Bron : Edestad.nl

EDE - Door het sekstoerisme op het Indonesisch eiland Batam breidt hiv/aids zich steeds meer uit . Dat vertelde Ria van As, penningmeester van de stichting Nederland-Batam, tijdens een bijeenkomst in ziekenhuis Gelderse Vallei. ,,Seks is een immense industrie. De mensen hebben geen werk en dat betekent geen eten."



Nederland-Batam opereert vanuit de gemeente Ede. De stichting houdt zich bezig met het bevorderen van sociale en medische zorg in Indonesië in het algemeen, maar in het bijzonder op het eiland Batam. Ze werken samen met verschillende niet-gouvernementele organisaties. De stichting kiest ervoor alleen hulp te bieden op verzoek van haar Indonesische partnerorganisaties.


Singapore

De problemen op Batam komen volgens Van As voor een groot deel door de contacten die daar bestaan met het nabijgeleden Singapore. Dat hiv/aids veel voorkomt in Afrika is algemeen bekend. Voor het grote publiek zijn de problemen met de ziekte in Indonesië een blinde vlek.

Nog niet zo lang geleden was Batam volgens Van As een eiland met weinig inwoners waar niet veel gebeurden. Tegenwoordig wonen er meer dan één miljoen inwoners. Er zijn veel bootverbindingen met Singapore, waar men niet geïnteresseerd lijkt in de problemen op Batam. ,,De samenwerkwerking met Singapore zou een goede stap zijn. Daar staat de gezondheidszorg op een hoog peil. De ondersteuning vanuit het stadstaatje is echter nihil."

Het weekeindvervoer vanuit Singapore naar Batam is groot. ,,Zeventig procent van de mensen uit Singapore bezoekt de seksindustrie. Dat zijn zowel mannen als vrouwen. Alles kan in op het Indonesisch eiland. Dat is ook niet alleen het eiland een groot probleem, maar ook voor Singapore. Wij proberen met de homoscene in contact te komen. De erkenning moet vanuit de mensen zelf komen. Het probleem zien zij pas als er mensen overlijden en komen daarom vaak te laat bij ons."

Medicatie

Onbekend maakt onbemind. Zo ging het ook met hiv/aids op Batam. ,,De medici wisten heel weinig. Iedereen was bang voor de ziekte. Als er iemand behandeld werd gebeurde dat in zo'n maanpak, dat je hier draagt om asbest weg te halen. Geen goed voorbeeld, want de angst in de klinieken is afgenomen."

Ook de uitdeling van medicatie is op Batam een groot probleem. ,,Er is geen regeling dat de mensen een deel van de kosten voor hiv/aids door de overheid krijgen uitbetaald. Er is veel meer hulp nodig", weet Van As. De seksindustrie, waarbij je moet denken aan homo's, travestieten, prostitutie en kinderprostitutie, op het eiland is een gesloten circuit. ,,Een uitbreiding van preventiecampagnes is gewenst."