Bron : De Volkskrant.nl


Dan Brown maakte haar in zijn huiveringwekkend populaire roman The Da Vinci Code tot echtgenote van Jezus Christus. Een halve eeuw terug werd zij al eens tot beschermvrouwe van een nieuwe heksencultus uitverkoren, en de rooms-katholieke feministen van de jaren zestig zagen in haar een vroege medestander. Maar nu de Australische bijbelwetenschapster Elizabeth Fletcher Maria Magdalena uitroept tot vrij onderneemster, wordt het de clerus te gortig.

In een paginagroot artikel in het christelijke Italiaanse dagblad L’Avvenire, bijgenaamd ‘de bisschoppenkrant’, wordt met kracht geprobeerd Maria Magdalena te ontdoen van alle kitsch die in toenemende mate op deze raadselachtige vrouw wordt geprojecteerd.

Volgens Fletcher, de jongste scribent die poogt van de Nieuw-Testamentische volgelinge van Christus een bij de tijd passende heldin te maken, was Maria Magdalena ‘een joodse zakenvrouw, die in vis deed of in wolverven, en die geldelijke ondersteuning bood aan een reizende rabbijn genaamd Jezus van Nazareth.’ Apekool, oordeelt de rechtzinnige Italiaanse krant – en mag Maria Magdalena dan nu teruggebracht worden tot de vrouw die zij was, ‘bevrijd uit de ketens van de verbeelding.’ Terwijl veruit de meeste voorstellingen van Maria Magdalena zich niet bekommeren om bronnen of bewijsplaatsen, somt juist deze Australische onderzoekster een reeks historische argumenten voor haar opvatting op.

Maria Magdalena komt slechts enkele keren voor in de evangeliën, als trouwe aanhangster van Jezus Christus, die wellicht een carrière in de prostitutie achter zich had en die waarschijnlijk de eerste was die de verlosser na diens wederopstanding uit de dood signaleerde. Dat heeft traditioneel niemand ervan weerhouden haar ook tot co-auteur van het evangelie van Johannes te maken, tot vroegtijdige bewoonster van de Provence en pleitbezorgster van het middeleeuwse Franse koningshuis, tot eigenaresse van de graal of tot initiatiefneemster van de traditie van het paasei. De lijst is zo lang als de fantasie rijk is. Vooral de versie die Dan Brown verzonnen heeft kan tegenwoordig op bijval rekenen.

Steeds deed de kerk er het zwijgen toe. Totdat Maria Magdalena een voorloper van de markteconomie werd – en sponsor van de heer. Nu is de maat vol.