu de crease bezet als het de kansen nog wil keren.

Wentelt Eefje
25 oktober 2023, 13:00
Australië - Nederland

1e innings - Australië bat:

Op de 3e bal van de 39e over bereikt Warner, toen hij de Leede voor 4 sloeg, zijn century. Zijn 22e ODI century!
En back-to-back centuries ook nog eens. Dat viert Warner in zijn inmiddels geheel eigen kenmerkende stijl. De DJ speelt de bijbehorende Srivalli song en Warner laat het nog even allemaal goed op zich inwerken.


http://youtu.be/NOo3Q1KAQpM?si=dCKHE-1h5cICwY6c

Een paar ballen later is Warner uit voor 104 runs en de batsman die er voor hem in komt als nummer zes is de in de laatste 10 overs "levensgevaarlijke" Glenn Maxwell. De voorspellingen van de commentatoren zijn: Nederland kan Australië onder de 320 runs houden als ze Maxwell snel uit krijgen. Australië kan bijna 400 runs scoren als Maxwell 10 overs blijft staan en er vol voor kan gaan. Het is niet mooi, zijn batten, maar wel heel erg effectief!

Glenn Maxwell scoort de allersnelste century in de geschiedenis van de ODI World Cup, hij heeft er maar 40 ballen voor nodig, nog nooit vertoond. Zijn voornaamste slachtoffer onder de bowlers is Bas de Leede, die het droevige record overneemt van Mick Lewis en Adam Zampa, die ooit in één ODI innings 113 runs tegen kregen. Bas de Leede zag helaas 115 runs van zijn bowlen gescoord worden. De 2 wickets die hij nam zullen voor De Leede ook geen enkele troost vormen helaas.

Logan van Beek pakt in de laatste over nog 2 wickets achter elkaar, eerst eindelijk Maxwell uit en dan onmiddellijk Starc die er voor hem inkwam. Staat dus 1 bal op een hattrick, maar de eerder genoemde Zampa, die blij zal zijn zijn record kwijt te zijn scoort een run, en in totaal gaat deze laatste over nog voor 10 runs.

Samenvatting van deze 1e innings:
Australië 399 runs voor 8 wickets.
Australië ramt er nog even 131 runs bij in de laatste 10 overs. Maxwell hamert een century van maar 40 ballen bij elkaar. Nederland moet zometeen 400 runs scoren om te winnen. Smart Stats acht die kans nauwelijks groter dan 5%

Wentelt Eefje
25 oktober 2023, 16:25
Australië - Nederland

2e innings - Nederland bat:

Maak van die 5,25% maar 0,00%. Niks halverwege de innings, zoals het als je de verstreken tijd in aanmerking neemt zou moeten kunnen luiden.

Want Nederland wist aan bat geen enkele weerstand te bieden aan de Australische bowlers en is na 21 overs all out voor slechts 90 runs. Nog een negatief record erbij voor Nederland, tot vandaag was Afghanistan het team dat de grootste nederlaag ooit leed tijdens een WC (toevallig ook tegen Australië) toen het in 2015 met 275 runs verslagen werd. Maar nu is Nederland dat team door met 299 runs te verliezen. Daardoor duikt Nederland's al negatieve Net Run Rate zoveel verder naar beneden dat we helaas nu stijf laatste staan.

Wentelt Eefje
25 oktober 2023, 20:51
Australië - Nederland

Australië 399 voor 8 (Maxwell 106, Warner 104, Smith 71, Labuschagne 62, van Beek 4-74, de Leede 2-115) verslaat Nederland 90 all out (Vikramjit 25, Zampa 4-8, Marsh 2-19) met 309 runs.

Het was het meest brute een-tweetje. Eerst kwam David Warner met de stoot, toen Glenn Maxwell met de "lights out" uppercut. Een 104 van de opener maakte Nederland moe, maar het was Maxwells verbazingwekkende 106 runs van slechts 44 ballen die de meest verwoestende knock-out toediende. Australië zette 399 runs voor 8 wickets neer en stond halverwege triomfantelijk tegenover gevloerde tegenstanders, die niet in staat waren om van het canvas op te staan en uiteindelijk bezweken, een vernietigende nederlaag met 309 runs - de grootste marge in de geschiedenis van de ODI World Cup voor mannen.

Slechts 18 dagen nadat Aiden Markram het record voor de snelste century in ODI World Cups had gevestigd, tegen Sri Lanka op ditzelfde veld, graaide Maxwell het record van hem weg in negen ballen minder, met slechts 40 ballen nodig om de drie cijfers te passeren. Het was het hoogtepunt van een geweldige aanval op de Nederlandse bowlers, vooral op Bas de Leede. De getalenteerde allrounder heeft nu de schande van de duurste cijfers in ODI's voor mannen, met 2 voor 115 - waarvan 43 in zijn laatste twee (inclusief 28 in de laatste), allemaal met dank aan Maxwell.

Maxwells tweede World Cup century (en derde in totaal) redde niet alleen de blossen van landgenoten Mick Lewis en Adam Zampa - tot dan toe gezamenlijk houder van de duurste cijfers in dit format - maar veranderde ook de hele stand van zaken in de wedstrijd tegen een moedig Nederland. Ze hadden Australië grotendeels in bedwang gehouden, zelfs terwijl Warner, na 163 runs tegen Pakistan in de vorige wedstrijd, naar zijn 22e ODI-honderd marcheerde.

Warners belangrijkste bondgenoten waren Steven Smith en Marnus Labuschagne, de meer dominante partners in een stand van respectievelijk 132 en 84 voor het tweede en derde wicket. Als Max O'Dowd een pick-up bij midwicket niet had verprutst, was Warner misschien wel run-out gegaan op 32 toen zowel hij als Smith zich bij het non-strikers end bevonden. Roelof van der Merwe werd vervolgens door de video-umpire beoordeeld tot het raken van de grond met de bal bij een scherpe kans op midwicket dus net niet uitvangend toen Warner 73 had, voordat hij een even moeilijke grab bij backward point voltooide om Smith uit te schakelen voor 71.

Labuschagne's vertrek - de Leede's eerste, gevangen op mid-off - was de eerste van drie die vielen voor slechts 23 runs, met als hoogtepunt Warner's vertrek, door Logan van Beek naar fine leg te paddelen, goed gevangen door Aryan Dutt, twee ballen na het voltooien van een zesde World Cup century van 91 ballen. Met nog tien overs te gaan stond Australië op 268 voor 5.

Maxwell was aan het eind van de 39e over binnengekomen - het laatst in de innings dat een ODI centurion ooit op de crease arriveerde - maar zag zijn eerste bal pas halverwege de 41e over. Achteraf gezien waren de back-to-back vieren van De Leede die hem van de nulscore af hielpen een teken aan de wand.

Hij was waarschijnlijk verantwoordelijk voor de run-out van Cameron Green, die pushte voor een tweede run, maar de allrounder - die was ingevallen voor Marcus Stoinis, die een pijnlijke kuit had - kwam te kort op een directe hit. Nadat het Teja Nidamanuru niet lukte een moeilijke vangbal achterwaarts rennend van mid-off te pakken toen Maxwell op 24 stond, begon het bloedbad.

Vanaf 35 runs van 21 ballen - al een pittige start - haalde Maxwell zijn reverse sweep voor de eerste keer te voorschijn om Paul van Meekeren weg te slaan over point, voordat hij de volgende langzamere bal over square leg sloeg voor de eerste van acht zessen. Nog een reverse over point - dit keer helemaal - bracht de 50 runs van 27 ballen, voordat hij twee ballen later over third man ging, beide van De Leede.

Een paar conventionele zessen volgden in de 48e over, gebowld door van Beek, die over wide mid-on ging en vervolgens over cover point sneed, als sandwich voor een pull naar midwicket door Pat Cummins, die "de toeschouwer met de beste plek om het spektakel te volgen" was. Toen kwam het pijnlijke laatste deel van de spell van De Leede; om te beginnen werd hij over de grond geslagen voor vieren, voordat hij in de tribune werd gelanceerd bij wide mid-on, over square leg en nog verder achter square na het bowlen van een boven de heup uitkomende full toss, terwijl Maxwell naar drie cijfers stormde.

Van de eerste zes tot de laatste sloeg het white-ball fenomeen 66 runs van slechts 19 ballen. Maxwell vierde het met een baby-wiegend dansje, een knipoog naar zijn vrouw en eerste kind - Logan, die vorige maand werd geboren - en die beiden eerder deze week in India aankwamen.

Met een target van 400 runs was Nederland's opener Vikramjit nooit van plan om zomaar goedkoop en langzaam scorend uit te gaan, hij racete naar 21 runs van 13 ballen met vijf vieren. En hoewel hij een run-out kans overleefde nadat O'Dowd hem hoog en droog achterliet met een onhandige call, hij werd namelijk gered door Josh Hazlewood's onhandige worp na het fielden in zijn follow-through, was hij minder fortuinlijk op zijn 25ste. Een goed getimede klap op zijn achterste voet leunend naar mid-off vond Maxwell, die de jacht op die vangbal buiten het veld was begonnen, en tsja.... één post hierboven staat al wat er daarna gebeurde.

Wentelt Eefje
28 oktober 2023, 10:40
ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 23

Sri Lanka 160 voor 2 (Nissanka 77*, Samarawickrama 65*) verslaat Engeland 156 (Stokes 43, Kumara 3-35) met acht wickets

De titelverdediging van Engeland is nog niet dood. En dat is jammer, te oordelen naar deze laatste holle vertoning van de ex-wereldkampioenen van Jos Buttler. De vernederingen volgen elkaar zo snel op dat ze hun schokeffect verliezen, maar het volstaat te zeggen dat dit laatste verpletterende verlies - met acht wickets en in slechts 59 van de 100 overs van de wedstrijd - noch het grootste noch het meest schokkende was van een abjecte campagne.

Het was echter wel de wedstrijd die zonder enige twijfel bevestigde dat dit team van echte grootheden uit Engeland geen wonderen meer verricht vanuit de kleedkamer. De wedstrijd was nominaal achtste tegen negende in het klassement van het toernooi, maar tegen de tijd dat Pathum Nissanka de winnende zes van Sri Lanka over long-on had geslagen met nog 148 ballen te gaan, vroeg je je af of dit team van Engeland, in deze miserabele stemming, zelfs maar de prestatie van hun overwinnaars had kunnen evenaren door uit het kwalificatietoernooi te komen waarin Sri Lanka in juli West-Indië, Zimbabwe en Ierland versloeg.

De realistische uitdaging voor Engeland in deze wedstrijd duurde niet langer dan de eerste zes overs van elke powerplay - op 44 voor 0 na het winnen van de toss, dreigden ze eindelijk aan te zetten, maar daarna verloren ze alle tien hun wickets voor 111 in 26 overs, met de pace van Lahiru Kumara en de tijdloze sluwheid van Angelo Mathews als belangrijkste wapens en spelers.

En toen, als antwoord, nam David Willey twee wickets met de nieuwe bal om aan te geven dat, met 23 voor 2, een laag scorend gevecht mogelijk was, maar toen gooiden Nissanka en Sadeera Samarawickrama de deur dicht met een bijna foutloos partnership van 137 in 122 ballen. En dat was, zoals ze zeggen, een strik eromheen. "We zijn zo ver achtergebleven bij de standaarden die we onszelf hebben opgelegd," gaf Engeland's captain Jos Buttler na de wedstrijd toe. "En zonder duidelijke reden."

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 24

Zuid-Afrika 271 voor 9 (Markram 91, Afridi 3-45) verslaat Pakistan 270 (Shakeel 52, Babar 50, Shamsi 4-60, Jansen 3-43) met één wicket.

Terwijl Keshav Maharaj uitbarstte in feestvreugde, nadat hij Mohammad Nawaz naar de backward square leg boundary had geslingerd voor de winnende runs met de nr. 11 als gezelschap, spoelden golven van opluchting over zijn teamgenoten die vanuit de kleedkamer toekeken. Zuid-Afrika had het juk van de choke met het nipte verschil afgeworpen tegen Pakistan in Chennai om voor het eerst in hun World Cup-campagne met succes te chasen.

De één-wicket overwinning bracht ze op tien punten gelijk met India aan de top van de ranglijst, maar met een voorsprong op de netto run rate, hoewel ze een extra wedstrijd hebben gespeeld.

De overwinning werd opgezet door hun bowlers - Tabraiz Shamsi en Marco Jansen in het bijzonder - die Pakistan versloegen voor 270 in 46.4 overs ondanks dat ze goed stonden met 225 voor 5 in de 40e over. En toen Aiden Markram, die met zijn innings van 91 Virat Kohli overklaste om de op één na hoogste run scorer van deze World Cup te worden, en David Miller hun 70-run stand voor het vijfde wicket vormden, leek een Zuid-Afrikaanse overwinning comfortabel. Dat veranderde allemaal toen Miller Shaheen Shah Afridi in de 34ste over achter de grond sloeg, terwijl het doel nog 65 runs verwijderd was.

De balans leek weer in Zuid-Afrika's voordeel uit te vallen toen Jansen zich aansloot bij Markram en het tweetal de vergelijking eerder begon te kraken dan voorzichtig te benaderen, als Zuid-Afrika's laatste paar erkende slagmensen. De bal nadat hij Haris Rauf over zijn hoofd had geslagen voor een platte zes in de 37e over, lepelde Jansen een langzamere bal naar Babar Azam op point, waardoor Zuid-Afrika 36 runs verwijderd was van het doel met vier wickets in de hand.

Veertien runs later pakte de legspinner Usama Mir, die in de 15e over van de Zuid-Afrikaanse achtervolging als vervanger van Shadab Khan in de wedstrijd kwam, zijn tweede wicket: Markram's poging tot een heave resulteerde in een leading edge die opnieuw in Babar's handen belandde. Zuid-Afrika's laatste erkende slagman was weg met zijn team nog steeds 22 tekort.

Afridi vond vervolgens de buitenrand van Gerald Coetzee en Rauf haalde met één hand een duikende vangbal uit om Lungi Ngidi uit te schakelen. Tegen die tijd hadden ze zich een weg gebaand naar 11 runs van de overwinning. Op een andere dag zou scheidsrechter Alex Wharf het lbw-beroep van Rauf tegen de nr. 11 Shamsi uit de laatste bal van de 46e over hebben toegestaan. Vanavond niet. Pakistan herzag de beslissing om niet uit te gaan, maar keek met lede ogen toe hoe de ball-tracking aangaf dat de impact de beslissing van de umpire was.

Negen ballen later was het voorbij. Na 25 wedstrijden beleefde de 2023 ODI World Cup zijn eerste thriller en Zuid-Afrika verslikte zich niet.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 25

Australië - Nieuw-Zeeland

1e innings - Australië bat:

Australië werd uitgebowld voor 388. De openers zelf maakten er 175 in slechts 19 overs. Travis Head maakte in zijn allereerste World Cup wedstrijd de op twee na snelste World Cup century ooit voor zijn land. En dat zonder echte voorbereiding, want hij was herstellende van een gebroken hand.

Dit is het Australië dat iedereen verwachtte op het WK en ze zijn er. Alle anderen zijn gewaarschuwd.

Head merkt ook op dat hij tegen het einde van zijn innings zag dat de pitch spin aannam, en zo kwamen NZ terug, met Glenn Phillips die 10 overs op rij bowlde en drie wickets pakte. Adam Zampa, Head zelf en Glenn Maxwell zullen moeilijk te verslaan zijn, zelfs zonder de enorme druk die ze nu op het scorebord hebben.

De Smart Stats voorspeller van ESPNcricinfo zegt dat NZ nog steeds een kans van 8,36% hebben om te winnen. Dat lijkt een beetje hoog. Ze moeten het op één na hoogste target behalen in bijna 2300 wedstrijden in ODI cricket. Dat is een door het oog van de naald als er ooit één was kans.

Nederland - Bangladesh

start van de 1e innings - Nederland bat:

Zojuist is Nederland tegen Bangladesh begonnen. Omdat er in Kolkata gespeeld wordt en dat maar een vlucht van 40 minuten vanaf Dhaka is, veel Bangladesh supporters. En die zien dat de beide openingsbatsmen van Nederland opnieuw falen helaas. Na 14 ballen, 2.2 overs, had Nederland zijn eerste 2 wickets al verloren en nog maar 4 runs gescoord. Veteraan Wesley Barresi is in het team gekomen in plaats van Teja Nidamanaru en bat als derde. Hij weet rust te brengen, maar gaat na een hele veelbelovende start van zijn innings, 47 runs van 47 ballen scorend, uit als hij gevangen wordt, 6 ballen later gaat Colin Ackermann ook Nederland weer diep in de problemen. 63 runs voor 4 wickets na 14.4 overs.

Hopelijk kunnen captain Scott Edwards die dit toernooi wel goed staat te batten tot dit moment en Bas de Leede - die juist dit toernooi een enorme vormdip met zijn bat heeft helaas - het tij keren met een goed partnership. Want Smart Stats dicht Nederland nu nog maar 30% kans toe om te winnen.

Wentelt Eefje
28 oktober 2023, 12:10
Australië - Nieuw-Zeeland

bijna halverwege 2e innings - Nieuw-Zeeland bat:

Nieuw-Zeeland 168 runs voor 3 wickets na 24 (van de 50) overs. CRR 7.00, maar ondanks dat dat geweldig lijkt halverwege is het te laag, want de RRR is 8.50 en kruipt dus langzaam de kritische grens van 10. Smart Stats geeft Nieuw-Zeeland dan ook niet meer dan 12% kans om alsnog te winnen.

Nederland - Bangladesh

op 2/3 van de 1e innings - Nederland bat:

Nederland 139 runs voor 5 wickets na 35 (van de 50) overs. Bas de Leede ging na 17 runs van 32 ballen uit met de score op 107, dus na een partnership van 44 runs met captain Scott Edwards. Die is inmiddels bezig aan een partnership van 32 not out met Sybrand Engelbrecht. Nederland scoort langzaam, maar het is nog een paar overs belangrijk dat deze batsmen samen de crease blijven bezetten en dan na 40 overs alle remmen los, zoals de toplanden doen. Winstkans voor Nederland volgens Smart Stats nog min of meer ongewijzigd, nu net ietsje meer, ruim 30%.

Wentelt Eefje
28 oktober 2023, 13:24
Australië - Nieuw-Zeeland

nog 36 ballen in de 2e innings - Nieuw-Zeeland bat:

Nieuw-Zeeland 324 runs voor 7 wickets na 44 (van de 50) overs. RRR 10.83
Winstkans Australië 93% volgens Smart Stats

Nederland - Bangladesh

1e innings - Nederland bat:

Nederland op de laatste bal all out, 229 runs. De lower order blijkt weer belangrijk met de bat. Volgende wedstrijd misschien reverse-battling-order? Dus nummer 11 eerst laten batten, dan 10, 9 enzovoorts? Vooralsnog denkt Smart Stats deze wedstrijd nog steeds aan 70% winstkans voor Bangladesh. Veel zal afhangen van het Nederlandse bowlen en fielden in de eerste 10 overs van de 2e innings. Bowlen van goede lijn en lengte en alle kansen op een vangbal ook grijpen, letterlijk en figuurlijk,

Wentelt Eefje
28 oktober 2023, 16:28
Australië - Nieuw-Zeeland

Er waren in de aanloop naar dit weekend nogal wat verzuchtingen van cricketkijkers over de hele wereld dat er weliswaar een aantal geweldige verrassingen waren in deze ICC Cricket World Cup, maar dat we helaas nog geen echt heel spannende wedstrijden gezien hadden.

Gisteren trok Zuid-Afrika in een ware thriller met nog maar een paar ballen te gaan en hun laatste batsman al aan bat aan het langste eind tegen Pakistan, vandaag werd de wedstrijd pas echt op de laatste bal beslist in het voordeel van Australië dat slechts 5 runs meer scoorde battend in de eerste innings.

Aan het einde was het James Neesham op wiens schouders de taak rustte, net als in de finale van de World Cup in 2019, en net als toen kwam hij binnen één hit van het stelen van de overwinning met een uitmuntende 58 runs uit 39 ballen. Maar hij eindigde net als zijn partner Martin Guptill destijds op Lord's, met zijn gezicht voorover op de pitch nadat hij run out ging op de voorlaatste bal. Mitchell Starc, die overal 360 graden rond het veld uitgeslagen werd, hield zijn zenuwen in bedwang bij de laatste bal om Lockie Ferguson de zes te onthouden die hij nodig had en Australië twee belangrijke punten te bezorgen.

Starc had heel gemakkelijk de boosdoener kunnen zijn voor Australië. Nieuw-Zeeland had 43 ballen nodig van 18 ballen met twee wickets in de hand. Starc en Josh Hazlewood misten hun doel. Trent Boult kreeg wat persoonlijke genoegdoening voor 2019 toen Marnus Labuschagne op het touw stond bij long-on om hem zes runs te schenken. Starc had 19 runs speelruimte bij het begin van de laatste over, maar mocht slechts vier man buiten de cirkel hebben vanwege de langzame over-rate van Australië. Hij bowlde vijf wides als tweede bal om de stand terug te brengen naar 13 runs van vijf ballen. Maar hij nagelde daarna zijn yorkers vast op de tenen van Neesham die daardoor het touw voor de nodige boundary's niet kon vinden en de fielders van Australië verrichtten een paar geweldige reddingen voordat Labuschagne en Josh Inglis samen Neesham uitschakelden op de op één na laatste bal.

Nederland - Bangladesh

op 2/3 van de 2e innings - Bangladesh bat:

Bangladesh 121 runs voor 8 wickets na 35 (van de 50) overs. De Nederlandse bowlers hebben de wedstrijd volledig weten te kantelen. Bijna allemaal "zuinig" bowlend en wickets onder elkaar verdelend. Weliswaar is de RRR voor Bangladesh nog binnen de perken met 7.26, maar met nog maar 2 wickets gaat Smart Stats er inmiddels vanuit dat het niet meer mis kan gaan voor Nederland, winstkans voor Nederland van 30% toen ze begonnen te fielden en bowlen deze innings naar 99,74% gestegen! Bravo!

Wentelt Eefje
28 oktober 2023, 18:04
Nederland 229 (Edwards 68, Barresi 41, Mustafizur 2-36, Mahedi 2-40) verslaat Bangladesh 142 (Mehidy 35, van Meekeren 4-23, de Leede 2-25) met 87 runs

Scott Edwards sleepte zijn team opnieuw uit de afgrond, maar het waren de bowlers die de overwinning voor hun rekening namen. Nederland hield stand bij het verdedigen van een middelmatig totaal van 229 en boekte een overtuigende overwinning van 87 runs op Bangladesh. Door dit resultaat is Bangladesh zo goed als uitgeschakeld voor de halve finale, terwijl Nederland weer een beroemde overwinning aan zijn collectie kan toevoegen - een overwinning die, naast de impact op dit toernooi, in het grote geheel van cricket als sport in Nederland weer een nieuwe sport zal zijn op een steeds indrukwekkender wordende ladder van groei.

De overwinning was misschien nog wel zoeter omdat ze werd behaald in Kolkata, waar Bangladesh de steun kreeg die ze waarschijnlijk het dichtst bij huis zullen krijgen dit WK, met de korte vlucht vanuit Dhaka die veel fans een gemakkelijke aanreis bood.

Maar uiteindelijk zou het een reis worden die eindigde in frustratie - men zag velen het stadion vroegtijdig verlaten - omdat een goed getraind Nederlands elftal hun veel meer ervaren tegenhangers in bijna alle facetten van het spel aftroefde.

Deze overwinning was vooral te danken aan de inmiddels gebruikelijke heldendaden van aanvoerder Edwards - zijn hele clan was aanwezig in het stadion om hem aan te moedigen - toen hij zijn tweede fifty van het toernooi, een 89-ball 68, aan elkaar rijgde.

Wat Bangladesh vooral pijn zal hebben gedaan, is dat ze zijn rug al hadden kunnen zien het veld afwandelend voordat hij op gang kwam - twee keer gedropt op nul - maar dat was juist in een microkosmos het verschil tussen de twee ploegen. Terwijl beide teams worstelden met het bat, zette Nederland door om tot een vechtend totaal te komen, en waar beide teams met hun bowlers de boel strak hielden om kansen te creëren door druk uit te oefenen, was het Nederland dat deze kansen met verve benutte; Bangladesh daarentegen moest berouwen over de gemiste kansen.

Zulk geluk zou echter voor niets zijn zonder de juiste ondersteuning en, zoals ze dat zo indrukwekkend hadden gedaan tegen Zuid-Afrika, zorgden de bowlers en fielders er opnieuw voor dat de inspanningen van hun skipper niet voor niets waren geweest.

Paul van Meekeren was uitstekend en pakte cijfers van 4 wickets voor maar 23 runs, inclusief de wickets van Shakib Al Hasan en Mushfiqur Rahim; Bas de Leede, vers van zijn tragische World Cup record afstraffing door Australië, schakelde de enige twee Bengalese batsmen uit die een bedreiging vormden voor het Nederlandse totaal - Mehidy Hasan Miraz en Mahmudullah, voor respectievelijk 35 en 20 runs. En dan was er nog de altijd betrouwbare Aryan Dutt, die ondanks dat hij slechts één wicket pakte, sluw als altijd was, de Nederlandse verdediging van het totaal startte door Litton Das uit te schakelen, twee opeenvolgende maidens binnen de eerste powerplay op zijn naam schreef en in het algemeen de batsmen met zijn sluwheid en variatie zelden een moment rust gunde.

Tegenover deze Nederlandse uitbundigheid spartelde Bangladesh in hun jacht op het target, niet in staat om de energie van hun tegenstanders te evenaren. Ze verloren regelmatig wickets en waren niet in staat om partnerships van een redelijke omvang te vormen - 38 was hun hoogste partnershipscore - terwijl de bescheiden chase snel een ontmoedigende en uiteindelijk een onmogelijke opgave werd.

Eddy_V
28 oktober 2023, 19:35
38656

Wentelt Eefje
29 oktober 2023, 04:08
Ik laat telkens in de schrijfsels de veldposities staan in het Engels als ergens een bal gevangen wordt waardoor een batsman uit gaat. Dat zijn er nogal wat, een kleine 40. De bowler en captain "zetten het veld". Want er zijn maar XI spelers per team, de plek van bowler en wicketkeeper staat eigenlijk wel vast. Vergelijk overigens honkbal: de bowler is de werper, de wicketkeeper de catcher.

Van de andere kleine 40 plekken, kunnen er dus maar 9 bezet worden door een fielder. De gaten ertussen, daar probeert de batsman te slaan om te scoren. 1 plek werd vroeger nooit bezet... op het plaatje (veldposities voor een rechtshandige batsman (striker)) rechts onderin, de plek met de mooiste naam: Cow corner

38657

De plek van cow corner hangt af van de batsmans rechts- of linkshandigheid, maar het is altijd een deel van het veld in de diepte aan de beenzijde van de batsman, meestal tussen deep-midwicket en long on. Het diagram toont de plek van cow corner voor een rechtshandige batsman.

Cow corner zou vernoemd zijn naar een gebied op het terrein van Dulwich College waar vaak koeien graasden. Dit heeft geleid tot de benaming Cow shots, wat wilde en riskante slagen zijn die meestal eindigen in cow corner en die worden beschouwd als meestal gespeeld door spelers met weinig kennis van of vaardigheid in het toepassen van de moeilijkere technieken van het spel. Dergelijke spelers werden verondersteld vooral prominent aanwezig te zijn in het type cricket dat gespeeld werd in landelijke of agrarische gebieden, waar spelers niet in aanraking kwamen met meer geavanceerde spelmethodes. Zulke slagen worden ook wel agrarisch genoemd.

In recentere kortere wedstrijdvormen, waaronder T20-wedstrijden, is dit gedeelte van het veld wat meer in gebruik, omdat batsmen manieren moeten vinden om de bal naar de boundary te slaan, zelfs bij yorker-length ("op de tenen gebowlde") ballen.

Wentelt Eefje
30 oktober 2023, 08:15
Als Nederland nog twee van de laatste drie wedstrijden wint, maar misschien zelfs ook wel als ze er maar eentje winnen, zou dat wel eens een onverwachts grote bonus met zich mee kunnen brengen. De geschoonde top zeven (zonder Pakistan) aan het einde van de poulefase van de ODI World Cup zal samen met gastheer Pakistan deelnemen aan dit grote evenement voor 8 teams, de 2025 ICC Champions Trophy.

Een ICC-woordvoerder bevestigde aan ESPNcricinfo dat het kwalificatiesysteem voor de 2025 Champions Trophy in 2021 werd goedgekeurd door het ICC-bestuur, toen het evenement weer op de kalender gezet, nu als één van de acht mondiale herentoernooien die in de cyclus 2024-31 worden gehouden.

Die ontwikkeling kwam echter als een verrassing voor een aantal nationale bonden - zowel van landen die deelnemen in India als andere die het niet tot de ODI World Cup hebben geschopt - die ESPNcricinfo vertelden dat ze niet wisten dat kwalificatie voor de 2025 Champions Trophy op het spel stond in dit toernooi.

Op dit moment staan Bangladesh en Engeland op nummer 9 en 10 van de ODI World Cup puntentabel, en dus buiten de top zeven die zich zal kwalificeren voor de Champions Trophy samen met gastheer Pakistan. "Ja, daar ben ik me van bewust", zei Jos Buttler, aanvoerder van Engeland, toen hem werd gevraagd of hij wist dat er een plaats in de Champions Trophy op het spel stond na het verlies tegen India in Lucknow. "En absoluut, het bewijst alleen maar dat we nog veel hebben om voor te spelen."

Dit betekent ook dat andere full member landen (met Testcricket status) zoals de West Indies, Zimbabwe en Ierland niet eens de kans krijgen om zich voor het toernooi te kwalificeren, omdat ze het niet tot de ODI World Cup van 2023 hebben geschopt.

In november 2021 presenteerde de ICC verschillende mondiale evenementen voor zowel mannen als vrouwen in de nieuwe cyclus (2024-31), waaronder twee edities van de Champions Trophy - in 2025 en 2029. In een verklaring in de media zei de ICC dat de Champions Trophy een evenement met acht teams zou worden en dat de toernooistructuur "eerdere edities zal volgen met twee groepen van vier, halve finales en finale".

Voor de edities van 2013 en 2017 van de Champions Trophy kwalificeerden de acht beste teams op de ODI-ranking zich voor het evenement. Naar verluidt was de beslissing om de beste zeven teams op dit WK te laten kwalificeren voor de Champions Trophy van 2025 oorspronkelijk goedgekeurd door het ICC's chief executives committee, waarna het ICC-bestuur de aanbeveling bekrachtigde.

Eén bestuurslid heeft bevestigd dat de kwalificatietrajecten voor alle evenementen zijn besproken en goedgekeurd tijdens de ICC-vergaderingen in 2021. Voor de ODI World Cup voor mannen in 2027, een toernooi met 14 teams dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Zuid-Afrika, Zimbabwe en Namibië, is het kwalificatieproces als volgt: de twee gastheren die full member status hebben - Zuid-Afrika en Zimbabwe - plus de acht hoogst geklasseerde teams per 31 maart 2027, en vier resterende teams via mondiale kwalificatietoernooien.

De kwalificatie voor de 2025 Champions Trophy werd deze week meer dan eens benadrukt door Bangladesh-captain Shakib Al Hasan. Met zijn team bijna uit de halve finale race in de ODI World Cup, sprak Shakib over het belang om in de top acht te eindigen. "Ik bedoel, hoop op de halve finale hebben we niet meer. Dienmogelijkheid is weg," zei Shakib zaterdag, nadat Bangladesh was verslagen door Nederland. "Maar het moet in ieder geval een beetje beter. Stel, je moet in de top 8 staan als je in de Champions Trophy wilt spelen. Dan zijn er dus nog drie wedstrijden te gaan met dat in gedachten."

Wentelt Eefje
31 oktober 2023, 08:00
Nederland op de ICC Cricket World Cup 2023 is één van de meest inspirerende underdogverhalen aller tijden. Oranje heeft miljoenen harten veroverd tijdens het toernooi. Hun prestaties waren zeer inspirerend en hebben fans van over de hele wereld ontzag ingeboezemd.

Nederland staat achtste op de puntentabel, boven Bangladesh en regerend kampioen Engeland. Oranje heeft twee overwinningen behaald uit de eerste zes wedstrijden. Waaronder de grootste verrassing van het toernooi toen ze eerder Zuid-Afrika versloegen.

Ze versloegen een in vorm verkerende Proteas-ploeg in het HPCA Stadium in Dharamsala. De "minnows" boekten een enorme 38-run overwinning op Zuid-Afrika. En nu heeft Nederland in Bangladesh een andere ICC Full Member verslagen.

Oranje versloeg de Bangla Tigers in het iconische Eden Gardens. Nederland batte als eerste en scoorde 229 runs, met dank aan Scott Edwards (68). De skipper loodste zijn troepen naar alweer een overwinning. Ze versloegen Bangladesh met een overweldigende marge van 87 runs.

Er zijn 12 Full Member Nations van de ICC en 96 Associate members (minnows). Nederland valt (nog) niet onder de lijst van Full Member Nations.

