PDA

Volledige versie bekijken : De mooiste wintersport: biathlon



Wentelt Eefje
25 november 2023, 15:18
Ongetwijfeld ook een podium voor regelmatige bijdragen van bocariver en incidentele van satanic surfer en Sphinx, verdient deze allermooiste wintersportdiscipline een eigen topic in mijn ogen.

Het seizoen is nu echt begonnen. Met de Single Mixed Staffel in het Zweedse Ostersund zijn we officieel van start na 252 dagen zonder biathlon. Benieuwd hoe groot de invloed van het (door de EU-opgelegde vanwege gezondheidsredenen) fluor-wax-verbod en aangepast wax-reglement zal zijn in de loop van het seizoen.

Hanna Oeberg brengt het thuispubliek in vervoering en maakt het goede voorbereidende werk van Sebastián Samuelson af. Arnekleiv en Lägreid pakken zilver voor Noorwegen door het Franse duo Simon en Claude voor te blijven. Eén zwakke laatste ronde werpt onze oosterburen terug van podiumplek naar een teleurstellende zevende plaats. En dat onder ideale omstandigheden.

En later op de middag ook de koning van de biathlon weer in actie: Johannes Thingnes Boe, samen met broer Tarje en de vrouwen Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold verrassend naast het goud op de Mixed Staffel grijpend. Een goede tweede plaats. Dat dan weer wel. Na een uitstekend opererend Frans estafetteteam: Lou Jeanmonnot, Justine Braisaz-Bouchet, Émilien Jacquelin en Quentin Fillon Maillet pakken de eerste zege op deze discipline.

Dorothea Wierer's bijzondere schiettraining in de zomer heeft vooralsnog beslist geen negatieve invloed gehad op haar prestaties met het geweer, hoewel ze de laatste schijf tijdens het staand schieten miste.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231125/bd1dfa334fb49ff4c5d2a8d53970298d.jpg

Wentelt Eefje
26 november 2023, 13:12
Ben erg benieuwd hoe het vrouwen estafetteteam van de Fransen er uit gaat zien. Want gaan de twee wereldtoppers Julia Simon en Justine Braisaz-Bouchet in één team van start komende week? Ook al praten ze niet meer met elkaar sinds afgelopen zomer.

Want de Franse Olympisch vice-kampioene en tweevoudig wereldkampioene biathlon Julia Simon wordt beschuldigd van bankpasfraude.

Er zijn afgelopen zomer twee politieaangiften gedaan tegen Simon, waaronder één door Olympisch kampioene en teamgenote Justine Braisaz-Bouchet. De biathlete wordt ervan beschuldigd andermans bankpas te hebben gebruikt om online aankopen te doen, maar Simon ontkent de beschuldigingen.

Tijdens het Blink festival in Noorwegen in de zomer van 2022 werd meer dan 1.000 euro met de kaarten opgenomen. De Franse Ski Federatie heeft na de aangifte een vergadering belegd maar nog altijd geen uitspraak gedaan.

Simon was de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen-2022 in de gemengde estafette, won twee keer op de wereldkampioenschappen en won een grote kristallen wereldbol als wereldbeker winnares.

Misschien weet bocariver meer van hoeveel en wat er in de Franse pers op dit moment bekend is en over geschreven wordt.

Wentelt Eefje
26 november 2023, 13:28
Drie Duitse vrouwen bij de eerste vijf, maar vooral de tweede plek van Franziska Preuss op maar 1/10 seconde van de Italiaanse Lisa Vittozzi moet als een zeer zoet smakende overwinning hebben gevoeld. De brede lach waarmee ze naar de tijdmeting keek toen ze over de finish kwam liet dat ook zien.

Franziska Preuss staakte vanwege een totaal gebrek vorm haar seizoen vorig jaar voortijdig in januari. Het was zo dramatisch dat verder aanmodderen geen enkele zin had. Deze comeback is meer dan zijzelf en de Duitse staf hadden durven dromen. Daarnaast werd Vanessa Voigt ook nog eens derde en kwam de jonge Sophia Schneider als vijfde binnen.

De brede lach was er ook een aantal minuten later toen Preuss haar interview gaf, die nul komma één seconde teveel leek haar nauwelijks te raken, het geluk met de tweede plek spatte eraf.

Wentelt Eefje
26 november 2023, 15:54
De Duitsers Roman Rees en Justus Strelow kaapten verrassend de eerste twee plaatsen weg voor de neus van Johannes Thingnes Boe. Morgen dus "burgeravond" voor het Duitse team, de mannen en vrouwen zullen samen de successen van dit weekend even kort vieren, voordat woensdag de vrouwen 's middags voor de 4x6 km estafette van start gaan.

Wentelt Eefje
1 december 2023, 14:01
Vrouwen 4x6 km

Bij de 4x6 km bij de vrouwen werd woensdag thuisland Zweden dat bij de laatste wissel nog aan kop ging uiteindelijk door Noorwegen geklopt omdat Ingrid Landmark Tandrevold wel alle schijven om wist te krijgen bij het schieten, dat lukte de Zweedse topper Hanna Oeberg niet. Winst dus voor Johansen, Arnekleiv, Knotten en Tandrevold, Duitsland pakte de laagste trede van het podium.

Mannen 4x7,5 km

Bij de mannen ging de winst niet verrassend ook naar Noorwegen. Stroemsheim, de gebroeders Boe en Christiansen als slotloper waren het sterkst. Na de laatste wissel wist Frankrijk alsnog Duitsland in te halen, dat hierdoor ook bij de mannen genoegen met een derde plaats moest nemen. Als Johannes Kuehn alle schijven wel had weten te raken, had dat zomaar het kloppen van de Noren kunnen betekenen. Het mocht niet zo zijn.

Wentelt Eefje
1 december 2023, 15:05
De Francaise Lou Jeanmonnot blijft foutloos tijdens haar 2 schietbeurten en wint, voor de beide Noorse dames Karoline Offigstad Knotten en Juni Arnekleiv die allebei een strafrondje moeten maken. De Duitse Franziska Preuss wordt ondanks 2 strafrondjes op slechts geringe afstand vierde en zet haar zondag jl. al geslaagd ingezette terugkeer extra luister bij, haar landgenote Vanessa Voigt completeert de top 5.

Wentelt Eefje
3 december 2023, 15:35
Mannen sprint 10 km

Gisteren soeverein gewonnen door de Duitser Philipp Nawrath, voor de maar net iets minder bekende Boe, broer Tarjei en ook plek 3 voor een Noor Vebjoern Seroem. Ondanks 2 schietfouten de Zweed Samuelson op plek 4

Achtervolging vrouwen 10 km

Bij de achtervolging wordt achter elkaar gestart met het verschil uit de sprintuitslag als verschil in starttijd. De Francaise Lou Jeanmonnot blijft net als in de sprint foutloos, en weet haar grotere voorsprong op de streep in een eindsprint maar net te verzilveren tegen de Duitse Franziska Preuss die niet alleen twee plaatsen goedmaakt ondanks een schietfout en dus strafronde, maar ook op slechts 0,3 seconde tweede wordt. Net voor landgenote Vanessa Voight die ook twee plaatsen winst boekt, daarmee de Noorse dames van het podium houdend.

Achtervolging mannen 12,5 km

Op het laatste onderdeel in Ostersund laat Sebastián Samuelson ondanks 1 schietfout en dus strafronde meer (totaal maar liefst 3) het thuispubliek juichen. Met 5 seconden op de streep verwijst hij Philipp Nawrath naar de tweede plek. Hij blijft de Noor Christiansen die maar 1 extra strafrondje hoeft voor.

Een zeer geslaagde anderhalve week in Zweden. Ik heb bijzonder genoten!

bocariver
17 december 2023, 22:55
WE sems to be busy so I make a litle report about Lenzerheide event this week end.

In men race , Johannes Thingnes Boe is back to his level : He won 2 races on 3 and let one to Doll from Germany ( the day where he had the best ski slide thanks to his technician).
In mass start , 6 norge in 7 first places, huuuuge domination.

In women races, one queen on throne with 3 victories: Justine Braisaz-Bouchet.

She have a reputation in France that she was coming from another planet, always on moon,never phocused. She have a big motor on ski because she born in farm at 2000m high but she is not regular on shooting because her mind have 1000 voices inside.
Anyway, she can be the best for one day and she is already world champion and olympic champion on individual race but no chance on a long season.

2 years ago, she made a break in career to have a child. She just came back after pregnancy and now she is leading world cup table board and made 3 victories in a row with some shooting performance amazing : 49/50....

After pregnancy,her inside voices shut up and she became a hunter killer. Tandrevold, Julia Simon , Oeberg sisters had to deal with her.

Wentelt Eefje
18 december 2023, 10:52
Omdat ik vorige week ook al te weinig tijd voor een verslagje van Hochfilzen had, ter compensatie als aanvulling op bocariver's verslag even de tussenstanden in de diverse wereldbeker-onderdelen:

Sprint:
Vrouwen: (3/7)
1. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)
2. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)
3. Elvira Oeberg (Swe)
4. Lisa Vitozzi (Ita)
5. Karoline Offigstad Knotten (Nor)

Mannen: (3/7)
1. Tarjei Boe (Nor)
2. Philipp Nawrath (Ger)
3. Benedikt Doll (Ger)
4. Sturla Holm Laegreid (Nor)
5. Johannes Thingnes Boe (Nor)

Individueel:
Vrouwen: (1/3)
1. Lisa Vitozzi (Ita)
2. Franziska Preuss (Ger)
3. Vanessa Voigt (Ger)
4. Karoline Offigstad Knotten (Nor)
5. Sophia Schneider (Ger)

Mannen: (1/3)
1. Roman Rees (Ger)
2. Justus Strelow (Ger)
3. Johannes Thingnes Boe (Nor)
4. Andrejs Rastorgujevs (Lat)
5. Sebastian Stalder (Sui)

Achtervolging:
Vrouwen: (3/7)
1. Elvira Oeberg (Swe)
2. Julia Simon (Fra)
3. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)
4. Lena Haecki-Gross (Sui)
5. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)

Mannen: (3/7)
1. Johannes Thingnes Boe (Nor)
2. Endre Stroemsheim (Nor)
3. Johannes Dale-Skjevdal (Nor)
4. Tarjei Boe (Nor)
5. Sebastián Samuelsson (Swe)

Massa Start:
Vrouwen: (1/4)
1. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)
2. Elvira Oeberg (Swe)
3. Hanna Oeberg (Swe)
4. Lisa Vitozzi (Ita)
5. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)

Mannen: (1/4)
1. Johannes Thingnes Boe (Nor)
2. Johannes Dale-Skjevdal (Nor)
3. Tarjei Boe (Nor)
4. Martin Ponsiluoma (Swe)
5. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)

leidend tot de volgende Totaalstand in de wereldbeker, waarbij de suprematie van de Noren in dit eerste deel van het seizoen erg duidelijk blijkt:
Vrouwen: (8/21)
1. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)
2. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)
3. Elvira Oeberg (Swe)
4. Lisa Vitozzi (Ita)
5. Franziska Preuss (Ger)

Mannen: (8/21)
1. Johannes Thingnes Boe (Nor)
2. Tarjei Boe (Nor)
3. Johannes Dale-Skjevdal (Nor)
4. Endre Stroemsheim (Nor)
5. Sturla Holm Laegreid (Nor)

Wentelt Eefje
18 december 2023, 11:01
Vrouwen: 2/5
1. Noorwegen
2. Zweden
3. Frankrijk
4. Duitsland
5. Zwitserland

Mannen: 2/5
1. Noorwegen
2. Frankrijk
3. Duitsland
4. Italië
5. Oostenrijk

Gemengd: 2/6
1. Frankrijk
2. Noorwegen
3. Zweden
4. Italië
5. Duitsland

En tot slot het Landenklassement: 8/26
1. Noorwegen
2. Zweden
3. Frankrijk
4. Duitsland
5. Italië

Wentelt Eefje
28 december 2023, 16:59
Het al 20 jaar bestaande tussendoortje rond de feestdagen is nu op ARD te zien. Vanuit Gelsenkirchen: Biathlon auf Schalke

Badslippers
29 december 2023, 09:21
Het al 20 jaar bestaande tussendoortje rond de feestdagen is nu op ARD te zien. Vanuit Gelsenkirchen: Biathlon auf Schalke

Op de ARD gooien je ze momenteel dood met wintersport. Vandaag van 09:00-14:00, dan van 17:00-19:25 (https://www.sportschau.de/).

Daarna kun je naar het eerste deel van de vijfdelige documentaireserie ("Being Michael Schumacher") over Michael Schumacher (https://www.autoblog.nl/nieuws/documentaire-being-michael-schumacher-tien-jaar-na-ski-ongeluk-3586264) kijken van 19:25-20:00.

bocariver
20 januari 2024, 11:36
I was looking ARD too during some long years. Now, I can not because of numeric diffusion. Progress not help me....

Results: I can not look Kitzbuhel downhill because French free tv let it to EUrosport that I do not want pay.

I missed a double victory of Cyprien Sarrazin in downhill. He already won in Bormio and Wengen. So, after so long year of bad performance, France found another Top Gun after Killy, Alphand and Pinturault ( in technical discipline).

How it is possible to appear like nightmare of Odermatt in downhill at 29 year old and without too much experience?

French idiot trainer asked him to specialize him on giant Slalom during last 7 years. Then, he decided to change trainer and not listen nobody....
Pinturault made same but he broke his knee in Wengen.

I wait now biathlon race with some mixed relay in Anterselva.

In first race, it was a Norway championship in individual with men and a large victory from Johannes Thingnes Boe.
In women race, Braisaz looked tired and let teamates make the job. Julia Simon finished 2nd before Lou Jeanmonnot but they let victory to a surprise: Lena Haecki- Gross from switzerland with her first victory ever ( I do not remember any swiss victory)with an incredible 20/20.

bocariver
8 februari 2024, 23:11
First race of WC in Nove mesto without natural snow.

France won mixt relay with Perrot, Fillon Maillet, Braisaz and Simon.
Norway finished 2nd and Sweden 3rd.
French technician found solution to slide on wet snow from farm. Braisaz was so fast that she had time to make a round of penalty before come back on ski.
Julia Simon was amazing in last relay with a shooting like Lucky Luke.

Next race today with women sprint and some french women as favorite.

Wentelt Eefje
10 februari 2024, 01:10
De Franse dames deden het deze vrijdag op de 7,5 km sprint individueel niet dunnetjes maar héél erg dik over. Ze bezetten de eerste vier plaatsen op deze tweede wedstrijddag dit WK.
Geweldige prestatie:
Julia Simon het goud, Justine Braisaz-Bouchet het zilver, Lou Jeanmonnot het brons en hun landgenote Sophie Chaveau haalde het podium dus net niet. Julia Simon was van dit viertal de enige die zowel liggend als staand 5 keer foutloos wist te schieten.

Wentelt Eefje
11 februari 2024, 02:52
Wat de Franse dames gisteren deden, konden de Noorse heren ook. Een clean sweep. Weliswaar ging plaats 4 naar de verrassende Fransman Eric Perrot, maar wel 5 Noren bij de eerste 7. De echte sensatie was het goud en ook de laatste ronde en vooral laatste 900 en 200 meter van de 10 km sprint voor de heren waarmee Sturla Holm Laegreid de absolute topfavoriet (vorige WK 7x goud) Johannes Thingnes Boe voorbleef. Misschien was Laegreid momenteel zelfs wel de minst favoriete van de 6(!) Noren aan de start, het verklaart ook deels de enorme vreugdeuitbarsting van deze zéér verdiende wereldkampioen, na een echt fantastische wedstrijd. Voor de statistieken, maar voor hem natuurlijk een ereprijs: Vetle Sjaastad Christiansen veroverde het brons.

Morgen (nou ja, eigenlijk vandaag, de vrouwen al over 10 1/2 uur) lijken de Franse dames en Noorse heren verder te kunnen gaan oogsten! Want op de achtervolging morgen (vrouwen 10 km en mannen 12,5 km) starten de atleten na elkaar met het verschil uit de sprints.

Wentelt Eefje
11 februari 2024, 14:03
De Française Julia Simon heeft na 3 onderdelen al 3 keer goud op zak. Opnieuw een geweldig sterk optreden van haar, zowel op het parcours als bij het schieten. De Italiaanse Lisa Vitozzi, die afgelopen twee seizoenen zich nadrukkelijk als opvolger van haar legendarische landgenote Dorothea Wierer presenteerde, ging na het laatste staand schieten (twee keer liggend, twee keer staand) als tweede weg, maar werd nog door Justine Braisaz-Bouchet bedreigd tot in de laatste meters, maar Vitozzi weet zich tussen de twee Franse vrouwen op het podium te wurmen. Opnieuw een erg onderhoudende wedstrijd, in de regen, in het zeer goed door publiek bezochte Tsjechische Nove Mesto.

Over 2 uur de mannen, ook weer op ARD en Eurosport2 live te volgen.

Wentelt Eefje
11 februari 2024, 14:26
TV-uitzendingen voor de resterende onderdelen komende week tot en met volgende week zondag:

DI 13 17:00 ARD & Eurosport 2 vrouwen individueel 15 km
WO 14 17:20 ZDF & Eurosport 1 mannen individueel 20 km
DO 15 18:00 ZDF & Eurosport 1 single-mixed-estafette 4x3 + 1,5 km
ZA 17 13:45 ZDF & Eurosport 2 vrouwen estafette 4x6 km
ZA 17 16:30 ZDF & Eurosport 2 mannen estafette 4x7,5 km
ZO 18 14:15 ZDF & Eurosport 2 vrouwen massastart 12,5 km
ZO 18 16:30 ZDF & Eurosport 2 mannen massastart 15 km

bocariver
11 februari 2024, 19:01
In men pursuit , it was a Norway championship as usual, Laegreid and JT Boe was leading in beginning because of result of their sprint.
But Laegreid missed 2 and Boe 1 , so Christiansen ,Dale and Tarjei Boe came back in first group.
In 3rd shooting, Christiansen was leader with a good gap, on 2 brothers Boe, Laegreid was chasing in 4th position.
Last shooting was full of suspens.
JT Boe made a full 5/5 and fly away to gold, Christiansen who missed 2 was 2nd but with Laegreid in his back, Tarjei Boe missed 4 and all his hopes.

In last round , Laegreid made a long sprint to let Christiansen behind him for silver, 4th Dale, 5th Tarjei Boe,8th Stromsheim, swedish were 6 and 7, French 10,11,13,14.

Wentelt Eefje
14 februari 2024, 10:24
De grote favoriete voor de wereldtitel 15 km individueel bij de vrouwen, die al 3 keer goud behaalde deze WK, de Française Julia Simon miste met het geweer 1 van de 20 schijven en de strafminuut die dat opleverde zorgde ervoor dat ze dit onderdeel niet verder kwam dan brons. Uiteraard blijft zij de koningin van deze WK biathlon in Nove Mesto tot nu toe, maar het bood perspectief voor de anderen om om de hoogste eer te strijden.

De Italiaanse Lisa Vitozzi, die weer terug in topvorm lijkt en al zilver op de achtervolging haalde wist foutloos te blijven met het geweer en bleef zo een ontketende Duitse Janina Hettich-Walz voor, die eveneens foutloos bleef en zeer verrassend - haar eerste podiumplaats ooit in Wereldbekers en WKs individueel - zilver haalde. Daarmee het tot deze wedstrijd teleurstellende optreden van de Duitse ploeg ineens weer glans gevend.

Maar het werd nog beter voor de Duitse ploeg, al was het verrassend voor commentatoren, experts en ARD-toeschouwers, want vooraf was eigenlijk door hen Hettich-Walz de kleinste kans op succes toegedacht, zelfs de jonge WK-debutante Selina Grotian (door haar teamgenotes voorzien van de bijnaam "das Küken" werd ietsje meer kans toegedacht. Meer dan de helft voorspelde Franziska Preuss en een kwart Vanessa Voigt.

De volledige top 5 telde echter 3 Duitse vrouwen, maar geheel onverwacht een droomdebuut voor Selina Grotian op plaats 4 en Vanessa Voigt op plaats 5. Uitgerekend Franzi Preuss stelde licht teleur. Maar ik verwacht dat de Duitse vrouwen ineens met zeer veel meer zelfvertrouwen een bedreiging kunnen gaan vormen voor de Franse, Noorse en Italiaanse vrouwen op de estafette en massastart komend weekend.

En een foto om aan te tonen dat Lisa Vitozzi niet alleen op de ski's en met het geweer de opvolgster van Dorothea Wierer is, maar ook voor even aansprekende plaatjes zorgt:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240214/606a659e06c7ecf8c550eeea62ad642a.jpg


Eerst vanmiddag de individuele wedstrijd over 20 km bij de mannen, hopelijk wordt die even spannend en sensationeel als deze 15 km vrouwen was.

Wentelt Eefje
14 februari 2024, 17:40
De grote favoriet voor de wereldtitel op de 20 km individueel bij de mannen was uiteraard Johannes Thignes Boe en ondanks het missen van 1 van de 20 schijven met het geweer al tijdens de tweede van de 4 schietbeurten was hij onderweg zo verschrikkelijk snel dat hij met overmacht de titel greep. En feest voor de hele familie Boe, want broer Terje, die tijdens de laatste schietbeurt eveneens een schijf miste veroverde het zilver voor Benedikt Doll, die de Duitse wederopstanding meer gezicht gaf met zijn bronzen plak.

De andere Duitse mannen vielen vooral met het geweer tegen, maar de resultaten van gisteren en vandaag laten zien dat het probleem met de skipreparatie (grof en fijn slijpen en waxen) bij de DSV van de afgelopen week tot het verleden behoort.

Het ziet er toch spannender uit (en dat was het dus vanmiddag ook weer) als het bij de vrouwen niet op een open Frans en bij de mannen niet op een open Noors kampioenschap lijkt.

