Oorspronkelijk geplaatst door
nos.nl
Hoe een decennia-oud discusrecord werd verbroken op een verdord grasveldje
Het heeft 38 jaar geduurd, maar het oudste wereldrecord in de atletiek bij de mannen is verbroken. De 21-jarige Mykolas Alekna uit Litouwen, zoon van icoon Virgilijus, kwam maandag op een grasveld in Ramona in Oklahoma tot een afstand van 74,35 meter.
Dat is 27 centimeter verder dan het oude record, sinds 1986 op naam van Jürgen Schult.
"Het is mooi om te zien dat zo'n oud record eindelijk is verbroken", reageert Rutger Smith. De 42-jarige voormalig discuswerper is één van de succesvolste Nederlandse atleten en is nu topsportcoördinator bij de Belgische atletiekbond.
Het zijn opmerkelijke beelden. Geen afgeladen stadion, niet eens echte zitplaatsen. De opklapbare tuinstoeltjes, rondslingerende spulletjes en het verdorde gras doen eerder denken aan een afgelegen camping. De dichtstbijzijnde plaats van betekenis ligt op dertig minuten rijden.
Waarom werd deze wedstrijd, de Oklahoma Throws Series, uitgerekend hier gehouden? "Een stadion is negen van de tien keer niet de ideale plek om een discus te werpen", verklaart Smith. "Een open veld, waar de wind niet wordt geblokkeerd door gebouwen of een tribune, is juist wel ideaal."
Luchtstromen als handig hulpmiddel
Een discuswerper hoopt op tegenwind, vervolgt hij. "Als je rechtshandig bent, wil je de wind het liefst van rechtsvoor hebben. Dan komt de discus meters verder."
Luchtstromen als handig hulpmiddel dus. Om een gelijk speelveld te creëren, tellen records in looponderdelen daarom juist niet mee als een atleet te veel voordeel van de wind ondervindt. Zo'n maatregel geldt niet in het discuswerpen. Smith vermoedt daarom dat het een georkestreerde poging was.
"Deze wedstrijd lijkt puur opgezet voor verre worpen, wetende dat het een plek is waar het normaal gesproken hard waait op dit moment van het jaar."
Dat doet overigens niets af aan de worp van Alekna, voegt Smith toe. "Zijn vader, een meervoudig olympisch en wereldkampioen, kwam tot twintig centimeter van het wereldrecord. Hem is het nooit gelukt. Mykolas verkeert nu in geweldige vorm en een wereldrecord werp je niet op bestelling."
Wiskunde
Hoewel Alekna er met zijn atletische bouw niet uitziet als een typische discuswerper, heeft hij één groot voordeel: zijn lange armen. "Hij heeft een enorme spanwijdte. Hoe langer je armen, hoe verder je kan werpen. Als je een grotere radius hebt, kun je meer snelheid maken." Kortom: wiskunde.
"Het is goed voor de sport dat een wereldrecord dat al 38 jaar stond, een keer wordt verbroken", aldus Smith. "Met Mykolas is er een nieuw idool opgestaan. Hij is nog maar 21, dus hopelijk gaan er nog een paar wereldrecords volgen. We gaan in ieder geval nog mooie dingen van hem zien."