Lijst van ICC Full Members:
Afghanistan, Australië, Bangladesh, Engeland, India, Nieuw-Zeeland, Pakistan, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Ierland, West Indies, Zimbabwe

De drie laatstgenoemde Full Members wisten zich dus niet voor deze World Cup te kwalificeren, Nederland wel. Dat heeft samen met de performance in India inmiddels in zowel de internationale cricket pers (op hun websites) als ook bij cricket liefhebbers wereldwijd geleid tot een aanzwellende oproep om een Full Member status voor Nederland. Zowel in de pers als in diverse polls onder cricket liefhebbers op de cricket sites blijkt steeds weer dat rond de 80% vindt dat het de hoogste tijd wordt.

Dat zou Nederland een enorme boost geven, dan kan namelijk ineens aan een groot deel van de selectie - door de exorbitant stijgende funding vanuit de ICC - full-prof-contracten aangeboden worden door de KNCB (Koninklijke Nederlandse Cricket Bond). De kansen op kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2028 zouden er (nog veel verder) door stijgen.

Het is te hopen voor de Nederlandse cricketers die nu in India spelen en diegenen van de Dutch Lions die staan te trappelen om hun plekken in Oranje in te nemen dat de ICC gevoelig is voor de wereldwijde "stem des volks".

Wentelt Eefje
2 november 2023, 17:00
ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 25

India 229 voor 8 (Rohit 87, Suryakumar 49, Willey 3-45) verslaat Engeland 129 (Livingstone 27, Shami 4-22, Bumrah 3-32) met 100 runs.

Mohammed Shami rukte het hart uit het team van Engeland terwijl India een bescheiden totaal verdedigde in Lucknow om hun ongeslagen World Cup run te behouden en de campagne van hun tegenstanders nog verder te ontmantelen.

Shami claimde 2 wickets voor maar 4 runs uit drie overs in de eerste powerplay in een adembenemende spell en Jasprit Bumrah 2 wickets voor 17 runs uit vijf overs, terwijl Engeland na 10 overs naar 40 runs voor 4 wickets snelde en op 230 joeg voor pas hun tweede overwinning van het toernooi. Shami claimde er nog twee en Bumrah één om ervoor te zorgen dat het niet doorging, want geen van de batters van Engeland kwam voorbij de 27 van Liam Livingstone en India snelde naar een 100-run overwinning met nog 15.1 overs te spelen.

David Willey's felle, met wijd opengesperde ogen gevierde vreugdedans nadat hij Virat Kohli uitschakelde voor een negen-ball duck gaf een idee van de dreiging die van Engeland werd verwacht, maar die het dit toernooi node heeft gemist. Het werd geëvenaard door de stalen blik van Dawid Malan die de bal over deep midwicket volgde toen hij Mohammed Siraj voor zes runs wegtimmerde om zijn eerste runs te scoren, nadat Willey, Chris Woakes en Adil Rashid India hadden geholpen om de score te beperken tot 229 voor 8. Rohit Sharma's 87 in lastige battingomstandigheden baande het pad ernaartoe voor de gastheren.

Maar toen versloeg Bumrah de buitenrand van Malan met een weggevormde bal en twee ballen later kreeg hij zijn man via een poging tot cut die Malan recht op zijn stumps hakte. Bumrah zorgde voor twee wickets in twee ballen toen hij Joe Root over zichzelf struikelen en rappen op het voorste pad toen Engeland na vijf overs naar 30 voor 2 strompelde en het leek erop dat de battingperikelen die hen hadden geplaagd zouden voortduren.

Bumrah en Shami waren uitmuntend in de latere helft van de eerste powerplay, de maiden van de eerste in de zevende over onmiddellijk gevolgd door een wicket maiden voor Shami, die Ben Stokes met twee uitstekende ballen in het nauw dreef die niet overtuigende pogingen om te verdedigen versloegen en vervolgens de slagman lokte om een vollere bal aan te vallen die op de stumps uiteen spatte.

Jonny Bairstow overleefde op 13 toen Kohli er niet in slaagde een moeilijke kans bij slip naar beneden te trekken, maar Shami ging verder waar hij in zijn vorige over was gebleven met een tweede wicket in evenveel beurten toen Bairstow er een aansleepte van de perfecte lengte net buiten off stump.

Engeland had iets groots nodig van Jos Buttler, hun belegerde aanvoerder, die slechts 95 runs had gescoord in de eerste vijf wedstrijden, waaronder een hoogste score van 43 in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. Maar Kuldeep Yadav zorgde ervoor dat Buttler's magere run doorging met een juweel van een delivery die woest draaide vanaf de buitenkant van de baan en crashte in de top van middle en off om hem op weg te sturen voor slechts 10 en Engeland achter te laten op 52 voor 5.

Shami keerde terug voor een tweede spell in de 24ste over en sloeg als eerste bal toe om Moeen Ali uit te schakelen. Hij nodigde uit tot een drive en vond een edge die doorzeilde naar KL Rahul achter de stumps. Na Shami's ontslag van Adil Rashid, die door de poort werd gebowld, had India nog maar één wicket te pakken en Bumrah deed dat met een geweldige yorker die de onderkant van Mark Wood's middelstump raakte.

Na de toss te hebben gewonnen en India te hebben gevraagd om te batten op een pitch met twee tempo's, begon Engeland goed en beperkte het zijn tegenstanders tot 35 voor 2 in de openingsover.

Willey begon met een maiden in de eerste over van de wedstrijd, maar zijn tweede ging voor 18, inclusief twee zessen van Rohit over midwicket en over de grond om de bowlers van Engeland vroeg onder druk te zetten. Maar Woakes - terug nadat hij was uitgevallen voor de nederlaag van Engeland tegen Zuid-Afrika in de vorige wedstrijd en met slechts twee wickets van de enige overwinning van zijn ploeg van de campagne tegen Bangladesh aan het begin van deze wedstrijd - kreeg er één terug, versloeg de drive van Shubman Gill en kletterde tegen de stumps van het midden en de offs. Dat bracht Kohli naar de crease, maar zijn mistimed drive op Willey werd comfortabel gepakt door Stokes op mid-off, waardoor India met een shellshock van 27 voor 2 achterbleef in de zevende over.

Woakes, die zijn zesde over op rij bowlde, sloeg opnieuw toe toen hij Shreyas Iyer eenvoudig liet pakken door Wood op mid-on om er 40 voor 3 van te maken en Engeland dacht dat het 51 voor 4 was voordat Rohit zijn lbw-diskwalificatie door toedoen van Wood ongedaan wist te maken, toen het volgen van de bal suggereerde dat hij leg stump miste, en zijn daaropvolgende vier via deep backward point werd beantwoord met een daverend gebrul van het thuispubliek.

Rohit maakte zijn vijftigste door Wood net naast mid-on te slaan en twee runs te maken. Daarna tilde hij de volgende bal moeiteloos voorbij deep backward square leg voor zes, voordat hij over het veld naar Moeen Ali danste en hem over mid-off lifte voor vier in wat een cruciale innings voor India leek te worden.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 26

Afghanistan 242 voor 3 (Omarzai 73, Rahmat 62, Shahidi 58*) verslaat Sri Lanka 241 (Nissanka 46, Farooqi 4-34, Mujeeb 2-38) met zeven wickets.

Voor de tweede achtereenvolgende wedstrijd toonde Afghanistan voorbeeldige kalmte in de jacht op het subpar target van 242, dat met ijskoude kalmte werd gehaald met nog 28 ballen te gaan. Een trio van fifties van Rahmat Shah, Hashmatullah Shahidi en Azmatullah Omarzai effende het pad en Afghanistan verdrong Sri Lanka van de vijfde plaats op de puntentabel met nu zelf zes punten in de stand.

Sri Lanka is nu zo goed als kansloos voor een plaats in de halve finale, omdat ze hun volgende wedstrijden - tegen India, Bangladesh en Nieuw-Zeeland - alle drie moeten winnen om nog enige kans te maken.

Voor Afghanistan was dit een overwinning waarvoor de basis werd gelegd door hun bowlers, die de batters van Sri Lanka verstikten op een veld dat in alle opzichten perfect was om te batten, voordat hun eigen batsmen het target met minimale moeite behaalden.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 27

Pakistan 205 voor 3 (Fakhar 81, Shafique 68, Mehidy 3-60) verslaat Bangladesh 204 (Mahmudullah 56, Litton 45, Shakib 43, Afridi 3-23, Wasim 3-31) met zeven wickets.

Pakistan zette hun meest overtuigende prestatie van de World Cup neer om hun langste verliezersreeks tijdens een World Cup te beëindigen, door een bedroevend Bangladesh met zeven wickets te verslaan en hun vage hoop op kwalificatie voor de halve finale levend te houden.

De overwinning werd mogelijk gemaakt door een indrukwekkend optreden van Shaheen Shah Afridi - nu de snelste fastbowler die 100 ODI wickets neemt en de grootste wicketnemer op deze World Cup - om Bangladesh voor 204 runs all out te bowlen. Fakhar Zaman, net teruggekeerd in het team, liet vervolgens zijn beste optreden sinds maanden zien, een vintage 74-ball 81 runs die Pakistan op weg hielpen naar een overwinning die zowel hun zelfvertrouwen als hun netto run-rate een boost gaf.

Het voelde vanaf het begin als een klassieke Pakistaanse topprestatie, met Afridi's wicket in de eerste over. Hij schakelde Tanzid Hasan uit met de vijfde bal om de 100 wickets te bereiken en, profiterend van een swingende bal, nam hij zijn tweede wicket in zijn volgende over, toen Najmul Hossain Shanto uitving op square leg. Haris Rauf maakte er drie van door terug te "slaan" nadat hij in zijn eerste over voor drie boundaries was geslagen, door een edge van Mushfiqur Rahim die hem weg stuurde terug naar de kleedkamer.

Het beste deel van Bangladesh' innings volgde, een 79-run partnership tussen Litton Das en Mahmudullah dat de innings herstelde en de vroege schade enigszins ongedaan maakte. Het hielp dat Pakistans beste legspinner Usama Mir weer een slechte dag had, hij kon zijn lengtes niet consistent landen. Hij werd regelmatig afgestraft, vooral door Mahmudullah, die veruit de meest vaardige slagman leek.

Het keerpunt kwam toen Litton eenvoudig uitging op een onschuldige delivery van Iftikhar Ahmed, een lange hop die de slagman naar midwicket liftte. Litton stond bijna een halve minuut verbijsterd op de crease, bijna alsof zijn lichaam hem niet toestond om weg te lopen.

Bangladesh herpakte zich, maar het momentum was uit de innings verdwenen. Shakib Al Hasan had tijd nodig om op gang te komen en toen Afridi eenmaal terug was, schakelde hij Mahmudullah uit met een onspeelbare reverse-swinging delivery van rond het wicket. In de laatste 15 overs kwam de reverse swing nog meer in het spel, waardoor de lower-order batsmen van Bangladesh nog meer in het nadeel kwamen te staan en Pakistan de druk op de ketel begon op te voeren terwijl Babar Azam zijn bowlers met zeldzaam grote zorgvuldigheid liet roteren.

Pas toen Shakib te laat besloot om de spinners hard aan te pakken, leek Bangladesh enige intentie te tonen. Iftikhar werd geslagen voor drie boundaries en Mehidy Hasan Miraz sloeg Usama voor een zes over cow corner, dus Babar ging terug naar het fastbowlen van Rauf en die sloeg toe in zijn eerste over, waarbij hij Shakib wist uit te krijgen. Mohammad Wasim had slechts zeven ballen nodig om de staart van de batting order op te ruimen, Mehidy, Taskin Ahmed en Mustafizur Rahman zagen hun stumps uit de grond gebowld worden voor 204 runs.

In een rustige eerste drie overs speelden de Pakistaanse openers zichzelf in, maar vooral Fakhar maakte zijn armen los. Na drie runs in 11 ballen mepte hij Taskin voor een enorme zes over square leg die hem op gang bracht. Hij zou later zeggen dat het hem niet uitmaakte hoe de pitch speelde, omdat hij wist dat hij overal zessen kon slaan, een punt dat hij demonstreerde tijdens zijn innings toen zessen regelmatig de geblockte ballen afwisselden. Binnen de powerplay zorgden hij en Abdullah Shafique voor een half century partnership en met Shafique die zich bij het run festijn voegde, racete de stand naar drie cijfers.

Mustafizur was het favoriete slachtoffer van Shafique's "woede", want hij werd in de 12e over drie keer op rij neergeslagen, voordat Fakhar op het bowlen van Mehidy nog een zes sloeg. Zijn vijfde van de innings zorgde voor zijn half century, een klap op een bal van Taskin over het hoofd van de bowler, terwijl Shafique naar zijn eigen half century ging in dezelfde over. Shafique speelde misschien wel het schot van de dag, een smear over cow corner op Taskin die alle kanten uit werd gehamerd en op dat moment leek Pakistan op weg naar een tien-wicket overwinning.

Mehidy droeg zijn steentje bij om ervoor te zorgen dat de schande niet zo groot werd, door drie wickets te nemen (de enige die Pakistan verloor) om de flow te stoppen. Shafique viel als eerste, met een sweep haaks op de lijn van de bal, terwijl Babar, die nooit echt op gang kwam, uithaalde naar long-on voordat hij de dubbele cijfers kon bereiken. En hoewel Fakhar twee zessen had geslagen op Mehidy, was die dapper genoeg om de bal met een hoge stuit te blijven bowlen en een variatie in tempo te gebruiken om hem een fout te laten maken door een verkeerd getimed schot naar de midwicket boundary. Fakhar ging uit voor 81 runs, ook al leek hij soepel op weg naar een century.

Het zou uiteindelijk niet veel uitmaken, want een golf van boundaries van Mohammad Rizwan en Iftikhar zorgde ervoor dat Pakistan met nog meer dan 17 overs te spelen de eindstreep haalde. Het maakte een einde aan de somberheid die de afgelopen twee weken over de ploeg was neergedaald en terwijl Bangladesh officieel is uitgeschakeld, begint de late Pakistaanse aanval op een halve finaleplaats, die zo kenmerkend is voor veel ICC-toernooien waaraan de Pakistanen deelnamen, tekenen van opleving te vertonen.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 28

Zuid-Afrika 357 voor 4 (van der Dussen 133, de Kock 114, Miller 53*, Southee 2-77) verslaat Nieuw-Zeeland 167 (Phillips 60, Young 33, Maharaj 4-46, Jansen 3-31) met 190 runs.

Een van de voordelen van een lange poulefase is dat teams de kans hebben om een slechte start goed te maken. Maar Nieuw-Zeeland ondervindt dat het omgekeerde ook waar kan zijn. Een derde verliespartij op rij te midden van een reeks blessures in het kamp dreigt hun World Cup-campagne op zijn kop te zetten.

Zuid-Afrika verpulvert het wereldrecord zessen slaan van Engeland. Het verlies tegen Australië in Dharamsala was hartverscheurend, maar dit verlies tegen Zuid-Afrika in Pune was ronduit demotiverend. De bowlers werden op leather hunt gestuurd doordat Quinton de Kock en Rassie van der Dussen centuries scoorden en David Miller nog meer zout in de wonden strooide met een zinderende 53 runs not out van 30 ballen waarmee Zuid-Afrika 357 runs voor 4 wickets op het scorebord zette; alleen al de laatste 10 overs leverden 119 runs op.

Als antwoord werd de toporder van Nieuw-Zeeland uiteengerafeld door de kwaliteitsvolle pace-aanval van Zuid-Afrika onder de lichten. De extra bounce van Marco Jansen was goed voor Devon Conway en Rachin Ravindra, Will Young ging uit met een nicking behind op Gerald Coetzee en Kagiso Rabada liet Tom Latham een chipping naar cover doen.

Daryl Mitchell hield de hoop levend en straalde klasse en zelfvertrouwen uit met een paar prachtige on-drives, maar zijn vertrek toen hij uit wilde halen tegen Keshav Maharaj in de 19e over opende de sluizen. De wedstrijd werd verbijsterend eenzijdig toen Nieuw-Zeeland uitdoofde op 167 all out, waarbij alleen Glenn Phillips enige weerstand bood en 60 runs maakte.

De nederlaag, en de omvang ervan, was enorm vanuit toernooiperspectief, met Nieuw-Zeeland dat nu afglijdt naar een mogelijke plaats in de strijd om de vierde plaats, waar Pakistan, Afghanistan en Sri Lanka allemaal naar op zoek zijn. Weinigen hadden verwacht dat Nieuw-Zeeland op zo'n manier zou instorten, zelfs nadat Zuid-Afrika ze op 358 had gezet.

ICC Cricket World Cup 2023, India - dag 29

Het in de eerste zes wedstrijden ongeslagen thuisland kon Nederland aan de vooravond van het cruciale duel van ons tegen Afghanistan een hele goede dienst bewijzen door Sri Lanka een pak slaag te geven. Alle reden om als Oranje-supporters als één man volledig achter India te staan vandaag.

