BRUSSEL/LONDEN - Getrouwde mensen leven, door de band genomen, langer dan alleenstaanden, zo hebben allerlei studies aangetoond. Maar de Independent on Sunday maakt daar een kanttekening bij: uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat vooral mannen baat hebben bij het huwelijk, terwijl de overlevingskansen van vrouwen er juist licht door worden geschaad.

Dat werd ontdekt door vorsers van de Duitse universiteit van Maagdenburg, die op grond van onderzoek bij 100.000 mensen in verschillende Europese landen berekenden dat de levensverwachting van een vrouw met 1,4 jaar daalt als zij in het huwelijksbootje stapt. Deels komt dat door de zeer zware dubbele rol die veel vrouwen moeten spelen: die van arbeidskracht en die van huishoudster.

Maar volgens professor Stefan Felder en zijn medewerkers is er nog een tweede reden die maakt dat vrouwen die trouwen een risico nemen. Zij hebben namelijk de neiging om zich aan te sluiten bij het gedragspatroon van hun echtgenoot. Zo zijn bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen minder vaak verslaafd aan nicotine dan alleenstaande mannen, wat betekent dat veel niet-rokende vrouwen noodgedwongen in het huwelijk treden met een roker. En dat brengt hen er vaak toe ook te gaan roken of in het beste geval ten prooi te vallen aan de gevaren van passief roken.

De Duitse onderzoekers zetten zelfs vraagtekens bij de effecten van regelmatige seks, wat bij mannen een positieve hormonale invloed heeft die bij vrouwen ontbreekt. Het Duitse onderzoek komt op een moment dat officiële Britse statistieken aantonen dat de levensverwachting voor mannen tussen 1981 en 2002 met 5,1 jaar is gestegen, terwijl vrouwen in die twintig jaar slechts 3,7 jaar ouder werden. Een trend die ook elders in de westerse wereld is gesignaleerd. ./.

Bron: BELGA 26/02/2006.

Anvers :wink: