De Nederlandse marine begeleidt steeds vaker verdachte Russische schepen op de Noordzee. In het afgelopen jaar is het aantal bijna verdubbeld, van elf Russische schepen in 2023 naar twintig in 2024. Dat laat het ministerie van Defensie weten na vragen van de NOS.
Dat meer Russische schepen op de Noordzee in de gaten gehouden worden, komt volgens Defensie door het veranderende veiligheidsbeeld.
In het afgelopen jaar begeleidde de marine meerdere Russische marineschepen, zoals de Admiraal Golovko en de Soobrazitelny. Maar ook Russische onderzoeksschepen zoals de Yantar werden in de gaten gehouden. Formeel doet Yantar maritiem onderzoek, maar volgens analisten gebruikt Rusland dit soort onderzoeksschepen om de vitale infrastructuur op zee in kaart te brengen.
Die vitale infrastructuur op de Noordzee bestaat uit gasleidingen, maar ook uit onderzeese stroom- en datakabels. Eerder waarschuwde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) al dat Russische schepen de mogelijkheden voor spionage en sabotage van deze infrastructuur onderzoeken.
"We zien dat Russische onderzoeksschepen langdurig boven dit soort kabels heen en weer varen", zegt HCSS-defensiespecialist Patrick Bolder. "Dat is gewoon een militaire operatie, er staan bewapende militairen op die onderzoeksschepen." Aan boord heeft de Yantar meerdere onbemande onderzeeërs, waarmee het bijvoorbeeld bij onderzeese kabels kan komen.