India 357 voor 8 (Gill 92, Kohli 88, Shreyas 82, Madushanka 5-80) verslaat Sri Lanka 55 (Shami 5-18, Siraj 3-16) met 302 runs

Mohammed Siraj, Mohammed Shami en Jasprit Bumrah verpletterden Sri Lanka voor 55 runs in de Wankhede en bezegelden India's zevende opeenvolgende overwinning van de World Cup en hun plek in de halve finales.

India's fastbowling- was zo sensationeel met de nieuwe bal dat de scores van Sri Lanka's top vijf als een regel binaire code te lezen waren: 0,0,1,0,1. Toen Shami ook nog de nrs. 7 en 8 voor ducks uit kreeg met de score op 29, liep Sri Lanka groot gevaar om in te storten voor het laagste totaal ooit in ODI cricket. Ze werden uiteindelijk verslagen in 19.4 overs en India boekte de op drie na grootste overwinning in dit format en Shami's 5 wickets voor slechts 18 runs maakte hem India's hoogste wicket-taker in World Cups. Het was de derde keer dat India Sri Lanka voor minder dan 100 runs all out kreeg in ODI's in 2023, en hun tweede overwinning met meer dan 300 runs tegen hen dit jaar.

De allereerste bal van Bumrah was een voorbode van het bloedbad dat zou volgen. Die startte wide van de crease, swingde met een hoek terug naar binnen om alsnog laat weer iets naar buiten te draaien om op de achterste legguard te landen. Siraj sloeg ook toe met zijn eerste bal, waarmee hij Dimuth Karunaratne lbw uit kreeg. Vier ballen later, met veel fielders dicht achter de batsman, liet Siraj de in vorm zijnde Sadeera Samarawickrama vangen op third slip.

Maar het was het verschalken van aanvoerder Kusal Mendis dat er echt uitsprong. Coaches instrueren bowlers vaak om zo te bowlen dat net de bails - de twee dwarshoutjes bovenop de drie stumps van het wicket - geraakt worden, dan is de bal te kort om een drive slaan en niet kort genoeg voor een pull of een cut. Siraj bowlde niet alleen precies die bail-trimming length om de outside edge van Mendis' bat te verslaan, hij bowlde inderdaad de bails van het wicket. Op 3 runs voor 4 wickets, met slechts één van die runs van het bat, was Sri Lanka's batting line-up al gebroken.

Wentelt Eefje
3 november 2023, 00:22
Afghanistan neemt het op tegen Nederland in een clash waarin heel wat op het spel staat. Beide ploegen zijn nog in de race voor de halve finales, maar er staat ook een Champions Trophy plaats op het spel.

Engeland - check, Pakistan - check, Sri Lanka - check, Nederland - volgende?

Bij aanvang van dit toernooi had Afghanistan slechts één overwinning - in 2015 - als resultaat van hun vorige twee wereldbekercampagnes. Nu hebben ze alleen al in deze editie drie eerdere World Cup-winnaars verslagen en zijn ze op jacht naar twee cruciale punten tegen Nederland om de strijd om de halve finales aan te gaan.

Lucknow was in 2019 de thuisbasis van Afghanistan, toen ze in één Test, drie T20I's en drie ODI's tegenover de West Indies stonden. Hoewel ze toen niet veel succes hadden in de ODI's, zou de bekendheid met de locatie hen een voordeel kunnen geven in deze wedstrijd.

Afghanistan heeft een aantal serieuze problemen opgelost tijdens hun campagne. Ze waren te afhankelijk van hun top order voor runs, maar de middle order is tot leven gekomen met Hashmatullah Shahidi en Azmatullah Omarzai die in vorm zijn. Fast bowler Fazalhaq Farooqi is goed bezig met een vierwicket-wedstrijd tegen Sri Lanka en heeft laten zien dat er meer in de Afghaanse aanval zit dan alleen spin.

En ze waren klinisch - niet wisselvallig - in hun overwinningen. Na Engeland comfortabel te hebben ontmanteld tijdens de verdediging van hun 1e innings totaal in Delhi, joegen ze tegen Pakistan en Sri Lanka op de targetscores met een kalmte die liet zien dat ze thuishoren op het WK. Nog een overwinning brengt Afghanistan op acht punten, gelijk met Australië en Nieuw-Zeeland die op de derde en vierde plaats staan.

Afghanistan moet het echter opnemen tegen een team dat ook nog veel heeft om voor te spelen. Nederland is nog steeds in de running voor de halve finales, hoewel hun kansen klein zijn, maar ze hebben een reële kans om zich te kwalificeren voor de Champions Trophy van 2025. Daarvoor moeten ze bij de beste acht eindigen op dit WK en door twee punten af te pakken van Afghanistan hebben ze vier punten voorsprong op de twee ploegen die momenteel onder hen staan (Bangladesh en Engeland).

Na eerder in het toernooi Zuid-Afrika te hebben verslagen, komt Nederland vrijdag fris na een overwinning op Bangladesh in actie. Hun bowling is - afgezien van de dreun tegen Australië - consistent geweest, maar hun batting heeft te weinig vuurkracht gehad. Nederland heeft slechts één keer meer dan 250 punten gescoord in dit hoog scorende toernooi en heeft meerdere keren de hulp nodig gehad van hun middle en lower order.

Op een locatie waar het scoren van runs niet zo gemakkelijk is geweest, zal Nederland een manier moeten vinden om te slagen tegen een Afghaanse aanval die veel meer is dan de uitzonderlijke Rashid Khan.

Vorm:
Afghanistan: LWLWW (laatste vijf ODI's, meest recente eerst)
Nederland: LWLLW

In de kijker: Azmatullah Omarzai AFG en Aryan Dutt NED

Azmatullah Omarzai had eind 2022 slechts 35 runs in vier ODI innings met een gemiddelde van 11.66. De allrounder heeft in 2023 een ommekeer bewerkstelligd: 305 runs in 12 ODI's met drie fifties en een gemiddelde van 43.57. Hij is momenteel de vijfde hoogste Afghaanse run-scorer in het toernooi met 203 runs met een gemiddelde van 50.75. Hij heeft ook bijgedragen met zijn medium pace bowling en nam vijf wickets voor een gemiddelde van 39.80 runs. Omarzai's variaties in de middelste overs kunnen de sleutel zijn.

Offspinner Aryan Dutt bowlde tot nu toe in elke wedstrijd de eerste over voor Nederland en was zuinig in de powerplay. Hij bowlde 23 overs in de powerplay, nam drie wickets en stond slechts 4.56 runs per over toe. Geen enkele andere bowler heeft meer maidens gebowld dan Dutt's zeven en hij zal vol vertrouwen aan de wedstrijd beginnen nadat hij 1 wicket voor 26 runs nam in tien overs tegen Bangladesh.

Opstellingen:
Afghanistan (mogelijk): 1 Rahmanullah Gurbaz, 2 Ibrahim Zadran, 3 Rahmat Shah, 4 Hashmatullah Shahidi (capt), 5 Azmatullah Omarzai, 6 Ikram Alikhil (wk), 7 Mohammad Nabi, 8 Rashid Khan, 9 Mujeeb Ur Rahman, 10 Naveen-ul-Haq/Noor Ahmad, 11 Fazalhaq Farooqi

Nederland zal waarschijnlijk geen wijzigingen aanbrengen in de XI die Bangladesh versloeg.
Nederland (mogelijk): 1 Max O'Dowd, 2 Vikramjit Singh, 3 Wesley Barresi, 4 Colin Ackermann, 5 Scott Edwards (capt & wk), 6 Bas de Leede, 7 Sybrand Engelbrecht, 8 Logan van Beek, 9 Shariz Ahmad, 10 Aryan Dutt, 11 Paul van Meekeren

Pitch en omstandigheden: Weer een langzaam scorende ondergrond?
De pitch voor de wedstrijd is een mix van zwarte en rode aarde en zou de spinners kunnen helpen. Voordat het veld eerder dit jaar opnieuw werd aangelegd, stond het Ekana Stadion niet bekend om hoge scores. Slechts één keer in 16 ODI innings heeft een team hier 300-plus gescoord - Zuid-Afrika eerder in deze World Cup.


Stats en weetjes:
Mujeeb Ur Rahman is één wicket verwijderd van 100 ODI wickets. Als hij dat vrijdag haalt, is hij de vierde Afghaanse bowler die de mijlpaal bereikt.
Vikramjit Singh komt nu nog 12 runs tekort voor 1000 runs in ODI's.
Rahmat Shah heeft 95 runs nodig om de vierde slagman van Afghanistan te worden die 4000 runs in internationaal cricket haalt.
Scott Edwards heeft drie ODI's tegen Afghanistan gespeeld en scoorde elke keer een fifty.

Citaten:
"We zijn hier op een World Cup, we spelen niet de Champions Trophy. De focus is de halve finale voor ons. We zijn niet geïnteresseerd in wat er over twee jaar gebeurt. We moeten morgen een wedstrijd winnen."
Colin Ackermann zegt dat Nederland unfinished business heeft in India

"We gaan de halve finale niet halen door er alleen maar over te praten. We moeten goed cricket spelen. Hoe goed we morgen beginnen zal cruciaal zijn en hoe goed we eindigen."
Jonathan Trott wil een klinische show van Afghanistan

Wentelt Eefje
3 november 2023, 09:45
Nederland - Afghanistan - 1e over:

Toss tijd in Lucknow. Edwards en Shahidi in het midden. Edwards geeft een flick en het muntstuk komt neer in het voordeel van Nederland. Nederland gaat eerst batten. Zegt dat ze hopelijk een score kunnen neerzetten en die dan kunnen verdedigen. Rekent erop dat hun top order meer runs moet scoren en als ze dat doen, hebben ze er alle vertrouwen in dat ze hoge totalen kunnen neerzetten. Eén van de veranderingen voor hen - Vikramjit Singh ontbreekt. Het is nog niet zeker wie hem vervangt, maar Edwards zei wel dat Barresi naar de top van de order zal verhuizen.

Nederland heeft meer dan één wijziging doorgevoerd met Roelof van der Merwe en Saqib Zulfiqar. Shariz Ahmad en Vikramjit Singh zijn degenen die ontbreken. Afghanistan, ondertussen, is teruggekeerd naar de vierkoppige spinaanval die goed van pas kwam tegen Pakistan, met Naveen-ul-Haq weggelaten voor deze wedstrijd vandaag.

Een dramatische 1e over voor Nederland. Wesley Barresi gaat al op de 5e bal van de wedstrijd uit. Een droomstart voor Afghanistan dat na 1 over voor Nederland 3 runs voor 1 wicket op het scorebord ziet staan.

Wentelt Eefje
3 november 2023, 11:22
Nederland - Afghanistan - halverwege eerste innings, NL bat:

Nederland houdt weliswaar goed stand tegen het bowlen van Afghanistan, maar berooft zichzelf volslagen onnodig van 3 batsmen die run out gaan. Dom van de Nederlanders, prima gefield door de Afghanen. Met een CRR van bijna 5 is er echter zo vroeg in de innings op geen enkel moment de noodzaak geweest om tussen de wickets zo riskante singles of scherpe tweeden te runnen. Zou het de spanning zijn?

11.3 M Nabi naar O'Dowd, 1 run, OUT
Volle bal op het been. Gaat laag en speelt een paddle sweep naar fine leg. Vraagt om twee, maar er is een voltreffer vanuit de diepte en Max heeft het misschien moeilijk! Ja, Max dook, maar niet snel genoeg om de raketworp van Omarzai te verslaan. Hij komt een paar centimeter tekort en nu is hij weg voor 42.
Max O'Dowd run out (Azmatullah Omarzai) 42 (40b 9x4 0x6) SR: 105

18.3 M Nabi naar Sybrand, OUT
Weer een run-out! Waar zijn de Nederlanders mee bezig? Vol buiten de afslag. Engelbrecht rukt op en boort hem recht naar mid off. Om de een of andere reden denken de batslieden dat de single binnen is. Maar dat was nooit het geval. Rashid tilt zijn hoofd op na het verzamelen, ziet Ackermann half-way naar beneden en rifles het naar de keeper, die de rest doet. Ackermann lette een beetje op de bal, maar zelfs als hij dat niet had gedaan, was hij er misschien niet geraakt - zo ondoordacht was de run!
Colin Ackermann run out (Rashid Khan/†Ikram Alikhil) 29 (35b 4x4 0x6) SR: 82.85

18.4 M Nabi naar Edwards, OUT
Oh jee, één brengt twee, en twee brengt drie! Vol opgeblazen net buiten de afslag. Edwards heeft een week te vroeg besloten dat hij wil sweepen. Hij krijgt echter niet de aankoop die hij wil en de bal scheef van de onderrand richting de keeper. Edwards, zich niet bewust van waar de bal is gebleven, loopt een paar passen naar beneden en dat stelt Alikhil in staat om de bal op te vangen en de bails eraf te halen. Dit is catastrofaal vanuit Nederlands perspectief!
Scott Edwards run out (†Ikram Alikhil) 0 (1b 0x4 0x6) SR: 0

Vervolgens staat Bas de Leede, toch één van de ondanks zijn jeugdiger leeftijd op topniveau meer ervaren Nederlandse cricketers gewoon met zijn bat naar de ballen te hengelen en kan al na 6 ballen op hem ook vertrekken.

20.2 M Nabi naar de Leede, OUT
Edged en weg! Afghanistan heeft er weer een, en de zaken gaan bergafwaarts voor de Nederlanders! Een lange delivery die aan de buitenkant van de off-stump vertrekt. Deze blijft in de richting gaan en de Leede maakt er een wilde zwaai naar met zijn bat. Raakt de bal met de rand van het bat en Alikhil pakt de vangachter de stumps!
Bas de Leede c †Ikram Alikhil b Mohammad Nabi 3 (6b 0x4 0x6) SR: 50

Halverwege de innings is Nederland op 112 runs voor 5 wickets. Smart Stats verwacht dat Nederland een target kan gaan zetten van 190 runs. Voor Max O'Dowd run out ging in de twaalfde over leek een score van 250 runs zeker haalbaar, wat Nederland licht de overhand zou hebben gegeven. Nu is Afghanistan de bovenliggende partij en zal er zowel de komende 25 overs (hopelijk bat Nederland ze helemaal uit) als in de tweede innings heel veel de kant van Nederland op moeten vallen om een kansje op succes te behouden.

Wentelt Eefje
3 november 2023, 12:51
Nederland - Afghanistan - eerste innings, NL bat:

34.4 ook het achtste wicket dat valt is weer een run out, de prima spelende Sybrand Engelbrecht komt nadat Roelof van der Merwe de bal hard maar niet hard genoeg speelde tekort.
Mujeeb naar van der Merwe, OUT
Weer een run out? Ikram is zelfverzekerd en dit is run out nummer vier. Engelbrecht opnieuw betrokken bij een run-out, deze keer is hij degene die uit gaat. Langzaam begonnen aan de single nadat van der Merwe hem heel hard naar midwicket sloeg. Misschien zat er toch geen single in
Sybrand Engelbrecht run out (Mohammad Nabi/†Ikram Alikhil) 58 (86b 6x4 0x6) SR: 67.44

Stat alert: Eerste keer ooit in ODI cricket dat vier van de top vijf batsmen in een line-up run-out zijn gegaan.

Van 72 runs voor 1 wicket naar 179 all out, het is een verschrikkelijke middag geweest voor Nederland na het openingsuur. Vier run-outs, één stumping, een rampzalige tijd voor hen na de keuze om eerst te batten. Spinners waren de baas op een ondergrond die hun manier van bowlen ondersteunde, maar dat was slechts de garnering vandaag. Het belangrijkste deel van de batting viel door run outs - vier van hun top vijf batters, in feite - en dat zal deze specifieke Nederlandse batting innings definiëren.

Mohammad Nabi was vandaag vooral geweldig met de bal. Net als Ikram Alikhil, de wicketkeeper. Een geweldige kans voor Afghanistan om nog twee punten te pakken en ook nog een NRR boost te krijgen. Het lijkt een niet al te moeilijke chase te worden voor Afghanistan om het target van 180 runs te halen.

Wentelt Eefje
3 november 2023, 17:10
Nederland - Afghanistan - tweede innings, AFG bat:

Afghanistan 181 voor 3 (Shahidi 56*, Rahmat 52, van Beek 1-30) verslaat Nederland 179 (Engelbrecht 58, Nabi 3-28) met zeven wickets

Nederland werd uitgeschakeld door vier run-outs, een stumping en een spin chokehold in Lucknow, terwijl Afghanistan hun buitenkansen op het bereiken van de halve finales verbeterde met een vierde overwinning in zeven wedstrijden, dit keer met een boost van hun netto run-rate.

Hun 111-ball zege in de chase naar een target van 180 runs was snel binnen dankzij bijdragen van 52 van Rahmat Shah en 56 van Hashmatullah Shahidi, maar het meeste gebeurde in de eerste helft waar Afghanistan in delen goed bowlde, maar onderweg geholpen werd door regelmatige fouten van Nederland.

Nederland was de dag begonnen met hun beste battingstart van de World Cup door 72 runs voor 1 wicket te bereiken in 11 overs, vooral dankzij de vroege aanval van Max O'Dowd. Maar O'Dowd's zoektocht naar een tweede run in de 12e over resulteerde in zijn run-out nadat Azmatullah Omarzai een direct hit maakte vanaf fine leg.

De run-outs gingen daarna op onverklaarbare wijze verder toen een goed gesettlede Colin Ackermann (29) traag reageerde op een call voor een single van Sybrand Engelbrecht. De volgende bal wist Scott Edwards niet waar de bal heen ging nadat hij een reverse sweep verkeerd raakte en tegen de tijd dat hij het doorhad, had wicketkeeper Ikram Alikhil zijn stumps gebroken. Een korte squeeze van Mohammad Nabi, Noor Ahmed en Rashid Khan volgde, waarna Engelbrecht - de man die de innings bij elkaar hield - ook run-out ging nadat Roelof van der Merwe hem riep voor een single die er nooit in zat.

Die vier dismissals op dezelfde manier lieten Nederland leeglopen en gaven Afghanistan een kans die ze niet meer lieten glippen. Terwijl Nederland van 72 voor 1 naar 97 voor 5 gleed, hielden hun spinners de controle over de middelste overs. Het stelde Afghanistan ook in staat om te herstellen van een moeilijke start met de bal, waar ze 6.6 per over tegen kregen in de powerplay, ondanks het wicket van Wesley Barresi in de eerste over. Fazalhaq Farooqi, één van de slechts twee seamers in hun XI voor deze wedstrijd, stond acht boundaries toe in de powerplay, een toernooirecord voor de editie van 2023.

Wicketkeeper Alikhil had een indrukwekkend optreden achter de stumps, hij droeg bij aan drie van de vier run-outs, nam twee moeilijke vangen op de spinbowling en deed de stumping van Logan van Beek. Hij hield vangballen op Bas de Leede en Saqib Zulfiqar en was snel met zijn handschoenwerk toen van Beek een bal van Nabi verder voor op de pitch probeerde te pakken om weg te timmeren. Nabi was met zijn 3 voor 28 de beste bowler op een dag waarop Afghanistan Naveen-ul-Haq buiten de selectie liet en Noor toevoegde om met vier spinners te spelen.

De jacht van Afghanistan op het target van 180 runs begon met horten en stoten toen Rahmanullah Gurbaz uitging in de vijfde over en Ibrahim Zadran weg was in de 11e over. Maar ze stonden niet onder druk met een eerste stroom van boundaries van nummer 3 Rahmat. Rahmat was druk bezig voor square aan de offkant en zijn partnership van 74 in 77 ballen met Shahidi hield Afghanistan ver voor in de achtervolging. De Nederlandse seamers waren niet vurig genoeg nadat de glans van de nieuwe bal af was, en de batters waren voorzichtig tegen de spin van Dutt en Zulfiqar.

Rahmat bereikte zijn derde fifty op rij in de World Cup en 26ste in alle ODI's, maar hij ging caught-and-bowled op de op het verkeerde been staande wristspinner Zulfiqar. De Nederlandse feestvreugde was echter van korte duur toen Omarzai een tegenstoot uitdeelde en Shahidi standhield. Gaandeweg bereikte Shahidi zijn 19e ODI fifty en de overwinning werd behaald in de 32e over met een ongebroken partnership van 52 runs. Opmerkelijk genoeg werd er geen enkele zes geslagen in de hele wedstrijd.

Voor Nederland wordt een plek in de Champions Trophy in 2025 nu steeds moeilijker, met een top-acht positie in gevaar met wedstrijden tegen Engeland en India in het verschiet. Afghanistan - nu vijfde - heeft Australië en Zuid-Afrika voor de boeg en maakt nog steeds kans op een halve finale.

Wentelt Eefje
4 november 2023, 19:59
​Nieuw-Zeeland - Pakistan

Pakistan 200 voor 1 (Zaman 126*, Babar 66*, Southee 1-27) verslaat Nieuw-Zeeland 401 voor 6 Ravindra 105, Williamson 95, Wasim 3-60) met 21 runs op DLS.

Tegen alle verwachtingen in blijft Pakistan op de een of andere manier in leven in deze World Cup. In een wedstrijd waarin ze één van hun meest gewone bowlingprestaties in de geschiedenis van de World Cup lieten zien, zorgden een century van Rachin Ravindra en 95 van de teruggekeerde Kane Williamson ervoor dat Nieuw-Zeeland 401 runs scoorde - hun hoogste World Cup-totaal - om Pakistan tegen de touwen te laten hangen. Maar door een verbazingwekkende tegenaanval van Fakhar Zaman hij sloeg een ongeslagen 126 runs van 81 ballen en hield Pakistan op gelijke hoogte met de DLS asking rate met de dreiging van regen op de loer voor een groot deel van de tweede innings. En toen de regen arriveerde, lag Pakistan ruim voor op het benodigde aantal runs volgens Duckworth-Lewis en boekte een overwinning die hen op gelijke punten bracht met Nieuw-Zeeland en een plaats in de halve finale binnen handbereik bracht.

Australië - Engeland

Australië 286 (Labuschagne 71, Green 47, Woakes 4-54) verslaat Engeland 253 (Stokes 64, Malan 50, Zampa 3-21) met 33 runs.

Het is voorbij. En dat is niet zomaar de slechtste World Cup-verdediging in de geschiedenis van de internationale sport.

Alles wat acht jaar lang als vanzelfsprekend werd beschouwd over het batten van de Engelse witte ballen is spoorloos verdwenen, alsof een Hollywood slechterik een sportalmanak uit de toekomst heeft gepikt en de wijzerplaten van de Delorean van het team heeft ingesteld op het WK van 2015. We zijn weer in een tijdperk van eindeloze, wanhopige mislukkingen beland - het wonder van 2019 voor altijd verloren in een aftakking van het ruimte-tijdcontinuüm.

De zesde nederlaag van Engeland - met 33 runs in Ahmedabad - in zeven wedstrijden was op zijn beurt de vijfde overwinning van Australië in vijf wedstrijden, waarmee ze zich losmaakten van een hard jagend peloton en hun greep op een halve finaleplaats verstevigden. Het was iets minder suf dan sommige nederlagen van Engeland - dankzij weer een pittige bowlingshow onder leiding van Adil Rashid en Chris Woakes, die ook op het laatste moment met het bat nog een vuist maakten, en weer een meeslepend maar al te kort optreden van Ben Stokes in #HeroMode.

Maar met Adam Zampa die naar de top van de wicket-charts van het toernooi steeg met een uitmuntende haul van 3 voor 21 in tien overs, werd het ogenschijnlijk bescheiden Australische target van 287 nooit realistisch aangevochten - vooral niet na nog zo'n belabberde powerplay waarin Joe Root, een van Engelands onbetwistbare grootheden in alle formats, een innings produceerde die zo slecht was dat het echt zijn laatste in gekleurde kleding zou moeten zijn.

Engeland tegen Australië bestaat altijd buiten de context, maar niet bij deze gelegenheid. De overwinning van Australië heeft alles afgesloten - Engeland's nauwelijks-minder-dan-niet-bestaande hoop op een top-vier finish; hun aanspraak op de zogenaamde #MoralAshes, vooral nadat Marnus Labuschagne's Test-tempo 71 de beslissende score van de wedstrijd bleek te zijn; en misschien zelfs hun hoop om te spelen in de Champions Trophy van 2025, als andere resultaten in hun nadeel uitpakken de komende dagen.

Het enige dat ironisch genoeg verder moet hinken is de WK-campagne van Engeland zelf. Nederland is de volgende voor een onwaarschijnlijke kans op Europees kampioenschap glorie, voordat Pakistan - gevoed door qudrat ka nizam na hun verbazingwekkende overwinning in Bengaluru - opduikt in Kolkata met een kans om hun comeback van 1992 te laten lijken op een standaard dag in het leven.

In de tussentijd rukt Australië op naar de top-vier plaats waarvan Engeland aannam dat die van hen zou zijn.

Wentelt Eefje
4 november 2023, 20:22
De stand met nog twee wedstrijden voor alle ploegen te gaan (resultaat van Nieuw-Zeeland - Pakistan hier dus nog niet in verwerkt):



Plaats

Land
Wedstrijden
Punten
NRR


1
India
7
14
2,102


2
Zuid-Afrika
7
12
2,290


3
Australië
7
10
0,924


4
Nieuw-Zeeland
7
8
0,484


5
Afghanistan
7
8
-0,330


6
Pakistan
7
6
-0,024


7
Sri Lanka
7
4
-1,162


8
Nederland
7
4
-1,398


9
Bangladesh
7
2
-1,446


10
Engeland
7
2
-1,504



De nummers 1 tot en met 4 plaatsen zich voor de halve finales
De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich voor de ICC Champions Trophy in 2025

Wentelt Eefje
5 november 2023, 20:21
Generale repetitie voor de finale? India hoopt het, de neutrale toeschouwer vreest het.

India 326 voor 5 (Kohli 101*, Iyer 77, Maharaj 1-30) verslaat Zuid-Afrika 83 (Jansen 14, Jadeja 5-33, Kuldeep 2-7) met 243 runs.

Virat Kohli bezorgde zichzelf een recordaantal van 49 ODI centuries en India hun achtste opeenvolgende overwinning in deze World Cup, op zijn 35ste verjaardag. Toen Kohli op gelijke hoogte kwam met Sachin Tendulkar, met een geslagen single in de voorlaatste over van India's innings, vierde een menigte van 60.000 mensen in Eden Gardens samen met Kohli en maakte er een gedenkwaardig verjaardagsfeest van.

Kohli, die in de zesde over aan bat kwam nadat Rohit Sharma de toss had gewonnen en India de uitdaging aanging door als eerste te batten, batte tot het einde van de innings en tilde India naar een boven-par 326 runs voor 5 wickets. Hij overtroefde uiteindelijk in zijn eentje al heel Zuid-Afrika, dat slechts 83 runs in totaal wist te scoren in 27.1 overs. Ravindra Jadeja haalde de beste cijfers uit zijn carrière met 5 wickets voor 33 runs om de chase van Zuid-Afrika te breken en hen te veroordelen tot hun op één na laagste totaal in ODI cricket.

De meeste van Kohli's centuries in de afgelopen tijd hadden iets onvermijdelijks over zich. De innings van zondag was dat allesbehalve. De omstandigheden in Kolkata waren uitdagend en zelfs Kohli had moeite om de oude bal weg te krijgen. De Zuid-Afrikaanse linkshandige spinners Keshav Maharaj en Tabraiz Shamsi testten Kohli ook met drift, dip en turn.

Maharaj had in zijn allereerste over Shubman Gill (23) geklopt met een ripper die de rand van het bat versloeg en de off bail eraf bowlde. Toen Maharaj een soortgelijke delivery bowlde naar Kohli, miste de bal de rand van het bat aan de buitenkant. Na een snelle start - hij stond op 17 runs uit 13 ballen op een gegeven moment - vertraagde Kohli tegen de spin, maar hij overleefde die momenten in de innings om daarna weer de seamers te domineren. Toen Lungi Ngidi weer in de bowling aanval werd gebracht in de 35e over, sprong Kohli uit zijn crease en sloeg de bal naar de buitenkant van het bat.

Maharaj's spell zonder boundary's - 10-0-30-1 - was een terugkeer naar de ODI's in de jaren '90. Zelfs Shreyas Iyer, misschien wel India's beste spinspeler, kon Maharaj niet van zijn lijnen en lengtes afbrengen. Iyer sloeg in plaats daarvan vier boundaries op Shamsi en stelde Kohli in staat om tot diep in de innings te batten. Na op 12 runs te hebben gestaan van 35 ballen, flitste Iyer naar 77 runs van 87 ballen.

Zonder verzekerd te zijn van het sterke batten in de vorm van Hardik Pandya, die de rest van het toernooi aan de kant zal moeten blijven, weigerde Kohli onnodige risico's te nemen. Suryakumar Yadav (22) en Jadeja (29) namen wel zulke risico's aan de andere kant van de crease en zorgden ervoor dat India de 300 passeerde.

Het was Rohit die de basis had gelegd voor het 134-run derde wicket partnership tussen Kohli en Iyer. De aanvoerder van India schoot uit de startblokken in de powerplay en sloeg 40 runs uit 24 ballen. Hij ontmantelde Marco Jansen, de meest productieve bowler in de powerplay van dit toernooi, en Ngidi, dè Zuid-Afrikaanse krachtpatser bij afwezigheid van Gerald Coetzee.

Jansen stond uiteindelijk 94 runs toe in 9.4 overs voor slechts één wicket. Ngidi verliet het veld na twee ballen in de laatste over van de Indiase innings met een blessure.

De problemen van Zuid-Afrika sijpelden vervolgens door in hun batting. Quinton de Kock hakte Mohammed Siraj in zijn eigen stumps in de tweede over en Temba Bavuma werd gebowld door Jadeja, die de nieuwe bal langs de buitenkant van de bat liet raggen.

Het zou alleen maar moeilijker worden tegen de oudere, zachtere bal. Jadeja en Mohammed Shami overklasten de middle order van Zuid-Afrika. Jadeja elimineerde Henrich Klaasen en David Miller, terwijl Shami Aiden Markram versloeg met testmatch lijn en lengte. Nadat hij een paar ballen van over het wicket naar Markram toe komend had gebowld, liet Shami er eentje juist van de slagman wegdraaien en de buitenste rand van het bat kussen.

Op een gegeven moment leek het erop dat India Kuldeep Yadav, hun belangrijkste spinner, niet eens nodig zou hebben met de bal. Maar Jansen en de staart van de batting lineup kwispelden lang genoeg om de linkshandige wristspinner in te zetten. Kuldeep hield ze aan het lijntje door de bal twee kanten op te draaien en behaalde daarmee twee wickets. Jadeja claimde zijn tweede vijf-wicket haul in ODI cricket; hij werd ook de tweede Indiase spinner, na Yuvraj Singh, die een vijf-voor nam in World Cups.

Het is nu de vraag of India, nu ze sowieso als eerste eindigen, tegen Nederland in de laatste poulewedstrijd met een B-team zal gaan spelen. En ook of dat wel gunstig voor Nederland zou zijn, of juist gevaarlijk omdat spelers nog een poging gaan doen zich in het team voor de halve finale en eindstrijd te spelen.

Wentelt Eefje
6 november 2023, 16:56
Sri Lanka - Bangladesh

Angelo Mathews werd de eerste die vanwege tijdsoverschrijding uitgegeven werd in internationaal cricket. Een gebroken helmriem leidde ertoe dat de batsman van SL op ongebruikelijke wijze werd uitgeschakeld.

Angelo Mathews werd de eerste speler ooit die een time-out kreeg in het internationale cricket na een defecte helm in Sri Lanka's WK-groepswedstrijd tegen Bangladesh in Delhi, wat nog meer drama toevoegde aan een rivaliteit waar al geen gebrek aan is.

Mathews was al op het veld en bezig met zijn laatste voorbereidingen voordat hij aan slag zou zijn tegen Shakib Al Hasan. Het bandje van zijn helm brak net toen hij het om zijn kin aan het aantrekken was. Hij vroeg om een vervangende helm, die hem werd aangeboden door Chamika Karunaratne. Shakib leek vervolgens een discussie aan te gaan met umpire Marais Erasmus, waarna Mathews, omdat hij niet klaar was om zijn eerste bal te slaan binnen de twee minuten die daarvoor zijn toegestaan in de ICC playing conditions, te horen kreeg dat hij was uitgeklokt.

Tijdens de inningspauze legde reserve umpire Adrian Holdstock aan omroep Star Sports het proces achter het uitgevende uit: "De fielding captain deed een beroep op Marais Erasmus, die de standing umpire was, dat hij wilde appelleren voor timed out."

Mathews moest de nieuwe helm nog opzetten en Karunaratne stond nog steeds bij het veld toen het nieuws van zijn dismissal werd doorgegeven aan Mathews. Op dat moment waren er minstens drie minuten en twintig seconden verstreken sinds de vorige batsman Sadeera Samarawickrama was uitgeschakeld.

Mathews leek aanvankelijk te denken dat de umpire het niet meende, maar kreeg al snel een bezorgde uitdrukking en ging een lange discussie aan met zowel Erasmus als square-leg umpire Richard Illingworth.