Morgen om 17:40 de single-mixed-estafette 4x3 + 1,5 km (ook weer live op ZDF en Eurosport 1 te zien). Eigenlijk denk ik dat er wel zes landen een serieuze kans maken morgen: Noorwegen, Frankrijk, Italië, Zweden, Oostenrijk en Duitsland. Misschien stel ik de verwachting nog iets bij wanneer alle landen hun 2 startende biatleten morgen bevestigd hebben. Hoe dan ook, ik heb er nu al weer zin in.

Wentelt Eefje
14 februari 2024, 20:28
Ik heb dus één (Zwitser)land toegevoegd op basis van de startende duo's morgen:

Frankrijk; Quentin Fillon Maillet & Lou Jeanmonnot
Noorwegen; Johannes Thignes Boe & Ingrid Landmark Tandrevold
Zweden; Sebastian Samuelsson & Hanna Oeberg
Italië; Tomasso Giacomel & Lisa Vitozzi
Duitsland; Justus Strelow & Vanessa Voigt
Zwitserland; Niklas Hartweg & Lena Haecki-Gross
Oostenrijk; Simon Eder & Lisa Theresa Hauser

bocariver
15 februari 2024, 15:59
My prognose:

Germany was the best team in season with a sure shooting ratio.
Tandrevold is totally in fog since begin of WC, it is question for Norway who is the most fast team on ski.
Austrian looks too old and slow to make something.Swiss have fart problems, Italy and Sweden are in fight for podium.
France too but Simon who is the best shooter is on rest and Fillon Maillet shoot bad. I will be surprise about a good performance.
About surprise, I put a coin on Latvia with Rastorgujevs and Bendika.

Wentelt Eefje
15 februari 2024, 17:44
De eerste zes landen van mijn voorspelling waren goed, de volgorde kwam er zelfs in de buurt, verrassend wisten de VS en bocariver's dark horse Letland zich voor Oostenrijk te schuiven dat nu slechts negende werd.

Goud voor Frankrijk, zilver voor Italië, doordat Lisa Vitozzi in de eindsprint Ingrid Landmark Tandrevold, die tegen een strafronde aanliep en inderdaad haar problemen met het geweer dit WK in de laatste van haar vier schietbeurten weer tegenkwam, klopte. Zweden ondanks een strafronde toch de vierde plaats voor Zwitserland en Duitsland.

Het was wel een geweldig halfuurtje TV-sport. En weer een medaille, nu weer zilver, voor Lisa Vitozzi, ook belangrijk...

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240215/64d5e8758f8b48293d5595ae26a859f8.jpg

bocariver
15 februari 2024, 17:56
An electric race in simple mixt relay.
After half of race, we could see already that France had an advantage because Lou Jeanmonnot was surprisingly too fast for Tandrevold on shooting ( Normal) but in ski too.
In last men relay, JT Boe made his best to come back and take advantage on France, he won 15 s on Fillon Maillet in total but gap between Tandrevold and Jeanmonnot was not exist.
French girl was with norvegian for a duel on shooting. Lay down shooting , Jeanmonnot lost 3,6s because of a bullet who was ejected and that she had to replace.
Jeanmonnot came back on ski for last duel.... This time, Jeanmonnot shot Tandrevold to defeat and pushed her opponent to penalty round.
Vitozzi who was amazing too on shooting , came back for a duel on ski for silver medal with Tandrevold.
Italian won it and beat norway.
France won his 4th gold medal and take lead on tableboard.
Behind, Sweden was 4th,Swiss 5th and Germany 6th.

bocariver
15 februari 2024, 17:58
Vitozzi have a nice back...

Wentelt Eefje
17 februari 2024, 19:31
De estafette bij de vrouwen (4x6 km) werd niet geheel verrassend gewonnen door de Françaises, Julia Simon nog maar even een gouden medaille erbij! Samen met Lou Jeanmonnot, Justine Barisal-Bouchet en ondanks de 2 strafronden van Sophie Chauveau een voorsprong van 38 seconden op Zweden, waarvan slotskister Elvira Oeberg bij het laatste staand schieten na 3 naladers nog steeds een schijf niet geraakt had en dus een strafronde moest doen. Desondanks zullen zij, zusje Hanna Oeberg, Linn Persson en Anna Magnusson blij zijn geweest met deze zilveren medaille, eindelijk na de openingsdag nog een succesje voor Zweden. De Duitse dames moesten door ziekte van vaste slotskister Franziska Preuss ineens hun team veranderen, dat mag dan reglementair alleen nog één op één, waardoor Sophia Schneider als laatste moest starten, zij was juist buiten het team gelaten op grond van haar (gebrek aan) vorm. Ze kweet zich voorbeeldig van haar taak na Hettich-Walz, "Küken" Grotian en Vanessa Voigt en ik denk dat de Duitse dames zonder Preuss meer dan tevreden waren met het brons. Het was ook nog eens opnieuw een zeer mooie wedstrijd om te zien.

Maar niet zo enerverend als het spektakelstuk bij de mannen (4x7,5 km). Daar had de Noorse laatste man Vetle Sjaastad Christiansen bij het laatste staand schieten een voorsprong van een ruime minuut op nummer 2 Zweden, maar vol ongeloof zagen Sturla Holm Laegreid en de gebroeders Johannes Thignes en Terje Boe hoe hij 3 naladers gebruikte maar toch een schijf liet staan, waardoor ineens Zweden alsnog sensationeel goud pakte. Skimuts af voor Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma en hun vierde man Sebastian Samuelsson die het hoofd koel hield, staand vijf schijven trof en de Noren voorbij stak. Quentin Fillon-Maillet was in een rechtstreeks duel om het brons vooral op de ski's de Duitser Benedikt Doll de baas, het Franse kwartet (verder bestaand uit Eric Perron, Fabien Claude en Emilien Jacquelin) pakte dus het laagste treetje op het podium. De VS verrassend vijfde en ook vermeldenswaard dat tot vreugde van het thuispubliek de Tsjechen en ook Kazachstan zich zeker de eerste twee atleten (dus 6 van de 12 ronden) in de strijd om de eerste plaatsen wisten te mengen (uiteindelijk als zevende en tiende geëindigd).

Morgen de slotdag van een voor mij als kijker zeer geslaagd WK biathlon in Nove Mesto! Met om 14:15 de 12,5 km massastart bij de vrouwen en om 16:30 de massastart bij de mannen.

bocariver
18 februari 2024, 15:02
Mass-start women was a great race like usual.
It is beginning by a duel between Julia Simon and Justine Braisaz-Bouché with just behind Vittozzi, Jeanmonnot and Tandrevold.

Tactic of Simon with some quick shooting was not successfull because of too many mistakes. Braisaz was calm and so fast on ski.
She digged a security gap on Vittozzi of 1-2 bullets before last shot. She do not need to stress , she made 20/20 and won individual gold before Italian girl.
For bronze, Lou Jeanmonnot made a regular race with one mistake to finish before Simon , Voigt and Hauser.
We was close of grand slam for french girls, Only Vittozzi disturbed them.

On table of medal, France is sure to finish first before Norway with 6 gold medals on 12 races.

Last race , mass start men...

Wentelt Eefje
18 februari 2024, 15:36
Echt een fantastische massastart inderdaad bij de vrouwen. Julia Simon de grote koningin van deze WK biathlon, ook al blijft ze op 4 gouden en 1 bronzen medaille steken. En uitgerekend haar rivale, niet alleen in de sport helaas, ook in de rechtbank... (http://www.ijsberenforum.com/forum/showthread.php?60696-De-mooiste-wintersport-biathlon&p=827720#post827720), Justine Braisaz-Bouchet, levert vier perfecte schietbeurten af en is ook nog eens razendsnel op de ski's.

Opvallend dat de min of meer herstelde Duitse Franziska Preuss elfde wordt op 1:51 (inclusief strafronde), het doet je toch afvragen of er gisteren voor het Duitse vrouwenteam en vandaag voor haarzelf meer mogelijk zou zijn geweest als ze wel topfit was geweest.


Only Vittozzi disturbed them.

Vitozzi also has everything it takes to disturb me...

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240218/0120efe2dc8d283f66474df06379e973.jpg

Wentelt Eefje
18 februari 2024, 16:12
Het afsluitende onderdeel van deze WK biathlon, de 15 km massastart bij de mannen was een prooi, eigenlijk geheel volgens verwachting, voor de dominante biathleet van de afgelopen jaren Johannes Thingnes Boe. Wat een atleet! Langzamerhand komt hij in de buurt van de echt überlegendarische landgenoot Ole Einar Björndalen (bijnaam: "the King of biathlon"). Want met 20 goud op WKs evenaart Boe hem (alleen heeft the King of biathlon in totaal nog 11 medailles meer op WKs behaald, 45 totaal tegenover Boe 34 nu).

Verrassing van de dag, de sensationele zilveren medaille voor de foutloos schietende Andrejs Rastorgujevs, die daardoor de net als Boe met een strafrondje geconfronteerde Fransman Quentin Fillon-Maillet voorblijft, wel een zeer verdiende bronzen medaille voor deze Fransman, die ook op de mannenestafette al cruciaal was voor de Franse bronzen medaille gisteren.

Benieuwd wat de wereldbeker ontknoping in de rest van het seizoen nog gaat brengen, maar dit WK was echt top, ondanks de ervoor totaal ongeschikte weersomstandigheden.

Wentelt Eefje
1 maart 2024, 11:38
Met een dag vertraging door de sterke mist en regen van gisteren begint vandaag op de Holmenkollen in Oslo het laatste wereldbeker weekend in Europe. De komende twee weken verhuist het hele circus dan naar Soldier Hollow in Utah, VS en daarna voor het wereldbeker finale weekend naar Canmore in Canada. Het hele circus, nee, de Duitse Franziska Preuss is om gezondheidsredenen nu in Noorwegen en volgende week in de VS sowieso uitgeschakeld. Zij kan haar top 10 posities op diverse onderdelen en 8e plaats in het totaal dus niet meer echt verdedigen, ook haar deelname in Canada staat op de tocht.

Vandaag in Oslo dus nu 2 onderdelen, eerst de gisteren uitgestelde 15 km individueel voor de vrouwen en later op de middag de 20 km individueel voor de mannen. Beide onderdelen zijn zowel op ZDF als Eurosport 1 te bekijken vanmiddag.
(Morgen de massastart van de vrouwen (13:15) en mannen (15:15) wederom op ZDF en dan Eurosport 2, zondag de single gemengde estafette (12:45) op Eurosport 1 en ZDF en de gemengde estafette (14:45) op ZDF en Eurosport 2)

Wentelt Eefje
2 maart 2024, 03:29
De 15 km individueel bij de vrouwen werd verrassend(!!!) gewonnen door de Noorse leidster in de wereldbekerstand totaal Ingrid Landmark Tandrevold. Die had tijdens de afgelopen WK (de laatste wedstrijden voor vandaag) zo'n enorme vormcrisis met name op het schietonderdeel, dat - ook volgens haarzelf in het interview na haar winst - serieus van een comeback kan worden gesproken. De Zweedse Elvira Oeberg werd tweede en de Noorse Ida Lien pakte brons vandaag. Vierde werd de Italiaanse Lisa Vitozzi, die daarmee de kleine kristallen kogel veroverde omdat zij daarmee op dit onderdeel de wereldbeker won, voor Tandrevold en de mede kanshebsters Vanessa Voigt uit Duitsland en Lena Haecki-Gross uit Zwitserland.

Video van een wandeling door haar geboortedorp met de mooie Lisa Vitozzi, de mooie winnares van de kleine kristallen kogel "individueel", die vertelt hoe ze haar mentale problemen overwon om de top echt te bereiken:

http://youtu.be/69W8buNDgH4

Bij de mannen op de 20 km individueel een bijzonder mooie en spannende wedstrijd waarbij lang veel kanshebbers (foutloos) bleven, waaronder een aantal zeer verrassende namen. Om uiteindelijk toch in een geheel Noors podium te resulteren: Sturla Holm Laegreid won voor Tarjei Boe en Vetle Sjaastad Christiansen. Dè grote man van het biathlon Johannes Thingnes Boe werd slechts vijfde maar daarmee wel winnaar van de kleine kristallen kogel "individueel". Voor broertje Tarjei, de Duitser Roman Rees die vandaag geen rol van betekenis speelde, Lagreid en Christiansen.

Op naar de zaterdag massastarts!

Wentelt Eefje
2 maart 2024, 13:24
Gisteren verspeelde ze in het individueel eindklassement nog de kleine kristallen kogel door een val, maar vandaag bleef de Zwitserse Leni Haecki-Gross bij de laatste schietbeurt foutloos op de 12,5 km massastart bij de vrouwen om als eerste te eindigen in Oslo. Voor de tweede keer in haar carrière een wereldbekerzege en dat ditmaal voor de leidster in de tussenstand op dit onderdeel, de koningin van de WK een paar weken geleden, de Française Julia Simon en de eveneens Franse Lou Jeanmonnot. De laatste massastart in Canada gaat bepalen of Julia Simon haar voorsprong op de nu naar de tweede plaats opgeklommen Leni Haecki-Gross, Lou Jeanmonnot en Justine Braisaz-Bouchet kan verdedigen om de kleine kristallen kogel op dit onderdeel.

Wentelt Eefje
2 maart 2024, 16:18
Bijna lukte de Duitser Benedikt Doll bij de mannen op de 15 km massastart hetzelfde als Haecki-Gross bij de vrouwen, maar 2 missers in zijn laatste schietbeurt bleken te kostbaar. Doll neemt na dit seizoen afscheid van de sport en stelde gisteren zwaar teleur met zijn slechtste wereldbeker uitslag van de afgelopen 13 jaar sinds de start van zijn carrière, slechts 74e. Daardoor ging uiteindelijk de winnaar van gisteren er ook vandaag met de eerste plaats vandoor, de Noor Sturla Holm Laegreid won opnieuw, Doll smaakte in elk geval het zoet van het zilver door de Zweed Jesper Nelin in de laatste ronde terug te pakken.

Tijdens de laatste massastart wedstrijd in Canada strijden de ondanks zijn 17e plaats vandaag nog steeds leidende Noor Johannes Dale-Skjevdal, zijn landgenoten Vetle Sjaastad Christiansen en de broertjes Johannes Thingnes en Tarjei Boe en als outsider nummer 5 Doll om de kleine kristallen kogel op dit onderdeel.

