Oorspronkelijk geplaatst door
nos.nl
Bij het ministerie van Financiën zijn meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag van prinses Laurentien. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Prinses Laurentien zou ambtenaren "onbehoorlijk hebben bejegend".
Het ministerie schrijft in een reactie dat tijdens de samenwerking "de emoties wel eens zijn opgelopen" en dat "een aantal van onze collega's" daarvan mondeling een melding heeft gedaan. Volgens het AD spreken ingewijden "zonder enige twijfel over grensoverschrijdend gedrag".
Stichting (Gelijk)waardig Herstel
Prinses Laurentien begon naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders hun kinderopvangtoeslag kwijtraakten of moesten terugbetalen, een stichting om die ouders en kinderen te helpen.
Haar Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) werkt daarvoor samen met het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor het oplossen van de problemen van de slachtoffers. Het zou op de werkvloer van het ministerie regelmatig uit de hand zijn gelopen.
Oorspronkelijk geplaatst door
politiek verslaggever Albert Bos
"Niemand in Den Haag twijfelt aan de goede bedoelingen van de prinses. Maar er waren al langer geluiden dat Laurentien het duidelijk liet merken als ze het ergens niet mee eens was. Zelfs in het recente demissionaire kabinet leidde dit al tot flinke irritatie.
Nu er zelfs formele meldingen van ambtenaren liggen, maakt dat de zaak voor de prinses erg ingewikkeld, omdat ze als lid van het Koninklijk Huis een bijzondere positie inneemt. Dit begint ook de monarchie en daarmee de koning en premier Schoof te raken.
Veelzeggend is de reactie van de stichting, die oproept tot rust, maar zelf ook frontaal terugslaat. Laurentien deed dat ook al in een video. De prinses had er ook voor kunnen kiezen meer op de achtergrond haar invloed aan te wenden, zoals gebruikelijk is bij leden van het Koninklijk Huis, zeker nu er weer groen licht voor haar methode is. Maar daar wil ze blijkbaar niet van weten."
De stichting schrijft in een reactie te betreuren dat "wederom anonieme ambtenaren" de herstelaanpak van SGH in een kwaad daglicht zetten en noemt de meldingen "lasterlijke beschuldigingen" aan het adres van de prinses.
Oud-Kamerlid Carlitos Segers, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting, noemt de beschuldigingen misplaatst: "Dit doet absoluut geen recht aan wie zij is, hoe wij haar hebben leren kennen en hoe ze samenwerkt. (...) We zijn zeer teleurgesteld in deze anonieme ambtenaren die drukker zijn met kwaadspreken over anderen dan met het rechtsherstel voor benadeelde ouders van de toeslagenaffaire."