Angelo maakte zijn crease en toen brak zijn helmband. Hoe is dat getimed? Ik ben helemaal voor een timed out als hij zijn crease niet maakt, maar dit is belachelijk. Niet anders dan een batsman die naar de crease gaat en dan 3 minuten nodig heeft om klaar te staan #cricketworldcup
- Usman Khawaja (@Uz_Khawaja) 6 november 2023

Erasmus benaderde vervolgens Shakib en had een korte discussie (de tweede tussen de twee), waarna Mathews ook kort met Shakib sprak, die een troostend tikje op de schouder van Mathews gaf. Maar uiteindelijk werd de beslissing om hem timed out te verklaren gehandhaafd, wat leidde tot meer geanimeerde en zichtbaar boze gebaren van Mathews naar zijn gebroken helmband.

Op het moment dat Mathews formeel werd uitgegeven, had Bangladesh hun huddle allang verbroken en hadden ze hun plaatsen in het veld ingenomen, met Shakib op de plek van zijn marker (voor de lengte van de aanloop), klaar om te bowlen.

"Als batsman denk ik dat je ervoor moet zorgen dat je al je uitrusting op de juiste manier gereed hebt, want je moet eigenlijk binnen twee minuten klaar zijn om de bal te ontvangen - niet klaar om je voor te bereiden of je houding te nemen," vertelde Holdstock aan Ian Bishop tijdens de inningspauze, waarbij hij bevestigde dat er geen uitzondering wordt gemaakt voor materiaalpech. "Dus technisch gezien zou je er binnen 15 seconden moeten zijn om ervoor te zorgen dat al die dingen op de juiste manier gereed zijn."

Holdstock zei ook dat er al twee minuten waren verstreken tussen het wegsturen van Samarawickrama en het "een probleem worden" van de strap voor Mathews. "En in het geval van vanmiddag was de batsman niet klaar om de bal te ontvangen binnen die twee minuten, zelfs voordat de strap een probleem voor hem werd. De twee minuten waren al verstreken voordat hij de volgende bal zou kunnen ontvangen."

Videobeelden van de gebeurtenissen toonden aan dat er ergens tussen een minuut en 50 seconden en een minuut en 55 seconden waren verstreken sinds Samarawickrama uit was gegeven.

De ICC spelregels schrijven duidelijk voor dat de batsman binnen twee minuten klaar moet zijn om de bal te ontvangen, wat Mathews niet was: "40.1 Uitgetimed 40.1.1 Na het vallen van een wicket of de terugtrekking van een batsman moet de inkomende batsman, tenzij Time is afgeroepen, binnen twee minuten na het uit gegeven worden of de terugtrekking klaar staan om de bal te ontvangen of moet de andere batsman klaar staan om de volgende bal te ontvangen. Als niet aan deze eis wordt voldaan, is de inkomende batsman uit, Timed Out."

Mathews was zichtbaar geïrriteerd door de manier van uit gegeven worden toen hij het veld verliet. Hij schopte gefrustreerd tegen zijn helm toen hij het speelveld verliet en gooide zijn bat weg.

Zijn dismissal bracht Sri Lanka in grote problemen, op 135 voor 5. Charith Asalanka scoorde vervolgens nog een century en hielp zijn ploeg zich te herstellen naar 279.

Echt een bizarre manier om uit te gaan. Inderdaad nog nooit voortgekomen in het internationale cricket. Echt fris vond ik het appelleren van de Bengaalse captain Shakib niet. Het is weliswaar geheel in overeenstemming met de Laws of Cricket, maar absoluut lijnrecht staand op de Spirit of the Game.

Mij deed het denken aan het incident waarbij Johnny Bairstow deze zomer uit ging tijdens de Ashes. Kom ik later op terug. Dat had nog een staartje en een staart overigens, zal ik er dan bij vermelden.

Wentelt Eefje
6 november 2023, 20:00
Voor Engelsen het incident van deze sportzomer.

De Engelse coach Brendon McCullum en aanvoerder Ben Stokes waren van mening dat Australië "de geest" van de Laws of Cricket brak bij het ontslag van Jonny Bairstow op Lord's op zondag.

McCullum en Stokes waren het er technisch gezien over eens dat Bairstow uit was, maar Stokes zou zijn teruggekomen op zijn appeal voor uit.

"Wil ik op die manier winnen?" stelde Stokes. "Het antwoord voor mij is nee."

Bairstow werd gestumped toen hij een bouncer dook en onmiddellijk zijn crease verliet om Stokes in het midden te ontmoeten. Engeland zegt dat hij geloofde dat de umpires 'Over' riepen, wat betekende dat de bal dood was. De Australische wicketkeeper Alex Carey gooide de stumps neer en Bairstow werd na een korte herziening voor 10 uitgegeven.

Bairstow was eerst verward en daarna duidelijk ongelukkig door de stumping. Hij liet Stokes achter als laatste erkende batsman. Engeland verloor met 43 runs en ging met 2-0 onderuit in de vijfdelige serie.

Australië moest de rest van de wedstrijd de bitterheid van het publiek verdragen en McCullum vond dat de bezoekers het aan zichzelf te danken hadden.

"Het ging meer om de geest van het spel," zei McCullum. "Als je ouder en volwassener wordt, besef je dat het spel en de geest ervan iets is dat je moet beschermen. Je moet beslissingen nemen op het moment zelf en die kunnen gevolgen hebben voor het spel en de karakters van mensen.

"Volgens de letter van de wet ligt hij eruit. Jonny probeerde geen run te nemen en de scheidsrechters hadden 'Over' geroepen. Het is een van die moeilijke om te slikken. Als je naar de kleine marges kijkt, is het ongelooflijk teleurstellend."

Stokes vond dat ook.

"Wanneer is het gerechtvaardigd dat scheidsrechters 'Over' hebben geroepen?" zei Stokes. "Rechtvaardigt de square leg umpire die wat beweging maakt dat? Jonny Bairstow was in zijn crease en kwam toen naar buiten om een praatje te maken in het midden. Ik betwist niet dat het uit was, dat was het.

"Als de schoen aan de andere voet stond, zou ik meer druk hebben uitgeoefend op de scheidsrechters en hebben gevraagd of ze 'Over' hadden geroepen en diep hebben nagedacht over de hele geest van het spel en zou ik zoiets willen doen."

Pat Cummins, aanvoerder van Australië, zei: "Het was volkomen fair play.

"Het is een zeldzame dismissal. Er was niets ongepast of stiekem. Jonny verliet elke bal zijn crease. Hij deed het vier of vijf ballen lang. Het is de bedoeling dat je in je cricketcrease blijft. Bairstow heeft het met veel van onze jongens geprobeerd."

Cummins zei dat zijn ploeg geen wrok koesterde tegen Engeland, maar McCullum dacht dat het hun relaties zal beïnvloeden.

"Ik kan me niet voorstellen," zei de coach, "dat we binnenkort een biertje gaan drinken."

De banvloek

Jomboy's uitvoerige videoanalyse (http://youtu.be/EulOKkMHkJ4?si=5nNxjkUvu3RcuaDZ), kijk in elk geval even de eerste 2:30

De batsman Stuart Broad die daarna inkwam zei toen hij de crease opliep tegen Alex Carey: "That's all you'll ever be remembered for. That. That's all you'll ever be remembered for." Die uitgesproken banvloek blijkt kracht te hebben. Sinds deze Ashes test heeft Alex Carey voor Australië niet één wedstrijd meer echt overtuigt met de handschoenen als wicketkeeper en/of met het bat als batsman. Hij zal vast nog wel eens teruggedacht hebben aan zijn met een triomfantelijke grijns uitgesproken "Yeah".
Zie voor beelden de bovengenoemde video van honkbalfan Jomboy - die cricket kijkt en becommentarieert sinds een poosje - na 2:00.

Het Long Room Incident

En toen kwam het echte grote incident. Er is in Engeland (de wereld) denk ik geen elitairder gezelschap sporttoeschouwers dan de MCC-leden in de Long Room op Lord's. En die waren het met Broad eens, maar beschreven het kennelijk nog iets plastischer aan een aantal spelers van Australië die door de Long Room moesten op weg naar hun kleedkamer tijdens de innings break.

Inmiddels zijn 2 van de MC-leden betrokken bij het Long Room Incident (http://youtu.be/2yTL6_pMKGo?si=Ex1G-dg5Kr-DrmPn) lang geschorst en 1 zelfs geroyeerd, maar het was afgelopen zomer sensationele TV.

Om de legendarische Sir Geoffrey Boycott te citeren (over Carey en zijn captain Cummins): "You've spoilt it at the end. You've tarnished it. You've tarnished your good name. You've tarnished cricket!"

Wentelt Eefje
6 november 2023, 20:09
Woensdagochtend vanaf 09:30 is de wedstrijd tussen Nederland en Engeland (dat er vanwege de laatste kans op Champions Trophy plaatsing (http://www.espncricinfo.com/story/icc-world-cup-2023-scott-edwards-netherlands-prepare-for-england-with-champions-trophy-in-mind-1407581) beslist niet met de pet naar zal gooien) live te zien op nos.nl/live (http://nos.nl/live)

Wentelt Eefje
8 november 2023, 08:32
Sri Lanka - Bangladesh

Bangladesh 282 voor 7 (Shanto 90, Shakib 82, Madushanka 3-69, Mathews 2-35) verslaat Sri Lanka 279 (Asalanka 108, Nissanka 41, Tanzim 3-80, Shoriful 2-51, Shakib 2-57) met drie wickets.

Er werd weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van de meest boeiende rivaliteit van het subcontinentale cricket, waarin Bangladesh als verdiende winnaar uit de strijd kwam tegen Sri Lanka, met drie wickets en, cruciaal, 53 deliveries winst in Delhi. De winstmarge betekent dat Bangladesh Sri Lanka voorbij is gestreefd op de puntentabel op basis van netto run rate, terwijl Bangladesh, Nederland en Sri Lanka allemaal vier punten hebben en alle drie - en Engeland - nog steeds strijden om de twee overgebleven plekken op de 2025 Champions Trophy.

Dit was echter een wedstrijd waarin één incident alles overschaduwde. De inmiddels gebruikelijke controverse die gepaard gaat met de "Naagin Derby" was dit keer een historische primeur, want Angelo Mathews werd met een time-out uit het veld gestuurd - het eerste geval van deze zeldzame dismissal in het internationale cricket.

Het incident vond plaats halverwege de innings van Sri Lanka, nadat Mathews' defecte helmriem ervoor zorgde dat het meer dan twee minuten geleden was dat het vorige wicket was gevallen zonder dat de nieuwe batsman klaar was om aan slag te gaan. Shakib Al Hasan appelleerde. Mathews was uit.

Volgens de wedstrijdbepalingen van het toernooi: "Na het vallen van een wicket of het terugtrekken van een batsman moet, tenzij Time is afgeroepen, de inkomende batsman klaar zijn om de bal te ontvangen, of moet de andere batsman klaar zijn om de volgende bal te ontvangen binnen 2 minuten na het ontslag of de terugtrekking. Als niet aan deze eis wordt voldaan, is de inkomende batsman uit, Timed out."

Een woedende Mathews werd teruggestuurd en Sri Lanka speelde de rest van de wedstrijd geplaagd door het nodige chagrijn. Maar om alleen daarop te focussen zou afbreuk doen aan de solide allround prestatie van Bangladesh, en van Shakib.

Afghanistan- Australië

Australië 293 voor 7 (Maxwell 201*, Rashid 2-44) verslaat Afghanistan 291 voor 5 (Ibrahim 129*, Rashid 35*, Hazlewood 2-39) met drie wickets.

Op een gegeven moment stond Australië 91 voor 7 op jacht naar 292. Toen maakte Glenn Maxwell een dubbele century en wonnen ze niet alleen de wedstrijd, maar verzekerden ze zich ook van hun plaats in de halve finales van de World Cup.

Nadat Ibrahim Zadran de allereerste Afghaanse centurion in World Cups was geworden, verpulverden Naveen-ul-Haq en Azmatullah Omarzai de top order van Australië en dreigden ze een beroemde overwinning te boeken in Wankhede. Maar Maxwell maakte een sensationele 201 not out, waarvan 179 runs werden gescoord in een ongebroken 202-run partnership met zijn aanvoerder Pat Cummins, om het script om te gooien. Het resultaat betekende de definitieve plaats van Australië bij de laatste vier, samen met gastheren India en Zuid-Afrika, en liet Afghanistan gebroken achter.

De chase was niet het enige dat naar het einde toe steeds spannender werd. Maxwell, die de 50 overs had gefield in de hitte van Mumbai, kreeg kramp. Het waren zijn benen. Ze werkten gewoon niet meer. Hij leek tergende pijn te hebben in de 41ste over, waardoor de volgende batsman, de nr. 10, Adam Zampa moest wachten bij de boundary-lijn terwijl de fysio Maxwell oplapte om hem op gang te houden.

En doorgaan deed hij. Maxwell batte zonder ooit zijn voeten te bewegen en bleef zessen slaan tot hij het Australische wonder voltrok. Tweehonderd en één ongeslagen runs in slechts 128 ballen met 21 vieren en 10 zessen. Het was een van de beste ODI innings aller tijden.

Engeland - Nederland

Nederland heeft de toss verloren en de Engelsen kiezen ervoor om als eerste te batten. nos.nl/live daar gebeurt het

Wentelt Eefje
8 november 2023, 08:42
Deskundig commentaar van Ed van Nierop (van VRA) en Tom Heggelman (Excelsior en in 2014 Nederland XI tijdens de T20 World Cup). Ook hoopvol dat er niet cricketers kijken. Ze leggen de basisorincipes uitstekend uit voor de ongeoefende cricket-kijker

Wentelt Eefje
8 november 2023, 12:49
Engeland - Nederland - 1e innings Engeland bat:

Het was een innings met 3 gezichten. En uiteindelijk Ben Stokes als grote superheld Batman met Chris Woakes als zijn Robin. Engeland had een vliegende start en hoewel opener Johnny Bairstow uitging voor 15 runs van 17 ballen met de score op 48, was er tot Joe Root na 20.2 overs op een totaal van 133 uitging nadat hij 28 van 35 ballen had gescoord helemaal niets aan de hand en zelfs toen de zeer goed spelende andere opener David Malan 10 ballen later met de score op 139 waarvan hij er zelf 87 van 74 ballen had gescoord dacht Smart Stats terecht aan een huizenhoge score voor Engeland en leek een target van minstens 380 runs te kunnen gaan neerzetten.

Daarna werd het Nederlandse bowlen, dat normaal juist in de eerste 10 Powerplay overs zo sterk is maar nu tegenviel steeds iets verzorgder en wist Nederland zich uitermate knap terug in de wedstrijd te vechten. Nadat Nederlands 3 snelle wickets pakte was de runrate van Engeland danig teruggelopen en de 192 runs voor 6 wickets na 35.2 deed zowel Smart Stats als de NOS-commentatoren geloven dat Nederland misschien de Engelsen wel ruim onder de 300 runs zou kunnen houden, wie weet onder de 290.

Het mocht niet zo zijn, op dat moment vergezelde bowler (die toch wel aardig kan batten) Chris Woakes de allrounder Ben Stokes (die captain van het Engelse testcricket team is) op de crease. Zij zetten een fantastisch partnership neer van 129 runs in 13.2 overs. Met nog 14 ballen te gaan had Engeland al 321 runs op het scorebord staan. De Nederlandse bowlers hadden het heel erg moeilijk de laatste 10 overs, gaven ook erg veel wides weg (dat zijn gratis runs én de gebowlde bal telt niet, dus moet nog eens extra met weer een scoringskans gebowld worden) en dankzij de 51 runs van 45 ballen van Woakes en de geweldige century 108 runs van 84 ballen wisten de Engelsen net boven het midden van de beide targets uit te komen, ze scoorden 339 runs voor 9 en dus is het target voor Nederland aan bat in de 2e innings 340 runs.

Dat wordt een hele opgave!

Wentelt Eefje
8 november 2023, 13:42
Engeland - Nederland - 2e innings Nederland bat:

Na de eerste Powerplay (10 overs) was Engeland 70 voor 1
Nederland dankzij fantastisch bowlen vooral van Woakes pas 23 runs voor 2 wickets

Na 20.2 overs was Engeland 133 voor 2
Nederland weer een onnodige runout en nu 78 voor 3, RRR 8.70

Na 30.1 overs was Engeland 178 voor 5
Nederland nu Bas de Leede zijn slechte vorm aan bat niet wist om te buigen 140 voor 5

Na 35.2 overs was Engeland 192 voor 6
Nederland nu 167 voor 8.

Ik vrees dat Nederland nog slechts een minieme kans overhoudt op Champions Trophy kwalificatie. Engeland laat uitgerekend vandaag nog even zien waarom ze nog tot de laatste bal van de finale de regerend wereldkampioen zijn.

Wentelt Eefje
8 november 2023, 15:51
Engeland 339 voor 9 (Stokes 108, Malan 87, Woakes 51, De Leede 3-74) verslaat Nederland 179 (Nidamanuru 41 not out, Edward's 38, Barresi 37, Engelbrecht 33, Ali 3-42, Rashid 3-54) met 160 runs.

De staart van de Nederlandse batting lineup werd vlotjes opgeruimd door Rashid en Ali waardoor Engeland een makkelijke en grote overwinning boekt. Uithuilen en voorbereiden op de laatste wedstrijd van de poulefase. Niet alleen voor Nederland en India, maar daarna is bekend wie de halve finalisten zullen zijn en wie naar de Champions Trophy in 2025 zullen mogen.

Wentelt Eefje
11 november 2023, 13:19
Nieuw-Zeeland - Sri Lanka

Nieuw-Zeeland 172 voor 5 (Conway 45, Mitchell 43, Mathews 2-29) verslaat Sri Lanka 171 (Perera 51, Boult 3-37, Ravindra 2-21) met vijf wickets

Nieuw-Zeeland heeft zijn plaats in de halve finale van de World Cup tegen India zo goed als verzekerd met een dominante overwinning met vijf wickets - met 160 ballen over in hun innings - tegen Sri Lanka in Bengaluru. Het resultaat bracht hen op tien punten en een netto run rate (NRR) van 0.743, waardoor Pakistan Engeland met 287 runs moet verslaan, terwijl Afghanistan een nog fantastischere 438-run overwinning op Zuid-Afrika nodig heeft om de NRR van Nieuw-Zeeland te overtreffen.

Als Pakistan de toss verliest en als eerste moet fielden en bowlen, maken ze geen kans op kwalificatie. (Ze moeten dan een fictieve, binnen de regels gewoon onmogelijke 50+ runs per over scoren, daar waar bij 10+ runs Smart Stats al naar een winstkans van minder dan 1% duikt)

Sri Lanka staat door de nederlaag tegen Nieuw-Zeeland op de negende plaats en kan zich dus niet kwalificeren voor de Champions Trophy van 2025. Ze hebben nu een nederlaag nodig van of Engeland of Bangladesh - terwijl Nederland ook van India moet verliezen - zodat hun respectievelijke NRR's lager worden dan die van Sri Lanka.

De overwinning van Nieuw-Zeeland was het resultaat van een allround prestatie met bat en bal. Hoewel de dreiging van regen in Bengaluru uiteindelijk niet meer dan een schijnbeweging bleek te zijn, leek het winnen van de toss en het alseerste laten batten van Sri Lanka de meest voorzichtige manier om zowel een NRR-verhogende overwinning te verzekeren als zich in te dekken tegen eventuele regenonderbrekingen en DLS-interventies.

En dat bleek ook zo te zijn. Ondanks het verlies van een aantal late wickets werd Sri Lanka's totaal van 171 comfortabel gepasseerd, want Devon Conway, Rachin Ravindra en Daryl Mitchell gooiden er allemaal minstens veertig runs tegenaan.

Op een veld dat nog beter bleek om op te batten onder het kunstlicht, maakten Ravindra en Conway er 86 van om de chase te openen, voordat Mitchell's 43 runs van slechts 31 ballen het resultaat naar huis ramde. Alle drie vielen voor het halen van het target, maar de overwinning stond nooit ter discussie.

Afghanistan - Zuid-Afrika

Zuid-Afrika 247 voor 5 (van der Dussen 76*, de Kock 41, Nabi 2-35, Rashid 2-37) verslaat Afghanistan 244 (Omarzai 97*, Coetzee 4-44, Maharaj 2-25) met vijf wickets

Een 62-ball partnerschap van 65 tussen Rassie van der Dussen en Andile Phehlukwayo loodste Zuid-Afrika naar een overwinning tegen Afghanistan in hun laatste poulewedstrijd van de 2023 ODI World Cup en zorgde ervoor dat ze niet struikelden in een lastige poging het target te halen voor ze beginnen aan hun halve finale tegen Australië.

Phehlukwayo kwam de crease op als batsman nummer 7 toen Zuid-Afrika nog 63 runs nodig had, maar de spinners van Afghanistan het momentum van de wedstrijd in handen hadden. Phehlukwayo eindigde de wedstrijd met 6, 4, 6 om ongeslagen te eindigen op 39 runs, terwijl van der Dussen de chase controleerde met zijn 95-ball 76 not-out

In de middag hadden Gerald Coetzee (4 wickets voor 44 runs) en Keshav Maharaj (2 wickets voor 25 runs) ervoor gezorgd dat Afghanistan slechts 244 runs kon maken in 50 overs. Het target had zelfs veel minder kunnen zijn zonder Azmatullah Omarzai's ongeslagen 97 die de afbrokkelende Afghaanse innings nog vakkundig bij elkaar hield.

Engeland - Pakistan

Engeland's captain Jos Buttler won de toss en zorgde dat Nieuw-Zeeland geen seconde meer in spanning hoefde te zitten maar zich voor kan gaan bereiden op hun halve finale tegen India. Buttler achtte de kans voor Engeland om zich alsnog voor de Champions Trophy 2025 te kwalificeren het grootst wanneer Engeland aan bat een totaal zou neerzetten. En dat betekende dat Pakistan uitgeschakeld voor plek 4 was, want hun chase op het target (eigenlijk ongeacht de hoogte) zou - en dat is onmogelijk, zie helemaal boven - in minder dan 7 overs succesvol moeten zijn.

Toch zou het voor Nederland bijzonder prettig zijn als Pakistan uit wraak zometeen het target van 338 runs weet te halen.

Wentelt Eefje
12 november 2023, 00:48
India - Nederland

Twee oud-teamgenoten van me zitten zometeen op de tribunes van het Chinnaswamy stadium in Bengaluru. De grap is dat de openingsbatsman, telg van een oeroud Nederlands geslacht, door zijn Indiase collega's is uitgenodigd en voor de gelegenheid door hen ook in een shirt van het thuisland gestoken...
38717En dat terwijl onze uit India afkomstige bowler, die na zijn studie aan de UT besloten heeft zijn bestaan in Nederland op te bouwen en ook echt iets voor ons kikkerlandje voelt, derhalve bij Gray Nicolls voor vertrek naar zijn vaderland een Nederland shirt bestelde om in te kunnen supporteren straks!
38718

Wentelt Eefje
12 november 2023, 08:15
India - Nederland

Voorbeschouwing

Ze zijn af en toe op de proef gesteld, maar verder is het Indiase optreden tijdens deze World Cup niets minder dan magisch geweest. Nu, op de dag van het heilige Indiase festival Diwali, heeft het Indiase cricketteam de kans om hun fans nog een dosis extra vermaak te schenken en hoewel we weten dat er in de sport van alles kan gebeuren, is een nederlaag voor de gastheren uiterst onwaarschijnlijk.

Dat komt omdat India absoluut dominant is geweest tijdens hun 8 winstpartijen (uit 8) op dit WK. In hun laatste poulewedstrijd staan ze tegenover het vooraf minst kansrijk geachte team van het toernooi, Nederland, ook al hebben de in Oranje gehulde spelers beter gepresteerd dan verwacht. Met voor India een halve finale tegen Nieuw-Zeeland op woensdag als volgende grote wedstrijd, biedt zondag India ook de kans om belangrijke spelers te laten rusten, mocht dat nodig zijn.

Volgens India's hoofdcoach Rahul Dravid tijdens de persconferentie, kijkt India niet naar "tactische" veranderingen, maar ze kunnen wel in de verleiding komen om wat speeltijd te geven aan Prasidh Krishna, die zijn eerste World Cup speelt, of R. Ashwin, die niet meer heeft gespeeld sinds de eerste wedstrijd tegen Australië vorige maand.

Iemand die waarschijnlijk geen rust krijgt, is Virat Kohli, die op jacht is naar een century die hem zal brengen waar nog nooit iemand is geweest - 50 ODI centuries. Zowel Kohli als India zullen hopen dat 100 runs voor hem op zondag een einde maakt aan al het gepraat over records die verbroken zouden worden, en dat tegen de tijd dat de halve finale eraan komt, de collectieve focus van de Indiase ploeg gericht is op die voorheen onbereikbare knock-out eindoverwinning en niet op mijlpalen die, bij eerdere gelegenheden, soms bijna belangrijker leken dan het hoofddoel.

Nederland zal zijn eigen punt willen en moeten maken. Ze zijn al langer in India dan enig ander bezoekend team deze World Cup en ondanks de hoogtepunten die twee geweldige overwinningen opleverden, willen ze niet stijf onderaan eindigen op de ranglijst na de poulefase. Ze wilden heel graag de opwarm-oefenwedstrijd tegen India spelen die helaas verregende, maar hier is nog een kans om te schitteren in wat ongetwijfeld de meest bekeken wedstrijd van hun team ooit in het internationale cricket zal zijn. Het zal echter tergend moeilijk worden, zoals acht andere teams al hebben ondervonden.

In de schijnwerpers: Shubman Gill en Bas de Leede

Voor het WK was Shubman Gill de unanieme keuze onder fans en experts als de speler die de meeste kans van slagen had op het WK. Maar dat was niet zo. Een geval van knokkelkoorts deed hem spiermassa en gewicht verliezen, hij was niet volledig fit aan het begin van het toernooi en een reeks van slechts twee halve century's in zes innings heeft ervoor gezorgd dat zijn prestaties achterbleven bij de hoge standaarden die hij zichzelf heeft gesteld. Met Rohit Sharma en Kohli die de runs van hun bat lieten vloeien, zijn Gill's scores onder de radar gebleven, maar India zou een grote score van de opener willen in aanloop naar de grote halve finale in Mumbai.

Hij heeft de meeste wickets voor Nederland op dit WK (14), maar hij heeft ook de slechtste economy (7.10) van alle fastbowlers van zijn team. Voor Bas de Leede beloofde dit toernooi kans op veel hoogtepunten, maar alles wat volgde na zijn overtuigende allround optreden tegen Pakistan was teleurstellend. Hij heeft runs "gelekt" als bowler, hij is er niet in geslaagd om cruciale runs te scoren in de lower middle-order als batsman en het komt er echt neer dat hij zijn potentieel niet heeft waargemaakt. Hier is een laatste kans voor hem om zijn stempel te drukken op deze World Cup voor Oranje en je weet maar nooit... een sterk optreden tegen gastheer India zou de perfecte afsluiter kunnen zijn met een IPL-veiling in het vooruitzicht volgende maand.

Teamnieuws: Bumrah die rust krijgt?

Dravid zei dat het team tactisch niet zal "experimenteren", maar een enkele verandering kan niet worden uitgesloten.

India (waarschijnlijk): 1 Rohit Sharma (capt), 2 Shubman Gill, Virat Kohli, 4 Shreyas Iyer, 5 KL Rahul, 6 Suryakumar Yadav, 7 Ravindra Jadeja, 8 Kuldeep Yadav / R Ashwin, 9 Jasprit Bumrah / Prasidh Krishna, 10 Mohammed Shami, 11 Mohammed Siraj.

Nederland zou hetzelfde team moeten opstellen als na de nederlaag tegen Engeland.

Nederland (waarschijnlijk): 1 Max O'Dowd / Vikramjit Singh, 2 Wesley Barresi, 3 Colin Ackermann, 4 Sybrand Engelbrecht, 5 Scott Edwards (capt), 6 Bas de Leede, 7 Teja Nidamanuru, 8 Logan van Beek, 9 Roelof van der Merwe, 10 Aryan Dutt, 11 Paul van Meekeren

Pitch en omstandigheden: Hoge scores in overvloed

Runs, runs en nog eens runs zal het thema zijn tijdens de laatste World Cup wedstrijd in het Chinnaswamy stadion in Bengaluru. Australië scoorde hier 367 tegen Pakistan, terwijl Nieuw-Zeeland er 401 wist te maken. Als India als eerste bat, zullen ze streven naar een score robd dat totaal.

Stats en weetjes: India hoopt geschiedenis te schrijven

- India en Nederland hebben twee keer eerder tegen elkaar gespeeld in World Cups (2003 en 2011). In 2003 was Bas' vader Tim de Leede de Player of the Match.
- Roelof van der Merwe is de enige Nederlandse bowler die eerder tegen één van de Indiase top batsmen (Kohli en Rohit) heeft gebowld in ODI cricket.
- India's 8-0 reeks op deze World Cup is de op twee na beste reeks in dit toernooi, alleen de 11 opeenvolgende overwinningen van Australië in 2003 en 2007 zijn langer geweest.
- Vijftien jaar geleden speelde Sybrand Engelbrecht voor Zuid-Afrika tegen Kohli en Jadeja in een Under-19 World Cup finale in Kuala Lumpur.
- Geen enkele Nederlandse slagman heeft in de vorige 8 wedstrijden een century gescoord tijdens deze World Cup.


Opstellingen en toss:

Verrassenderwijs ook voor India helemaal geen wijzigingen ten opzichte van de vorige wedstrijd. Geheel verwacht ook een ongewijzigd Nederland.

India heeft de toss gewonnen en Rohit Sharma heeft besloten dat India aan bat begint.

Wentelt Eefje
12 november 2023, 12:50
India - Nederland - 1e innings India bat

Van "strike-rate wordt overschat" naar een century van 62 ballen! Een opmerkelijke century van de jongen uit Bengaluru - en hij leek voor zijn plezier de zessen en boundaries in de laatste overs de tribunes in te slaan.

Uiteindelijk valt KL Rahul voor een 64-ball 102 terwijl hij voor de zoveelste zes probeert te gaan. Hier zie je hoe de laatste twee overs verliepen en India eindigt op hun op één na hoogste World Cup score en hun tweede 400+ totaal in World Cups. Een totaal van 126 runs in de laatste tien overs.
6 6 1 1 1wide 6 4, dus 25 runs
6 6 1 1wide 1 Wicket! 2, dus 17 runs, totaal 42 in de laatste twee.

Iyer ongeslagen op 128 runs van 95 ballen met 10 vieren en vijf zessen op zijn naam. India met een bijna perfecte dag met het bat.

Wentelt Eefje
12 november 2023, 14:10
India - Nederland - 2e innings Nederland bat - 17.4 overs

Na het hele snelle verlies van het wicket van opener Wesley Barresi zetten Max O’Dowd en Colin Ackermann het hoogste Nederlandse totaal in de 1e Powerplay van deze World Cup neer. En net toen ze echt helemaal gesetteld leken wist Kuldeep helaas Ackermann lbw (leg before wicket) uit te krijgen.

Sybrand Engelbrecht begon als nummer 4 batsman met een aantal zeer riskante schoten die geen runs maar wel kansen voor India opleverden. Die overleefde hij, maar een bowling-change na 15 overs bracht succes voor India.

Voor de 4e keer dit toernooi pakt Jadeja voor India met zijn 1e bal een wicket en O’Dowd kan clean bowled naar de kant. Daardoor Nederland na 17.4 overs een totaal van 80 runs bereikt voor het verlies van 3 wickets. Captain Scott Edwards staat nu met Engelbrecht in het midden. India had op dat moment 2 wickets verloren, maar al wel 49! runs meer gescoord.

India - Nederland - 2e innings Nederland bat - 35.4 overs

India heeft Nederland weten te beperken, vooral dankzij het fantastische spin bowlen van Yadeep en Jadeja, tot 168 runs voor 5 wickets. Maar geeft inmiddels al zo'n tien overs rust aan de beste bowlers, kennelijk met het oog op de halve finales, waardoor Nederland misschien zo maar eens het eerste team kan zijn deze World Cup dat alle 50 overs uit kan batten tegen het thuisland.
De RRR is inmiddels 16.95 runs per over, dus de zege kan India absoluut niet meer ontgaan.

Wentelt Eefje
12 november 2023, 16:55
India - Nederland

India 410 voor 4 (Shreyas 128 not out, Rahul 102, Sharma 61, Gill 51, Kohli 51) verslaat Nederland 250 (Nidamanuru 51) met 160 runs

Het leek bijna alsof India het aan Teja Nidamanuru gunde om een half-century in zijn geboorteland te scoren tegen het thuisland. Uiteindelijk moest ook Nederland eraan geloven. India na de poulefase ongeslagen en in alle negen wedstrijden de tegenstander binnen 50 overs gebowld, zelfs nu een aantal parttime-bowlers de honneurs waarnamen.

Nederland kan ondanks dat ze uiteindelijk als 10e en laatste eindigen (helaas dus ook geen ICC Champions Trophy in 2025 voor Oranje) met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. En India heeft nog maar eens bewezen in de halve finale en eindstrijd de absolute topfavoriet voor de titel te zijn. Nidamanuru 51

Een feestdag voor India op deze heilige feestdag (Diwali) en daarom als uitsmijter “Party Time” van Danny English & Eggnog op het ‘Diwali’-riddim


http://youtu.be/3rPV69Pm6oo?si=QoEnEuXPT7X45Lt8

Wentelt Eefje
15 november 2023, 05:40
Eén van mijn voormalige teamgenoten staat op de luchthaven in Bengaluru te wachten op zijn terugvlucht naar Amsterdam en ziet een Indiase jongeman met een mondmasker richting binnenlandse vluchten lopen met een enorme grote Nederland World Cup Cricket kit-bag.