Wentelt Eefje
3 maart 2024, 14:53
De single gemengde estafette was zeer spannend. De grootste verrassing was dat na beide beurten van Suvi Minkkinen de Finnen aan kop gingen met alleen nogmaals Otto Inventus voor de laatste inspanning te gaan. Helaas voor hen waren het op de eindstreep toch de usual suspects Noorwegen met Juni Arnekleiv en Vetle Sjaastad Christiansen, waarvan de laatste net als de Zweed Sebastian Samuelsson in hun tweede beurt liggend foutloos bleef en maar één keertje na hoefde te laden bij het staand schieten, die na een zeer spannende eindsprint tussen Christiansen en Samuelsson voor Noorwegen in de eerste en Zweden (met Anna Magnusson als vrouw) in de tweede plaats resulteerde. Inventus hoefde staand ook maar één keer na te laden maar het onheil was al geschied doordat hij als iets mindere loper ook twee keer liggend diende na te laden. Desalniettemin een geweldige verrassing dat de Finnen toch het brons wisten te veroveren.

De gewone gemengde estafette werd door wereldkampioen Frankrijk na een overtuigende laatste staande schietbeurt van Quentin Fallon-Maillet gewonnen, dat deed hij samen met Julia Simon, Sophie Chauveau en Fabien Claude. Daarachter was de laatste schietbeurt nog oorzaak van het ineens weer bij elkaar komen van vier kanshebbers, waarvan de Duitser Philipp Nawrath als eerste moest afhaken, jammer voor zijn teamgenoot Benedikt Doll tijdens diens laatste gemengde estafette. Daarna moest ook Tomasso Giacomel voor Italië afhaken.
Uiteindelijk versloeg de Zweed Martin Ponsiluoma die succesvol een versnelling van Johannes Thingnes Boe wist te beantwoorden de Noren, zilver dus voor Ponsiluoma met Mona Brorsson, Elvira Oeberg en Jesper Nelin. Brons voor Noorwegen met verder Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien en andere broer Tarjei Boe.

Opvallend was dat ongeveer het halve veld op een ronde achterstand werd gezet. Het waren (dus) moeilijke omstandigheden.

Wentelt Eefje
8 maart 2024, 20:50
Uitgerekend in zijn allerlaatste estafette in zijn carrière blijft Benedikt Doll voor het eerst dit seizoen helemaal foutloos tijdens het schieten, ook geen naladers nodig. Niet genoeg om Duitsland aan het goud te helpen, want de Noorse mannen hebben dit seizoen alle estafettes gewonnen, behalve die ene op het WK in Nove Mesto toen ze de eer na 3 strafronden in de laatste schietbeurt van slotloper Christiansen aan Zweden moesten laten. Dit keer wint Noorwegen door uitstekende prestaties op de ski's, want startloper Lagreid liep dit keer 3 strafronden... bij de eerste wissel lagen ze slechts 18e op meer dan één minuut achterstand.

Zelfs niet genoeg om Duitsland aan zilver te helpen, Duitsland wordt overtuigend derde omdat niet Doll, maar dit keer Philipp Nawrath in de eindsprint zijn meerdere moet erkennen in Lucas Hofer die Italië aan het zilver helpt.

De winst dus niet verrassend voor Noorwegen: Sturla Holm Laegreid, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe en nu slechts één nalader benodigend Vetle Sjaastad Christiansen. Zij hebben deze eerste overzeese wedstrijd in Soldier Hollow (Utah, VS) gewonnen, destijds tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City werden hier ook alle biathlon-onderdelen afgewerkt. Alles nu, morgen en overmorgen op Europese prime-time te volgen dus...

Wentelt Eefje
9 maart 2024, 04:56
Bij de vrouwen stond de sprint op het programma, de Française Justine Braisaz-Bouchet pakte ondanks een misser tijdens het liggend schieten en dus een strafrondje overtuigend het goud voor de nummer één in de wereldbekerstand, de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold en het brons was voor de Française Lou Jeanmonnot. Topfavoriete Julia Simon werd slechts 7e door drie missers en dus strafrondjes bij het afsluitende staand schieten.

Voor de volledigheid: Lisa Vitozzi eindigde op de ondankbare vierde plek.

Wentelt Eefje
9 maart 2024, 20:39
De estafette bij de vrouwen was alleen al fascinerend door wat er gisteren en vandaag in de aanloop ernaar bij de Duitse vrouwen gebeurde. Vanessa Voigt had aangegeven buiten de estafetteploeg gelaten te willen worden, maar uiteindelijk werd door de coaches besloten dat ze toch zou moeten starten. Vanessa Voigt wist volgens teamgenotes in de interviews tijdens de race vrij vlot de knop om te zetten en zich toch voor het teambelang in te gaan zetten.
Vlak voor de race bleek Sophia Schneider die als laatste zou starten echter niet fit genoeg. Dan mag alleen één voor één gewisseld worden, haar vervangster Julia Kink, juniorenwereldkampioene zou dus tijdens haar wereldbekerdebuutweekeinde ineens als 20-jarige haar estafettedebuut op de cruciale laatste rondes en schietbeurten moeten maken... (wel iets ouder dus dan de tweede in het team, "Küken" Selina Grotian)...

Dat Julia Kink uiteindelijk nadat ze ongeveer gelijk met de Noorse leidster in de wereldbeker totaalstand Ingrid Landmark Tandrevold begon aan haar beurt deze vrouw niet kon bijbenen is uiteraard geen verrassing, maar dat Kink vervolgens eigenlijk soeverein de tweede plaats wist te verdedigen in dit sterke veld natuurlijk toch wel. De Noorse vrouwen Juni Arnekleiv, Ida Lien, Karoline Offigstad Knotten en Ingrid Landmark Tandrevold stelden daarmee ook de zege in het wereldbekerklassement op dit onderdeel veilig.

Duitsland dus tweede vandaag, op weg geholpen door een uitstekende opening van de als eerste gestarte en als enige nog niet genoemde Duitse Janina Hettich-Walz. De Zweedse vrouwen pakten het brons en daardoor de tweede plek voor Frankrijk in het wereldbekerklassement van de vrouwenestafette.

Wentelt Eefje
10 maart 2024, 03:11
De sprint bij de mannen werd een prooi voor de Fransman Eric Perron voor zijn landgenoot Emilien Jacquelin. Dat had eigenlijk een celan sweep voor de gisteren in de estafette nog zeer teleurstellende Fransen moeten zijn, maar omdat Quentin Fillon-Maillet na een misser vergat de bijbehorende strafronde te lopen werd het een diskwalificatie in plaats van een overwinning.

De 2 leiders in de stand op dit onderdeel, de gebroeders Boe, faalden beiden op dit onderdeel, maar door toch nog top 6 te eindigen liep Tarjei een klein stukje van zijn achterstand op Johannes Thingnes in. De nog grotere verrassing kwam van een andere Noor.. Want de als tweenalaatste (dus 98e van de honderd) gestarte deelnemer op een steeds slechter wordende ondergrond Johan-Olav Both greep het brons. Gekwalificeerd vanuit het tweede niveau (de IBU-cup) voor deze twee laatste weekeinden van 2024 dus een podium tijdens zijn vierde wereldbeker optreden ooit.

De vervolging morgen (nou ja, later vandaag) wordt ongetwijfeld bij zowel de mannen als de vrouwen nog een heel spannende aangelegenheid.

Wentelt Eefje
11 maart 2024, 01:33
De achtervolging bij de vrouwen werd uiteindelijk beslist door een tactische fout in de laatste paar honderd meter van de Italiaanse beauty Lisa Vitozzi, die daardoor genoeg moet nemen met zilver na een nederlaag in de eindsprint tegen de Française Lou Jeanmonnot, die als enige andere van de voorin gestarte en dus kansrijke vrouwen ook slechts 1 fout maakte in de 4 schietbeurten. Beiden bleven naast elkaar staand in de laatste bloedstollende staande schietbeurt foutloos en vertrokken tegelijk voor het laatste stukje. De slechts als zevende gestarte Française Julia Simon haalde 4 mensen in om vervolgens het brons te pakken.

De Noorse Ingrid Landmark Tandrevold leverde na het missen in beide staande laatste schietbeurten van 3 van de 5 schijven en dus 6 strafrondes 9 plaatsen in en eindigde als 11e, maar behield de leiding in de wereldbeker totaalstand. Daarin klom Lisa Vitozzi op naar de tweede plaats en dat verdient 2 plaatjes...

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240311/3a37149018f376deb8ce5d6cbf8ef14a.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240311/4169e62b2982503e61039cfc2c87ec59.jpg

De achtervolging bij de mannen was een spektakelstuk. Bij de derde schietbeurt schoot de Fransman Emilien Jacquelin waanzinnig snel maar ook waanzinnig slecht en verspeelde daardoor de leiding. Maar door missers van de Noren Johannes Thingnes Boe, slechts 17e na de sprint, met 58 seconden achterstand gestart en Sturla Holm Lagreid, pakte Jacquelin bij de vierde schietbeurt weer in razend tempo maar nu foutloos de leiding terug. Maar Johannes Thingnes Boe liet zien dat hij echt buitencategorie is en haalde de Fransman alsnog weer in om de zege te pakken voor zijn broer Tarjei, die de Fransman ook nog passeerde om hem naar het brons te verwijzen.

Volgende week in Canada de definitieve beslissingen, het gaat nogmaals een heel spannend en leuk biathlon weekeinde worden in Canmore dan.

Wentelt Eefje
16 maart 2024, 10:46
De strijd om de prijzen voor het beste presteren gedurende dit hele seizoen werden voor een deel vorige week in Soldier Hollow in de VS al verdeeld en nu worden ze in Canmore in Canada, 100 kilometer ten westen van Calgary, voor zowel de vrouwen als mannen nog op drie onderdelen voor de kleine kristallen kogels beslist, daarnaast ook voor de grote kristallen kogel voor de winnaars van het totaalklassement.

Eergisteren en gisteren de sprint voor de vrouwen en de mannen. Bij de vrouwen wist Ingrid Landmark Tandrevold toch de kleine kogel binnen te slepen ondanks een na 2 missers uitermate teleurstellende 17e plaats. Gelukkig voor haar had Justine Braisaz-Bouchet haar vizier ook niet helemaal op scherp staan en werd slechts achtste en bleef in de WB-sprint-eindstand op 8 punten op de tweede plek steken. Daarin werd Lisa Vitozzi derde na haar prima zege op dit onderdeel deze donderdag en belangrijker nog dat bracht haar in de totaalstand op nog maar 8 punten achterstand op Landmark Tandrevold met nog twee onderdelen te gaan. En het voordeel voor de Italiaanse schoonheid dat ze vandaag op zaterdag om 18:10 met een ruime minuut voorsprong aan de achtervolging mag beginnen. In de wetenschap ook nog eens dat ze deze sprint de tweede skitijd had en alleen de zich nog omscholende langlaufster Ana Maria Lampic uit Slovenië daarin voor zich hoefde te dulden. Lampic miste echter zowel liggend als staand een schijf en werd dus slechts negende ondanks haar snelheid door beide strafrondjes.

Bij de mannen won gisteren op vrijdag Johannes Thingnes Boe de sprint om zijn voorsprong in de strijd om de grote kristallen kogel uit te breiden, maar zijn broer Tarjei had aan de derde plek genoeg om de kleine kogel op dit onderdeel te veroveren. De Italiaan Tomasso Giacomel voorkwam door Tarjei Boe voor te blijven een volledig Noors podium. In het interview na de sprint liet Tarjei, die in tegenstelling tot Johannes Thingnes een aardig mondje Duits spreekt zijn blijdschap over de kleine kogel en zijn tevredenheid over de onontkoombare aanstaande winst door zijn jongere broer(tje) zondagavond van de grote kogel als volgt blijken: "Kleiner Bruder grosse Kugel und grosser Bruder kleine Kugel, so, gute Kombination."

Wentelt Eefje
16 maart 2024, 12:41
Vrouwen estafette:
1. Noorwegen
2. Zweden
3. Frankrijk

Mannen estafette:
1. Noorwegen
2. Duitsland
3. Italië

Gemengde estafette:
1. Noorwegen
2. Frankrijk
3. Zweden

In alledrie deze disciplines bestaat de top 5 uit dezelfde landen, de conclusie dat Noorwegen, Frankrijk, Zweden, Duitsland en Italië dus in de breedte met afstand de sterkste landen waren dit seizoen is meer dan gerechtvaardigd. Dat blijkt ook uit de Nations Cup, waar vreemd genoeg niet alle Wereldbeker onderdelen voor meetellen, de massa-start en achtervolging tellen het hele seizoen niet mee, en in tegenstelling tot de overige onderdelen wel ook WK-resultaten worden meegeteld (zoals vroeger voor alle Wereldbeker klassementen wel gebeurde).

Vrouwen Nations Cup:
1. Frankrijk
2. Noorwegen
3. Zweden, gevolgd inderdaad door Duitsland en Italië

Mannen Nations Cup:
1. Noorwegen
2. Duitsland
3. Frankrijk, gevolgd inderdaad door Zweden en Italië

Individueel (sic!) werden vorige week de volgende klassementen ook al beslist:
Vrouwen individueel:
1. Lisa Vitozzi (ITA)
2. Ingrid Landmark Tandrevold (NOR)
3. Vanessa Voigt (GER)

Mannen individueel:
1. Johannes Thingnes Boe (NOR)
2. Tarjei Boe (NOR)
3. Roman Rees (GER)

en eergisteren en gisteren dus:
Vrouwen sprint:
1. Ingrid Landmark Tandrevold (NOR)
2. Justine Braisaz-Bouchet (FRA)
3. Lisa Vitozzi (ITA)

Mannen sprint:
1. Tarjei Boe (NOR)
2. Johannes Thingnes Boe (NOR)
3. Sturla Holm Laegreid

Vanaf 18:10 de ontknoping van de vrouwen achtervolging en vanaf 22:10 van de mannen achtervolging, live op ZDF en Eurosport 2 (v) en Eurosport 1 (m) te volgen.

Wentelt Eefje
16 maart 2024, 19:10
De als eerste met voorsprong gestarte Italiaanse Lisa Vitozzi mist alleen in haar laatste staande schietbeurt een schijf, maar de achtervolgsters konden niet profiteren en daardoor pakt zij vandaag goud. Als alles in het Franse vrouwenteam koek en ei zou zijn geweest, had Julia Simon zich toch geen zorgen hoeven te maken over de kleine kristallen kogel op dit onderdeel, maar... nu krijgt ze geen voorrang van haar landgenotes Lou Jeanmonnot en Justine Braisaz-Bouchet die zilver en brons pakken waardoor ineens in deze laatste wedstrijd Simon ook nog de kleine kristallen kogel ontglipt.

