Nu wetenschappelijk bewezen : pecunia non olet



Bron : AD.nl

WAGENINGEN - Het is nu wetenschappelijk vastgesteld: geld is niet vies. Het aantal bacteriën op munten en papiergeld is niet hoger dan mensen vanzelf op hun handen meedragen. Dat blijkt uit een onderzoek dat levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit heeft gedaan.


Beumer verzamelde geld op de markt en in levensmiddelenwinkels in Wageningen. Hij zocht naar vier ziekteverwekkende bacteriën. Gebleken is dat op geld van de kaasboer de meeste bacteriën zitten. Maar dat zijn er nog altijd veel minder dan bijvoorbeeld op een blad ongewassen andijvie, aldus de Wageningse onderzoeker.

Beumer zocht naar het voorkomen van salmonella, een darmbacterie, de bacillus cereus (waardoor mensen na een maaltijd misselijk en duizelig kunnen worden) en staphylococcus aureus, een ziekteverwekker die driekwart van de mensen bij zich draagt op de huid en in het neusslijmvlies.

Slechte hygiëne

Salmonella, dat te verwachten zou zijn bij de slager en de poelier wegens het rauwe vlees, is helemaal niet gevonden. Ook is bij die middenstanders geen darmbacterie aangetroffen, maar dat trof de onderzoeker wel aan op geld van de bakker. ,,Dat kan alleen maar slechte hygiëne zijn'', zegt hij.

Dat het geld van de kaasboer het viest was, is volgens Beumer logisch. Kaas is namelijk een product dat gemaakt wordt met bacteriën, dus is het onvermijdelijk dat er bacteriën op het geld terecht komen. Maar ook dit geld was nog altijd schoner dan de handen van de meeste mensen.

(ANP)