Hij denkt onmiddellijk aan wat hij in het hotel van het Nederlandse teammanagement hoorde (na de wedstrijd tegen India hield het Nederlands team een "Thank You Party" voor alle ingereisde Nederlandse fans in het hotel): om de eigen fastbowlers niet teveel te vermoeien in de Indiase hitte tijdens trainingen tussen de wedstrijden, was op Indiase social media een aantal maanden geleden gevraagd om sparringpartners voor het Nederlandse team, goede fastbowlers of snelle spinners. Ze moesten een video insturen waarop ze 6 ballen op een wicket bowlen, al dan niet met een batsman ervoor. Uiteindelijk zijn er 3 bowlers gekozen uit duizenden en duizenden ingezonden video's, er was nogal wat animo voor.


http://youtube.com/shorts/c09zJN6noAI?si=cxi3LvFVNWv5FuKT

De man met de Nederlands team uitrusting wordt aangesproken en blijkt niet één van de drie soarringoartners, maar pakt gelijk enthousiast zijn mobiel en laat een aantal hoogtepunten uit India-Nederland zien en grijnst dan, "Goed gebat hè? Dat ben ik." Het blijkt Teja Nidamanuru te zijn, die 54 runs voor Nederland scoorde tegen India, hij vliegt naar zijn ouders in Vijayawada om ze te bezoeken voor hij later weer terugvliegt naar Nederland...

Wentelt Eefje
15 november 2023, 12:38
India - Nieuw-Zeeland - 1e innings India bat:

India doet tegen Nieuw-Zeeland - niet eens dunnetjes - over wat het tegen Nederland deed. Dankzij een meerdere records brekende century van Virat Kohli (117) en eentje van Shreyas Iyer (105) ondersteund door 80 runs not out van Shubman Gill die het veld een tijd geblesseerd moest verlaten, Rohit Sharma 47 runs en KL Rahul 39 not out, volgde er na de 410 voor 4 wickets 3 dagen geleden tegen Nederland nu een nieuwe batting masterclass die resulteert in 397 runs voor opnieuw slechts 4 wickets.

Benieuwd of Nieuw-Zeeland dichter bij het target komt dan Nederland dat uiteindelijk met 160 runs moest capituleren.

mechelen
15 november 2023, 12:55
Voor wie het interesseert, een beetje geschiedenis :

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/13/hoe-cricket-belgische-roots-heeft/

Wentelt Eefje
15 november 2023, 21:43
India 397 voor 4 (Kohli 117, Iyer 105, Gill 80*, Southee 3-100) verslaat Nieuw-Zeeland 327 (Mitchell 134, Williamson 69, Shami 7-57) met 70 runs.

Nieuw-Zeeland had India niet de nerveuze momenten moeten geven die ze kregen bij het verdedigen van een totaal van 397 runs, maar India maakte uiteindelijk de vermeende knock-outdruk belachelijk door naar de finale te walsen, nu één stap verwijderd van misschien wel de meest dominante World Cup-campagne ooit. De gemiddelde overwinningsmarge voor hen is nu 175 runs, 6,4 wickets en 64,4 ballen over. De Australische zege in 2007 was 147,67 runs, 8,0 wickets en 89,2 ballen over.

In de match ging Virat Kohli naar een verbijsterende 50ste ODI-century in het bijzijn van zijn vrouw, in het bijzijn van de man die hij voorbij ging, Sachin Tendulkar, en in een stadion waar de fakkel 12 jaar geleden metaforisch werd doorgegeven toen hij Tendulkar op zijn schouders droeg. Shreyas Iyer scoorde een tweede century op rij, van 67 ballen, de op twee na snelste door een Indiër in een World Cup, alle drie in deze editie.

Eén van die drie century's behoort toe aan de onbaatzuchtige Rohit Sharma, die India op gang bracht met alweer een zinderende start van 47 off 29, de negende keer dit jaar dat hij in de 40, 80 of 90 uitkwam, het gezamenlijk hoogste aantal in een kalenderjaar.

Het is geen verrassing dat India het hoogste totaal scoorde in een knock-outwedstrijd van de World Cup, wat altijd veel zou zijn op een terrein dat de meeste variatie in bowlingvriendelijkheid heeft laten zien van 's middags tot 's avonds dit toernooi. Zoals verwacht ging het van geen swing of naad in de namiddag naar merkbare beweging in de lucht en van het oppervlak, gevolgd door verrassende prodigious turn en geen dauw, maar Daryl Mitchell scoorde een nauwelijks geloofwaardige 134 van 119, alleen Mohammed Shami kon hen echt dwarsbomen met 7 wickets voor maar 57 runs.

Je kunt India de breaks die ze kregen met de omstandigheden niet kwalijk nemen: dit was pas de tweede toss die ze hadden gewonnen in negen knock-out wedstrijden in limited-overs World Cups sinds de halve finale in Mohali tegen Pakistan in 2011. Op een gebruikte pitch werd dat voordeel een beetje teniet gedaan, omdat het zou betekenen dat de langzamere bowlers 's middags iets meer hulp zouden krijgen en de quicks iets minder hulp onder de lampen.

Rohit zette dit marginaal kleinere voordeel echter om in een behoorlijke voorsprong nog voordat de toeschouwers zich hadden geïnstalleerd. Hij heeft al de meeste runs, de hoogste strike rate, het hoogste gemiddelde, de meeste zessen en de meeste vieren in de powerplays dit WK. In een halve finale op een traag veld zou het niet onredelijk zijn als hij een paar kijkers zou hebben, maar hij begon al in de eerste over, met een flamboyante flicking van een lange bal over midwicket om zijn eigen momentum in het schot te creëren.

Al in de derde over was Trent Boult rond het wicket, wat suggereerde dat er geen beweging was voor de snelle bowlers. Op de eerste bal van Boult vanuit die hoek danste Rohit langs het wicket en loftte over mid-off voor zijn eerste zes van de dag. Hij zou er nog drie aan toevoegen in zijn korte innings en daarmee twee van Chris Gayle's record voor de meeste World Cup zessen en de meeste zessen in één World Cup overschrijden: 49 en 26.

India's top vijf heeft nu het hoogste gemiddelde van alle teams in één World Cup, maar het is in het vasthouden aan hun rol dat ze het meest indrukwekkend zijn. Rohit's taak was om te maximaliseren; accumulatie kan worden overgelaten aan Shuman Gill en Kohli. Rohits persoonlijke score doet er niet toe. Hij viel op 47, probeerde een vijfde zes te slaan, maar werd ten val gebracht door een langzamere bal van Tim Southee.

Twaalf jaar nadat Kohli Tendulkar op zijn schouders droeg om hem te bedanken voor het dragen van het team, nam Gill, troonopvolger van Kohli, de rol van agressor op zich om Kohli de tijd te geven in zijn werk te komen. Nu zijn dit maar relatieve termen, want 29 uit 39 is geen slechte start als je weet hoe Kohli kan versnellen, maar in dezelfde tijd voegde Gill er 59 uit 45 aan toe. Met een century voor het grijpen trok Gill zich echter terug met wat leek op kramp, waarschijnlijk om zijn deelname aan de finale niet in gevaar te brengen.

Voor Nieuw-Zeeland was deze terugtrekking echter als een sprong uit de pan in het vuur. Iyer batte met felheid en gevoel en schakelde Rachin Ravindra uit na slechts zes sighters. In de tweede helft van de innings begon Kohli ook zijn intentie te verhogen. Hij ging achter de terugkerende quicks aan, Boult en Southee. Iyer zorgde ervoor dat ze de parttimers uit de aanval moesten halen.

De enige reden dat Iyer niet de snelste World Cup century voor India won, was een maiden bowled door Mitchell Santner in de 35e over. Santner was de enige bowler die zich staande hield en ging voor slechts 51 in zijn 10 overs.

India nam 110 uit de laatste 10 overs en KL Rahul's 39 uit 20 zorgde voor de finishing touch. Op dat moment had je niet gedacht dat India al deze runs nodig zou hebben, waardoor alle starts van Rohit en de intentie waar het nieuwe teammanagement op heeft aangedrongen nog crucialer worden.

Die extra runs zorgen voor een buffer als de bowlers een halve slechte dag hebben. Jasprit Bumrah had precies zo'n start die bewijst dat hij menselijk is: 22 runs in drie overs, veel breedte, een set van vijf wides. Shami, die als eerste werd gewisseld, ontpopte zich echter als de nachtmerrie voor de batters. Meteen rond het wicket speelde hij met de twee linkshandige openers, hij knabbelde net genoeg om ze in zijn eerste twee overs gevangen te laten gaan bij het wicket.

Het gaf India wat opluchting en de vrijheid om Ravindra Jadeja vroeg te introduceren, mocht er later dauw komen. Beide spinners vonden draai in het veld, maar Mitchell bleef ze maar naar de grond slaan, waaronder de grootste zes van het toernooi. Mitchell en Kane Williamson voegden 181 runs toe voor het derde wicket, een vang ging neer, een mogelijke run out werd gemist omdat Rahul het wicket te vroeg brak, gezichten werden gespannen, ontmoetingen werden langer. En toen de terugkerende Bumrah voor zes werd uitgeschakeld door Mitchell, wist je dat het menens was geworden.

Shami keerde echter terug met een dubbelslag: een langzamere bal die Williamson liet vangen op deep square leg en een absolute peach die de tweede bal in de naad sloeg en Tom Latham's kneerol raakte. Met Glenn Phillips erbij kon India teruggaan naar de spinners en de druk op de asking-rate opvoeren. Het werd meer dan 12 in de 37e over en met Mitchell die kramp kreeg en India die de bal slim buiten zijn bereik hield, werd het een verloren strijd voor Nieuw-Zeeland.

Shami kwam terug en nam uiteindelijk drie verdienstelijke wickets, waarmee hij de snelste werd die 50 wickets nam in World Cups, naar de meeste vijf-fors ging en ook India's beste cijfers van het toernooi liet noteren.

Wentelt Eefje
16 november 2023, 17:14
Australië 215 voor 7 (Head 62, Shamsi 2-42, Coetzee 2-47) verslaat Zuid-Afrika 212 (Miller 101, Klaasen 47, Starc 3-34, Hazlewood 2-12) met drie wickets.

Gaap. Australië zit alweer in een World Cup-finale.

Maar dit waren niet de mentaliteitsmonsters van Steve Waugh of de Invincibles van Ricky Ponting. Deze mannen waren feilbaar. Ze hadden het bijna niet gered. Zuid-Afrika liet het niet toe.

Vreemd genoeg was het target om te winnen ook de score die beide enorm kijkwaardige partijen hadden neergezet in wat heel lang de beste ODI ooit was geweest. 213.

Deze klassieker had, net als die van 1999, veel te danken aan de spinners. Keshav Maharaj en Tabraiz Shamsi draaiden de bal niet zozeer, maar hielpen hem een eigen wil te ontwikkelen. Ze opereerden 16 overs lang in tandem en produceerden elke twee ballen een dot (nul runs), elke vier ballen een fout shot en bijna evenveel wickets als boundaries - 3 tegen 4.
De mannen die ze uitschakelden waren Travis Head, Marnus Labuschagne en, heel belangrijk, Glenn Maxwell voor een duck.

Australië stond op 137 voor 5.

Hoe kwam deze wedstrijd tot leven?

Zuid-Afrika had zijn laagste 10-over score in 15 jaar ODI cricket neergezet. 18 voor 2. In deze halve finale scoorden ze 14 keer zoveel runs in één over. De meest geduchte batting line-up van het toernooi werd uitgeschakeld als een computer die een virus had opgelopen. Alleen David Miller was immuun. Hij bracht 101 runs voor 1 wicket in. De anderen strompelden naar 100 runs voor hun 9 wickets.

Het werd er in het veld ook niet veel beter op. Zuid-Afrika had 52 ballen nodig voor de eerste boundary. Australië had er twee nodig. Marco Jansen lekte 12 runs (!!!) uit één delivery. Reeza Hendricks dropte Head op 40 en keek toe hoe hij een hattrick van vieren sloeg - waarvan er één ook een drop was - om naar zijn half century te gaan. Meer dan de helft van de score die ze moesten verdedigen was verdwenen in de 15e over.

De geesten van de voorbije knock-outs waren allemaal in Eden Gardens aangekomen met popcorn en alles erop en eraan.

Shasmi echter zei dat ze helemaal moesten oprotten. Hij was degene die Labuschagne er heel, heel dom liet uitzien in de 16e over, een lbw schreeuw afgewezen hoewel zijn been letterlijk voor het wicket lag. Hij was degene die de leg stump van Maxwell achterover gooide, een lange hop die plotseling veranderde in misschien wel de belangrijkste delivery van deze wedstrijd, die onder het bat door glipte dat vorige week een dubbel-century had getoverd om een verloren zaak te herstellen en in de leg stump terecht kwam.

Shamsi draaide het hele veld rond om het te vieren. Temba Bavuma hield zijn voeten beter onder controle, maar zijn ogen stonden in vuur en vlam.

De geesten van knock-outs uit het verleden begonnen te vluchten toen Josh Inglis binnenkwam. Zijn beheerste 28 runs uit 49 zorgde ervoor dat Mitchell Starc en Pat Cummins probleemloos daarna de nog benodigde runs voor de zege konden scoren.

Wentelt Eefje
19 november 2023, 12:28
De dag van de 48e en laatste wedstrijd van de ICC Cricket World Cup 2023, de finale, thuisland India tegen Australië

Tot aan de finale heeft India een vlekkeloze reeks van 10 overwinningen op rij neergezet. Australië bungelde na twee speelronden met slechts 1 punt helemaal onderaan in het begin van de poulefase. Maar de Aussies bewezen al veel vaker DE toernooiploeg bij uitstek in cricketland te zijn.

Australië won de toss en besloot als eerste te gaan fielden en dus bowlen. En waar de Indiase batsmen elke voorgaande wedstrijd een meer dan respectabel target wisten neer te zetten, kwamen ze nu toen hun laatste man uitging op de laatste bal van hun innings tot slechts 240 runs.

Dat lijkt mij ongeveer 60 runs te weinig en de Indiase bowlers moeten hopen dat de pitch heel erg ontvankelijk is voor met name hun spinbowling, zodat Australië vlot van een paar wickets beroofd kan worden. Anders zou de grote Indiase droom in de laatste 3 uur van deze 6 1/2 week wel eens in een grote nachtmerrie kunnen veranderen.

Wentelt Eefje
19 november 2023, 16:39
AUSTRALIË DOMPELT INDIA IN ROUW EN WINT DE WORLD CUP

Australië 241 voor 4 (Head 137, Labuschagne 58*, Bumrah 2-43) verslaat India 240 (Rahul 66, Kohli 54, Starc 3-55, Cummins 2-34, Hazlewood 2-60) met zes wickets. (En nog 42 ballen over.)

Australië liep tegen een muur van geluid aan.

"WHOOOOOAA" schreeuwden ze als Bumrah zijn aanloop inzette.

"OOOOOOOOOH" hijgden ze als hij een slecht schot door de Aussie batsman produceerde.

Die eerste 10 overs waren zo verstikkend als cricket maar kan zijn. Maar toen daar eenmaal mee afgerekend was, was het enige geluid dat uit het grootste stadion ter wereld kwam de bal die van de Australische bats afspatte en op weg was naar de boundary.

Hun hele campagne draaide om het doorstaan van stormen. Andrew Fidel Fernando schreef het het beste. "Hoewel jullie elk atoom van jezelf in de strijd gooiden, hoewel jullie keer op keer op ons inbeukten in machtige, onverbiddelijke golven, weten we dat uiteindelijk de storm breekt, het tij keert en het water zich terugtrekt. Wat overblijft zijn de kliffen, die hoog, tijdloos en onverzettelijk zijn."

Travis Head slaat in zijn eentje meer boundaries dan heel India en verzekert Australië van de zesde ODI World Cup trofee voor mannen. Er zijn in de geschiedenis maar 13 van deze toernooien geweest. Ze hebben diT format in handen. Ze stonden onderaan na hun eerste twee wedstrijden. Nu zijn ze kampioen. De veerkracht die Pat Cummins - van wie Ricky Ponting zegt dat hij volwassen is geworden omdat hij het team door deze strijd heen heeft geloodst - en zijn mannen tijdens deze campagne hebben laten zien, is spectaculair.

Australië in 2023 heeft een Test gewonnen in India, ze zijn wereldkampioen Test geworden, toen hebben ze de Ashes behouden en nu hebben ze ook de ODI World Cup gewonnen.

Een diepe buiging, ook van mij die alleen voor ze juicht als ze verliezen.. ...