De eindstand op dit onderdeel in de Wereldbeker:
Vrouwen achtervolging:
1. Lisa Vitozzi (ITA)
2. Julia Simon (FRA)
3. Lou Jeanmonnot (FRA)

Doordat de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold opnieuw teleurstelt net als eergisteren, nog eens twee plaatsen inleverend en maar 19e, was dit haar laatste optreden dit seizoen in het gele hesje van leidster in de totaalstand van de Wereldbeker. In de afsluitende massastart morgen mag Vitozzi ineens in dat hesje een voorsprong van 61 punten verdedigen. Dat betekent dat ze de absolute favoriete is, want daardoor moet volgens mij Tandmark Landrevold als eerste of tweede eindigen, anders gaat de grote kristallen kogel sowieso naar de Italiaanse. Als de Noorse wint, mag Vitozzi niet lager eindigen dan elfde, als de Noorse tweede wordt, voldoet de zesentwintigste plek. Maar, ik weet niet zeker of er geen aftrek van slechtste resultaten is die hier nog invloed op heeft.

Het wordt hoe dan ook een zeer spannend seizoenslot als de grote hoofdprijs bij de vrouwen morgen beslist wordt!

Wentelt Eefje
16 maart 2024, 22:58
Veelzeggender aangeven hoe groot de favorietenrol van de als eerste met ruime voorsprong gestarte Noorse grootheid Johannes Thingnes Boe was dan de Duitse coaches en staf deden kan haast niet. Zij gaven al in de eerste ronde hun atleten alleen de achterstand op nummer 2 in de wedstrijd aan...

Zelfs als de nummer twee in de stand op dit achtervolging-onderdeel, landgenoot Johannes Dale-Skjevdal, zou winnen vandaag had J.T. Boe genoeg aan een 26e plek om de kleine kristallen kogel veilig te stellen. En door simpelweg voor oudere broer Tarjei Boe te blijven, en passant ook de grote kristallen kogel van het totaalklassement in de Wereldbeker.

En hoewel in beide liggende schietbeurten al een schijf werd gemist, bleef J.T. Boe staand de eerste keer foutloos en had voor de laatste schietbeurt nog steeds een kleine minuut voorsprong op zijn achtervolgers. Dat hij nog eens een derde schijf miste was alleen voor de statistieken, want er bleef genoeg over op de nu foutloze Zweed Sebastian Samuelsson en Fransman Eric Perrot, die allebei maar één van de twintig schijven misten om zilver en brons te pakken.

De eindstand op dit onderdeel in de Wereldbeker:
Mannen achtervolging:
1. Johannes Thingnes Boe (NOO)
2. Johannes Dale-Skjevdal (NOO)
3. Tarjei Boe (NOO)
Een Noorse clean sweep en daarvan krijgen we er morgen bij de mannen nog twee te zien in de eindstanden.

Morgen gaat de beslissing op het onderdeel massastart nog vallen, maar in de totaalstand zijn de gebroeders Boe al zeker nu van plaats 1 Johannes Thingnes en 2 Tarjei

Wentelt Eefje
17 maart 2024, 19:04
Het leek erop alsof de Française Julia Simon er geen gras over wilde laten groeien en nu wilde zorgen dat de kleine kogel haar hoe dan ook niet meer zou ontglippen. Maar na de leiding gepakt te hebben en in de eerste twee liggende beurten alle vijf schijven te raken, miste ze vervolgens in de staande beurten eerst twee en vervolgens nog een schijf. Voorin haalde haar landgenote Lou Jeanmonnot het maximale uit die fouten, miste net als de Duitse Janina Hettich-Walz die zilver pakte alleen de laatste beurt eenmaal met het geweer maar pakte de eerste plek. Gilonne Guigonnat pakte brons en Justine Braisaz-Bouchet completeerde het Franse succes door ondankbaar vierde te worden.

Julia Simon werd uiteindelijk toch nog zevende vandaag maar pakte daardoor ook deze kleine kogel niet. Want de eerste plaats van Lou Jeanmonnot katapulteerde haar nog naar het hoogste treetje in de eindstand op dit onderdeel.

Vrouwen massastart:
1. Lou Jeanmonnot (FRA)
2. Julia Simon (FRA)
3. Lena Haecki-Gross (SUI)

Lisa Vittozzi leek in het gele hesje te bezwijken onder de druk en de normaal vrij trefzekere Italiaanse miste maar liefst vijf keer het doel met het geweer met vijf strafronden tot gevolg en een zeer teleurstellende 21e plaats vandaag tot gevolg. Doordat echter de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold ook drie keer een misser produceerde en niet verder dan een achtste plaats kwam, kon niet alleen Vittozzi toch de gisteren veroverde eerste plaats in de Wereldbeker totaalstand omzetten in het behalen van de grote kristallen kogel, maar werd ze ook nog voorbijgestreefd door de winnares van vandaag.

Vrouwen Eindstand Wereldbeker Totaal:
1. Lisa Vittozzi (ITA)
2. Lou Jeanmonnot (FRA)
3. Ingrid Landmark Tandrevold (NOR)

En voor de laatste keer dit seizoen een plaatje van de nummer één en mijn nummer één biathlete Lisa Vittozzi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240317/b6a97424e98618997061f2a461acf58a.jpg

Wentelt Eefje
17 maart 2024, 23:05
In de stand op dit onderdeel waren de eerste vier Noren en in de totaalstand zelfs de eerste zes. Het leed dus geen twijfel dat de laatste kleine kogel en ook de grote naar een Noor zouden gaan. Sterker nog, de grote kogel was gisteren al beslist toen Johannes Thingnes Boe zijn broer Tarjei voorbleef, die daardoor onbedreigd tweede in de totaalstand werd. Alleen plaats drie is nog een Noorse niet-broeder-strijd.

Er werd een driestrijd verwacht om de kleine kogel, de leider Johannes Dale-Skjevdal leidde voor het startschot met 8 punten voorsprong op Vetle Sjaastad Christiansen en 12 punten op Johannes Thingnes Boe, nummer 4 Tarjei miste gelijk de eerste schietbeurt een keer, net als Christiansen en Dale-Skjevdal zelfs twee keer. De laatste voelbaarder terug naar plek 28. De tweede opnieuw liggende schietbeurt J.T. Boe nogmaals foutloos, maar Christiansen zo snel op de ski's dat hij slechts 6,4 seconden toegaf op weg gaand naar de beide staande schietbeurten.

J.T. Boe schoot vervolgens in razend tempo de eerste keer staand alle doelen raak en Dale-Skjevdal die de tweede en ook deze derde schietbeurt wel foutloos bleef had in die twee beurten en onderweg 26 plaatsen goedgemaakt en lag weer tweede. Maar wel op ruim 40 seconden, dus ongeveer (de) twee (door hem gelopen) strafronden achterstand. Wereld- en Olympisch kampioen J.T. Boe was echter niet van plan de kans op deze extra kleine kristallen kogel voor zijn verzameling te laten lopen en schoot veilig iets langzamer, maar miste nu wel het 20e van 20 schoten deze massastart. Dale-Skjevdal kon zijn achterstand slechts tot ruim 30 seconden verkleinen en dus op weg naar de laatste finish van dit seizoen al een extra diepe buiging voor de ook dit seizoen weer superieure J.T. Boe, de Fransman Emilien Jacquelin pakte het brons vandaag.

Mannen massastart:
1. Johannes Thingnes Boe (NOR)
2. Johannes Dale-Skjevdal (NOR)
3. Vetle Sjaastad Christiansen (NOR)

Mannen Eindstand Wereldbeker Totaal:
1. Johannes Thingnes Boe (NOR)
2. Tarjei Boe (NOR)
3. Johannes Dale-Skjevdal (NOR)

30 november om 13:15 gaat met de gemengde estafette het seizoen 2024/2025 van start in het Finse Kontiolahti.