Het Amerikaanse techbedrijf Meta stopt de samenwerking met factcheckers in de Verenigde Staten. Dat heeft topman Mark Zuckerberg vandaag aangekondigd. In plaats daarvan gaat Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Threads, over op een systeem waarbij andere gebruikers commentaar kunnen leveren op mogelijk misleidende berichtgeving.
Het systeem op basis van opmerkingen van gebruikers is vergelijkbaar met Community Notes van X. In dit systeem hebben gebruikers de mogelijkheid om commentaar te geven op potentieel misleidende posts. Het zijn dus niet meer professionele factcheckers die de inhoud toetsen.
Het bedrijf zegt de samenwerking met experts, onder wie journalisten van grote internationale persbureaus, op omdat die volgens Zuckerberg "politiek bevooroordeeld" zijn. "De factcheckers hebben het vertrouwen meer kwaad dan goed gedaan", zegt Zuckerberg in een videoboodschap.
Immigratie en gender
Zuckerberg zegt ook het moderatiebeleid rondom bepaalde onderwerpen te willen veranderen. "We willen minder restricties rondom onderwerpen als immigratie en gender." Volgens hem zijn Facebook en Instagram veranderd van inclusieve platforms naar platforms waar mensen te snel de mond wordt gesnoerd.
Ook worden er volgens hem te veel berichten op feiten gecheckt en gecensureerd. Partijen die de factchecks doen zijn bijvoorbeeld medewerkers van grote internationale persbureaus als AFP, AP en Reuters.
Zuckerberg zei dat de afgelopen verkiezingen in de VS een grote rol hebben gespeeld bij zijn besluit. "De laatste verkiezingen voelen als een cultureel omslagpunt om vrijheid van meningsuiting opnieuw op de voorgrond te zetten."