Bron : Standaard.be

BRUSSEL - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) pleit voor een georganiseerde baarmoederhalskankerscreening om het aantal sterftes door de ziekte terug te dringen. Momenteel worden in België naar schatting jaarlijks 1.400 gevallen van baarmoederhalskanker vermeden door screening met het klassieke uitstrijkje.

Elk jaar wordt bij 700 vrouwen in ons land baarmoederhalskanker gediagnosticeerd. Meer dan een derde van hen overlijdt ook aan de gevolgen van de ziekte. Slechts 59 procent van de vrouwen tussen 25 en 64 jaar laat door haar gynaecoloog of huisarts regelmatig een uitstrijkje van de baarmoederwand nemen.

In enkele Vlaamse provincies zijn er al screeningsinitiatieven, maar die staan volledig los van elkaar. ,,Nochtans heeft een degelijk georganiseerde aanpak in het buitenland zijn doeltreffendheid bewezen met een deelname van meer dan 80 procent en een verdere daling van het aantal sterftes als gevolg'', zegt het KCE.

De instelling stelt voor om een gecentraliseerd register te koppelen aan het bevolkingsregister en het kankerregister en zo de screenings op baarmoederhalskankers beter te coördineren. De meeste vrouwen en mannen maken gedurende hun seksueel actief leven een of meerdere HPV (Humaan Papilloma Virus) infecties door, zonder dat ze dit beseffen. Meestal verdwijnt deze infectie vanzelf.


Baarmoederhalskanker

Uitzonderlijk blijft het virus langer aanwezig en veroorzaakt het bij de vrouw afwijkingen in de cellen van de baarmoederhals. Deze cellen, en niet het virus, worden onderzocht met een klassiek uitstrijkje. Als ze niet tijdig verwijderd worden, kunnen de letsels na jaren aanleiding geven tot baarmoederhalskanker.

Het kenniscentrum vraagt duidelijkheid over de HPV-test, die opspoort of de vrouw drager is van het HPV-virus. Sommige gynaecologen of laboratoria voeren dergelijke testen bij elke screeningtest uit, maar volgens het KCE is dat overbodig.

,,Er zijn momenteel geen bewijzen voor het nut van het screenen op HPV bij alle vrouwen of voor het vervangen van het klassieke uitstrijkje door de HPV-test'', luidt het. ,,Het nut van de HPV-test is enkel aangetoond als aanvulling op het klassieke uitstrijkje, namelijk de zeldzame keer dat het resultaat van het uitstrijkje onduidelijk is of na de lokale behandeling van een voorloperstadium van baarmoederhalskanker. Het gaat hier telkens om een klein aantal vrouwen'', besluit het KCE.